Inlägg

Inlägg som Xyrox har skrivit i forumet
Av Xyrox

Schysst, tack så mycket för rekommendationerna. Det blev bygget som @Donnerstal postade.

Av Xyrox

Användare: @flippper
Typ av affär: Köp
Tillvägagångssätt: Swish och PM
Produkt: Inet presentkort
Positivt: Snabb kommunikation, smidigt

Negativt:
Inget

Slutbetyg: 5/5

Av Xyrox

Dator för produktivitet och spel, ca 14k

Hej,

Jag söker en kontorsdator som jag även kan använda till enklare spel som League of Legends och Minecraft. Jag kommer även använda datorn till dataanalys i främst Python.

Kommer dual-boota Windows 10 och Arch Linux. Kör idag två skärmar med 1920x1200 upplösning, men kanske uppdaterar grafikkortet för 4K i framtiden. Jag planerar inte att överklocka.

Krav:
- Måste fungera bra med Linux.
- 32 GB RAM.
- 1 TB SSD och >1 TB HDD.
- Framtidssäker.

Jag har tidigare alltid kört på Intel+Nvidia och det har fungerat bra, men lutar nu åt AMD eftersom det verkar ge mer prestanda för pengarna. Efter att ha läs runt lite och kollat andra trådar så kom jag fram till följande bygge:

https://www.inet.se/datorbygge/b1167404/produktivitet-spel

https://inetimg.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/datorbygge/bild/b1167404/produktivitet-spel

Budgeten är runt 14k, men kan tänka mig att betala lite mer för bättre kvalité/prestanda.

Tips på komponenter att byta ut för att sänka priset eller öka prestandan? Föredrar att köpa något färdigtbyggt (med garanti) p.g.a. tidsbrist.

Av Xyrox

Usch vad störande.

Min O-tangent är inte lika responsiv som övriga tangenter (och det har varit så enda sedan jag använde datorn för förstå gången). När jag bara trycker ner nedre delen av tangenten så reagerar den inte, vilket leder till en hel del saknade o:n (egentligen r:n eftersom jag skriver i Dvorak) när man skriver snabbt.

Jag skickade datorn till service och fick tillbaka den med följande anteckningar: "Böjd fäste på O tangentbords knappen. Mekanisk justering samt utförd test ua".
Perfekt, tänkte jag. Jag var lite rädd att de inte skulle upptäcka felet och kräva att jag betalar undersökningskostnaden. Men när jag startade datorn så fann jag att felet kvarstod.

Så jag bestämmer mig för att undersöka problemet själv. Konstigt nog satt det en liten fyrkantig tejp(?)-bit under O-tangenten. Jag tittade under några andra tangenter och inga annan hade det. Jag testade att ta bort biten, vilket gjorde att O-tangenten kändes mindre trög. Men den är fortfarande lika dålig på att reagera. Hittar inget annat som ser konstigt ut.

Några tips på vad som kan vara fel? Jag kommer att behöva datorn under påsk men om jag inte lyckas lösa det så blir det en tur till service igen.

Av Xyrox

Av det du listade upp så har jag bara testat Wifi, som fungerar utan problem. De flesta Fn-knappar fungerar inte men det går att lösa temporärt genom att mappa om till någon annan kombination. Jag har även hört att det ska vara fixat i en senare version av Linuxkärnan.

Min nuvarande installation är bara ett test, så jag vill inte lägga ner för mycket tid på att fixa saker. Väntar på nästa version av Arch Linux' installer (RC1 släpptes nyligen), som har support för Ext4 (ett filsystem) - då blir det till att formatera och installera om.

Detta är ingen nödvändighet, jag kan uppgradera till Ext4 nu om jag så vill. Men det är så jag har bestämt mig för att göra (av bekvämlighetsskäl).

Av Xyrox

Epyon, hur Linux-van är du? Är du typen "det ska bara fungera", eller "jag vill ha full kontroll över mitt system, även om det innebär att jag måste läsa massa text"?

Arch är det senare. Att installera var inget problem, men så är jag van vid textbaserade installationer. När man installerat klart så har man det minimala som behövs för att köra Arch - inget grafiskt gränssnitt eller något liknande. Sånt får man installera själv (vilket är så svårt som 'pacman -S xorg') och konfigurera. Det blev lite strul men i slutändan löste sig allt relativt smärtfritt.

Om du vill att systemet ska sköta allt åt dig så föreslår jag en annan dist (exempelvis *Ubuntu, openSUSE, Fedora, Mandriva etc.). Om du vill veta mer om Arch så rekommenderas den här wiki-artikeln.

EDIT: Webcam och SD-läsare fungerar 'out of box'.

Av Xyrox

Installerade faktiskt precis Arch. Har dock inte hunnit göra så mycket än, pillade med xorg innan min mage bestämde att det var dags för mat.

Se http://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=58117 och http://wiki.archlinux.org/index.php/Samsung_NC10 om du inte gjort det än.

Av Xyrox

Det coris nämnde har väl att göra med att Ubuntu kan förkorta livslängden på datorns hårddisk. Dock har jag inte sett någon konkret bevis på att det stämmer.

Wubi har jag inte testat själv, men om det fungerar så är det nog kanon.

Du kan läsa lite om Ubuntu på NC10 här: http://nc10ubuntu.wordpress.com/
Sedan ska man inte glömma att det finns andra distributioner, openSUSE, Mandriva och Fedora verkar också vara bra "nybörjar"alternativ.

Av Xyrox

Yes, har fått min dator nu!

Bootade just upp Slax och kunde konstatera att jag sluppit undan blotches och döda pixlar - skönt!

Storleken på tangenterna tycker jag är väldigt bra för en så liten maskin (och den är verkligen liten ). Dock är jag inte van vid att touchtypa på tangentbord med sneda kolumner, så det kommer ta ett tag att anpassa sig.

Det sämsta hittills är touchpaden, fast det var jag beredd på. Det är svårt att känna var den är, och man glider lätt utanför. För mig gör det inget eftersom jag personligen prioriterar jag ett bra tangentbord.

Nexus: Finns hur många svar som helst på din fråga. Jag skulle rekommendera dig att testa själv om du aldrig gjort det. Det hela ska vara mycket lätt - sök på google så hittar du nog guider på hur du kan boota upp Ubuntu från USB-minne.

Av Xyrox

http://www.onoff.com/online/se/inet.nsf/vInfoPage/203_7165?op...

Här står det visserligen bara "Vill du utnyttja _ångerrätten_ och lämna in en vara köpt på ONOFF Onlineshop i en fysisk ONOFF-butik betalar du en inlämningsavgift om 495 kronor." Hm.

Av Xyrox

Jag fegar och köper i butik. OnOff ska tydligen ta 495:- i avgift om man vill lämna in i butik vid eventuella fel. En av anledningarna till att jag köper i Sverige istället för att importera är att det är lättare att lämna tillbaka datorn. Det ska exempelvis vara vanligt med "blotches".

Ingen som vet något om minnet?

Av Xyrox

Någon som testat den mindre varianten från DealExtreme? Har hört att den som raketmaskinen länkade till ska vara lite (som i pyttelite) för stor för NC10.

EDIT: Förresten, fungerar det här minnet till NC10? Är något annat att rekommendera?

Enligt mina kunskaper ska det inte vara några problem, men jag vill vara på den säkra sidan.

EDIT2: Fick just svar från Dustin:

Citat:

Hej,

Denna kommer nu i mitten av februari. Mer information än så har vi tyvärr inte i dagsläget.

Av Xyrox

En vecka kvar alltså! Synd att det just skulle vara OnOff - ogillar dem starkt av någon anledning som jag själv inte riktigt kan sätta fingret på.

POMAH: För modellen med 3G eller utan?

Av Xyrox

Sen har väl NC20 en skärm på 12.1"?

Jag väntar fortfarande spänt på NC10, men mars? Inte ens jag har så mycket tålamod, blir förmodligen att importera i så fall.

Av Xyrox
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Aridif
Goda nyheter för en kommande Sverige lansering!

(http://www.sammynetbook.com/news.php?item.40.2)

Skulle vara lite underligt om den inte kommer till Sverige nu :P.

Underbart att få det bekräftat.

Av Xyrox

Nu vet jag inte så mycket om S10e, men NC10 har ju fått mycket beröm för sitt tangentbord och jag har bara hört positiva saker om skärmen.

Av Xyrox

Någon som uppgraderat minnet till 2GB? Finns det några nackdelar med det, förutom att den kanske drar lite mer batteri?

Av Xyrox

Verkar som Samsung NC10 har plats för ett SIM-kort vid batteriet, så 3G kommer nog i en framtida modell.
Vad jag har läst så väger den 1,33 kg (med 6-cellbatteri).

Själv tänker jag satsa på NC10 (efter att först varit intresserad av MSI Wind och LG X110), det verkar vara den bästa Netbooken på marknaden som passar mina behov. Eftersom den står under "prylar jag egentligen inte behöver men vill ha" så väntar jag tills den släpps i Sverige - i början av nästa år, enligt en person i tråden som Recall länkade till.

EDIT: 261 mm x 185,5 mm x 30,3 mm.

Av Xyrox

Samsung NC10 verkar vara den bästa netbooken för mig. Baserat på recensionerna jag läst:
+ Tangentbord, stora tangenter och bra layout
+ Bra kvalité
+ Batteritid, om man snålar kan man visst få ut 7+ timmar
+ Matt skärm
+ Design är helt OK
+ Inget mysko som Sentilic touchpad (sneglar på min f.d. favoritnetbook)

- Endast med Windows XP, kommer förmodligen inte gå att köpa utan OS (?)
- Liten touchpad (stör mig inte så mycket, använder mest scrollfunktionen)
- Finns inte i Sverige än...

Jag har bestämt mig för att vänta tills KDE 4.2 har släppts innan jag köper den här, vilket blir någon gång i januari nästa år. Är också nyfiken på om någon har information om när netbooken släpps i Sverige. Var är annars bästa stället att importera från?

Av Xyrox
Citat:

Ursprungligen inskrivet av penkan
Nær jag ver inne i butiken och frågade om skillnaden på de båda Aspire. maskinerna så sa de att den med linux inprogrammerat hade mycket (bra mycket ) mindre minne æn den med Windows.
Dærfør tænkte jag att jag då skulle køpa den andra med større och på den installera Linux.

Just det ja, det hade jag glömt. Det förklarar den stora prisskillnaden. Bra att en av oss har koll i alla fall.

penkan, du känner möjligtvis ingen som kör Linux? Det brukar vara mycket lättare att komma igång då. Annars kan du läsa guider (som det finns en uppsjö av, exempelvis här (svenska)). På den sidan kan du även skaffa en Linuxcoach som kan hjälpa dig via t.ex. MSN.