Inlägg

Inlägg som Rashnu har skrivit i forumet
Av Rashnu

Väska till stora hörlurar, var köper man?

Tjena!

Jag letar efter en väska till ett par stora hörlurar. Någon som vet var man hittar såna i Sverige?

Av Rashnu

Är det alltså ingen som tror att det var King som fick pengar för att lockas att skapa en app för Windows 10? Ett av de populäraste spelen, för att locka över användare? Jag kan bara anta att avtalet innefattar Microsofts Universal App Platform, alltså att spelet kommer till samtliga plattformar, telefon xbox etc.

Av Rashnu
Skrivet av CyberVillain:

Läxade upp en av mina utvecklare på mitt nya uppdrag att han använde ArgumentNullException då det sällan tillför något och bara smutsar ner koden med noise. Då läxande han upp mig med att det minsann var kod-standard på bygget. Alltså kom igen nu.. Tom på ställen som dessa används det

public class FooQueryHandler : IQueryHandler<FooQuery, IEnumerable<Foo>> { public FooQueryHandler(IBusinessContext context) { if(context == null) throw new ArgumentNullException("context"); ... } }

Det är ju bara den lilla detaljen att detta är lika med onåbar kod då en DI hanterar alla beroenden i system och har man inte registrerat beroendet så crashar koden innan denna rad nås. Vad tycker ni, är ArgumentNullException bra skit eller lika kasst som kommentarer?

Men om det är kod som ligger i t.ex. ett Core-projekt kanske det kommer användas av andra gränssnitts-projekt som inte använder en DI? Eller i framtiden om man går till nästa grej efter DI?

Men om vi vänder på det, vad är fördelen med att ändra koden? Spara två rader, vilka dessutom gör felet tydligare för utvecklaren?

Skrivet av Ernesto:

Jag ogillar generellt exceptions till annat än oförutsedda fel. Det här är ju ett i högsta grad förutsett fel och då bör man hantera det med den egna klassen för fel (Alltså inte felkoder, utan typ "CustomError.NullException" som man lätt kan översätta och ge meningsfull feedback till användaren.)

Jag tycker man måste skilja på var felet händer. FooQueryHandler låter inte som att det används direkt av en användare, utan snararare att det ligger i t.e.x ett Core-projekt som Web-projektet sedan använder. Möjligen i samma solution eller fristående, som ett API. Då är det upp till koden som anropar FooQueryHandler att visa ett vettigare felmeddelande för användaren.

Refererar till .NET's design guidelines för exceptions gällande egna felkoder. Detta gäller alltså inte användargränssnitt.

Citat:

Exceptions are the standard mechanism for reporting errors. Applications and libraries should not use return codes to communicate errors. The use of exceptions adds to a consistent framework design and allows error reporting from members, such as constructors, that cannot have a return type

Skrivet av CyberVillain:

I detta fall kan man ju bara läsa stacktracen i loggen och enkelt se var nullfelet är utan att kasta ett enda eget exception. Helt meningslöst mao. Egenvärdet i att namnet på variabeln redan står i Exceptionens message äts upp av att man gödslar med kod över allt. Så ser jag på det iallafall.

Helt meningslöst är det väl knappast? I detta fallet kanske, även om det aldrig skadar att vara mer specifik när det går? Men om du hade haft flera parametrar i konstruktorn så hade det ju varit väldigt värdefullt att veta exakt vilken parameter som saknades.

Däremot om man i en try catch skriver throw ex istället för throw; så förloras stacktracen från det ursprungliga felet och börjar vid throw ex;

Av Rashnu
Skrivet av Ashzala:

Hittar du något där man kan spela i fullscreen på en del av skärmen och göra vad man vill på andra delen, länka gärna! Jag har då inte hittat något

http://maxto.net/

Om det funkar med spel vetefan

Av Rashnu
Skrivet av Rajat:

Jag glömde faktiskt sätta en smiley, så här kommer den

Haha vilken tur! Man vet ju aldrig med folk

Av Rashnu
Skrivet av Rajat:

Måste vara idétorka hos Microsoft ifall man döper något efter en Sci-Fi serie

Din utelämning av smileys gör att man tror du är allvarlig. Jag hoppas att så inte är fallet. Eller du tror kanske att ordet inte har någon betydelse utan skapades samtidigt som serien?

Av Rashnu

Har exakt den titeln, dock valde jag vägen med 70-483 (C# Specialist på köpet) istället för 70-480. Bara så du vet, om du samtidigt vill certa dig inom C# eller inte gillar frontend så mycket.

Av Rashnu
Skrivet av lappen81:

^DrawText.*?"(?<text>[^%*].*?)"$

MultiLine som options på regexp.

Den lägger allt som inte börjar med % eller * inom dubbelfnuttarna i en Named Capturing Group som heter text.

Av Rashnu
Skrivet av snajk:

Jag har inte sagt ett ord om prestanda på min dator, bara att den är några år gammal men har bra batteritid fortfarande och allt som hör en Thinkpad till. Därmed inte sagt att den är kass på något vis, dock har jag bara en i5 för det räcker gott och väl för det jag gör men den har SSD och HDD, IPS-skärm (dock inte högupplöst direkt, den är några år trots allt), två platser för RAM osv. alltså har jag en X220. Byggkvaliteten är väldigt bra på Thinkpads, de tål att tappas, att bäras i skärmen, att man spiller saker i tangentbordet osv. Min har klarat några tapp i stengolv från sådär 1,5-2 m, ett par koppar kaffe rätt i den osv. utan problem. Det finns en anledning till att Thinkpads används av exempelvis Nasa i rymden eller amerikanska militären på platser där det är krig.

Det går utmärkt att utveckla till Mac på en PC med Windows, till IOS går inte helt hundra för att Apple har bestämt att det ska vara så inte för att det finns några tekniska hinder. Xamarin till exempel har gjort det möjligt att utveckla IOS-appar i VS och det fungerar väldigt bra, många utvecklare är glada att de kan jobba i en bra utvecklingsmiljö som de känner till även om det krävs en Mac på nätverket som bygger applikationen åt dem. Sen går det förstås att installera OSX på exempelvis en Thinkpad eller som en virtuell maskin utan större problem, dock inte enligt Apples licensavtal. Men avtal som bara syftar att begränsa mig, som jag inte skrivit på, som sannolikt inte gäller här i Sverige, har jag en tendens att inte bry mig så mycket om. Hade jag skrivit på avtal som utvecklare till appstore så hade det dock sett värre ut.

Du har alltså hällt ett par fulla koppar kaffe i datorn? Jo tjena.

Sen förstår jag inte relevansen i att jämföra en Lenovo med medelmåttig prestanda med en MBPr med topprestanda. Självklart skiljer det lite i batteritid. Ditt påstående om att man får medelprestanda i en Mac som kostar över 20 000 stämmer alltså inte heller.

Xamarin duger ibland, ibland inte. Det beror nog på vad man ska göra. Men du kan köra Xamarin på en Mac också, i Windows Och att du inte bryr dig om Apples licensavtal är fullständigt irrelevant, företag gör det förmodligen.

Av Rashnu
Skrivet av snajk:

Poängen är väl att slippa ha laddaren med sig? I alla fall väger datorn med ett batteri typ 1.4kg, ett extra batteri sådär 250-300g, slice-batteriet väger runt 600g och laddaren kanske 200-250g. Så typ 2,5kg för en dator med batterier som räcker över 30 timmar utan problem och dessutom laddaren, helt ok även om den förstås hade kunnat vara lättare ändå, som de nyare modellerna exempelvis.

Jo och det är ju inget fel i det om du trivs. Men du har ändå lagt ut minst 20 000 på en konsumentdator med mellanklassprestanda med allt vad det innebär av kassa garantier osv. för att ha att arbeta på och det är inte vad jag skulle rekommendera till någon om hen inte har behov av just en macbook eller den extrema upplösningen av någon anledning. En Surface Pro som många rekommenderar ovan skulle jag nog inte rekommendera heller, har man tänkt att arbeta på datorn utan externt tangentbord osv. så är det nog värt att satsa på en som har ett fast och bra tangentbord liksom. Med docka är det ett ypperligt alternativ dock, bortsett konsumentprodukt-aspekten då förstås.

Man blir ju lite intresserad av din Lenovo

Vilken modell har du som har en fyrkärning i7a, SSD (512GB men spelar ingen större roll) och 16GB RAM för under 20 lax? Du borde ju ha någon X-modell antar jag, om den väger in på 1,4? Jag har bara haft T-modellerna tidigare, och de var totalt värdelösa i byggkvalité, drivrutiner, upplösning..ja i princip allt :). Och ännu värre var batteritiden. Det enda de hade var väl garanti och en dockningslösning, som åtminstone jag inte tyckte behövdes Därför valde jag inte Lenovo denna gången, men som din burk låter så kan det nog ändras i framtiden

För övrigt så tycker jag TS borde speca vad han ska programmera. Vill han ha alla möjligheter bör han köra på en Mac, för att få möjlighet till iOS och Mac-utveckling.

Av Rashnu
Skrivet av snajk:

En full arbetsdag är ju en sanning med modifikation, enligt Apple så räcker de 8-9 timmar men det stämmer inte riktigt ute i verkligheten förstås, många har svårt att ens nå upp till hälften. Sen är det inte alls säkert att det är tillräckligt i alla lägen. Särskilt bra är det inte idag i alla fall. Min tre år gamla Thinkpad ger exempelvis fortfarande över 9 timmar i verklig, tung användning och skulle jag behöva jobba längre kan jag byta batteri eller koppla in ett slice-batteri som mer än fördubblar batteritiden. Nyare modeller har också ett mindre inbyggt batteri så att man kan byta batteri utan att stänga av.

Angående skalningen så har du antingen inte läst vad jag skrev eller så har du missuppfattat det. Jag skrev just att skalning gör allting skarpare men att det inte gör någon skillnad i användbar skärmyta. Har du en 15'' rMPB med 1800p och skalar den till 200% så har du precis samma användbara skärmyta som en 15'' med 900p och 900p på 15'' är ganska lågt idag (till exempel har min två år gamla Elitebook på jobbet 900p på 14''). Man behöver förstås inte skala till 200% men skalning till annat än jämna siffror skapar förstås artefakter och liknande.

Vad väger din samling med batterier, laddare och dator tillsammans då? Det tycker iaf jag är bland det viktigaste om man ska ha en bärbar. Ryggsäck slipper jag gärna, har hellre en snygg axelväska

Har du suttit ett längre tag med en Retina-skärm? Just att text, kod osv. är så otroligt mycket skarpare är helt underbart och är väl egentligen det viktigaste argumentet för en Retina-skärm. Att få plats med mer gör ju bara, som du säger, allting otroligt smått.

Kör för övrigt Windows-utveckling via Boot Camp på en MBPr 15", strax över 2kg. Funkar ypperligt och rekommenderar det till alla som frågar

Av Rashnu
Skrivet av davvarn:

Hej det är så att jag försökt betala registreringsavgiften till Google Developer för att kunna ladda upp appar men mina betalningar avvisas varje gång och får 8kr dras från mitt konto. Är det så pass dåligt att det inte finns möjlighet till att använda E-kort vid sådan betalning?

P.S Vet inte om jag lade in tråden på rätt ställe, men om någon Moderator hittar ett bättre ställe så flytta gärna tråden!

Står ju rätt tydligt här vilka kort som funkar.

Av Rashnu
Skrivet av Fuusko:

Har precis gjort min första ESXi installation och försöker hitta hur man gör så att en icke virtuell hårddisk kan användas av t.ex. FreeNAS som är en av mina virtuella maskiner.

Vad jag kan se har ESXi hittat alla hårddiskar när jag klickar Configuration -> Storage Adapters kan jag se alla mina diskar.

Men hur får jag in dem i FreeNAS?

Configuration -> Advanced Settings. Men du kan bara lägga till hela controllers om jag förstått det rätt, inte specifika SATA-portar. Så antingen har du ett controllerkort typ M1015 eller så har moderkortet kanske flera controllers, som är ganska vanligt. Eller så kör du passthrough på den SATA-controller som finns och ger alltså alla portar till FreeNAS-maskinen.

Passthrough kallas det du vill göra

Av Rashnu
Skrivet av Yoshman:

Har nu fått min Banan Pi, har kopplat upp den mot nätverks-testutrustning för >$100.000 så får vi se vad den går för

Ska bencha den lite mot Raspberry Pi också för att få lite grepp om hur CPU-delen står mellan dessa två.

Vad är det för prylar ni har för ~700 lök vill man ju veta?

Av Rashnu
Skrivet av ronnylov:

"Available" verkar vara ledigt utrymme. Du har 8,8 TiB ledigt utrymme i din pool som alla dina filsystem gemensamt delar på. Totalt ser det ut som att du har ungefär 20 TiB utrymme (20.3 TiB står det ju på windows-dataset) varar filsystemet "windows-dataset" nu har använt 11,5 TiB av. De övriga filsystemen är näst intill tomma men har ändå samma mängd tillgängligt ledigt utrymme.

Det är så ZFS fungerar som default. Sedan kan man om man vill reservera ett minimalt utrymme till ett visst filsystem så att det blir låst till just detta filsystemet men då minskar samtidigt det lediga utrymmet för de övriga filsystemen. Man kan också sätta tak på max storlek på ett filsystem och då minskar det lediga utrymmet på just det filsystemet så att man bara kan fylla upp till sin valda gräns (men de övriga obegränsade filsystemen har forftarande lika mycket ledigt). Man kan också göra båda sakerna, sätta ett tak och reservera ett utrymme om man vill garantera att ingen annan tar utrymmet samtidigt som man inte fyller över taket. Man kan alltså fördela den totala poolen av utrymme efter de regler man själv bestämmer. Men bestämmer man inget så visas allt utrymme som tillgängligt för alla och den som först tar det (genom att spara filer) får det.

Det finns ju även snapshots i ZFS vilket är ögonblicksbilder av filsystemet som man sparar vid ett visst tillfälle. Dessa tar inget utrymme så länge som de ursprungliga filerna vid ögonblicksbilden fortfarande finns kvar i nuvarande filsystem men tar man bort filer så ligger de fortfarande och tar upp utrymme i gamla snapshots. Det är ett klassiskt "problem" i ZFS, man rensar och rensar utan att det blir mer ledigt utrymme. Men så kommer man ihåg att javisst ja, jag måste ju ta bort gamla snapshots för att frigöra utrymmet och vips så får man massa ledigt utrymme. Å andra sidan kan snapshots rädda en om man råkar ta bort något av misstag för då kan man hämta filen i en äldre version i en snapshot.

Suveränt svar! Äntligen föll polletten ner

Av Rashnu
Skrivet av OldComputer:

Antagligen för att poolen är komprimerad, (lz4).

Vad menar du? Den har compression level lz4, men jag tror inte det är grejen. Size minskar ju i takt med att jag lägger till mer data. Den speglar Available på volymen och datasetet hela tiden. Är Available 8.3TiB så är Size på volymen också 8.3TiB

Av Rashnu

FreeNAS - Varför är datasetet större än volymen det ligger på?

Jag har en volym som jag skapade via ZFS Volume Manager. På den skapade jag sedan ett dataset, som jag delar ut via CIFS/SMB till Windows.

Bilden nedan illustrerar vad jag har. Det som ser konstigt ut för mig är att volymens storlek är mindre än storleken på datasetet. Det ligger ju på volymen? Vad har jag missat?

http://i.imgur.com/nSO5ljf.png

Av Rashnu
Skrivet av BasseBaba:

Grejen är väl den att det är TiB som Windows visar "per default"?

Kollar man min disk här så visas den som 5,35 TB, men den detaljerade infom visar en kapacitet på 5,85.
Min freenas visar disken som 5,4 TiB

http://i.imgur.com/Cf9QewE.png

Där har vi det, svaret som jag inte visste om Tackar ödmjukast!

Drar nog upp en ny tråd om varför FreeNAS dataset är större än volymen, den här tråden har mest handlat om TB o TiB

Av Rashnu
Skrivet av backspace:

Oavsett storlek.

Självklart, men jag menade om han gjorde det på storleken diskarna säljs som eller på totalen som FreeNAS visade, 22,3TB.

Men är det ingen som vet, eller kan förklara, varför diskarna bara visar 20,2TB tillgängligt i Windows när FreeNAS säger att det ska finnas 22,3TB (20,3TiB) tillgängligt?

FreeNAS har ju där räknat ut vilket utrymme som faktiskt finns på diskarna, så varför visas det annorlunda i Windows?

http://i.imgur.com/J2BJoJA.png

Av Rashnu
Skrivet av Schrimp:

Jag brukar gångra med 0.91. Det ger en tillräckligt bra fingervisning för mig.

Hehe, på 4TB eller?