Inlägg

Inlägg som GeeZ har skrivit i forumet
Av GeeZ

Beställde ett Gigabyte 3070 8GB EAGLE OC (7499kr) den 2a mars från Inet och fick beräknad leverans 1a april.

Den blev tyvärr försenad men den 22a mars (alltså en vecka sedan nu) fick jag ett email med erbjudande att byta till ett Gigabyte RTX 3070 GAMING OC 8GB för 6999kr i specialpris?? Jag accepterade på studs och kortet kom fram en dag senare på posten.

Verkar som jag sprungit på någon slags jackpot med en mindre upgrade till billigare pris!

EDIT: Bör tilläggas att den påstådda anledningen att jag fick byteserbjudandet var att jag var en av de första i kön.

Av GeeZ

https://www.inet.se/produkt/5411837/gigabyte-geforce-rtx-3070... I lager på måndag. Tyvärr för stor för mitt H1 case.

Edit: Och där var det borta.

Av GeeZ
Skrivet av babboska:

Jag slog till på den här: https://www.amazon.se/MONITOR-LG-27GL850-B-2XHDMI-GAMING/dp/B...

3800kr i skrivande stund

Var det någon "blixtrea" eller så? Nu ligger den på 4394 för mig

Av GeeZ

Ny 27' skärm för gaming / programmering

Hej!

Sitter och kikar på en ny skärm nu under rean. Just nu har jag en super-basic 1080p, 24' acer skärm som inte har några märkvärdiga specs alls. Hört att 144hz, 1440p är något att sikta på om man är en relativt casual gamer som ändå gillar kvalité.

Jag har haft ögonen på denna LG skärmen ett tag men såg att Gigabyte verkar ha släppt något mycket snarlikt ganska nyligen.

Jag är inte sådär superinsatt så hade uppskattat enormt mycket om någon kan berätta stora skillnaden mellan dessa två? Förstår inte riktigt varför LG'en är så mycket dyrare.

https://www.inet.se/jamfor?compare=2215350&compare=2218590

För referens så har jag en Ryzen 5 3600 burk med bra RAM och m2 ssd. Enda som inte är nytt i burken är ett gammalt GTX 970. Funderar på att jag kanske kommer behöva uppgradera det också om jag går över till 1440p?

Av GeeZ
Skrivet av Ekonompåfritiden:

Har beställt samma chassi och väntar på det. Hur upplever du pumpen, inga missljud från denna?

Kul! Är supernöjd än så länge.

Pumpen är väldigt tyst! Hör den knappt även fast jag ställt den till 100% helatiden.

Av GeeZ

Här är lite snabba bilder jag tog igår!

https://imgur.com/a/J8xOIv1

Den lilla WiFi/Bluetooth antennen (som jag inte helt bestämt mig för vart jag vill ställa) behövs verkligen om man ska köra trådlöst. Mitt tangentbord dog rätt ofta men efter jag installerade den har det inte varit några problem alls.

Lutar åt att kanske köpa en trådlös mus också för att snygga till hörnan lite. Har även beställt hem en vit HDMI-kabel som jag tänkte tejpa mot bordet och listen.

Vad det gäller temps så är det ungefär 35-40 idle i CPUn.
Och under load (när jag körde lite Battlefront II kampanj. Grafik på High i princip.):
CPU: 60-65
GPU: 75
Moderkort: 60-65

Pumpen har jag satt till att alltid köra 100% i BIOS medans fläkten ligger på en default kylkurva.

GPU-sidan blir absolut varmast då den är lite avskild från resten av bygget och får inte ta del av luftcirkulationen runt moderkortet och CPUn. Vet inte om mitt GTX 970 är varmare eller kallare än andra kort som finns på marknaden idag. Det är också den sidan jag har in mot fönstret i bilden. Funderar på att testa att vrida datorn 90 grader eller så så att grafikkortet får lite mer lufttillförsel. Men tempsen är ju väldigt bra så vet inte hur viktigt det är.

Andra lärdomar:
- Det är bra att ha en DVI-converter till hands då BIOS (iallafall på detta moderkortet) inte kan läsa HDMI innan man installerat Windows osv.
- Det är ganska lätt att råka blanda ihop fläkt- och pumpkablarna. Jag satte först pumpen i sys och fläkten i CPU och undrade varför datorn lät och burstade så mycket med fläkten. Efter att jag bytte plats på de båda igen och satte pumpen till 100% blev datorn mycket tystare.
- WiFi/Bluetooth: som sagt, hade 1 plupp wifi och knackig bluetooth innan jag satte dit antennen.

Av GeeZ
Skrivet av Dashio:

Så du hade samma setup förutom MB?

Yes! Och grafikkortet då. Men då är det inte så mycket delar kvar haha.

Av GeeZ

Jag byggde ihop mitt igår kväll. Gick rätt smidigt men hade även denna på som guide för säkerhets skull https://www.youtube.com/watch?v=hVs7i-wm5W0. Videon har ett annat moderkort men enda stora skillnaden var egentligen vart man pluggade in 3-pins pumpkontakten.

Har inte hunnit benchmarka några temps eller så än, tänkte kika på det ikväll.

Mycket nöjd att moderkortet, Gigabyte B450i redan hade F50 som BIOS version. Så slapp flasha något nyare.

Av GeeZ
Skrivet av Dashio:

Följer också denna då jag är i exakt samma sits, och har valt ut dessa delar. Dock sitter jag på ett RX 5700XT som jag inser är för stort (surt)

https://komponentkoll.se/bild/CSuGq.png

Tack allesammans för hjälpen!

Jag beställde ganska snabbt då det var sista dagen på Inets komponentrea, så det blev i princip denna i citatet förutom att jag körde på Kingston M.2 SSDn istället då det kändes skönt att slippa lite extra kablage då H1 är ganska litet case.

Alla delar kommer fram idag så ikväll blir det att bygga lite!

Tack!

Av GeeZ

Hm ja kanske kan vara värt att vänta på de nya B550 moderkorten? Verkar prisvärda eller? Eller vad är fördelen med dom?

Av GeeZ
Skrivet av pacc:

Tar man bara det billigaste av Ryzen 3600, B450 Itx, 1TB SSD, 3600MHz minne
så hamnar man inom din budget, men det finns inte stora möjligheter att ställa krav.
Fördelen med H1 är att du iaf har PSU och kylning fixat och itx-moderkort brukar ha wifi.

https://komponentkoll.se/bild/Suwip.png

Tack så mycket för hjälpen!

Om man ökar budget med 2000-3000 (eller ännu mer), vart skulle dom pengarna gå då? Jag är ganska flexibel med budget egentligen men letar inte efter något monsterbygge.

Av GeeZ

NZXT H1 uppgradering

Hej allihopa!

Jag har beställt hem en NZXT H1 som nu äntligen verkar vara på väg från Inet. Men behöver lite hjälp med delarna i den från folk som kan bättre än mig :).

Jag tänker uppgradera i princip alla mina delar i mitt nuvarande bygge då det mesta är ca 7-8 år gammalt. Men tänkte tillsvidare försöka slänga in mitt inte fullt lika gamla GTX 970 i nya burken iallafall.

Med det sagt letar jag efter ett prisvärt bygge, måste inte klara av att maxa absolut allt, men får gärna hålla i några år framåt.

Enda kravet jag har är nog att moderkortet behöver både WiFi och Bluetooth.
Vad det gäller lagring tänker jag absolut att det räcker med 1 TB SSD. Det verkar standard nuförtiden?
AMD vs Intel har jag inga preferenser utan vill ha det som är mest prisvärt. Jag använder uteslutande datorn för spel då jag har en Mac för arbete.

Eftersom jag tänkte återanvända grafikkortet tittar jag på en budget runt 10,000kr inklusive chassit. Plus minus 1-3 tusen ungefär.

Tack på förhand!

Såg även att Inet har komponentrea fram tills idag. Så kanske blir ett snabbt köp om något bra i finns där!

Av GeeZ

Sitter på min gamla trotjänare GTX 560 Ti. Är det alldeles för uråldrigt får något som Fallout 4 eller kan man komma undan med settings på Low?

Kommer hem till Jul i några veckor och hade gärna velat spela igenom Fallout då!

Av GeeZ

Tack så mycket!

Jo, Win 8.1 och en SSD har jag redan. Vad för slags prestanda kan jag förvänta mig med de korten? Klarar de av att få DA:I och Witcher att se vackert ut med 60+ fps?

Av GeeZ

Uppgradering av grafikkort

Hejhej,

Är hemma över sommaren och hade gärna velat spela lite spel jag missat då jag pluggat (DA:I, Witcher 3, GTA V kanske bl.a.).
Min burk börjar bli rättså gammal och det märks när jag försöker spela DA:I.

Moderkort: ASUS P8P67 PRO REV 3.1
CPU: Intel Core i5 2500K
GPU: Nvidia GeForce GTX 560 Ti
PSU: Corsair 750W (Glömt hela namnet)
RAM: DDR3 8GB 800MHz (Glömt märket)
Jag hade helst velat komma lite billigare undan då jag bara är hemma i tre månader så känner inte att en full uppgradering är värt det.
Undrar mest vad det finns för alternativ till uppgradering över mitt nuvarande och även om det räcker med GPU uppgradering eller om det är annat som behöver uppgraderas också.

Tack tack!

Av GeeZ

Rengjorde egentligen bara med sprit. Det är ju inget lager i sig som sitter emellan de två delarna utan fläkten drivs av induktion. Så rengjorde bara kontaktytan mellan "motorn" och fläkten då det var lite beläggning av något slag som gjorde att fläkten hade högre friktion mot "motorn".

Av GeeZ

Tack för alla svar! Har lyckats lösa problemet och kortet ligger nu runt 65 grader vid load. Jag följde giplet's tips och tog ur kortet och snurrade manuellt fläktarna och märkte faktiskt att den ena var mycket trögare än den andra. Eftersom garantin gått ut bestämde jag mig för att försöka laga fläkten istället.

Efter mycket skruvande och dragande av delar jag helst inte ville forcea isär lyckades jag komma åt induktionsanordningen som driver fläkten.
Det visade sig vara lite beläggning av något slag mellan själva fläkten och "motorn". BILD: http://i.imgur.com/BuCt8vq.jpeg

Jag gjorde rent "piggen" på fläkten med målartvättsprit och gjorde även rent delen på "motorn" genom att doppa ner piggen som var täkt i sprit och vred runt.

Varvtalet visar nu 3500+ RPM under load och temperaturen har inte nått högre än 65 grader.

Tack för all er hjälp!

Av GeeZ

Verkar alltså som att värmen i sig inte är problemet, utan blir problemet. Om jag har "tur" så går mina fläktar upp till 1900+ RPM under load och värme är inget problem. Men oftast verkar det som att de inte vill, även fast jag satt fan speed till 100%.

Av GeeZ
Skrivet av giplet:

Snurrar fläktarna lätt om du stänger av datorn och petar på dem med fingret? Om inte så håller de på att lägga av.

Det känns som att de snurrar ganska enkelt. Jag vet inte riktigt hur de ska kännas, så att säga. Men de snurrar kanske två-tre varv innan de stannar (de stannar ganska snabbt när de väl stannar) när jag ger dom en lätt spin.

Nu när jag startade datorn så ser de ut att gå fint båda två direkt. Men ungefär när jag kommer in i windows saktar den ena ner sig väldigt mycket. Jag tryckte upp de till 100% nu igen och den långsamma ökade väl lite, men går fortfarande väldigt långsamt. Om jag knuffar till den lite försiktigt under drift så går den snabbare.

EDIT:

Citat:

Nu när jag startade datorn så ser de ut att gå fint båda två direkt.

Nu när jag startade igen stämmer detta ej. Då är det en som inte snurrar alls. Känns konstigt att båda fläktarna börjar krångla ungefär samtidigt. Kan det vara så att kortet kanske inte får tillräckligt med ström? Känns som att det borde klaga någon gång under boot då dock..

Av GeeZ

Problemet verkar vara att fläktarna inte kör med en konstant hastighet även ifall jag satt att de ska göra det. De pendlar mellan så lågt som 300 RPM till 2000 RPM utan att jag gör något med datorn. Är det fel på kortet månntro eller får det bara inte tillräckligt med kraft från nätagget?