Inlägg

Inlägg som hirsch har skrivit i forumet
Av hirsch
Skrivet av Bobokrull:

Nu har jag ingen robot själv men tittar man på grannarna så kan du nog glömma att den sköter sig själv i 3 månader. Tycker deras robotar står still titt som tätt.

Det är ju riktigt illa. Inte ens om man köper något dyrt?

Av hirsch
Skrivet av GLaDER:

Finns ju lösningar med portablabatterier vilka i sin tur kan laddas med solpanel. Kanske är av intresse?

Hmm jag vet inte exakt vad du menar men i princip vill jag att gräsmattan sköter sig själv i 3 månader utan att jag behöver närvara.

Av hirsch

Hittade den här nu, den ser väl kanske lite fräsigare ut:
https://ellbemotortjanst.se/husqvarna/21-robotgrasklippare/ti...

Eller ska man skippa detta och försök köra laddaren på min befintliga solcellsanläggning?

Av hirsch

Robot gräsklippare för tomt utan nätanslutning

Hej,

Jag har en avlägsen tomt med dålig täckning (3g/4g/5g) och inget elnät mer än en 24V solcells anläggning. Tillbringar inte så mycket tid där men vill ändå hålla gräsmattan i trim utan att behöva köra flera timmar med bilen...

Gräsmattans effektiva klippyta är cirka 800 kvm enligt Eniro kartor. Inga direkta slutningar eller nivåskillnader men ändå en hel del hinder som man måste täcka in, träd, blomsterland osv. Markeringen visar gräsmattan:

Tänker mig en robot gräsklippare med solcellsdriven laddstation, typ den här:
https://www.maskinklippet.se/tradgard/robotgrasklippare-och-t...
https://www.gplshop.se/sv/automower-solcellsladdare

Verkar inte finnas så många alternativ och verkar som att laddaren kanske inte säljs officiellt längre då man inte hittar något om den direkt på Husqvarnas hemsida? Kanske finns utländska alternativ som är bättre som jag kan importera? Verkar inte vara speciellt populärt med solcellsdrivna robotar här?

Antar att man behöver gräva ner en slinga längs med hela tomten eller kan det fungera med någon slags GPS lösning?

Andra tankar / idéer?

Av hirsch
Skrivet av Yoshman:

Givet att det inte är något annat på dessa faser om det är dieselverk<->motor så kommer lasten bli rätt jämt fördelad över faserna.

Angående det sista: hur mycket koll har du på Modbus, specifikt Modbus RTU vilket är det den elmätare du kan få tag i använder (de flesta elmätare kör Modbus RTU, men finns också en del som kör Modbus TCP)?

Specifikt, säger dig "Table A-4" i manualen för elmätaren dig något?

För vad du kommer få ut ur den mätaren via RS485 är just det som står i den tabellen, Modbus RTU är Modbus över RS485.

För att få in RS485 i en "vanlig" dator behöver du endera en USB-dongel, t.ex. denna (har använt just den modellen, fungerar bra med Linux och den ska även fungera med Windows).

Alternativet är Modbus TCP. Samma protokoll, men då går det istället på TCP-port 502 och man kan köra med Ethernet/Wifi på datorn. Finns också bryggor mellan RS485 och TCP, t.ex. denna (har även använt den, tyckte det var lite pillrigare att komma igång med jämfört med USB-dongel).

Bästa alternativet är om det finns en mätare med integrerad Modbus TCP, det är enklast sättet att komma igång.

Finns ett gäng bibliotek för att jobba med Modbus. Det jag främst använt på senare tid är detta (men är bara relevant om du råkar vara bekväm med Golang).

Kör du Linux kan mbpoll vara användbart för att göra snabba tester. Det stödjer både Modbus RTU och Modbus TCP. Verkar som det går att bygga för Windows också (kör man Ubuntu/Debian är det bara "apt-get" det)

Skrivet av LicKeN:

Precis, det är det där du ska fylla i. Och vad du ska fylla i finns i databladet du länkade.
Det är 32-bit floats på holding register.

Men om detta inte faller sig naturligt så hade jag nog försökt hitta en mer lättillgänglig metod. Jag själv är ganska inarbetad på Modbus och andra industriella protokoll efter många år i branschen.

Du har inte kollat på att köpa någon logger från t.ex Intab eller liknande?

Ingen kunnig på ModBus som kan erbjuda lite guidning för hur man ska konfigurera mjukvaran för dataloggern med Tabellen i manualen för PAC?

Av hirsch
Skrivet av LicKeN:

Precis, det är det där du ska fylla i. Och vad du ska fylla i finns i databladet du länkade.
Det är 32-bit floats på holding register.

Men om detta inte faller sig naturligt så hade jag nog försökt hitta en mer lättillgänglig metod. Jag själv är ganska inarbetad på Modbus och andra industriella protokoll efter många år i branschen.

Du har inte kollat på att köpa någon logger från t.ex Intab eller liknande?

Min datalogger kommer från Intab. Vad menar du att problemet är med min datalogger?

Kan du visa hur parametrarna ska fyllas i, vilka värden från databladet behöver jag?

Av hirsch
Skrivet av LicKeN:

Jag förstår vad du kommer ifrån även om jag inte håller med. 4-20mA är analog signalöverföring medan Modbus är ett kommunikationsprotokoll.
Modbus kopplar du mot mätaren, 4-20mA hade du i samma princip kopplat direkt mot strömtrafon och sedan definierat i PLCn vad signalen motsvarar.

Så här ser interfacet i dataloggern ut för Modbus signaler:

Jag antar att det är i den här delen som jag väljer vilket parameter som jag vill logga:

Om vi då tänker oss att jag använder min datalogger tillsammans med Siemens PAC1020 och kör Modbus RTU, och det jag vill logga är "collective active power" enligt https://cache.industry.siemens.com/dl/files/608/109776608/att... tabell A-4 på sida 83 av 94:

Vad ska jag då fylla i på Data Source, Register address och Data format enligt bilden ovan? Är det register address som specificerar att det är "collective active power" jag vill logga? Vad är register address för "collective active power"?

Och vad ska jag fylla i här:

Hur vet jag vilket input value som motsvarar vilken Watt/kWatt?

Med mina älskade 4-20 mA transmittrar finns det ju alltid en kalibreringscertifikat som talar om för mig vad 4 respektive 20 mA ska motsvara och vilken mätenhet...

Av hirsch
Skrivet av LicKeN:

Menar upplösning som i uppdateringsfrekvens eller pollningstid av mätdata. Vad är kravet på intervallen, jag tänker om en vanlig elmätare kopplad mot strömtransformatorer med dess mätintervall på några sekunder är lagom nivå eller om det är något mer avancerat du behöver.

Varför skall det läsas till just 4-20mA, är det ett hårt krav? Elmätare av "vanlig" typ brukar bestyckas med ett dataprotokoll som Modbus eller M-Bus. Att konvertera ett sånt dataprotokoll till en analog signal känns lite onödigt när du redan får det du behöver där.

Intervall på några sekunder är OK.

Analoga 4-20 mA har vi på i princip alla andra instrument. Det är enkelt och icke komplext. Hela processindustrin är ju baserad på 4-20 mA transmitters!!

Jag förknippar Modbus med kommunikation av flera signaler då det inte lönar sig att dra fram 711 st separata kablar till en enhet. Vet att vi brukar köra Modbus på exempelvis frekvensomriktare när vi har kanske 20 st. I/Os... Nu vill jag bara ha en endaste liten sketen signal för att visa min kW förbrukning 😁

Jag var i kontakt med leverantören av dataloggern idag. Behöver köpa till en modul och uppgradera mjukvaran för att kunna logga Modbus RTU på den. Är väl inte orimligt men Modbus RTU känns ändå onödigt komplicerat för mitt syfte.

Av hirsch
Skrivet av mrqaffe:

Det blir ju en viss förlust i kablage och så har du kanske nån motorstyrning på emellan.

Skrivet av Yoshman:

Ser inte hur man skulle kunna koppla digital ut från elmätaren till loggers DC-ingångar. Digital ut är binär nolla eller etta, inget mer. Nu kan digital ut konfigureras att generera en puls för varje X kWh, från det går det enkelt att räkna baklänges för att få ut en genomsnittlig effekt över alla faser. I.e. det ger inte momentaneffekt och inte heller effekt per fas, men verkar inte vara ett problem här.

Fast står ju att datalogger kan läsa från upp till 16 Modbus RTU slavar. Är kanske det du borde använda här!

Är rätt uppenbart att den skillnad man ser här inte är förluster i kablar eller liknande. Faller på sin orimlighet, för om det vore så skulle det utvecklas 121,65-116,3=5,35 kW. De kablarna skulle bli rätt stekheta...

Min gissning är att det handlar om faktiskt effekt (active power, visas i Modbus-register 19,21,23) kontra skenbar/reaktiv effekt (reactive power, visas i Modbus-register 25,27,29).

Har man bara en resistiv last, t.ex. en el-radiator, är dessa i praktiken samma sak och "power factor" är 1,0. I ditt fall kommer lasten vara en stor elmotor, så är rätt ordentlig induktiv last -> spänningen kommer leda över strömmen, skenbar effekt kommer vara större än faktiskt effekt så "power factor" är <1,0.

Du vill antaligen veta faktiskt effekt. Skenbar effekt är relevant för dimension av kablar, transformatorer och liknande.

Testade lite idag. Läser en siffra på kraftverket som jag tror är förbrukningen V2 62 kW och V3 63 kW. För V1 kan jag inte se kW av någon anledning. Mot beräknande 45 kW. Av erfarenhet vet jag att avvikelsen inte kan vara så här stor. Brukar handla om +/- 3%. Så vet inte riktigt vad jag läser på kraftverket och varför det presenteras som V2 och V3.

Skrivet av LicKeN:

Vad har du för krav på upplösning och noggrannhet?

Hur skall datan loggas och användas?

Vad menas med upplösning i det här sammanhanget?

Noggrannhet inom 1%. Gärna bättre.

Datan loggas på en extern datalogger tillsammans med massa andra 4-20 mA signaler för tryck, temperatur, flöde osv.

Syftet med effektmätningen är att validera beräkningar och garantipunkter.

Tänker lite annorlunda nu. Söker en långsiktig lösning, inte enbart för det här testet eftersom jag inte hunnit få klart allt. Behöver kunna mäta effekten för motorer från 10 kW upp till typ 400. Helst med samma utrustning och metod.

Av hirsch

Dell har inget vettigt?

Av hirsch
Skrivet av bubbelbabbel:

Kan du inte använda en försäkring från exempelvis Axa, Swiss Re eller något av de andra stora internationella försäkringsbolagen?

Har varit i kontakt med Axa och Allianz utan att komma framåt. Har du tecknat en försäkring med ett utländskt försäkringsbolag som svenskt företag?

Skrivet av Zero Cool:

Är du anställd så är det väl din arbetsgivares ansvar att se till att du omfattas av denna typ av försäkring?
Är det du som är arbetsgivaren så är det nog bara att leta vidare bland bolagen, kolla med din bank om det är en sådan bank som också driver försäkringsbolag eller har samarbeten med försäkringsbolag. Eller ta kontakt med en försäkringsmäklare och se om de kan hitta en sådan ansvarsförsäkring som eftersöks.

Jag har fått i uppgift av min arbetsgivare att reda ut det här en gång för alla så att vi kan signa den här typen av kontrakt direkt med vår uppdragsgivare utan att behöva en lokal mellanhand enbart för att täckas av deras försäkring. Men får ingen klarhet i vad som gäller eller vad som ens är problemet. Har jobbat och trasslat med den här frågan sedan 2016 utan att komma framåt, vet bara att det inte går... 😁

Jag har ju liksom redan försökt allt det vanliga och pratat med minst fem olika försäkringsbolag både i och utanför Sverige, söker väl mer efter någon som har tecknat en sådan här försäkring och som vet hur man ska göra. Eller som kan förklara varför man inte kan teckna en sådan här försäkring med svenska försäkringsbolag eller som ett svenskt företag.

Någon som har erfarenhet av detta själv och som har varit i en liknande situation och löst den? Alla oljebolag (TotalEnergies, Shell, BP, AkerBP osv) kräver just den här försäkringen. Åtminstone i Nordsjön.

Av hirsch

AB, firmans ägare och dess övriga anställda jobbar ute i fältet.

Av hirsch

Employers liability insurance

Hej,

Jobbar inom olja- och gasindustrin.

Ibland jobbar vi ute i fältet i exempelvis Nordsjön, brittisk sektor.

Det är vanligt att uppdragsgivaren ställer krav på att vi måste ha en så kallad "Employers Liability Insurance" för att få komma ut och arbeta på deras anläggning.

Till exempel kan kravet se ut så här:
"CONTRACTOR shall ensure that the following insurances are obtained and maintained by itself and its SUBCONTRACTORS at its/their own cost and expense for the duration of this SERVICE ORDER with insurers acceptable to COMPANY:
[...]
- Employer's Liability/Workmen's Compensation Insurance or any analogous requirement in any jurisdiction where applicable, including legal expenses cover anywhere in the world, to the minimum applicable statutory level and endorsed so that any CLAIM against COMPANY formulated under the doctrine of "borrowed servant" shall be treated as a CLAIM against the insured;
[...]"

Har försökt lösa detta med TryggHansa och Länsförsäkringar men dom är tämligen oförstående och verkar inte ha någon produkt som klarar det här.

Utländska försäkringsbolag verkar ju erbjuda detta utan några direkta konstigheter, exempelvis:
https://www.axa.co.uk/business-insurance/employers-liability/
https://www.aviva.co.uk/business/insurance/employers-liabilit...

Verkar förekomma speciellt i UK men även i exempelvis Italien till viss del.

Någon som vet hur vi kan skaffa den här typen av försäkring? Eller finns det någon motsvarighet här i Sverige som skulle kunna fungera?

Av hirsch
Skrivet av Yoshman:

Ser inte hur man skulle kunna koppla digital ut från elmätaren till loggers DC-ingångar. Digital ut är binär nolla eller etta, inget mer. Nu kan digital ut konfigureras att generera en puls för varje X kWh, från det går det enkelt att räkna baklänges för att få ut en genomsnittlig effekt över alla faser. I.e. det ger inte momentaneffekt och inte heller effekt per fas, men verkar inte vara ett problem här.

Fast står ju att datalogger kan läsa från upp till 16 Modbus RTU slavar. Är kanske det du borde använda här!

Är rätt uppenbart att den skillnad man ser här inte är förluster i kablar eller liknande. Faller på sin orimlighet, för om det vore så skulle det utvecklas 121,65-116,3=5,35 kW. De kablarna skulle bli rätt stekheta...

Min gissning är att det handlar om faktiskt effekt (active power, visas i Modbus-register 19,21,23) kontra skenbar/reaktiv effekt (reactive power, visas i Modbus-register 25,27,29).

Har man bara en resistiv last, t.ex. en el-radiator, är dessa i praktiken samma sak och "power factor" är 1,0. I ditt fall kommer lasten vara en stor elmotor, så är rätt ordentlig induktiv last -> spänningen kommer leda över strömmen, skenbar effekt kommer vara större än faktiskt effekt så "power factor" är <1,0.

Du vill antaligen veta faktiskt effekt. Skenbar effekt är relevant för dimension av kablar, transformatorer och liknande.

Yes, använda modbus direkt med dataloggern är intressant men måste sätta mig in lite mer i hur det fungerar. Ser inte riktigt hur jag ska ställa in/konfigurera Modbus parametrarna i mjukvaran för dataloggern men det måste ju gå med tanke på att dom har stöd för Modbus!

Har du någon kommentar på de 3 st. strömtransformatorerna jag har föreslagit 600 A till 5 A?

Skrivet av lillaankan_i_dammen:

PAC1020 + Westermo EDW-100 (gör om till modbus ethernet) + Modbus Poll(typ världens populäraste modbusprogram) välj logga.

Problemet är tid.

Jag funderar lite på mätinstrument som har loggers, men jag tror det blir skit. Jag har en billig uni-t multimeter med logger. Men du bör veta spänningen + strömmen på varenda fas exakt samtidigt.
Kanske finns det ett instrument som klarar av det. 6st såna instrument jag har och varje loggar en sak (ström eller spänning) på en fas blir skit. Beroende på vad man exakt vill veta.

*edit*
Westermo EDW-100 går att skippa, men då måste datorn vara närmare än 100m från enheten. Och sedan en usb rs232/rs485 port som alla datanördar bör ha i byxfickan för jämnan.

Datorn är ca. 5 meter från motorn och 10 meter från kraftverket.

Om jag skippar Westermo EDW-100 så menar du att jag kopplar in en RS485 kabel på terminal -A, +B och COM på PAC1020 med USB i andra änden som jag ansluter till min dator. D.v.s PAC1020 (-A, +B och COM) kopplat rätt in i min dator. I min dator kör jag Modbus Poll. Hur får jag därifrån ut en 4-20 mA signal som jag kan stoppa in i min datalogger?

Av hirsch
Skrivet av pine-orange:

USB-C PD har stöd upp till 240W (och jag är inte ens säker på att det finns att köpa än), vill du ha den kraftfullaste och modernaste speldatorn så räcker USB-C helt enkelt inte till.

Skrivet av Mega-Dark:

Många speldator kommer med en stor power brick för att usb ännu inte riktigt kan ge så mycket ström som krävs. (Nya USB PD standard har kommit, men inte riktigt implementerats än)
Med det sagt så kan de också laddas med usb, men då inte så myket prestanda.

Kollar man på min Lenovo Legion 7 så kommer den med en 300w brick, men den kan okså köras med en 100w us b c PD (power delivery) laddare.
Skälvklart får du ju inte samma prestanda men det kanske inte alltid behövs.

Så leta efter om datorerna stödjer USB C PD standarden, och det finns några olika variationer att hålla koll på

Vill du ha tips, så gillar jag min Legion 7 och skulle rekommendera den med. Den finns i några olika variationer dock. 7, 7i, pro och slim. Kan va lätt att missa.
Rekommenderar att du kollar lite på denna Youtubern som testar många bärbara.
https://youtube.com/@JarrodsTech?si=ym-7w2TcI1RR_9wG

Glömde borde den här tråden, därav sent svar.

Kan man sortera på datorer som har USB C PD på någon sida? Typ Prisjakt eller liknande?

Av hirsch
Skrivet av mrqaffe:

Om motorn ansluts mot ett dedikerat elverk kanske det har nån typ av effektmätare ?

Helt rätt, det stämmer. Det var i den änden jag började... men svaren jag fick från leverantören av kraftverket har minst sagt varit otillfredsställande.

Det första jag har försökt förstå är vad effektsiffran som kraftverket visar betyder. Siffran som visas är mycket högre än beräknat så det känns som att något påverkar resultatet. Jag vet liksom inte var i kedjan mätningen sker och hur tillförlitligt resultatet är.

Nästa aspekt är att den inte verkar gå att få ut effekten på analog output så jag kan ändå inte få in den i dataloggern, dock är jag inte helt säker på detta för jag uppfattar svaret från leverantören som att dom själva inte riktigt vet. Typ "vi har ingen aning om vad du pratar om"... Kraftverket är ett Caterpillar XQ500E.

*** UPPDATERING ***
Det jag vill veta är effekten vid motorns drivaxel, d.v.s inkl. alla förluster. Mina beräkningar säger att axeleffekten ska vara 116,3 respektiev 119,9 kW beroende på driftscase. Effekten vid motorterminalerna förväntas vara 121,65 respektive 125,41 kW.

Jag antar att det ända jag kan mäta enkelt är effekten vid motorterminalerna. Och det är väl den siffran som kraftverket också visar fast kanske med några andra förluster eller förbrukare eftersom att det är en diskrepans...

Av hirsch
Skrivet av Yoshman:

Givet att det inte är något annat på dessa faser om det är dieselverk<->motor så kommer lasten bli rätt jämt fördelad över faserna.

Angående det sista: hur mycket koll har du på Modbus, specifikt Modbus RTU vilket är det den elmätare du kan få tag i använder (de flesta elmätare kör Modbus RTU, men finns också en del som kör Modbus TCP)?

Specifikt, säger dig "Table A-4" i manualen för elmätaren dig något?

För vad du kommer få ut ur den mätaren via RS485 är just det som står i den tabellen, Modbus RTU är Modbus över RS485.

För att få in RS485 i en "vanlig" dator behöver du endera en USB-dongel, t.ex. denna (har använt just den modellen, fungerar bra med Linux och den ska även fungera med Windows).

Alternativet är Modbus TCP. Samma protokoll, men då går det istället på TCP-port 502 och man kan köra med Ethernet/Wifi på datorn. Finns också bryggor mellan RS485 och TCP, t.ex. denna (har även använt den, tyckte det var lite pillrigare att komma igång med jämfört med USB-dongel).

Bästa alternativet är om det finns en mätare med integrerad Modbus TCP, det är enklast sättet att komma igång.

Finns ett gäng bibliotek för att jobba med Modbus. Det jag främst använt på senare tid är detta (men är bara relevant om du råkar vara bekväm med Golang).

Kör du Linux kan mbpoll vara användbart för att göra snabba tester. Det stödjer både Modbus RTU och Modbus TCP. Verkar som det går att bygga för Windows också (kör man Ubuntu/Debian är det bara "apt-get" det)

Tack för ett bra svar.

Man kan säga att jag är ytligt bekant med Modbus, men jag har aldrig konfigurerat det själv. Känner att jag inte kommer hinna lyckas pilla rätt Modbus delen på Måndag. Är mer inne på att skjuta själva loggningen på framtiden och istället bara läsa av effektvärdena visuellt på PAC1020 displayen den här gången. Förutsatt att jag kan få det godkänt...

För jag blir inte riktigt klok på "digital output" heller. Det står ju i manualen att "the digital output is passive and implemented exclusively as a switch" vet inte riktigt hur jag ska kunna använda en switch öppen/stängd för att logga mitt kW värde....?

Det här är vad min datalogger kan hantera:

Hittade en "power transducer" modell LTWT från ett japanskt företag som heter M-system som har 4-20 mA analog output direkt på själva enheten. Med svensk återförsäljare, dessvärre verkar det inte finnas något på lager.

Av hirsch
Skrivet av SAFA:

Den verkar möjlig men du kommer behöva strömtrafar för att ta ned motorströmmen till 1A eller 5A.

132kW @ 400V, cos(fi) = 0.8 blir ju minst 240A och startströmmen om man inte har mjukstart kan ju bli ~5 gånger högre.

Den verkar bara ha en digital utgång som kan ge pulser så vill man ha det lite bättre behöver man läsa av via RS485. Så kommer behövas en pc eller så som läser av RS485 och konverterar till analog-signal om det ska loggas analogt.

Tack för din feedback. Här kommer lite mer information.

Så här tänkte jag koppla in PAC1020:

Motordata:

Vid full spänning skulle startströmmen bli 230*7,3 = 1679 A.

Om jag förstår dig rätt behöver jag dimensionera strömtransformatorerna för startströmmen.

Tror du att 1 st. per fas av den här modellen https://modernelteknik.se/produkt/stromtrafo-6005a-ctd3x6005a... (dom finns på lager! ) skulle kunna fungera som pos. 1 enligt ovan bild?

En novis fråga men jag antar att strömmen fördelas ganska jämt över respektive fas? D.v.s 1679/3? Eller måste respektive strömtrafo dimensioneras för 1679 A? Typ 3 st. ~2000 A strömtrafo till 5 A? Eller funkar det med 3 st á 600 A till 5 A så som jag har föreslagit?

Tanken är att driva motorn med ett diesel kraftverk direkt på plint. Jag behöver ju även ansluta V1, V2 och V3 till respektive fas enligt inkopplingsschemat här ovan. Kan jag lägga V1, V2 och V3 direkt på kraftverkets L1, L2 och L3 plintar tillsammans med kablarna som ansluter till motorn och därifrån rakt in i min PAC1020?

Har du tips på en lämplig enhet som kan konvertera RS485 till 4-20 mA?

Av hirsch

Vad tror ni om Siemens PAC1020? Den kan jag få tag på Måndag.

Lite osäker på om jag kan få ut kW på output?

Av hirsch
Skrivet av atego:

Det låter som att du är väldigt sent ute i tid med att leta efter detta instrument?

Hur menar du att den kommentaren är hjälpsam eller relevant?

Detta är ett krav som tillkom igår. Antagligen så går det att lösa eller så går det inte att lösa och då får vi avgöra ifall vi ska skjuta på vårt test eller om vi klarar oss utan effektmätningen.