Inlägg

Inlägg som Fextreme_fa har skrivit i forumet
Av Fextreme_fa
Skrivet av THB:

Zeunerts Påskmust 6-pack för 30:- på Coop.

25:- på vårt lokala Ica Maxi

Av Fextreme_fa
Skrivet av DavidtheDoom:

Fel tråd men för att snörpa ihop hela sidospåret:

"KPI - Indexet mäter den genomsnittliga prisutvecklingen för hela den privata inhemska konsumtionen, de priser konsumenten faktiskt betalar. KPI är det vanliga måttet för kompensations- och inflationsberäkningar i Sverige." - https://www.scb.se/pr0101

Värdepapper och sånt övrigt är inte en del av KPI eller de vanliga inflationsberäkningen. Statsobligationer är inte heller en del av KPI. Vad näringslivet pysslar med är inte heller invägt i KPI även om de såklart påverkas och påverkar KPI.
KPI är inte perfekt, men om du pratar om någon annan inflation än den vi pratar om annars i bolånetråden (som är lån för privatpersoner) så får du vara tydlig med det.

Helt rätt, sorry för sidospåret, avslutar det med ett litet förtydligande för känns som du missförstod mitt ”rantande” med ditt svar.
-Jag pratar inte om hur inflationen definieras eller beräknas utan vad som driver den. Att KPI ökar är en biprodukt av händelserna på en större marknad.

Av Fextreme_fa
Skrivet av Lofen:

Det där var otillräckligt i förhållande till hur du uttrycker dig i tråden. Gör ett bättre försök om du vill övertyga eller låt bli att uttrycka dig nedlåtande om andra.

Förstår helt ärligt inte hur du kunde ta det svaret som nedlåtande. Men dagligvaruhandeln står för strax under hälften av hela näringslivets omsättning 2021.
Näringslivets omsättning är (väldigt) liten i förhållande mot pengars rörelse på övriga marknader som tex värdepapper, fastigheter och råmaterial/industrihandel.

Som ett exempel så köper riksbanken statsobligationer för större belopp än vad hela dagligvaruhandeln omsätter varje år.

Av Fextreme_fa
Skrivet av Lofen:

Snälla förklara mer precist hur höjda priser i dagligvaruhandeln inte är en del av inflationen.

För att pengarna som ligger i omsättning endast i dagligvaruhandel är sån liten del av landets totala rörelse av pengar.

Av Fextreme_fa

Hur gick det, lyckades du få in två Cat6 i 16 mm rör/slang?

Av Fextreme_fa
Skrivet av GreasusGoldtooth:

Vad tror ni, går det att få igenom amorteringsfritt om man säger att man är orolig för ökade elpriser i höst?
Vi gör av med cirka 20 000kwh på ett år, 2 vuxna, 2 småbarn, en elbil och vattenburen el som uppvärmning.

Vi har bundet ränta till nästa sommar till 1,18% och då har vi haft huset i 5 år och kan således värdera om och förmodligen sänka belåningsgraden till <70% vilket ger oss 1% mindre amortering permanent, men det hade ju såklart inte varit fel att vara utan den några månader även nu till höst

Det kan du nog glömma, i princip måste det till minskad inkomst för att få upphäll i amorteringen. Typ arbetslös eller sjukskriven osv.
Ökade utgifter är inte en faktor som borde gå att hävda.

Av Fextreme_fa

Det bästa är väll om det går (kräver att man har ett hus som går att fixa lite med) att investera pengarna i huset i form av renoveringar, pool osv. som ökar värdet på fastigheten samtidigt som inflationen äter upp delar av lånet? Speciellt som det varit under våren med lite skakig börs och 0% ränta på sparkontot.

Av Fextreme_fa
Skrivet av Sunix:

Jag funderar, många säger ju att de kommer klara en räntehöjning på sina bolån men har de då räknat med 6-7% inflation? Allt blir ju dyrare och dyrare samtidigt som räntor höjs (kanske), mindre till annan konsumtion vilket kan leda till lågkonjunktur.
Jag undrar hur bolånetagare tänker idag!

Enligt schablonbeloppet för:
mat
kläder
telefoni
bredband
Etc.
Alltså övriga kostnader för en ”rimlig levnadsnivå” är satt till 10 000kr (1 vuxen) eller 25 000kr (2 vuxna + 2 barn). Med en väldigt hög inflation på säg 5% så blir det 500kr dyrare i månaden eller 1250kr för en familj.

Jämför det mot 3M i lån som går från 1% till 4%,
2 500kr vs 10 000kr per månad. Så slår en hög inflation inte närheten lika hårt som ökad ränta. Klarar man 6-7% ränta så klarar man garanterat även inflationen även om det för många skulle bli ansträngt.

Av Fextreme_fa

Som jag tolkar det är man över 60år så går inte bankernas kalkyl ihop sig, då de blir för kort avbetalningstid för lånet att månadskostnaden blir för stor.
Även om man väljer att inte amortera räknar bankerna med att man ska hinna amortera bort lånet.

Av Fextreme_fa

En väsentlig renovering är i princip att ändra boytan till det större. Vi rev ut hela huset och fick inte göra en amorteringsgrundamde värdering. Trots att vi pratar om en renovering för 1.5M. Vi adderade ett till badrum och en toalett samt installerade golvvärme överallt. I ett hus från 1850 som senast renoverades på 60-talet.
Men vi byggde inte ut huset.

Att byta värmepump och renovera ett badrum räknas som underhåll.

Av Fextreme_fa

Jag hade istället kört belåning på 70% det känns hyfsat lagom. Då är det lagom låg amortering, finns utrymme att handla på börsen och det är relativt lätt att komma ned till 50% inom närtid. Amortering i 5 år så är man på 65% och med en bostadsmarknad som den varit senaste 5 åren kan 65% bli så lågt som 50% om vid en omvärdering efter 5år. Det känns händå hyfsat safe

Av Fextreme_fa
Skrivet av Exxovion:

Hur vanligt är det att man blir nekad ett bolån när man skrivit kontrakt på en bostad som ligger en bra bit under gränsen på lånelöftet? Under förutsättning att inget ändrats efter att man fick lånelöftet?

Vad är det för typ av bostad?
Gillar inte banken en bostadsrätts ekonomi kan de säga nej trots att man lånar mindre än löftet.
Eller om man köper en fastighet med onormalt höga driftkostnader kan de också säga nej för att KALPen inte går ihop sig för det slutliga lånet.

Av Fextreme_fa
Skrivet av abbish:

Tjena!
Jag och sambon vill köpa en lägenhet men vi vet inte om det går. Vi ska boka in ett möte med en bank för att kolla läget men kände ändå för att fråga här först. Jag studerar med endast CSN och sambon tjänar 25k brutto.

Vi hade tänk att gå in med en kontantinsats på ca 400k.
Jag greppar att CSN som inte räknas som något alls egentligen + 25k förmodligen är en för liten inkomst för något.
Jag har dock lite extra tillgångar(150k utöver våran gemensamma kontantinsats), kan det hjälpa oss som en liten säkerhet till banken även fast jag inte har någon inkomst.
Vad jag förstår räknas inte ens bidraget som en inkomst dels lite pga att en misslyckad tenta kan leda till uteblivet bidrag men hjälper det om man kan försäkra banken att man har ett jobb med 23-24 brutto som väntar och hoppas på att jag misslyckas med plugget?

I värsta fall kan jag kan jobba lite extra och dra in några tusen(+4) per månad en stund för att dra upp inkomsten lite men jag är säker på att vi kommer lyckas med alla betalningar även om jag inte jobbar senare efter vi fått det potentiella lånet.

Finns det en chans i rymden att man kan lösa ett lånelöfte på ca 1.5 miljoner eller är jag way off.
Efter nån googling har jag läst att man får låna 5 gånger bruttolönen. 25k*12*5 landar på 1.5 miljon. Stämmer det i praktiken eller har jag läst fel?

Det som jag tror är ett största problem är att CSN räknas som 0 i inkomst. De struntar i eventuella buffertar om de ser att ni inte har inkomsten för att täcka upp för löpande kostnader blir det ett nej.

Dessutom eftersom att endast en har inkomst och ni är två i hushållet så skall den inkomsten försöka er båda, enligt barnens beräkningar. Det kan va så att han till och med får låna ett större belopp om din sambo söker själv

Av Fextreme_fa
Skrivet av GLaDER:

Uppdatering

Examen: Civilingenjör Datateknik
Examensår: 2018
Relevant arbetslivserfarenhet: 5 år

Chefsförordningen närmar sig sitt slut och med det tackar jag för mig och går vidare i karriären. Dags att sluta vara chef och istället jobba med det jag faktiskt vill. Byter arbetsköpare och blir konsult på ett litet bolag (<30 personer) där jag kommer vara med och leda DevOps-arbetet på företaget. Jag börjar min resa med att gå in på ett mellanstort bolag för att hjälpa kunden med automatisering och arkitekturella frågor, för att förbättra deras produkter och möjliggöra för snabbare och säkrare leveranser.

Kompensation
Jag sätter min egna lön och bestämmer själv hur mycket jag ska jobba, pensionsavsättning, samt vilka förmåner jag vill ha: "Så länge jag går runt och allt fungerar för kunden." Ryms det en förmånsbil i min budget är det bara att köra på. Vill jag byta telefon oftare än vad som är sunt, men det får plats i budget, är det grönt. Friskvård, utbildningar, kurser, konferenser -- samma koncept.

Den stora nackdelen med det här upplägget gentemot att köra eget AB är möjligheten till utdelning; men det är en uppoffring jag är villig att göra just nu. Läget kanske ändras om 5 år när jag har mer erfarenhet och större nätverk.

För tillfället innebär detta att jag kommer jobba på som vanligt (100%) men tanken är att successivt gå ner i arbetstid och säkerställa att jag kan plocka ut en bruttolön som maximerar SGI, PGI, etc. (i dagsläget 45 833 SEK). Ett löst formulerat mål just nu är att jobba 80% från att vi får barn och 50% från att jag fyller 50. Men vi får se, jag brukar ändra mig...

Får man fråga vad din ålder är nu?
Du nämner att du har inga barn men du är ändå tillräckligt gammal för att tänka dig jobba kvar på bolaget tills du fyller 50 för att ha möjlighet att gå ner i arbetstid?

Av Fextreme_fa
Skrivet av Svantesson666:

Att patentera en konstruktion/uppfinning som användes när man byggde pyramiderna (forskarna tror man gjorde just så här) känns inte så modernt...

Fast det är inte så man gör när man skriver patent. Man söker patent för en metodik/design inom en applicering/miljö. Skriver man dem för generella så blir de aldrig godkända. Samtidigt som man inte vill vara för detaljerad så att det går hitta krypvägar runt.

Tex är ett av mina patent inget revolutionerande utan finns applicerat på andra saker (traktor och dammsugare). Den är alltså en välkänd metodik och har alltså funnits på andra marknader men som vi patentskyddat inom vår produktkategori (lastbilar).

Av Fextreme_fa
Skrivet av macmann1:

Som ovan, kika med danske bank. Vi gick till Swedbank och sa att vi får 1,18 på tre år hos Danske Bank (eftersom jag är med i ST) och dom matchade det erbjudandet utan att direkt kontrollera att så var fallet. 0,1% skillnad blir ju ändå en del på ett år så kan vara värt att kika.

Kikar man på byggahus.se där folk kan fylla i sin ränta finns det även 1.17, 1.16, 1.15 på 85% belåning. https://www.byggahus.se/ekonomi/borantor/?sort=grade.desc

Vi blev erbjudna 1.17 på 3år på Swedbank förra veckan. Jag pressade inte ens utan de va det de gav oss som första erbjudande.
85% belåning och lån på 3.4M

Av Fextreme_fa
Skrivet av wounds:

Det står ju vissa typer av provisioner. Det låter som att det skulle vara något speciellt vilket det inte är. Det märkliga är att mitt gamla jobb som har ett svenskt kontor och flera hundra anställda inte gjorde så medan detta bolag som bara har en liten personalstyrka i Sverige gör det. Anledningen till att det är krångligt med jämkning är att man måste försöka räkna ut vad man ska tjäna, det är väldigt svårt att säga då provisionen kan skilja väldigt mycket beroende på acceleratorer och annat.

Jag jobbar på ett bolag med ca 20 tusen anställda i Sverige och de drar 57% skatt, för liknande utbetalningar, för oss också.

Av Fextreme_fa
Skrivet av medbor:

Vi diskuterade distansköp av tjänster, principen är väl samma så gott jag kan se

Är tjänsten nyttjad så gäller inte ångerrätt/återköp.
Just telefonabonnemang med telefon är bökigt, men som jag förstått det så kan operatören ta ut avgift för första månaden av ”operatörskostnaden” om man ångrar köpet, ifall att de satt igång sim-kortet. Detta gäller både om du köper med eller utan telefon i abonnemanget.

Av Fextreme_fa
Skrivet av [SH]:

Har LF, är helkund där och hade tills nu våra bolån på 3 mån där med 1,65% i ränta och belåningsgrad på ca 57%. SBAB gick ju ut nyligen väldigt aggressivt och erbjöd en ränta på 1,02% vid två års bindningstid med våra förutsättningar så jag kontaktade banken och sade att jag var på väg att flytta lånen till SBAB (vilket jag också var beredd att göra). Blev uppringd av en kille som erbjöd 1,15% med 2 års bindningstid. Sade att om det är det bästa de kan erbjuda kommer jag att flytta lånen, han bad att få återkomma för han skulle ta ärendet ett steg högre upp. Blev erbjuden 1,09% och efter ytterligare en kort förhandling landade vi på 1,04% med 2 års bindningstid. Bara som ett exempel på vad LF kan erbjuda...

Men bor du i villa?
Vanligtvis är det lättare att få lägre ränta om man köper en villa än en bostadsrätt.

På frågan om bindningstider så är det kluvet va som är bäst. Delar man upp det på olika bindningstider så är det svårare att flytta lånet till annan bank när första delen köpt ut. Eftersom du då är fast tills alla delar av lånet köpt ut kan de erbjuda högre ränta utan att du kan göra nått. Däremot så vid en eventuell räntehöjning så blir ”skadan” lägre om det bara slår på en del av lånet och inte att hela lånet ökar i pris. Man vet ju aldrig vad som händer i framtiden.

Av Fextreme_fa
Skrivet av joakim99:

För att inte tala om jurister och revisorer. Dock sällan de ligger på >95% beläggning men med timarvovden på >3kSEK/hr så går det att få väldigt bra ekonomi även med en lägre beläggning.

De jurister fakturar dessutom för varje påbörjad timme