Inlägg

Inlägg som GreyWilk har skrivit i forumet
Av GreyWilk

Synd! TM har alltid varit en butik som jag kunnat handla de småsakerna (i butik) som inte går att hitta på många andra ställen. Typ 3D-pussel, metallpussel och annat onödigt/kul som barn (och inte glömma vuxna) kan ha kul med!

Av GreyWilk

@Flaw35: Jag skulle säga att för att vara "liten" så är den stor. Några smarta lösningar. Skapligt tyst, men det kan bero på vattenkylningen.
Enkel att bygga i då man kan montera ned nästan hela utan större bekymmer.
Sedan kan man sätta fötter på den så den kan ligga ned i t ex en TV-möbel eller så.

Smart är nog ledordet

Av GreyWilk
Av GreyWilk

@issue: Yo!
En sak som slog mig att jag ändrat på min unraid är boot options.
I syslinux.cfg har jag lagt till en egen som jag satt som default:

kernel /bzimage append initrd=/bzroot scsi_mod.use_blk_mq1 amd_iommu=pt

P.S. om du gör det i RAW från GUI eller editerar syslinux filen direkt så flytta "menu default" till den nya. Annars bara markera den du vill ha ändrat till i radio-knapparna. D.S.

P.P.S. Tråkigt att höra att du fortfarande har problem :/ D.D.S.

Av GreyWilk
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Utvecklingen går trögt och det finns ett ordspråk som heter rör ej något som fungerar. Även om man skulle få den senaste versionen gratis så är det ej så ovanligt extrema arbetskostnader att uppgradera.

Så Windows 7 kommer leva 10år till på många ställen.

Det är ett gammalt och idag lite förlegat ordspråk som jag tycker mig endast höra från den äldre populationen. Många idag, framför allt de som är på väg ut i arbetslivet är vana vid uppdateringar och uppgraderingar med skapligt hög frekvens vilket också återspeglas i deras sätt att hantera detta i framtiden.
Men sitter det en gammal grå kloss som beslutsfattare så är det klart svårt att driva på förändring.

Yes, jag generaliserar och använder stereotyper - för enkelhetens skull.

Skulle nog snarare säga att Windows 7 kommer överleva snarare än att leva.
November 2018 var sista månaden som Windows 7 hade övertag över Windows 10. Sedan dess har Windows 7 stadigt minskat till idag ca 35% och Windows 10 ligger på drygt 47% (statistik från december 2019).
Självklart finns det ett mörkertal och även skeletten som jag talade om tidigare som idag är Windows XP men imorgon kommer att vara Windows 7 eller 2008/2008R2.

TL;DR
Jag håller typ med dig.
Dock är jag lite oklar över om du pratar om företag eller privatpersoner. Tycker det blandas lite. Eller så missuppfattar jag vad du skriver.

Av GreyWilk
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Har de inte pratat väldigt länge om att supporten för Windows 7 skulle försvinna. Och det har nu dröjt ändå tills nu. Nå nu har windows 7 blivit såpas gammalt så att ytterst få privatpersoner i sverige har detta operativsystem som sin primära system.
Däremot finns det självklart många som har Windows 7 maskiner och t.o.m. Windows Xp maskiner kvar som rullar, dessa maskiner är de dock mer försiktiga med och de är inget som får tillgång till internet och annat.

Att de inte byter beror på att det är så extrema kostnader att utveckla nytt, ej ovanligt miljonbelopp i företagssammanhang. Det är lite som att säga att från och med i år ska alla hus eller byggnader äldre än 2000 rivas. För sådan gammal skit går ej att lita på. Jovisst, men det kostar en slant.

Men står man 5 år efter Windows 10 släppts, kliar sig i huvudet och tänker: "fan, vi måste byta OS och skriva om legacy-kod. Windows 7 gick visst EOL idag..." så har man verkligen inte gjort det man ska som IT-avdelning. Det är ju knappast en nyhet.
Planerar man det över något/några år så kan kostnaderna gå ned samt att risken för problem minskar.

Dock håller jag med om att det finns ofta några undangömda skelett här och var hos företag. Oftast isolerade - men knappast alltid

Av GreyWilk

@HoK: Jag vet inte om det går att uppgradera från OEM. Förmodat går det men kontrollera det först innan du köper.
Men precis, obunden. Dock är jag inte säker om det är helt utan restriktioner eller ej...

Av GreyWilk

@HoK: Du har kollat OEM-priser på Inet. Kolla standard-version istället så kanske det stämmer bättre?

Av GreyWilk

@issue: Tycker det låter skitbra!!

Cheers!

P.S. Köpte mitt LSI, färdigt i IT-mode (vilket det ska vara för ändamålet) och ink frakt för ca 650:- Man kan dock hitta det billigare. D.S.

Av GreyWilk

Det finns många ytliga blodkärl i fingrarna så det blöder gärna ett bra tag innan alla kärl har täckts av koaguleringen.
Du kan också hålla handen upp ovanför huvudet så att hjärtat har svårare att pumpa upp blod så kan blödningen minska.

Som andra sagt så är tejp för ett sår som detta ett bra sätt att komma rätt snabbt.

Om inte köttbit/hudbit ordentligt sitter löst och flappar runt bör det räcka med tejp/plåster.
Känns det konstigt på något sätt, förutom att det gör ont där du skurit dig kan det vara värt att ringa 1177 och rådfråga om sen/nervskador.

Av GreyWilk

Du måste inte ha ett grafikkort. Kanske under installation men efter det är det inte mycket du behöver det till iom unraid har ett webgränssnitt.
Enda är väl att se till att du har något budgetkort som kan stoppas in vid hårdvarufelsökning.

Köpte själv ett B450-baserat moderkort till min Ryzen 2600 som jag nu kör i min unraid. Kompletterat med ett LSI 9211-8i för diskar. Rullar på svinbra enligt mig.

Ska du köra flera NIC's och kör med AMD får du nog titta på ett instickskort. Behöver du inte snabbare än 1Gbit så kan det köpas "billiga" lite här och var beggade.

Av GreyWilk

@AlbinH123: 5-10 minuters läsning om grundläggande hemnät: länk

Cheers!

Av GreyWilk

@AlbinH123: Har själv använt Hola tidigare och fick stundtals massiva problem liknande dina. Fimpa tillägget och eventuellt installera om Chrome. Jag litar inte alls på Hola längre. Precis som uTorrent så hade den en gång sin storhetstid men idag kategoriserar jag det som skräp som aldrig får komma in i min maskin igen

Även kör en Nätverksåterställning efter.

Hitta något annat sätt än att göra det du behöver än att använda Hola - t ex använda riktiga VPN-tjänster osv.

Jag chansar lite för jag kommer inte exakt ihåg hur jag löste det men resultatet var iaf att jag slutade använda Hola.

Cheers!

Av GreyWilk

@AlbinH123 Kolla vad du har för DNS-adresser.
Du kan göra det genom att köra

ipconfig /all

i CMD.
Kopiera texten och skriv in här. Bör se ut i stil med detta:

Ethernet adapter Ethernet: Connection-specific DNS Suffix . : Description . . . . . . . . . . . : Intel(R) I211 Gigabit Network Connection Physical Address. . . . . . . . . : 4C-ED-FB-77-94-3C DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 192.168.50.218 Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0 Lease Obtained. . . . . . . . . . : den 5 januari 2020 17:04:53 Lease Expires . . . . . . . . . . : den 8 januari 2020 15:13:09 Default Gateway . . . . . . . . . : 192.168.50.100 DHCP Server . . . . . . . . . . . : 192.168.50.100 DNS Servers . . . . . . . . . . . : 192.168.50.12 192.168.50.10 NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Enabled

I hosts-filen så titta om du har något nedanför sista raden som börjar med brädgård ( # ). Finns det något där som du själv inte skrivit in så posta det här också.

Av GreyWilk

@cyberknutte: afaik så har inte 3600 någon grafikkrets.
Jag satt själv i samma sits för inte så länge sedan och efter en hel dels dividerande så valde jag en utan grafikkrets för att få fler kärnor. Körde med ett PCIe-grafikkort under installation som jag sedan plockat ur. Behöver det inte i vardagslag utan endast vid felsökning och då är maskineriet ändå nere och jag kan plocka ur andra expansionskort.

Självklart varierar det beroende på din situation men jag är glad att jag valde fler kärnor jämfört med grafikkrets!

Av GreyWilk

God jul alla glada SweC:are! 🎅

Skickades från m.sweclockers.com

Av GreyWilk
Skrivet av zodden:

Hehe, du har förvisso rätt där Jag har nyss byggt nya servern, den gick väl i runda slänga på 10k, diskarna hade jag redan sedan tidigare så jag tänkte jag använder dem först och uppgraderar efter hand. På tal om diskar och hårdvara, var iväg och köpte en samsung 970 evo plus idag och slängt i, jag börjar med en, jag ville ha 2 men tänkte om det är något annat fel som gör att den plötsligt slutar svara så hjälper det inte med 2 heller, isåfall köper jag en till imorgon eller så, jag får se.

Nu sitter den i och håller på att flytta över mapparna till cachen, sen drar jag igång alla dockers som ska vara igång och håller tummarna att det inte uppstår något som är dåligt. Märkligt fel detta, men jag har tänkt på det, det kan vara så att mina 2 st WD nvme saknar dram och då måste maskinen söka vart på minnet de olika filerna ligger på istället för nvme diskar som HAR Dram, och under tiden systemet spenderar tid på att söka upp vart på minnet det ligger så hinner den låsa sig. Det är ett lång skott på förklarning till felet men jag hoppas det är något i den stilen för det betyder att jag inte behöver ångra mitt val av moderkort, det är förästen ett asus p11c-m/4l och är ett server kort, med dubbla m.2 pcie slottar, vilket passade mig perfekt då jag tänkte ta nästa steg i cache hastighet då min första unraid hade 2.5" cache på 500. -Nåväl, hoppas det här funkar nu.

Hur länge har du använt unraid? Jag är relativt ny på det, har haft en under 1 år innan den här kom till världen, och det fungerade så satans bra och finns massor med plugins och dockers etc så när jag funderade på att bygga nytt med vassare server prylar i så som Xeon och ECC så vart iaf valet av OS självklart.

Just det, WD NVME diskarna skickar jag tillbaka så får dem utreda om det är något fel på dem eller inte. Jag kan dessvärre inte ångra köpet då 14 dagar har passerat och under dem 14 dagarna har jag felsökt servern för att hitta felet. Jävla ruttet av dustin men så var det. Under tiden har jag iaf en annan nvme så jag inte behöver gå rundor under tiden och fundera VAD som är felet. Om den inte låser sig ikväll och fortfarande rullar imorgon så köper jag en till så jag har dubbla som det är tänkt. Stör mig dessutom på oranga rektanglarna som indikerar att det inte finns redurance på cache only sharesen, det är väl värt 1300:- att slippa se dem ?

Skrivet av zodden:

Med Samsung 970 evo plus har den nu varit igång i 1 dygn 14 timmar och 23 minuter! Otroligt att cache disken orsakade detta, jag har köpt en 970 till som ska in idag Så nu är det slut på en server som slutar svara plötsligt. Tack för all input, det löste sig.

Nu inför julen har det varit tight med tid så sorry för sent svar!

Jag har kört unraid i ca tre-fyra år. Sedan jag började har jag bytt all hårdvara och även krypterat befintlig array. Så det går väldigt bra att ändra på saker och förända. Även om det stundtals tar väldans lång tid - som sagt
När jag valde unraid så handlade just om att jag inte hade så mycket pengar men behövde slänga ut min tidigare gamla server som knappt orkade med längre. Och en av orsakerna till att det blev unraid är för att det är mycket som är i samma paket och inte "krav" på ECC och / eller server grade HW.

En sak som jag märkt är att om man vill göra något så ska man googla som fan innan för att kolla om andra stött på problem. Som t ex med NVME-diskar så kanske det är bristande stöd eller att just vissa diskar inte fungerar så bra. Sannolikheten att någon har samma eller liknande setup är ju faktiskt ganska stor

Du kan ju sälja diskarna här på forumet och kanske få en ok slant för dem!

Jag har också sedan ett tag tillbaka börjat fundera på hur jag skulle kunna gå över till "all flash". Nu med större SSD's till bättre pris så börjar det bli en möjlighet.
Men jag tror tyvärr att det kommer att sluta med att LimeTech behöver uppfinna möjligheten att ha två array's eller så får man sätta upp en unraid till där man har s.k. kallagringen.
Ser inte att jag kommer att vara där inom de närmsta 18 månaderna, men det är bra att börja tidigt med tanken och låta den växa

God jul!

Av GreyWilk
Skrivet av CompassioN:

Hej!

Har fått i uppgift att hitta en lämplig bärbar dator för konstruktörsteamet på mitt jobb. Jag har kollat runt lite men det är några år sedan jag var ordentligt insatt i bärbara datorer. Kraven och budget enligt nedan:

CPU: i5 eller bättre, datorn skall kunna hantera skapligt tunga arbetsbördor; stora filer, konverteringar, CAM-beredning och enklare simulering. Egentligen vore i7, i9 eller någon Ryzen kanske att föredra?
Minne: 16 GB minimum. Gärna uppgraderingsbart om 32 blir svårt att få in i budgeten.
HDD: 512 GB SSD minimum.
GPU: Så bra det går att få in i budgeten, vår CAD-mjukvara jobbar väldigt bra med spelgrafikkort så inget workstationkort behövs. Jag kör just nu en stationär dator med GTX 1060 och om det går skulle jag gärna ha bättre grejer i laptopen.
Skärm: 15" max. 1920x1080 fullt dugligt. Kommer köras mot 2 stycken 1440p-skärmar som standard.

Andra krav: Den bör ej se ut som ett rymdskepp, ju diskretare och proffsigare den ser ut ju bättre. Är den också skapligt tyst blir nog alla på kontoret glada.
Den skall finnas att köpa hos seriös svensk återförsäljare eller direkt från seriös leverantör, gärna med serviceavtal. Typ Inet, Dustin, Webhallen osv.
Windows hello vore trevligt.
God byggkvalitet viktigt.

Pris: går det att komma under 20.000 så vore jag glad.

Datorer jag tittat på och just nu väljer mellan:

Razer Blade 15 Base Ser schysst ut, lite väl dyr men jag kanske kan motivera det för chefen.
Asus ROG Zephyrus M GU502GV Ser också schysst ut, osäker på hur kvaliteten är?
Asus ZenBook 15 UX534 Kanske för klent grafikkort jämfört med ett 1060 stationärt? Hur mycket gimmick är inte den där skärmen som touchpad?
Lenovo Legion Y540 Ser lite väl mycket ut som ett rymdskepp, kraftigt grafikkort och vettigt pris. Kvaliteten bra?

Har också kollat Dell men tycker inte att de levererar prestanda som motiverar priset tyvärr.

Har goa glada Sweclockers något annat förslag?

Skrivet av JamesBanana:

Hos Dell betalar du till stor del för garantier och support. Razer-datorn du länkade har som exempel 1 år garanti, med en Dell Precision kan du ha tekniker på plats nästa dag i 5 år. Det kommer också löpande bios-uppdateringar etc under den tiden.

Håller med vad @JamesBanana skriver.
Ska det vara till jobb se till att den är rustad för det (hårdvara, garanti och support).
En konsumentprodukt är kanske roligare men risk är att det blir mycket mer problem / strul om det är något som händer med datorn och att det kanske tar ordentligt mycket längre tid att lösa problemet med datorn än med en produkt med rätt målgrupp och support.

Av GreyWilk

Fann att tiden tröt till lite och att Powershell kanske inte är helt rätt språk för ändamålet.
Har funderat ett tag på att lära mig något annat språk och jag tänkte att jag ska ge Go ett försök.

Har nu pilla några timmar med Go och kommit fram till att jag är ordentligt färgad av Powershell. Måste försöka släppa det lite!

Testade runt lite med dag 1 med hjälp av en annan som skrivit i Go. Verkade helt ok enkelt så jag tänkte att jag provar att hoppa på dag 2 helt själv!
Dock är detta hittills endast dag 2 del 1 (och inte snyggt om jag jämför med hur andra skriver Go )

package main import ( "fmt" ) func main() { x2 := []int{1, 12, 2, 3, 1, 1, 2, 3, 1, 3, 4, 3, 1, 5, 0, 3, 2, 6, 1, 19, 2, 19, 9, 23, 1, 23, 5, 27, 2, 6, 27, 31, 1, 31, 5, 35, 1, 35, 5, 39, 2, 39, 6, 43, 2, 43, 10, 47, 1, 47, 6, 51, 1, 51, 6, 55, 2, 55, 6, 59, 1, 10, 59, 63, 1, 5, 63, 67, 2, 10, 67, 71, 1, 6, 71, 75, 1, 5, 75, 79, 1, 10, 79, 83, 2, 83, 10, 87, 1, 87, 9, 91, 1, 91, 10, 95, 2, 6, 95, 99, 1, 5, 99, 103, 1, 103, 13, 107, 1, 107, 10, 111, 2, 9, 111, 115, 1, 115, 6, 119, 2, 13, 119, 123, 1, 123, 6, 127, 1, 5, 127, 131, 2, 6, 131, 135, 2, 6, 135, 139, 1, 139, 5, 143, 1, 143, 10, 147, 1, 147, 2, 151, 1, 151, 13, 0, 99, 2, 0, 14, 0} t := int(len(x2)) / 4 l := 0 //pos0 := x2[0] for j := 0; j < t; j++ { inp1 := l + 1 inp2 := l + 2 pos3 := l + 3 if x2[l] == 1 { pos1 := x2[inp1] tar1 := x2[pos1] pos2 := x2[inp2] tar2 := x2[pos2] wb := tar1 + tar2 tar3 := x2[pos3] x2[tar3] = wb } else if x2[l] == 2 { pos1 := x2[inp1] tar1 := x2[pos1] pos2 := x2[inp2] tar2 := x2[pos2] wb := tar1 * tar2 tar3 := x2[pos3] x2[tar3] = wb } else if x2[l] == 99 { fmt.Println("-----------> ", x2[0]) } else { fmt.Println("WTF!") } l++ l++ l++ l++ } }

GoLang Day2 Part1

Ett problem är t ex att jag inte än helt fattat hur fan man läser in en fil som input

Av GreyWilk
Skrivet av zodden:

Nej det är ett rent av helvete. Och i slutänden så kommer det säkert bli så att en del av tiden är bortkastad att data in blir behållen ändå. Då är livet riktigt underbart!

Oj, ja det tar tid! Hur var det, använder du unraid eller du var en freenas kille?

Ja visst är det kul, ibland, men det finns stunder när jag undrar om det är värt all tiden och allt vad det kostar. Men det är ju mitt åtminstonde, man får väl nöja sig med den känslan eller vad säger du?

Jag håller mig till unraid! (se sign)

Klart att det är en massa tid som är bortkastad men jag försöker att motivera det lite med att jag lär mig av det jag håller på med och på något vis kan jag använda de erfarenheterna i mitt arbete som "IT konsult"
Skulle man räkna sin unraid rigg mot t ex de streamingtjänster man kan nyttja så skulle det nog gå på ett ut även inkluderat el och inköp av BluRay/DVD/CD/mfl i måttlig mängd utslaget på 3-4 år.
Säg att jag betalar för:
- Netflix (ultra bla bla): 149:-
- HBO Nordic: 119:-
- Spotify Fluffium: 119:-
- YouTube Premium: 99:-
- 2x Twitch subscriber: 2x50
Det blir 7k om året. 28k på 4 år.

Jag köper hårdvara för 4k + diskar för 10k. Har 14k kvar till el och köpt media. PLUS att jag kan stoppa in egna saker i min maskin. Privata filmer och foton tillgängligt (inte behöva ge pengar till annan tjänst), sätta upp nya tjänster för t ex hemautomation och kanske spara in pengar där istället för en prenumeration från Telldus osv osv osv.
Dock är det tiden som är lite svår att räkna på och det är olika från person till person samt från tillfälle till tillfälle.

Jag är iaf glad för det!!