Inlägg

Inlägg som LS_07 har skrivit i forumet
Av LS_07
Skrivet av Laxpudding:

@LS_07: Jag tog mig friheten att styckeindela ditt inlägg. Det innehöll så mycket värdefull information att en wall-of-text blir ett hinder för många läsare. Säg till om det stör.

Imponerande ihärdighet i testandet förresten.

tack för hjälpen! När jag blev färdig med inlägget läste jag snabbt bara igenom det för att se om det var läsbart och skickade det, utan att förhandsgranska och inse hur stort och oorganiserat det var :P. Jag tänker på det nästa gång!

Av LS_07
Skrivet av Sly_Stupid:

@LS_07:

tusen tack ! var en riktigt bra information !

hade inte förvänta mig så här mycket text hehe blev lite chockad

Jo jag planerade inte att skriva så mycket...Det bara kom och kom när jag började skriva och hela tiden kom på saker som skulle vara bra att veta från min erfarenhet/hemmatester. Kunde inte sluta skriva bara haha

Av LS_07

@Sly_Stupid: Inte lika stor skilllnad att gå från 144 till 240hz som det är att gå från 60 till 144hz, när det gäller motion blur. XL2411T är definitivt en otroligt bra skärm också vilket gör det en tuff motståndare till PG258Q. För "laidback" gaming (för mig gäller det då campaign spel, där grafikinställningarna är maxxade och FPSen är ständigt under 60FPS), så vinner PG258Q hands down.

PG258Q har otroligt bättre bildkvalitet(färger, inställningar etc), och funktioner som native 240hz och gsync betyder gör att det känns mindre som att man spelar med "musacceleration"(input lag). För mer lightweight competitive spel, som är fastpaced och din PC kör i hög FPS(som csgo), är 144Hz ULMB en riktigt bra funktion att ha. Dina flicks och mikro-aim adjustments blir mer konsistent och lättare att göra, pga att motion blur basically är borta.

XL2411T har även en "hack" som heter lightboost, vilket ska fungera nästan som ULMB, däremot är lightboost låst till 120hz, färgerna blir otroligt konstiga och input lag är ganska stor. Största nackdelen med lightboost på XL2411T över ULMB är att du måste balansera ljusstyrka med input lag. Input lag på minsta ljusstyrka är redan ganska hög, men för att köra på den nivån innebär att det är omöjligt att se fiender i mörka områden om inte spelet har dagsljus på kartorna(som csgo). ULMB på PG258Q låter dig justera alla inställningar som om du körde normal 240hz mode, och tillåter dig att öka och sänka ljusstyrkan utan att det påverkar input lag(om det gör det så är det iaf inget jag märkte under mina tester).

Jag provade jämföra input lag mellan dessa skärmar i native normal 144hz vs 240hz i CSGO, där jag filmade båda skärmarna under en skottlossning, och räknade ut deltan. PG258Q var konsistent 1 bildfrekvens framför(repeterade testet minst 20gånger med 240fps kamera), vilket innebär att den är 0-4ms snabbare. Ett annat simpelt test är att köra båda skärmar som mirrored och bara snurra på muspekaren i Windows. Muspekaren på PG258Q känns som att den är mer i synk med mina "snurr rörelser", medan det känns som att muspekaren på XL2411T hela tiden försöker komma i kapp min handrörelse, känns nästan som musacceleration liksom(tekniskt sett så är det inte musacceleration men det är ett bra sätt att förklara hur input lag känns).

Att räkna ut ett konsistent värde på deltan med ULMB på är svårt att göra, pga hur tekniken fungerar(att skärmen behöver gå till svart inför varje ny bilduppdatering påverkar noggrannheten med testet, kanske hjälper om jag lyckas få tag på en 480fps kamera). Om man bortser från den svarta uppdateringen, så är PG258Q konsistent 2 bildfrekvenser långsammare än om den köra native 240hz(alltså är den 4-8ms långsammare). pga hur ULMB fungerar, så lär du även känna mer mikrostuttering än om du körde 240hz native.

Från vad jag förstått från min jämförelse med dessa två skärmar, så verkar det vara så att med skärmar med högre uppdateringsfrekvens, så spelar skillnaden med uppdateringsfrekvensen mindre roll när det gäller motion blur, och det du ska titta på är Overdrive/AMA. AMA på XL2411T tycker jag är definitivt bättre än Overdrive på PG258Q. IMO så är AMA High på XL2411T och Normal Overdrive på PG258Q bäst. Dessa inställningarna har minst ghosting och overcompensation jämfört med de andra inställningarna. AMA High är mer aggressiv och mer exakt än Normal Overdrive, vilket betyder att XL2411T har en bättre kontrast och behåller sina färger och skärpa under snabba rörelser.

Under snabba rörelser med PG258Q, så känns det mer som "smooth motion blur". Objekt i spelet förlorar sin kontrast runt sina kanter och skärpa under en snabb "flick "och allt blir mer "blurry". Därför rekommenderar jag ULMB på PG258Q för spel där fpsen är ständigt väldigt hög(som csgo). Det är möjligt att PG258Q känns mer blurry pga den högre uppdateringsfrekvensen, och begränsningar med ditt öga? Kanske det beror på att den högre uppdateringsfrekvensen alltså kräver en bättre overdrive/AMA för att ha samma kontrakt/skärpa som skärmar med lägre uppdateringsfrekvens?

Jag vet inte orsaken till varför det känns bättre på XL2411t med overdrive, men det är märkbart, det påverkar flicks i spel. Ett enkelt sätt för mig att se skillnaden är när jag kör båda skärmar i mirroring, och bara snurrar på muspekaren i Windows. Muspekaren på PG258Q kan man faktiskt "tappa bort" pga den högre motion blur, medan XL2411T så är det lättare att hålla koll på muspekaren, då den är tydlig även under rörelse.

Nu känner jag att jag inte är lika bra påläst som sweclockers killarna, när det gäller input lag jämförelse(grå till grå vs färger, felkällor hos slow motion kamera, skärminställningars påverkan av input lag etc) men jag nämnt mina resultat och slutsaters baserat på den kunskap jag har. Jag har definitivt mer att lära mig, men just nu så är detta vad jag har.

Ursäkta alla stavfel och grammatikfel, hoppas du ändå förstår vad jag menar

EDIT: vill också lägga till att jag lirar R6:siege, vilka har väldig många mörka områden på kartan. XL2411T är omöjlig att spela med, då inställningarna och bildkvaliten är begränsade och sämre, vilket kan göra det omöjligt för dig att fiender med mörkare skins i mörkare områden. Jag har haft vänner som sagt till mig att de såg en snubbe på runt hörnet när de spectatat mig, som jag inte alls märkt. Med inställningarna på PG258Q och bildkvaliten så är det inte längre ett problem. R6:siege är dock ett väldigt unikt spell när det gäller esports. De flesta esports spel har "lätta att se" kartor

Av LS_07
Skrivet av Laxpudding:

@LS_07: Svaret är enklare än så: Jag avrundar alla resultat till "under 10 ms." I mitt tycke finns det inte precision nog med kamerametoden. Börjar man sedan väga in den faktiska responstiden för olika transienter, samt var på skärmen man spårar transienten finns det definitivt ingen exakthet i detta. Jag tycker mig också ana rätt stor variation när jag läser tester på nätet på grund av just att metoderna inte är tillräckligt tillförlitliga.

tack för svaret det var hjälpsamt!

Av LS_07
Skrivet av Laxpudding:

@LS_07: Ja, SMTT 2.0 används.

Då är väl 10ms latens på SMTT 2.0 ganska högt för en gaming skärm?
Känns lite skumt då folk online som kört SMTT 2.0 på BenQ XL2411T fick mindre än 2ms, och den är gammal 144Hz skärm.

Jag uppgraderade nyss från en XL2411T till en PG258Q, och jag fick lite annorlunda resultat.
Jag har ej SMTT 2.0 så jag körde en timer som visar i millisekunder. Jag filmade timern med en 240FPS kamera,
båda verkade vara 1 bildfrekvens snabbare än den andra under olika delar av testet. Tiden mellan två bildfrekvenser hos 240FPS är 4.1ms, så de verkade vara +- 0.1-4.0ms snabbare än varandra under olika tider på testet.

Jag vet inte vad jag ska tro, är det mitt test som har en stor felkälla eller är det tester online som är okonsistenta, eller är det att jag har en snabb PG258Q och/eller en slö XL2411T än vad recensionerna har?

Av LS_07

Hej och tack för recensionen!
Har ni testat latensen med SMT 2.0?

Av LS_07
Skrivet av LS_07:

Jag vet att tråden är 4 år gammal, men jag ville lägga till mina egna synpunkter.

Jag har både ASUS STX II och Creative ZXR.
Out of the box så tycker jag STX II låter bättre, ännu bättre om man kör STX II med 8829+LME49720HA. ZXR låter "muddy" out of the box jämfört med STX II.

Men med lite pillande med op-amps så kan ZXR låta sååå mycket bättre än STX II.
Detta är vad jag kommit fram till(med timmars lyssnande av samma 10 sekunder loop av samma soundtrack -.-)

ZXR+NJM2114D+LME49710(600ohm mode) < STX+LME49720+8820
ZXR+LME49720+8820(600ohm mode) > STX+NJM2114D+LME49710
ZXR+NJM2114D+8820(600ohm mode) = STX+LME49720+LME49710
ZXR+LME49720+LME49710(600ohm mode) < STX+NJM2114D+8820

Värt att notera att som standard kommer STX II med 8820 och 8920, med LME49720 i lådan som extra om man vill byta. ZXR kommer med NJM2114D och LME49710. När jag testade de olika op-ampsen så preparerade jag genom att stänga av alla DSP-funktioner och satte ljudvolymen och gainen så nära varandra som möjligt och behöll inställningarna under hela testet. Sedan så använde jag bara "högtalarswitching" direkt på Windows volymkontrollen för att snabbt byta mellan ljudkorten on the fly medan jag lyssnade på soundtracken.

En grej som verkligen hjälpte till med ljudkvaliten hos ZXR är att sätta den på "600 ohm mode", fastän jag kör Sennheier Game Zero som ligger på 50 ohm. ZXR verkar inte klara att köra Game Zero på "Normal Gain 32/300ohm" mode. Märkte även att Game Zero är märkbart lägre volym än mina gamla HyperX Cloud II som ligger på 60 ohm.

Jag tänker använda ZXR som mitt primära ljudkort, då den har suveräna mikrofon-inställningar och har märkvärdigt lägre ljudlagg än STX II. STX II verkar vara 20-50ms långsammare än ZXR vilket märks när man lirar spel. Jag väntar in mina beställningar av op-amps från eBay så ZXR kan låta ännu bättre än vad den gör nu.

jag ville lägga till att mina anteckningar över comparisons mellan op-amps möjligtvist är fel. Inte helt säker på var jag skrev fel, men märkte det när jag såg att jag hade skrivit ZXR+NJM2114D+8820(600ohm mode). ZXR tar Single channel op-amps i buffern, och 8820 är dual channels... Möjligt att detta felet berodde på min dåliga vana med copy/pasta.

Men för att uppdatera min op-amp rolling... Jag skaffade två par AD827JN för I/V på ZXR, låter mycket bättre, nästan ingen förvrängning alls, och varje gång jag lyssnar på samma låt märker jag mer och mer detaljer.
Jämfört med NJM2114D(som kommer med ZXR) får jag lätt öron-fatigue efter att ha lyssnat på samma låt. Mina öron börjar att blöda efter några iterationer pga förvrängningen.
Förutom skillnaden med ljudkvalitet, är det annorlunda sound stage, som jag tycker är väldigt åsiktsbaserat.
Röster är tydligare på 2114D, låter mer "in your face", medan på AD827 är det någorlunda basigare och djupare, men lättare för öronen. Olika röster på 2114D är lättare att skilja åt skulle jag tro, basen på AD827 får röster att låta lite mer lika varandra.
Musik är definitivt våningar bättre på AD827.
Spel, har jag inte kunnat noggrant testa ännu. Skulle dock tro att 2114D är bättre i spel som inte har mycket ambient ljud, men i spel där det är många ljudkällor samtidigt så kan AD827 vara mycket bättre. 2114D låter lite mer "digitalt" pga förvrängningen vilket faktiskt gör det lättare att höra viktiga ljud som fotsteg(så länge det ej är många andra ljudkällor, som då förvrängningen kan "dölja" fotstegen)
Många musikälskare verkar rekommendera AD827 och jag förstår varför.
Värt att notera att jag använde LME49710 som buffert under jämförelsen mellan 2114D och AD827

Av LS_07

@[*KH*]Morierty: Var själv nära på att köpa själv, men lite väl dyr tyckte jag... ju med att man behöver skaffa 2x SS3602 för min ZXR som då blir 1400SEK... Jag har AD827 och NE5534 på väg från Elektrokit som borde komma nästa vecka, som totalt blev 500 spänn. Jag har hört mycket bra om AD827+NE5534 för ZXR, längtar! Har du några synpunkter för AD827 själv?

Av LS_07

Jag vet att tråden är 4 år gammal, men jag ville lägga till mina egna synpunkter.

Jag har både ASUS STX II och Creative ZXR.
Out of the box så tycker jag STX II låter bättre, ännu bättre om man kör STX II med 8829+LME49720HA. ZXR låter "muddy" out of the box jämfört med STX II.

Men med lite pillande med op-amps så kan ZXR låta sååå mycket bättre än STX II.
Detta är vad jag kommit fram till(med timmars lyssnande av samma 10 sekunder loop av samma soundtrack -.-)

ZXR+NJM2114D+LME49710(600ohm mode) < STX+LME49720+8820
ZXR+LME49720+8820(600ohm mode) > STX+NJM2114D+LME49710
ZXR+NJM2114D+8820(600ohm mode) = STX+LME49720+LME49710
ZXR+LME49720+LME49710(600ohm mode) < STX+NJM2114D+8820

Värt att notera att som standard kommer STX II med 8820 och 8920, med LME49720 i lådan som extra om man vill byta. ZXR kommer med NJM2114D och LME49710. När jag testade de olika op-ampsen så preparerade jag genom att stänga av alla DSP-funktioner och satte ljudvolymen och gainen så nära varandra som möjligt och behöll inställningarna under hela testet. Sedan så använde jag bara "högtalarswitching" direkt på Windows volymkontrollen för att snabbt byta mellan ljudkorten on the fly medan jag lyssnade på soundtracken.

En grej som verkligen hjälpte till med ljudkvaliten hos ZXR är att sätta den på "600 ohm mode", fastän jag kör Sennheier Game Zero som ligger på 50 ohm. ZXR verkar inte klara att köra Game Zero på "Normal Gain 32/300ohm" mode. Märkte även att Game Zero är märkbart lägre volym än mina gamla HyperX Cloud II som ligger på 60 ohm.

Jag tänker använda ZXR som mitt primära ljudkort, då den har suveräna mikrofon-inställningar och har märkvärdigt lägre ljudlagg än STX II. STX II verkar vara 20-50ms långsammare än ZXR vilket märks när man lirar spel. Jag väntar in mina beställningar av op-amps från eBay så ZXR kan låta ännu bättre än vad den gör nu.

Av LS_07

Hade det här varit Apple som gjorde misstaget så hade världen brunnit av hat och Apple hade fått lida hårt... Men med HP så är det bara ett PR-förlåt och så var det över.

Men jag förstår att detta kan hända, med pressen av utvecklingen så sparar man ju en jävla tid om man bara släpper "developer"-varianten istället för "release"-varianten för man hinner inte alltid testa stabiliteten hos release-varianten. Man vet att "developer" fungerar för det är den man hela tiden jobbat på så man släpper den istället.

Av LS_07

Om Microsoft gjorde det smidigare med uppdateringarna så kanske fler hade adopterat nyare versioner snabbare. Det är ett steg närmare med Windows 10 men behöver mycket mer jobb. Ett av de största problemen är att uppdateringar kan återställa inställningar som är kritiska för vissa användare, man ska alltid behöva gå igenom inställningarna topp till tå efter varje uppdatering för att vara säker på att inställningarna är som de var förr. Detta är ett av orsakerna till varför användare är så långsamma med att uppgradera.(Innan Windows 10 var såklart den största orsaken att varje ny Windows lansering hade extremt mycket högre hårdvarukrav för minimala fördelar för företag)

Av LS_07
Skrivet av warh0g:

Ge det ett par månader så kommer vi få höra hur Apple uppfann rörelseavläsning.

*återuppfann

Av LS_07
Skrivet av Sisyfos:

Vet det. Men din 965'a är identisk med de andra två Phenom II X4-CPU'erna i testet förutom att din har 3.3GHz som stockfrekvens

Det är ju i stort sett det jag menar, ett nätagg begränsar inte ett grafikkorts prestanda direkt men indirekt om du inte har tillräckligt mycket kraft för att hålla sitt grafikkort överklockat eller på sina basfrekvenser.
Moderkortet kan så vitt jag vet inte påverka ett grafikkorts prestanda på något sätt utan endast stabilitet eller okompatibilitet.

I detta fallet så har ju TS i alla fall normala värden i benchmark-program vilket tyder på att grafikkortet inte är begränsat av varken strömtillförsel eller okompatibilitet/ostabilitet orsakat av moderkortet.

-Påläst.

Trådskaparen klagar på att hans grafikkort underpresterar, hans jämförelse är förmodligen mot andra gtx 580. Dessa andra 580 han jämför mot är från recensioner där exempelvis nätaggregaten och processorerna är långt över kraven. Därför borde du räkna med graffe-överklockningen som sker på benchmarkarna på recensionerna.

Av LS_07
Skrivet av Sisyfos:

Nej... nej det kan det inte.

Moderkortet och nätagget har ingenting med ett grafikkorts prestanda att göra, möjligen överklockningsmöjligheter men inte prestanda över huvud taget.
Det är endast processorn och i vissa enstaka fall RAM-minnena som kan sätta stopp för ett grafikkort.

Faktiskt kan dem, ett 580 har ett ganska hög effektkrav, dessutom förlorar nätaggregat sin effekt med tiden, mer eller mindre beroende på tillverkaren, vilket påverkar prestanda hos komponenter. Detta påverkar oftast stabiliteten men med Nvidia grafikkort kan de påverka dess klockfrekvens då de nya graffarnas PCB automatiskt justerar sina klockfrekvenser beroende på effekten och temperaturen. Moderkort kan ha all sorts okompatibilitet, vilket medverkar ostabilitet och prestanda för komponenter allt från RAM till CPU, ljudkort och grafikkort.
För datorer gäller: "datorn är lika snabb som den svagaste länken".

-Ingenjör, Datateknik och Mobil IT

Av LS_07

Det behöver inte vara fel på graffen, kan vara moderkortet eller nätagget som stryper graffen. Se till att du har tillräckligt med saft på nätagget, och att du har uppdaterat firmwaren på mobon.

Av LS_07
Skrivet av Joelschub:

Mja, segt får man säga, hoppas du har en extern hårddisk för datan du vill ha. ^^
Det är ju alltid bäst att ominstallera när man väl byter från nvidia till amd eller tvärtom, för att slippa sånt här tråkigt strul.

Håller med om ominstallation av windows, jag bytte från AMD till nVidia, då började datorn göra alla sorts konstiga saker. Efter ominstallationen funkade nvidia-kortet perfekt.

Av LS_07

Lägsta input lagg

Jag vet att tråden är gammal, men vill bara säga att enligt den här hemsidan,

http://www.squidoo.com/top-20-gaming-monitors-by-input-lag

Har Dell S2340L den lägsta input laggen av alla dagens skärmar, lägre än VA,TN och andra IPS-skärmar. Helnöjd att jag bestämde mig för att köpa denna skärmen! Det enda negativa varför den inte blev vald bästa IPS-spelskärmen är att man inte kan stänga av funktionen kallat overdrive som tillför den låga input-laggen. Dessutom har den enligt mig, bättre färgdjup än Ultrasharp-serien.

Av LS_07

Jag märker en skillnad med mina dedikerade och interna ljudkort. Den är inte enorm men stor nog för att göra en skillnad i ljudkänslan för längre lyssningspass. Jag har en creative xtremegamer och genom vardaglig användning kan jag inte använda det integrerade ljudkortet eller min macbook pro för att lyssna på musik. Det integrerade ljudkortet och ljudet från macbooken är inte lika tillfredsställande som den dedikerade. Detta hade jag i för sig inte känt om jag inte hade haft det dedikerade ljudkortet alla dessa år.

Jag har inte en high-end dedikerad ljudkort, den är därför inte hårdvaruaccelererad liksom de dyrare varianterna, men min åsikt är att det är endast värt att köpa ett dedikerad ljudkort om du är en musikenthusiast och behöver fler anslutningar än den integrerade ljudkortet har eller en professionell spelare med en massa pengar. Det är mer värt pengarna att spendera tusenlappen eller tvåtusenlappen på bättre grafikkort eller CPU, om du inte redan har overkill-komponenter. Jag köpte endast min då jag redan hade de "best bang for the buck" komponenter i sin tid och hade pengar över att köpa något extra, samt för att jag fick ett headset med ljudkortet. Ljudkortet hjälpte en väldigt stor del med counter-strike, men det slutade där.

För de flesta spel ger jag det en 4/10.
För enthusiastisk musik är det ett måste med ett high-end ljudkort(9/10). För en vardaglig musiklyssnare 1/10.

Här är ljudkortet jag använder och recencerar enligt denna. Jag kan inte tala för de dyrare ljudkorten.
http://www.dustinhome.se/product/5010110081/creative-sound-bl...

Av LS_07

Jag har en MK 80 med blåa brytare. Jag studerar till dataingenjör alltså är 50% av studierna programmering, men spelande gör jag också mellan studiepauserna. Jag kör mycket Starcraft, Battlefield och COD. Jag kan säga att jag inte alls stör mig av de blåa brytarna vid spel. Jag har testat många sorters brytare på olika elektronikaffärer, och jag fastade på blåa eftersom känslan var mest lik mitt föregående tangentbord, Logitech G11, fast med klickljudet. Svarta kändes för mig "kletiga" att skriva med, och det kändes aldrig säkert när jag hade nått knapptryckningen när man kör t ex Starcraft, utan man trycker alltid hårt och osäkert ända ner till botten.

För dem som tycker att bruna brytare än mer lik G11an, kanske det, men det vet jag ej eftersom jag inte hittat ett mekanisk tangentbord med bruna brytare i en affär.

Av LS_07

Netgear Ultra

Har en Netgear Ultra 2 med en 2TB HDD.

http://www.dustinhome.se/image/1386037

http://www.dustinhome.se/product/5010486136/netgear-readynas-ultra-2-no-disk-dual-gigabit-lan/#intcmp=searchProvider_SiteSeeker

Jag rekommenderar den då den kör linux, vilket gör den extremt enkel att modda för dina egna behov, då man kan ha root-åtkomst genom SSH. Vill du inte ha något med Linux att göra, finns dessutom ett ton med olika Add-ons på nätet, som man installerar med få knapptryckningar. Transmission, utorrent, diverse filhatnerare, Plex, airserver osv. Vill du även vara lite framtidssäker, går det att uppgradera RAM-minnena och fläkten. Bytade själv ut den vanliga 1GB till en 2GB och ersatte fläkten med en tystare och effektivare en.

Med överföring av en 1080p-video genom AFP är det ca 90Mbyte/s, smått slöare är det genom SMB. Rätt så imponerande med endast en 2TB installerad.

Jag kör dessutom ett antal hemsidor på den, med MySQL, PHP5, Apache 2 och Wordpress. Flyter på lika snabbt som min quad core server.
Kolla in hemsidan!(Kan dock hända att den är offline ibland, då den är fortfarande på bygget.)
http://princepictures.org/inspiring/