Inlägg

Inlägg som MystiX har skrivit i forumet
Av MystiX

ordlig.se WEEKEND nr 802, 2/6

⬜🟨⬜🟩⬜🟨
🟩🟩🟩🟩🟩🟩

Hyfsad andragissning där ändå!

Av MystiX
Skrivet av w00ts:

Verkar som att dom koderna inte fungerar, eller så vet jag inte hur ja ska använda dom, väldigt synd då jag hade klippt 65G36 för 23990 direkt!

Funkar hur bra som helst för mig. 23,591kr för en 65" G3 när man är inloggad. B2B2C_BEN_G365 är koden.

Ni som är sugna på C3 kan använda signup-koden man får som ger 10% rabatt. Den har inte fungerat tidigare, men det gick för typ en timme sedan med en C3 77" iaf.

Av MystiX

Öerhört tråkigt! Men som många andra skriver är livet verkligen inte över. En kille jag växte upp med fick MS när han var runt 20, och även om vi inte har kontakt längre så ser det ut som att han lever ett normalt liv(under omständigheterna), utbildad civ ing, bra jobb, fru osv.

Kämpa på och försök att se ljuset, låt inte psyket göra allting till en uppförsbacke, även om jag förstår att det känns så just nu. Kriga!

Av MystiX
Skrivet av superapan:

Jag gissar att lönerna runt 70k i månaden för en 30-åring innebär egenkonsult - det är ju inte konstiga siffror.

Nja, det behöver inte vara som egenkonsult. Allt handlar om vad du kostar ut mot kunden. Fakturerar du 1300kr i timmen och tjänar 45000:- kanske man borde undra vart alla pengar tar vägen, du får inte stor del av dom iaf. Jag är 36 och började nytt precis med 76000:- i månaden. Det är inget man får för att bolaget vill vara schyst, man behöver snacka, byta jobb, snacka ännu mer, ställa erbjudanden mot varandra osv, helst när jag bara har fem års erfarenhet, men man ska inte glömma att dom flesta inte gör ett särskilt bra jobb i sina roller, så visar man framfötterna och kan prata kommer man långt. Vet man vad man kostar ut mot kund så är det inte så svårt att begära en vettig lön heller.

Är man för lat, eller inte vill byta arbetsgivare så blir det tufft. Jag begärde 8% ökning i höstas, fick 2.2%, sa att jag inte godtar det, fick höjt till 2.5%. Sökte nytt direkt, fick ett erbjudande med runt 12% över vad jag hade, då kontrar mitt nuvarande med 20% ökning, så pengarna fanns ju, när jag var villig att sluta. Men eftersom jag inte ville jobba kvar oavsett bad jag nya stället matcha, så var det en done deal.

Jobbar man med något där det skriks efter folk, sök flera jobb, gå på flera intervjuer, ta flera erbjudanden, sen kan dom ha ett litet budkrig, även om det känns moraliskt fel. Det ökade lönen på mitt första jobbyte från 18% till 40%.

Av MystiX

Sök trainee/graduateprogram på ett gäng konsultfirmor. Efter 1-2 två har du erfarenhet nog att hoppa vidare om du inte trivs med konsultlivet.

Av MystiX
Skrivet av Eduardo_S:

Trevligt, har du möjlighet att göra samma med en Pixel 6a med 36 månaders avbetalning? Vore jättesnällt då jag inte riktigt har tiden i skrivande stund.

Är det värt att vänta på Pixel 7a?

Du har ju 12,24 och 36 månader på bilden.

Av MystiX
Skrivet av Eduardo_S:

Trevligt, så vad blir månadskostnaden för en Pixel 6a med avbetalning utan abonnemang?

Bara välja mobil, sen alternativet längst ner.

Av MystiX
Skrivet av Fenrisulvfan:

Intel Core i7-7700K 300:-
ASUS Strix Z270H Gaming 200:-
G.Skill Trident Z Neo DDR4 3600MHz 2x16GB 500:-
MSI GeForce RTX 2080 Super Gaming Trio 2-3k:-
Noctua NH-D15 CPU Kylare 500:-
Samsung 970 PRO 512GB NVME 250:-
Seagate 600 SSD 480GB 250:-
Corsair Carbide 400C 300:-

Tot: 4800:- så 5-5,5k kanske med ett adekvat PSU(nätaggregat).
Säljer säkert för 6-7k på blocket.

Tackar. Just ja, visste att jag hade glömt något, nätagget är ett Cooler Master V850

Av MystiX

Värdering av dator 7700k/2080 Super

Halloj,

Går i uppgraderingstankar och undrar lite vad mina nuvarande prylar är värd. Mycket är från 2017, 970 Pro lär vara från 2018-2019 samt ram och grafikkort från 2020. Gärna värdering per grej och totalt som ett bygge. Tack på förhand!

Intel Core i7-7700K
ASUS Strix Z270H Gaming
G.Skill Trident Z Neo DDR4 3600MHz 2x16GB
MSI GeForce RTX 2080 Super Gaming Trio
Noctua NH-D15 CPU Kylare
Samsung 970 PRO 512GB NVME
Seagate 600 SSD 480GB
Cooler Master V850 PSU
Corsair Carbide 400C

Av MystiX

Pinsamt i vanlig ordning. Tydligen anser man att det är bättre med papperslansering än att flagga för att man har problem längs vägen, vilket är innebörden av en papperslansering ändå. Är det lansering idag ska det inte vara en rykande färsk CPU som tillverkades igår i fabrik som landar hos butikerna idag, det ska ha kommit med båtar för länge länge sedan och varit ute hos butikerna tidigare denna vecka iaf.

Citat från Overclockers UK(Som ändå är hyfsat stora, helst med svenska mått sett) nedan, ser ju inte jättelovande ut med stora mängder närmsta tiden iaf. Jag som sitter på en 7700k har inväntat denna ett bra tag nu, men det lutar nästan åt att jag går på en 5800X3D så får jag ner kostnaderna en del då M-ITX-korten för AM5 kostar en härlig slant, plus inget köp av DDR5 då jag ändå sitter på rätt bra stickor av DDR4.

"First batch due today/tomorrow is 30 units.
Second batch due by end of month is 470 units with a potential additional 500 to follow in May."

Av MystiX

Börja som graduate/trainee på ett konsultbolag är nog enklaste vägen in utan att ha haft en fot in på något bolag från examensarbete eller praktik under utbildningen.

Sen har vi något som ingen vet medan man pluggar, det finns groteskt många jobb som inte innebär kodning 24/7. Det finns väldigt många SaaS-lösningar som varenda större företag kör, ServiceNow, Workday, hela Microsoft-sviten, sen har du har SAP osv, som man kan nischa sig inom. Kan inte tala för alla, men med ServiceNow som jag konsultar kan det vara väldigt mycket kod, eller inte så mycket alls beroende på vilken nivå man lägger sig på(dom flesta konsulter är i princip rätt kassa och kan ingenting).

Skulle nästan tipsa om att alla som kommer ut skolan, börja på ett konsultbolag. Förhoppningsvis får man jobba hos flera kunder, träffa många, vilket betyder att man gör ett namn för sig själv, samt att många kollegor oftast går till en linjeroll ute hos en kund när dom blir äldre, vilket kan ge en själv fördelar. Dessutom vet du ditt värde på ett annat sätt som konsult, eftersom du förhoppningsvis får veta vad du kostar ut mot kund, som du sedan kan använda när lönesnacket kommer. Vill man vara mest effektiv så byter du konsultbolag efter 1.5 år hela tiden för att maximera lönen. Jag ligger nu ett antal tusenlappar över meme-beloppet, efter lite över fem år i branschen.

Tyvärr är det så att personer som kan prata alltid kommer få bättre positioner och tjäna mer, oavsett om dom är helt tappad i skallen. Så ni som är introverta, försök jobba på det. Är det något man inte kan, läs på så man har lite koll, beställare till projekt har oftast ingen aning om nånting, så det är mest för ens egen skull för att inte bli tagen på sängen om någon skulle ha koll. Nästa grej är att bli kompis med alla, även din chef. En chef är ingen övermänniska, dom har oftast betydligt sämre koll på i princip allt än andra i teamet, ha respekt, men inte mer än så.

Och sist men inte minst, som jag tänkte efter min kandidat i systemvetenskap, fan jag är ju inte speciellt bra på något alls nu. Det är lite databaser, väldigt lite kodning(även om jag kunde det sen innan), massa organisationskultur osv från forskare som inte jobbat på riktigt en dag i sitt liv, och deras vinklar stämmer inte i verkligheten överhuvudtaget. Men, ingen annan har en jävla aning om vad dom pysslar med i arbetslivet heller. Generellt sett är det säkert 60% killgissning och 40% rent kunnande, om vi inte snackar hardcorekodning osv. Så tro aldrig att du inte är bra nog att klara av något, det sitter alltid X många idioter på samma position som inte har en jävla aning om vad dom pysslar med, och aldrig kommer ha en aning heller.

Av MystiX
Skrivet av Cyberz:

tydligen svenska kronan är inget att ha

Dom har ju inte korrigerat priserna likadant för alla produkter dock. Nya AirPods Pro 2 har samma lanseringspris som vanliga AirPods Pro, där skiljer det 100kr nu, från 3195 till 3295. Det borde göra varje $249 100kr dyrare, men istället för 450kr dyrare på iPhonen blev den 3000kr dyrare...

Av MystiX
Skrivet av stgr:

Majoriteten av kamerorna i sverige är inte igång samtidigt. polisen har inte ens tid att gå igenom "det lilla" de får in idag, och skulle ha ännu mindre tid om alla skulle vara igång samtidigt.

En polis måste alltså gå igenom materialet och godkänna det för att det ska bli en ev böter? Om så är fallet har jag nog inte hört om något mer slöseri med skattepengar. Har man ett system för något måste man lita på att logiken stämmer. I dom undantag det inte stämmer, hanterar man det, sen korrigerar man logiken så att det inte händer igen. Men det är väl Sverige i ett nötskal, xyz får bara utfärdas av en fysisk polis. När man ändå har tekniken måste man lita på den också. Om Pelle kör 130 på en 70-väg och blir tagen av en fartkamera med en tydlig bild just Pelle, så ska körkortet ryka, det ska inte behövas en polis på plats för att det ska kunna ske, och ingen ska behöva granska det. Uppstår det problem så ska det finnas någon utredning för det. Men jag tänker att om vi lägger x antal miljoner på en utredningsenhet för fartkameror sparar vi tio gånger så mycket för att 99% av fallen inte behöver hanteras av en fysisk polis.

Av MystiX
Skrivet av dannesthlm:

Den lagstadgade högsta tillåtna hastigheten är 70. Det markeras ibland då med en röd ring som visas kring siffrorna. Visas bara en siffra, t.ex. 30 är det en rekommendation, det är då tidigare visad hastighetsskylt som gäller.

Okej, vilket i sig är rätt konstigt, då dom skyltarna skapar köer i många fall. Vet inte hur många jag sett folk kommande åkandes, inga bilar framför och det visas 30 på skylten, inbromsning, bilarna bakom bromsar in, vips, så har det skapats en kö som inte behövde skapas.

Av MystiX

Alltid funderat om kamerorna i södra länken verkligen var igång, för det borde delas ut nå fruktansvärda mängder böter iom att så gott som alla kör för fort där om det inte är köer. Har nog legat 5-20 över där väldigt många gånger, men aldrig åkt på en böter. Frågan är om kamerorna är kopplade till dom digitala hastighetsskyltarna eller om den alltid utgår från 70?

Av MystiX

Allt beror på vad man är för sorts person. Du tjänar garanterat mer som konsult än som anställd hos "kunden". Däremot så har du en annan trygghet med arbetsuppgifter osv om du inte är konsult. Konsultgigg kan ju skilja sig extremt mycket i uppdragens längd, snabb in och ut, en längre implementation, eller förvaltning i all oändlighet t.ex. Är man lite nyfiken och inte har något emot nya människor är konsultgigget bättre enligt mig. Däremot om man inte gillar att "börja om" kontaktmässigt, nya miljöer(it-mässigt, beroende på vad man jobbar med) osv så är det nog ingen höjdare. Det är lite jobbigt i början på ett nytt uppdrag när man inte vet vem som är ansvarig för vad, vem man ska kontakta osv.

Sen är konsultfirmor oftast väldigt jippokompatibla. AWs, det ska spelas in löjliga "såhär är det att jobba på vårt företag", med varenda klyscha man hört tidigare, GPTW-tramset som man ska fylla i varje år, vilket är lika skitnödigt som folk som tror att linkedin inte är ett vuxendagis Går såklart att hålla sig utanför sånt, men då blir man samtidigt lite utanför kan jag tänka mig.

Ska du köra konsultvägen, gå på intervjuer hos flera firmor, ta inte bara första bästa. Få en känsla. för hur kulturen är, om man har möjlighet att tacka nej till uppdrag osv(jag nämner redan vid intervjuer att jag inte gör vissa saker t.ex.). Nu är det säkert olika beroende på vad inom IT man jobbar med, men för det jag jobbar med är det verkligen konsultens marknad, inte arbetsgivaren. Det är deras jobb att ge mig ett uppdrag, som jag trivs med, både för deras skull och för min egen. Fixar dom inte det kan jag byta firma i morgon utan problem. Någon här ovan nämnde att man kan bli tvingad att sitta på ett skituppdrag länge. Nej det kan man inte, det blir så för att man att inte vågar säga emot och blir därmed utnyttjad. Lyssnar dom inte, så byter man konsultföretag.

Sen får du inte glömma att byta konsultfirma vartannat eller var tredje år, för att få upp lönen en bra bit mer än du hade fått om du stannade(om dom inte är väldigt generösa dvs). Är man konsult så är det väldigt lätt att se vad du är värd, i form av vad dina fakturerade timmar kostar kunden, sen kan man diskutera utifrån det.

Men som sagt, ska du gå konsultvägen, välj ett bolag som tänker iaf lite på dig när det kommer till uppdrag osv.

Av MystiX
Skrivet av Aphex:

Vad kallas då det som du kör runt i en rund trafiklösning som inte är en cirkulationsplats?

o-rondell?

Tänker nog att man inte kallar det just någonting alls? Rondell är synonymt med en rund trafiklösning där det är väjningsplikt(Om man inte är fransos), precis som engelskans rundabout. Känns som att hittar på benämningar där det inte behövs nu.

Visa gärna lite bilder på dessa magiska runda lösningar som kör med högerregeln, är djupt intresserad.

Av MystiX
Skrivet av Aphex:

Med tanke på hur många gånger vi gått igenom det här i tråden är nivån av förvirring imponerande. Det operativa ordet är cirkulationsplats. En rondell kan vara en cirkulationsplats, men måste inte vara det. Det finns flera runda trafikstrukturer i Sverige som inte är cirkulationsplatser, det kan t ex innebära att de som är inne i rondellen ska lämna företräde till de som kör in enligt högerregeln. Skyltningen är det som avgör.

Men herregud. Rondellen är vad du kör runt inne i en cirkulationsplats, således hör dom ihop. Sen vet du, precis som jag, och resten av Sverige, att man kallar en cirkulationsplats för just rondell. Ingen kallar en rund trafiklösning som inte är en rondell för en rondell.

Av MystiX
Skrivet av snajk:

Liknar är förstås en definitionsfråga, men det finns i alla fall en korsning rätt nära mig som påminner väldigt om en cirkulationsplats utan att vara det. Denna, Kungsladugårdsgatan - Ståthållaregatan. De byggde om den ganska nyligen, mellan 2014 och 2017 om man kollar historiken i street view, vilket är varför den ser ut så. Många agerar också som att det är en cirkulationsplats. Delvis beror det nog på att båda de korsande vägarna liksom har separerat trafiken med ett ganska stort gap emellan, på ena vägen för att det går en spårvagn där och på andra för att det är någon form av allé med gräsmatta i mitten, men så var det ju innan också och då gick vägarna i alla fall rakt och ingen tog fel. Nästa korsning söderut, Kungsladugårdsgatan - Högsbogatan, ser också rätt konstig ut men där har man i alla fall några "hajtänder" i korsningen som indikerar att man ska lämna företräde, dock bara för de som kör västerut.

En rondell är ju en rondell, har nog aldrig åkt förbi något som jag behöver tänka efter ifall det faktiskt är en rondell. Sen har vi som du beskriver, västkusten, där man uppenbarligen har enorma problem med att skylta i tid, dra linjer samt hitta på bra lösningar generellt sett. Men i övriga Sverige borde det inte finnas några tvivel om vad som är en rondell eller inte. Att köra inne i Göteborg får en att tappa livslusten på fem minuter. Varannan korsning har sneda korsningar, om man kan säga så, du kör in i korsningen vid klockan 6, men andra sidan korsningen är klockan 10 eller 14, inte 12 som det borde vara.

Däremot, när det kommer till rondeller, så verkar många tro att bara för att personen i rondellen inte blinkar vänster så kan jag köra rätt in, för personen borde svänga ut här innan mig. Det finns ingen lag på att blinka vänster, och det är ett helt efterblivet upplägg att ens blinka vänster, då antalet utfarter i rondeller skiljer sig åt, för ingen vet ifall du ska av klockan 11, 9, eller har kört fel och ska varvet runt. Det vore väldigt simpelt om alla bara väntade på sin tur istället, kan inte bli enklare än så.

Av MystiX

Lite konstigt att man forecastade en ökning överhuvudtaget nu när covid är över. Det är väldigt många som suttit i lockdown och inte haft så mycket annat att göra än att titta på tv, som nu kan vara ute och göra annat istället. Det i kombination med rätt dåliga originals på senare och att konkurrenterna blivit fler, och bättre, gjorde ju att vem som helst kunde inse att raketen uppåt skulle börja vika nedåt istället.