Inlägg

Inlägg som fieskmask har skrivit i forumet
Av fieskmask
Skrivet av Gta86:

Schysst att du svara. Inte ens tänkt på det med värme och att prestandan blir sämre.
Ska försöka hitta något mellan 10-15k helst intel+nvidia 15".
Ska man satsa på 3070ti då tycker du?

Verkar vara mycket dyrare att skruva ihop själv än att köpa laptop även om prestandan är lite sämre.

Glömde fråga. Gör g-sync stor skillnad? Får kanske försöka hitta något med det. Länka gärna det du tänker köpa.

Alltså, när det kommer till gaming laptops finns det två saker du aldrig kan kompromissa bort och det första är högre värmeutveckling samt högt fläktljud MEN med bättre byggkvalite och fläktlösning kan du minska det till en lägre nivå.

Ju billigare laptop, desto sämre byggkvalite och komponenter för att hålla priset nere vilket också per automatik leder till sämre lösningar.

Jag personligen är så sjukt kräsen när det kommer till teknik, jag gör research länge för att få det bästa jag kan få och jag har efter många timmar den senaste månaden kommit fram till mitt beslut i alla fall. Vad gällande G-sync är det absolut ingenting jag skulle kompromissa bort under några premisser såvida du inte vill riskera riva håret av dig i frustration över screen tearing. De billigare laptopen i 10-15k klassen du är ute efter har dock Adaptive sync, även det en funktion som enligt spec ska ta bort screen tearing och liknande men jag är osäker på dess latency increase, finns vagt med info på nätet om det vad jag sett.

Nu är ju inte heller laptops något du bygger själv utan du får köpa en färdig konfiguration med möjlighet att uppgradera RAM samt SSD.

Men andra saker du får ta i beaktning är skärmen speciellt, har den 100% srgb, har den acceptabel nits (Lenovo Legion har tex 500 medans de flesta andra ligger på ca 200-300), uppdateringsfrekvens på 165hz eller 300, IPS eller VA, latency osv, det är en värld av specifikationer och mycket att undersöka. Nvme hastigheten på hårddisken, frekvensen på ram, CPU (Intel eller AMD) you name it och såklart mycket annat att beakta före ett köp men som jag sa, jag är så sjukt kräsen på detta så jag kanske helt enkelt övertänker allting.

Min idé från början var att köpa en enkel laptop med ett 3050Ti för World of Warcraft men sen började jag titta på recensioner och gav snabbt upp just den laptopen och per automatik steg priset till det dubbla innan jag fick ett trivsamt alternativ som passade mig.

Ska du spela i 1080p med medel/high så räcker ett 3060 utmärkt. Jag kände att steget upp till 3070 var värt för det är en stor skillnad, samma gäller steget från 3050Ti till 3060. Men ja, 3070 och 3070Ti är bra alternativ och då skulle jag lägga min röst på Lenovo Legion 5 Pro, finns på Elgiganten under deras Månadens Gaming deal. Har jag inte länkat det förr?

Av fieskmask
Skrivet av rhomez:

Någon som lyckats identifiera ett schysst fynd av bärbar gamingdator?

Elgiganten har Lenovo Legion 5 Pro med Intel 12700H och 3070 för 17500kr på Månadens Gaming Deal.
Skulle undvika Asus och Acer laptops av flera orsaker som undermåliga paneler och höga temperaturer/fläktljud.

Av fieskmask
Skrivet av Gta86:

Har inte så bra koll på vad som är bra och inte längre.

Hade helst skruvat ihop en egen pc men jag behöver något som jag kan bära med mig. Är det stor skillnad prestandamässigt mot en stationär då denna verkar vara rätt prisvärd?

Ska man vänta till black friday eller slå till nu?

Vänta, det kommer nog en hel del bra dealar på BF.
Under tiden kan du ju söka på Youtube och titta på laptop reviews hos Jarrods Tech

https://youtube.com/c/JarrodsTech

För övrigt så är 3080 ett mycket värmeutvecklande kort samt med AMD och Acer Nitro serien har jag inte mycket för, den finns för övrigt på hans sida med reviews.

Av fieskmask
Skrivet av MR-Boring-one:

Hojta gärna till om du hittar något mer prisvärt här under Black Friday.

Mvh
MR-Boring-one

Absolut
Men troligtvis inte med de alternativ som finns tillgängligt och alla recensioner jag gått igenom men man vet aldrig

Skrivet av Fortitude:

Strömkabeln går in på baksidan, vänster sida. Tangentbordet är upplyst och du kan ändra hur du vill att det ska se ut i det medföljande programmet "Lenovo Vantage".
Batteritiden är inget att hurra för, varken på någon gaming laptop skulle jag vilja påstå. Ska du spela så behöver du ha strömkabeln i annars räcker det inte långt. Dessutom får du mer kraft om du har strömkabeln i.

Batteritiden skiftar sjukt mycket mellan AMD och Intel, ända upp till det dubbla. 5800H och 6800H får du om jag minns rätt upp till 8 timmar med vanligt användande förutom spel och med Intel ca 5 timmar så för den sakens skull så är det vettigt att fundera på vad du värdesätter mest, en starkare CPU eller bättre batteritid.

Av fieskmask
Skrivet av MR-Boring-one:

Den där var faktiskt väldigt fin!

Tack för tipset!

Mvh
Mr-Boring-one

Fyllde i lite av mina personliga åsikter men varsågod

Skrivet av Fortitude:

Har också svårt och tro att det kommer något bättre alternativ på BF. Kvalitet rakt igenom!

Känner så också, G-sync är en deal-breaker för mig och det jag läst om Adaptive Sync som tydligen majoriteten av alla laptops kör idag är tydligen mer anpassat för cloud gaming, kan ha fel men G-sync är inte kompromissbart.

Sett Jarrods recensioner av alla tillgängliga laptops och just denna är nog den som jag fastnat mest för, synd bara att det inte är 17.3"

Av fieskmask
Skrivet av Fortitude:

Jag har köpt exakt likadan men ligger fortfarande i kartong. Eftersom jag har 30 dagars öppet köp så ska jag avvakta tills black Friday och se om det kommer något bättre alternativ men är tveksam till det, de flesta alternativ lackar både G-sync, skärm med 500 nits och 100% srgb samt håller bra temp och kvalité.

Acer 5 Nitro är definitivt inte ett alternativ för prisklassen och ASUS alternativ har för högljudd fläkt samt kör adaptive sync.

Jag hoppas jag blir nöjd med denna för den research jag gjort har jag kommit fram till samma slutsats, detta är årets bästa Gaming laptop.

Av fieskmask
Skrivet av Palmerskal:

Halloj!

Har varit i behov av att uppgradera datorn hemma ett bra tag nu (har en 11 år gammal ASUS G53...)

Behöver väl egentligen ingen speldator, men vill ha 16bg ram, bra spec i övrigt, och möjligheten att spela (mest D2R just nu om nåt). Har tänkt mig en budget på max 10k, men gärna något lägre...

Lenovo Legion brukar ju få väldigt bra kritik, och nu såg jag precis att Media Markt hade sänk denna till under 7000:
https://www.mediamarkt.se/sv/product/_lenovo-legion-5-82b10039mx-15-6-gaminglaptop-1329360.html?utm_source=alert&utm_medium=email&utm_campaign=alerts

Är det ett prisvärt köp? Något speciellt som man ska passa sig för? Vet att en del modeller av Legion har haft processorer med bara 4 kärnor, men denna har 6 st... skärmar ska också ha diffat lite i utförande men det är ingen dealbreaker för mig, kommer köra mest på extern skärm ändå.

Lenovo har generellt bra laptops men skulle i så fall gå till Legion 5 Pro och då blir det genast lite mer.
Annars finns det ju tex Asus TUF serien som har bra pris på Elgigantens månadsdeal:

17.3" 144hz
Intel® Core™ i5-11400H-processor
NVIDIA GeForce RTX 3050 Ti-grafik
16 GB DDR4 RAM, 512 GB SSD-lagring
https://www.elgiganten.se/product/gaming/gaming-pc/gaming-lap...
9990:-

15.6" 144hz
Intel® Core™ i5-11400H processor
NVIDIA GeForce RTX 3050 grafik
8 GB DDR4 RAM, 512 GB SSD
https://www.elgiganten.se/product/gaming/gaming-pc/gaming-lap...
7990:-

Jag personligen funderade på dessa men jag är så sjukt kräsen på vissa saker som G-Sync (Måste finnas såklart), en skärm som har full sRGB coverage och såklart högkvalitativa egenskaper och portar. TUF serien är ju ett billigt alternativ för gamers och skulle säkert fungera fint på 1080p som de är avsedda till.

Av fieskmask

https://www.elgiganten.se/product/gaming/gaming-pc/gaming-lap...

Ligger på rea just nu och detta är ett riktigt bra alternativ. Steget upp för vinning är alldeles för dyrt imo.

Av fieskmask
Skrivet av PuMaH:

Hej!

Du har inte skrivit något om storlek/vikt, hur ser du på det?
Ex. finns denna med ganska högupplöst 16"-skärm, blir då ganska stor (och 2,5 kg). Kommer klara det mesta men lär också låta som ett flygplan.
https://www.webhallen.com/se/product/337958-Lenovo-Legion-Pro...

Legion 5 Pro är väl den som låter minst och utifrån det jag hört från flera recensenter så är den relativt tyst för sin prestanda.

Av fieskmask

Frågan är ju om jag ens kommer att märka en skillnad? Tveksamt.

Av fieskmask

Jag kör med första generationen av UltraWide monitors, de hade ju en OC funktion upp till 100Hz med G-Sync, kör den fortfarande än idag och den levererar perfekt. Men jag vet inte vad jag skulle få för fördelar med en 500Hz skärm än min nuvarande 100.

Av fieskmask
Skrivet av Sveklockarn:

Skönt för dig att ett GTX 1060 räcker.

Mitt RTX 3080 är på gränsen med gårdagens spel i 1440p, och kommer snart vara dags att byta ut.

Skojar du?
Köpte mitt 3080 och kör max på allt med min 3440x1440p skärm med 100hz utan tillstymmelse till problem.
Hur är den på gränsen?

Av fieskmask
Skrivet av Dalton Sleeper:

Hallå,

Det finns säkert många MC-intresserade här på swec så jag tänkte ställa några frågor ifall ni känner er villiga att svara.

Först och främst så tänkte jag (med största sannolikhet) försöka mig på MC-kort (A-behörighet) i sommar då jag rent av inte kan slita mina tankar från motorcyklar, friheten och allt vad det är. Som tidigare bilintresserad så har det nu spridit sig även till motorcykel, därav har jag redan börjat skumma på motorcyklar jag kan tänkas vilja ha när kortet är taget, dock med frågor och gärna rekommendationer från er som har mer koll.

Först var jag inne på lite mer touringstuk (sitter rakare) men nu när det närmar sig så lutar det mer åt det sportigare hållet (sportighet/väghållning och drag), dock inte ända fram till banmodellerna (supersport/hypersport). Anledningen till att jag utesluter de extrema modellerna är att jag antar att de är riktigt tokdyra när saker väl behöver bytas, slitagedelar med mera, men också försäkring. Det känns som man kan hitta en sweetspot däremellan.

Exempel på supersport (enligt mig) är exempelvis
Kawasaki Ninja ZX-10R SE samt Ninja ZX-10RR
200 000 kr
998 cm³
0-60 mph: 2.8
Quarter mile: 10.1
162 g/km
runt 17 liter tank
runt 200 kg
Länk

Samt en lite mindre sport
Kawasaki Ninja 650/650 Performance
100 000 kr
649 cm³
0-60 mph: 3.5
Quarter mile: 12.0
107 g/km
runt 15 liter tank
runt 200 kg
Länk

Jag vet inte alls vad dessa ligger på i försäkring eller byte av delar, men någon säger mig att 650:n är betydligt billigare att äga, stämmer det? Jag vill absolut inte känna att jag saknar något efter inköp men det känns ändå att jag vill ha ett tak på ca 200 000 kr, mestadels är det värstingmodellerna som ligger där.

Jag vill kunna köra långt, gärna i 20-mila stinter då och då.
Hur väl stämmer den utskrivna soppaförbrukningen?
650 enligt spec drar 0.43L/milen men frågan är vad den drar på motorvägen. Dessa modeller har mellan 15-17L tank medan andra märken kan ligga på 20-25L. Drar de ens någonstans i närheten av spec så duger 15-17L...

Vad tror ni om 650:n, kommer jag att sakna effekt om ett år eller två?

ZX-10R* är ca 2 sekunder snabbare på 400 meter, är det något man märker av nämnvärt? (jämfört med bil så är båda riktigt snabba)

Finns det någon sweetspot där allt bara stämmer?
(har bara hunnit harva Kawasaki idag, det återstår många andra märken)

/DS

Fick du ditt kort? Vad köpte du för hoj?

Av fieskmask
Skrivet av erazerswe:

Jag visste inte heller först, men finns en "play"-knapp i editorn, jag klickade bara på den.
https://imgur.com/a/holbrJX

Ja, jag har klickat på den och texten kommer upp med ljud, längre än så går det inte.
Tar det tid att ladda?

Av fieskmask

Är det någon som vet hur man startar "Demot"? Laddade ner via Epic Launchern och har installerat CitySample men händer ingenting.

Kommer fram till att ladda City och får upp rekommenderade specs samt ljud men ingenting mer händer.

Av fieskmask

Finns det på allvar folk som sitter och spelar mer avancerade spel på en smartphone än typ.. Yatzy?
Ray Tracing, RDNA2..

Av fieskmask
Skrivet av mrqaffe:

Men reagerar inte fläktarna om du ändrar i bios eller styrs de i normalt bios men inte sedan win startar ?
Är fläktarna kopplade direkt till moderkortet eller nån styrning eller lådan ?
Vad har du för moderkort och har du kollat uppdateringar för det ?

De är kopplade till moderkortet direkt och inte till någon hub eller liknande.
Kör med ett Tomahawk X570 och jag har senaste BIOS versionen.

Fläktarna rampar upp direkt vid uppstart och brukar bli tysta men nu bibehåller dom hastigheten och tystnar en aning efter några minuter efter jag loggat in. Men så fort jag öppnar ett program eller Chrome så lägger dom sig på runt 14-1500 rpm utan någon direkt anledning. CPU, GPU, SSD, Nätverk och alla andra komponenter är runt 0-1% i användning, dvs ingenting så det finns ju ingen anledning för dom att ligga så högt.

Av fieskmask
Skrivet av mrqaffe:

Har tempen påverkats så att det motiverar nån ändring för att nån mjukvarufunktion i win belastar mer på nått sätt ?

Temperaturerna är låga precis som innan, jag ser ingen förändring förutom att dom utan anledning rampar upp så fort datorn är påslagen.

Har justerat kurvorna i BIOS men det verkar definitivt inte hjälpa det minsta.

Av fieskmask
Skrivet av mrqaffe:

Har du nån mjukvara som styr dem som kan ha påverkats eller är det bara kontroll via bios ?

Nix, ingen mjukvara, endast BIOS.

Av fieskmask

Fläktarna blev tokiga efter Windows 10 Uppdatering

Halloj.

Fick mig en liten funderare, Windows uppdaterades som vanligt men när jag skulle logga in och vid uppstart så går fläktarna rätt hårt och även när jag kommit in i Windows.

Innan uppdateringen hörde jag knappt chassifläktarna men det finns absolut ingen anledning till att de skulle bete sig såhär, jag har inte ändrat något sedan förra uppstarten (då de faktiskt fungerade).

Har varit i BIOS och kolla fläktkurvorna men de ser ut som de ska och som de gjorde innan, bara det att de verkar helt enkelt bry sig om vad dom ska göra.

Någon som har en ide?