Inlägg

Inlägg som Kaptendum har skrivit i forumet
Av Kaptendum

Ena änden är det en ferritkärna och andra en kondensator, ta inte bort dem. För kondensatorn snyggare till likspänningen och ferritkärnan tar bort brus/störningar. Fungerar säkert utan men sitter där av en anledning.

Av Kaptendum
Skrivet av anton_mjor:

Jag gick mest bara efter devisen "varför laga vad som inte är trasigt". Stoppa in ett batteri i kretsen så är det liksom "helt" igen, inget mer med det.

Vad gäller transformatorn skulle jag nog inte linda någon själv, av både bekvämlighets- och säkerhetsskäl. En hemlindad transformator lär dessutom vara väldigt ineffektiv. Skaffa nån befintlig transformator som passar för ändamålet samt eventuell likriktarbrygga och spänningsregulator. Bara en ensam transformator (med likriktare) är ju linjär och utspänning varierar med last, det kanske inte är vad man vill åt om man ska driva ljud med den.

Varför skulle en hemlindad trafo vara mindre effektiv än en färdig för? Vet man vad man sysslar med och dimensionerar grejerna rätt så är det ju lungt...
Men sen kan jag hålla med dig om att man ska nog strunta i att linda sin egna transformator om man inte har sysslat med 230V grejer innan, är som sagt ganska farligt.
Men här är ett par bra länk alla fall
http://ludens.cl/Electron/trafos/trafos.html Howto linda egen transformator.
http://svebry.noxshop.se/ Svensk återförsäljare av transformator delar.
Men det blir också ganska dyrt, tips till ts att köpa en begagnad istället, eller försöka hitta en på skroten eller något.

Av Kaptendum

Amp hour!

Av Kaptendum

Sjukt kul, hoppas det går vägen!
Hur mycket gav du för projektorn om man får vara fräck att fråga?

Av Kaptendum

Vad gör den där multiskyddskretsen egentligen? Ser ju ut som någon pfc grej eller något.
Och kör du två faser in i ditt nätaggregat? Inte konstigt att det inte fungerar Tror du ändå har en fas och nolla, om du inte har kopplat helt tokigt i ditt vägguttag.

Sen är det så elegant att laga trasig isolering med smältlim? Inte vart bättre att byta ut hela kabeln eller bara en bit krympslang? Menar kabeln ligger brevid en kylfläns, och jag skulle tro att smältlim har så hög temperatur beständighet.
Men har du testat agget? Kul att du hitta felet och att det var så pass lätt hittat också!

Av Kaptendum
Skrivet av phz:

Något som är billigt (till och med gratis), då jag vet att du redan har all utrustning som krävs (tangentbord, skärm, dator, hjärna) är programmering.

Programmering är kreativt. Det är stimulerande problemlösning. Det hjälper strukturellt tänkande, vilket underlättar även andra aspekter i livet. Du kan göra det när du vill, hur mycket/lite du vill.

Du träffar inte så mycket folk som i många andra hobbies (åtminstone inte IRL). Man kan i långa stunder vara mer eller mindre helt lost, men det är ju också anledningen att det är så nice när man lyckas med saker.

Det kommer också vara väldigt användbart i allt fler branscher. En djupare förståelse för vad datorn och dess program egentligen sysslar med kommer spilla över till allmän teknikkunskap, och mängden teknik i samhället har aldrig minskat under någon längre period.

Dessutom hänger du ju uppenbarligen redan på ett teknikforum, så någon sorts intresse måste det väl ändå redan finnas?

EDIT: Om du söker något för den sociala IRL-interaktionen så är programmering nog inte det optimala. Men det går utmärkt att kombinera med mycket annat som kan fylla denna funktion — jag skulle till och med säga att det är nyttigt att kombinera med annat.

+1
Som sagt, du kom hit då borde det ju finnas något intresse för teknik i. Finns ju hur mycket som helst att lära sig inom teknikdelen, menar amatörradio, wardriving, diy elektronik eller likande.
Kostar väl kanske lite pengar men beror ju helt på hur mycket man satsar på det.
Sen är väl en hobby något man tycker är roligt, så är ju bara kolla runt lite på vad man tycker är roligt.
Annars någon träning som någon sa, typ crossfit eller någon lagsport.

Av Kaptendum

Vad menar du med "uppmätta fyrkantsvågor mm?"
Förövrigt duger Uni-T grejerna till en glad amatör, men om man har pengar tycker jag det är lugnt mycket bättre att investera i en fluke, agilent eller någon annan lite finare grejer.

Av Kaptendum

Kolla ebay!

Av Kaptendum
Skrivet av Kalium:

Mm, magnesiumbrist var det nog. Därför farsan har en burk med magnesiumkapslar här hemma.
Testa att förbättra kosten (lär leda till förbättrad livskvalitet, kan jag nästan lova) och kanske ut och rör på dig. Du kan ju också prova något kosttillskott med magnesium.

Tack, du får gärna lägga en kommentar eller prenumerera (om det nu går)

Aha okej, skönt att veta att det inte är något jätte farligt. Har funderat bra länge på att göra det, men har inte orkat...
Självklart, brukar bara va lite skygg för att kommentera. Men den ligger i alla fall under bokmärken i Firefox

Av Kaptendum
Skrivet av Kalium:

Du menar att du får typ kramp i vaden?
Minns att det hände brorsan ofta för några år sedan, farsan råkade ut för det också. Jag har själv råkat ut för det en del gånger också, just på natten att man vaknar upp och det krampar. Har för mig att det kunde bero på mineralbrist eller liknande, men det kan ha varit något annat.

Äter du dåligt? Utövar du några fysiska aktiviteter?

Ja precis, satt och tänkte på ordet vad men kom inte på det. Får skylla på trötthet!
Äter väldigt dåligt, mycket snabba kolhydrater, hel del coca-cola. När jag väl äter riktig mat så blir det för mycket oxå. Ingen fysisk aktivitet tyvärr.

Satt och googla lite, verkar som det beror på magnesiumbrist? Eller något...
Men det är inget man behöver oroa sig för? Bara att man tar tag i sig själv och börjar röra på sig och äta sjysst?

Btw, grym blogg du har förövrigt!

Av Kaptendum

Senaste året (inte helt säker men något sånt) så har jag haft en mycket märklig grej. Kanske hänt 5 gånger totalt. Alla gånger förutom idag så har det hänt att jag vaknar upp mitt i natten å de spänner, krampar (det gör ont, men inte så farligt men det känns ordentligt är rätt obehagligt.) som fan i högra benet (oftast det benet) det känns i bakre smalbenet, övre delen eller vad man ska säga. Samma sak idag fast när jag kom hem från praktiken och satt och kolla lite vid datorn.

Jag lever inge vidare hälsosamt, rör mig inget, snusar (dosa portionssnus om dagen), tjuvröker lite då å då, rör mig aldrig förutom vardaglig motion (par km max), fast väldigt dålig kost, vilket gör så man har ganska många kg för mycket. Dock helt frisk i övrigt, var väldigt sen jag var ordentligt sjuk.

Av Kaptendum

Undrar hur dem på Creative tänker, majoriteten av dem som köper ett separat ljudkort idag är antagligen Hifi-nördar, entusiaster eller håller på med ljud professionellt.
Ta bort den töntiga gejmer nischen och satsa på att bygga in en seriös DAC å förstärkare på korten. Sist men inte minst, FIXA DRIVRUTINERNA!

Av Kaptendum
Skrivet av Zotamedu:

Trodde att elda med en tändare tills kopparen glödde skulle räcka för att bränna bort skiten... Kan inte slänga på mer värme för har redan problem med att koppartråden brinner av. Kanske får köpa mig lite flussmedel.

Har letat efter vettig kabel men inte hittat någon. Behöver en tunn, svart kabel med två ledare som inte är för styv och tråkig att hantera. Har ett par meter tvåtråd men den är för styv för att jag ska vilja ha den. Om någon kan tipsa om ett ställe som säljer lämplig kabel blir jag glad.

Körde för övrigt högsta temperaturen på lödpennan. Såg ingen anledning att vara feg på tempen när det bara är kabel som ska lödas. Speciellt när det är en rätt liten och klen lödpenna.

http://www.electrokit.com/audiokabel.c385

Av Kaptendum

Det går att löda om man har mycket flusmedel och lite envishet. Men det är drygt, men det går.
Men köp riktig kabel istället om du kan, blir mycket bättre.

Av Kaptendum

Hittar du en 2A är det lugnt, svårt att tro att den drar mer en 24W. förövrigt tror jag det är standard med plus i mitten av dem där kontakterna. Se till att kontakten passar bara, finns olika storlekar men dem ser lika dana ut. Gissar att den där är på 2.1mm men inte helt säker. Du ska även ha en stabiliserad nätadapter.

Av Kaptendum
Skrivet av Lergöken:

Tänk på att om det blir alu så bör du ha radiatorer i alu med då om du har koppar raddar så kommer det korrodera någonstans.

Någon får gärna bekräfta det här dock men har för mig jag läste att nickel och koppar gick bra men inte koppar och alu eller nickel och alu.

OT: Spännande projekt! Förlåt för att jag gick lite offtopic.

Det stämmer, men det är bara ha i glykol i systemet så kan man blanda vilka metaller man vill.

Av Kaptendum

Köpte Diablo III just utav att jag spela Diablo 2 väldigt mycket, tycket också betan var roliga. Men nu efter ~100h så är det tråkigt.

Av Kaptendum

7.5/10

Av Kaptendum
Skrivet av nothingtoxic:

jag har dock otherway around känns mer att min skärm är lite för mörk

På min Shimian QH270 så ändrar man ljusstyrkan på knapparna som sitter bakom skärmen på höger sida. Knapp två(+) och tre räknat uppifrån.
Sjukt nöjd med skärmen förövrigt, köpte den utan pixelfel. Inga döda pixlar, sjyssta färger, bra backlight. Foten är väl plastig och inte den bästa, men det överlever jag med.

Av Kaptendum
Skrivet av Inzane80:

En ide till Dice. Sänk effektiviteten på reper torch. Det är lite tråkigt att man kan mata 6 rpg skott i en pansarvagn medans det står en killa bakom vagnen och reparerar. alternativt öka skadan på folk som står och reparerar vagnen. dom borde dö efter andra rpg skottet kanske ?

kom gärna med synpunkter !!

Du kan spränga en stridsvagn med en rpg...