Inlägg

Inlägg som saturday_sun har skrivit i forumet
Av saturday_sun

Djävulskt snyggt!

Av saturday_sun

Jag har ett Fractal Design Nano S, vilket kanske inte är det minsta på marknaden, men man behöver inte kompromissa så mycket. Chassit får plats på mitt datorbord och är lätt att ta med på LAN.

Av saturday_sun
Skrivet av Shudnawz:

Alltså, jag köper att man i korrekt skrift inte ska använda flera på varandra följande skiljetecken. Det känns rimligt.
Men om något är en fråga, oavsett om den ropas ut eller inte, så bör den väl ändå avslutas med ett frågetecken? Annars kan det vara svårt att skilja från ett ropat uttalande, även om ordföljden ofta avslöjar intentionerna.

Sedan jag lärde mig det där, det är väl flera år sedan nu, har jag klarat mig med utropstecken de gånger jag känt mig tvungen att utropa en fråga i text. Jag antar att det går att använda endast utropstecknet om meningen tydligt är en fråga, t.ex. "Var är smöret!", istället för "Var är smöret?!". Om man nu inte endast skriver "Var är smöret?". Hänger du med på hur jag tänker då? Vid gränsfall är det bättre att använda endast frågetecken.

När man googlar det här med dubbla skiljetecken verkar de flesta sajter och bloggar vara ganska överens om att "?!" går bra, men själv tycker jag att det ser rätt illa ut i korrekt skrift.

Vad svensklärare tycker om det här ger jag inte mycket för, dels för att jag vet att de inte alltid har rätt och dels för att de säkert är nöjda om eleverna nu använder dubbla skiljetecken istället för inga skiljetecken alls (eller fel skiljetecken).

Som vanligt när det gäller språkliga frågor finns det säkert många starka åsikter och jag respekterar att man tycker annorlunda. Det viktiga är ju att folk ska förstå vad man skriver.

Av saturday_sun
Skrivet av Chromatic:

Jag stavar enligt vad mina lärare har lärt mig antar jag, det känns som att dom borde ha mer koll än jag eller du

Skrivet av Shudnawz:

Fast det gör det väl inte? Poängen med '!?' är ju att man vill ställa en fråga (skarpt), så enkelteckensersättningen måste väl ändå bli '?'.

Jag har läst svenska på högskolenivå (60 HP), men det är ett tag sedan (mer än 15 år sedan). Jag har även skrivit både magister- och kandidatuppsats - jag är med andra ord inte rädd för att hävda något när det gäller svenska språket. Det betyder dock inte att jag är ofelbar.

Det är från "Svenska skrivregler" som jag har fått det här med att man inte använder dubbla skiljetecken, d.v.s. man använder aldrig två frågetecken och aldrig fler än ett utropstecken och heller aldrig frågetecken och utropstecken efter varandra. När man utropar en fråga använder man därför utropstecken och inte frågetecken och utropstecken efter varandra. Detta gäller alltså om man skriver "korrekt text" - inte när man skriver på Facebook eller ett SMS eller kluddar ner en lapp till kollegan. Generellt ska man vara restriktiv med utropstecken.

OBS! Jag måste kolla upp det här och just nu har jag inte "Svenska skrivregler" tillgänglig för mig. Återkommer.

EDIT:

"Från "Svenska skrivregler" (2000)

244. Meningar som är formade som frågor kan vara avsedda som utrop, befallningar eller liknande, eller som retoriska frågor, d.v.s. som frågor som man inte väntar något svar på. Här kan utropstecken användas i stället för frågetecken. Ibland kan även punkt användas, vilket ger ett lugnare och mindre dramatiskt intryck.
Jämför följande exempel.

Med utropstecken:
Får jag be om största möjliga tystnad!
Är du inte riktigt klok!
Hur understår du dig att påstå något sådant!"

Men... vad hittar jag sen, jo om flera tecken i rad.

"245. Flera frågetecken eller utropstecken i rad, eller en kombination av dem, kan utnyttjas för att förstärka innebörden av tecknen. Man bör vara sparsam med sådan hopning av tecken. Det passar inte i alla sammanhang. Om man använder både frågetecken och utropstecken och meningen har en frågeform, är det naturligast att frågetecknet placeras före utropstecknet.

Kultur?? Skall det kallas kultur att kludda på väggar?

Givakt!!

Menar du verkligen det?!"

Av saturday_sun
Skrivet av Chromatic:

Det är inte värre än när jag hade min "stor bokstav på varje ord" period 2003.

En grej jag stör mig på är när folk ska kombinera ! och ? efter ett ord.
Många gör fel (enligt min svenskalärare) och skriver ?! när det skall vara !?.

Man ska undvika två skiljetecken. Istället för !? räcker det med !.

Av saturday_sun
Skrivet av Ratatosk:

Jag tror att det är många som har för höga förväntningar och kommer att tröttna rätt fort.
Var en jävla grinding i många quest.

-"jag skall laga en grissoppa och behöver fem gristungor till den".
Tre av fyra grisar har inga tungor (?), tvingas slå ihjäl 20 stycken.
- "Bra! nu behöver jag fem gristrynen."
Nej de flesta grisarna har inga trynen heller.
Sista delen är någon speciell ingrediens som fås via en raid på en annan kontinent.
Man väntar på att få till raiden, medan questen blir grå.

Nej tack jag avstår.

Alla har vi våra intressen helt enkelt.

Av saturday_sun

Ska man köra på i5 får man vänta på nästa generation som troligtvis kommer bestyckas med HP, dvs 6 kärnor / 12 trådar.

Av saturday_sun
Skrivet av Xinpei:

Nog för att man fick vänta men det var inte i närheten av lika hemskt som det var i vanilla. Då kunde man få stå och vänta i timmar istället för som nu typ 1-2 minuter per mob. Detta var dock under det senaste stresstestet.

Jag började spela 2006, så då var det kanske relativt lugnt, men jag minns att det var rätt mycket då med.

Av saturday_sun
Skrivet av Xinpei:

Verkade inte vara ett problem under stresstestet utan de verkar infört dynamisk spawnrate. Alltså ju fler som är i ett område ju fler mobs spawnar. Inte i närheten av lika fort som i BFA men ändå fortare än under vanilla.

När jag var inne sist Classic var tillgängligt att testa så var det många som stod och väntade och väldigt få mobs. Kanske att det korrigeras då.

Folk är ju inte heller vana än att groupa upp för att hjälpas åt.

Av saturday_sun
Skrivet av spelsjuk1:

Kanske är dumt att lägga så mycket? Tänker att den ska hålla för mina studier i minst 3, säkert 5 år med en master och hantera alla program som systemvetenskapsprogramet innebär. Kommer man undan billigare?

Kollat en del på Dell XPS 13! Vill helst ha en windows-dator! Vad tror du om denna? https://www.inet.se/produkt/x120424/dell-xps-13-9380-i5-8gb-2...

Man kanske vill köra lite Civilization V mellan varven..

Jag har en Dell Latitude 12" med i5 och 8GB RAM. Köpte för 6k (var en demodator) på Dustin för ett par år sedan. Funkar för mig i de flesta lägen.

Av saturday_sun

Den här godbiten kanske?
https://www.inet.se/produkt/1963458/dell-xps-13-9380-i5-8gb-2...

Du behöver ju egentligen ingen dator för 15k om det är lite "filmtittande och anteckningar" det rör sig om.

Av saturday_sun

Alltså, det är ju inte bara köerna in... tänk att stå där och vänta på att mobsen ska spawna i startzonerna.

Av saturday_sun

Lite småkul också att Microsoft var nyckelfiguren också för Commodores framgångar med Microsoft BASIC först med PET-datorerna och VIC20 och sedan i version 2.0 också till C64.

Av saturday_sun

Brukar tänka på den klassiska artikeln av Jörgen Städje som ger en bra bild av vad ESD är och vad för skador det gör. Det är kanske inte din egen hemdator som är mest utsatt för detta och dess problematik och därför är det svårt att dra några slutsatser kring egna personliga erfarenheter.

Som en del skriver här, du vet troligtvis inte om de skador du har orsakat eftersom det inte påverkar din utrustning på det sätt du förväntar vid dig (t.ex. att den helt skulle sluta fungera).

Städjes artikel:
https://techworld.idg.se/2.2524/1.146312/statisk-elektricitet...

EDIT: På Sweclockers: https://www.sweclockers.com/artikel/18813-esd-eller-elektrost...

Av saturday_sun

Om man vill köra druid i Classic, är det healing som gäller då? Kört druid (dps/tanking ibland) sen burning crusade, så osäker på vad som funkar med druid i Vanilla.

Av saturday_sun
Skrivet av Nikodemous:

Det hade varit nåt. Jag sitter fortfarande på min i7 860 men beställde precis en 3900x. Att ha en Processor i 9 år innan uppgradering säger väl en hel del hur bra processorer som görs nu för tiden, och under samma tid har 3 grafikkort åkt in och ur burken. Då tänker man att det kanske är billigare idag att hålla på med datorer eftersom man inte måste uppgradera hela tiden för att kunna vara med å spela, men eftersom nvidia och deras grafikkorts priser ligger där dom ligger så ligger väl kostnaden per år i samma linje som innan 2010 känns det som 😑

Min bror satt med en Q9550 tills för två år sedan, så visst.

Av saturday_sun
Av saturday_sun
Skrivet av KayOh:

Hur ser det här ut?
Jag vill ha datorn monterad, då det var säkert 12 år sen jag monterade en själv.

https://www.webhallen.com/api/cart-img/290954,293245,296108,236943,281265,283852,280948,236123,281296,303896

Tycker att du ska ta 32GB RAM om du har råd. Tycker att jag läser "framtidssäkert" här i varenda inlägg. Visserligen är det lätt att lägga till ytterligare 16GB vid behov.

Mitt tips är Ryzen 3900X, det är en klassledande plattform, men som i vissa fall faller bakom i9 9900K när det gäller spelprestanda, men som ger mer prestanda per krona om det nu räknas. En del skriver att man får det man betalar för, men Intel har tagit överpriser för sina processorer och inte investerat något i framtiden.

Sweclockers recension:
https://www.sweclockers.com/test/27760-amd-ryzen-9-3900x-och-...

Av saturday_sun

Håller med de andra här, tillverkarens eget emballage är det som används normalt sett - oavsett om det är leverans av enstaka laptop eller retur.

Av saturday_sun

IT-tekniker, 34400 brutto/månad. Komponentansvarig, ansvarig för MDM-system, linuxkompetens. Kommun.