Inlägg

Inlägg som skrutten84 har skrivit i forumet
Av skrutten84

Jag förstår att folk har det knapert i dessa tider. Samtidigt kan man också titta lite i backspegeln de senaste 5 - 10 åren. Folk har lånat till över skorsten, åker till Thailand en eller ett par gånger per år, köper den flashigaste TV:n, mobilen på delbetalning etc, tar bilar på privatleasing för att bräcka grannen. I ärlighetens namn har jag aldrig kunnat identifiera mig med det samhället som var då. Jag kan acceptera att man skaffar en bostad med bostadslån men att tro att man kan köpa något som man inte har råd med man måste faktiskt tänka. Om man vill ha ett liv som innebär att man köper ett hus för 10 miljoner med 9 miljoner i lån så fine men man får faktiskt också tänka till och ställa sig frågan "vad händer om x inträffar?". Att ha rörlig ränta lönar sig på lång sikt men innebär också risker och ibland känns det som folk inte ställt sig frågan, "om räntan ökar med 1 procentenhet vad gör jag då?" Problemet är att om man lever på 100% - 110% av inkomsten så kommer det bli as tufft. Om man däremot ser till att ha buffert i sin ekonomi och kanske lever på 80% då har man mycket. Att det är 0% ränta och folk tror att det kommer vara så livet ut gör mig bara förbannad. Normal räntan är 5% - 6%. Nu har verkligheten kommit ikapp och det är en bister uppvaknande för många, samtidigt är jag övertygad om att många faktiskt kan spara pengar. Om du går ut och äter mat varje dag och betalar 100 - 150 kr/måltid så självklart kan man spara tusenlappar på att laga maten. Lägg där till alla strömningsabonnemang som folk "måste ha" det blir ett par 1000 kr som man säkerligen kan klara sig utan. Se över fasta kostnader, mobilabonnemang etc. Sanningen är stor att om du har höga fasta kostnader så kommer du aldrig kunna spara pengar.

De som har de tufft i min mening idag är pensionärer, studenter, ensamstående och personer med lägre inkomst. Rådet jag har till dem är att faktiskt börja undersöka möjligheten om det finns någon extra inkomst man kan överväga eftersom många redan säkerligen skurit i kostnaderna. I en del fall kanske överväga att flytta eller hyra ut en del av sin bostad för att dryga ut inkomsten. Kanske rent av flytta ihop med en kompis för att dela på kostnaderna.

Av skrutten84
Skrivet av snakerider:

Har idag Bahnhof genom öppen fiber villa tycker det börjar bli dyrt. Har fått ett erbjudande genom Tele2 att ifall jag byter medieomvandlaren och binder mig i 24månader får jag mycket billigare internet än det jag har nu. Men frågan är vad händer efter dessa 24mån? Är jag då fast endast till Tele2´s utbud eftersom jag har deras medieomvandlare eller släpper de också in konkurrenter som på öppen fiber?

Skrivet av ajn:

Låter som ett erbjudande att byta till tele2 som KO, kommunikationsoperatör. Det innebär att du inte längre har öppen fiber, och vill du byta till en annan leverantör måste du du byta KO igen. Jag har hört fall där KO bytet kostar ett par tusen kronor, men har ingen personlig erfarenhet.

Det låter som lockande men det finns en risk att du blir inlåst hos den nya fiberleverantören. Första gången du tecknar dig så kommer det låte fint och bra. Andra gången du ska förhandla om ny period kommer vara betydligt sämre. Om du däremot har öppen fiber så kommer du kunna byta operatör.

Av skrutten84

Håller mig vaken om nätterna vet jag inte men den som ger mig mest mardrömmar är USB 1.0 och 1.1 eftersom hastigheten var så dålig. USB 2.0 underlätta ju detta avsevärt med sina 40 gånger mer. USB 3 har jag mest använt till lite mer avancerade USB-minnen.

Lite OT men den USB som jag nu stör mig på är den jag har till min jobbdator, tolleransen är så dålig på USB-porten så jag lyckas allt som ofta vända USB-kontakten fel med konsekvensen att den inte känns av på datorn.

Av skrutten84

Lite ironiskt faktiskt att se hur man resonnerade för 10 år sedan (https://techworld.idg.se/2.2524/1.404796/pcie-40-inget-for-ge...). Då hade man lanserat PCI 3.0 och tyckte det räckte för konsumentsidan. PCI 4.0 skulle man ha för servrar och väldigt lång sikt leta sig ner till gemene man. Nu talar vi förviso 4 år i framtiden och PCI 7.0. Det är galna hastigheter som vi talar i bara 1x hastigheten. Detta motsvarar mer än 40 Gigabit Ethernet! Detta får en att dra nostalgi när man hade PCI som var 133 MB/s ~ alltså runt 1 gigabit i slutet av 90-talet. Idag har snart gemenman internetuppkopplingar som är snabbare än PCI :). Det lär nog dröja många år innan var och en av oss har 40 gigabit uppkopplingar.

Av skrutten84

Jag läste blogg inlägget och för mig är det helt oförstående hur man kan anse att man hamnat i ett mediedrev. Vi konsumenter köper produkter i tron att de ska klara en viss typ av användning för att de saluförs som detta. Sedan kommer man och hävdar att garantier etc. inte ska gälla pga. felaktig användning. Problemet som hårddisktillverkarna har just nu är att deras produkter inte förbättrats i den takt som marknaden/utvecklingen kräver och att hotet från SSD är snart i kapp. Grundproblemet bottnar nog i att de två stora tillverkarna Seagate och Western Digital har i princip köpt upp alla andra konkurrenter så idag råder en oligopolsituation där man delat upp marknaden sinsemellan och att det enda som håller marknaden vid liv är att de fortfarande erbjuder sådan massiv lagring till relativt lågt pris.

Av skrutten84
Skrivet av Hjemrdeil:

Jäklar vad lång tid det ska ta att få igång 5G för övriga städer. 2026 alltså, då kommer väl det säkert finnas någon ersättare till 5G redan.

Jag kan inte förstå mig på 5G-utbyggnaden i Sverige och som någon som är insatt kan få förklara för mig. PTS ska ju hålla auktion i höst på 3,4 - 3,7 GHz bandet och operatörerna klagar på att det tar sådan tid. Ett problem som inte nämnts är att tillstånden ändå inte får användas förrens 2023. Hur kan man lansera 5G-nät innan dess? Vilka frekvenser kommer man att använda innan 2023? Precis som kommentaren ovan nämner så är 2026 ganska långt fram. Vad kan vi förvänta oss med 5G ifrån början? Samtidigt så hör man att utveckligen i USA och i många andra länder i världen snurrar allt snabbare och tyder på att 5G verkligen kommer förändra mycket. Kan det var som så att 4G-näten i många delar av världen inte klarar av att hantera antalet enehter och att man därför behöver flytta trafik till 5G?

Av skrutten84
Skrivet av Dravond:

Android one på en Nokia (HMD) gått från android 8 till 10 med månatliga säkerhetsuppdateringar...

Förstår inte varför man skulle köpa en telefon som inte har minst 2års garanterade uppdateringar. Men jag vet de flesta förstår inte hur viktigt det är med uppdateringar nu när telefonen har så mycket info och kopplat så att den har tillgång till hela ens ekonomi mm.

Jag instämmer. Det var helt klart en avgörande punkt till varför jag valde Nokia/HMD istället för en Samsung. Betala 10k och sedan få vänta åratal på uppdateringar. Det var t.o.m så att Samsung Sverige medvetet undanhöll uppdateringar med motiveringen att folk skulle tröttna och köpa en ny telefon. Detta då de lanserade uppdateringar på andra marknader lång före de lanserades på svenska. Initativet från Google är ett steg i rätt riktning annars är risken stor att detta blir dödsstötten för Android. Att så få mobiler kör den senaste versionen och uppdateringarna är skrämmande och det leder tilll en väldigt fragmenterad marknad för app-utvecklare. Dessutom finns risken att konsumentorganisationern snart kommer komma med en grupptalan mot företag som medvetet förhalar och försvårar för konsumenter att få en mobil uppdaterad till senaste mjukvaran. Om en mobil redan efter 1,5 år räknas som gammal, hur blir det då med "smarta prylar". Detta kommer leda till att många produkter inte ens blir användbara och i slutändan kommer bli en säkerhetsrisk.

Av skrutten84

Jag blir lite förvirrad. Varför visar grafen 256 GB/s på 16x lines för PCIe 6.0 när tabellen visar 128 GB/s? Vad är det som gäller?

Av skrutten84

@Trigger: Jag syftar på artikeln, ledsen att jag citerade ditt inlägg. Hade nog en tanke på med det från början men glömde bort när jag skrev

Av skrutten84
Skrivet av Trigger:

Har funderat lite och visst har den en plats som entusiast-cpu.
Vore kul att testa klocka skiten ur en sådan... där finns ju fördelen mot amds tr

Lite bittert att köpa in sig på en döende plattform bara. Å andra sidan så byter man ju inte cpu så ofta längre.
Kommer den ner lite i pris så kaanske men är mest sugen på nya tr

Vilar på ”hanen” tills efter nyår när allt gött finns i lager

Jag har sett flera recensioner om den här och jag kan inte förstå att ni rekommenderar denna med tanke på att AMD Ryzen 9 3950X ligger och ruvar i vassen och som dessutom kan använda betydligt billigare moderkort. Att då fortfarande ta 250 dollar mer än AMDs och ändå inte leva upp till acceptabel prestanda innebär att Intel befinner sig i kris. Det är trots allt i detta segmentet som de stora pengarna är att tjäna. Speciellt när det gäller högpresterande arbetsdatorer och kan man inte påvisa att man har en vinnande produkt där så har man stora problem. Gissar att Intel kommer tvingas ge enorma rabatter för att behålla Datacenterskunder och om man sitter med aktier i Intel skulle jag vara orolig. Dessutom är 2066 ett stort osäkerhetsmoln med tanke på dess framtid och kan rent av vara en återvändsgränd. Om jag hade pengarna skulle jag gå på AMD TR istället. Den känns framtidsäkrare och AMD har verkligen påvisat att man är en spelare som man kan lita på, både när det gäller kontinutiet med att köra samma processorsockel och prestanda. Om AMD lyckas med Zen 3 så kommer det bli en rejäll uppförsbacke för Intel och då kommer de tvingas ta till prisvapnet vilket gynnar oss konsumenter.

Av skrutten84

Jag tror det kommer dröja många år innan vi har äkta 8k. Som flera påtalat redan innan så visas filmerna på bio i 4k och därför kommer det dröja innan alla världens biografer ställer om till 8k. Sedan ska vi också komma ihåg att en stor majoritet av dagens filmer som är i 4k egentligen är uppskallade från FullHD eller 2k. Detta beror på att grafikrenderingen är så enormt krävande att det helt enkelt inte är värt det https://www.youtube.com/watch?v=YSZ-yFTSmfY. Sedan ska man också komma ihåg att för att filma en långfilm så är inte distributionen den stora utmaningen. Det är själva råmaterialet fram tills det blir en färdig klippt film. Om du dessutom filmar från olika vinklar så blir det mycket data som ska hanteras. Att motivera att byta kameror och uppgradera alla lagringslösningar skulle bli otroligt dyrt. Oftast kanske utrustningen precis är inköpt och då vill man nyttja den hela dess livslängden vilket kanske är 5 - 10 år. Liveströmmat material (t.ex. sport) kan säkert produceras i 8k men för inspelat material kommer det dröja betydligt längre. Om vi tar linjärtv som ett exempel så sänds ju fortfarande kanaler i standarddefinition och jag gissar att vi får se en övergång till 1080p inom kommande år. 4k kommer dock dröja pga. kapacitetsbrist så med historiken i ryggen gissar jag på att 4k kommer vara aktuellt för den stora tv-marknaden i slutet av nästa decenium och 8k kommer då vara introducerat i biografer.

Av skrutten84

Roligt med ny teknik men nu tycker jag det går lite till överstyr. För 8 år sedan tyckte man att PCI 4.0 var onödigt och men fick snabbt pudla och nu så ska man gå från 4.0 till 6.0 på 3 år. Det låter lite otroligt och jag betvivlar att konsumettillämpningarna på PCI Express 6.0 kommer finnas i inledningsskedet. Fördelarna är att det kan leda till billigare priser på sikt när man väl ska uppgradera

Av skrutten84

Jag är lite sent ute men jag minns att när det var tal om PCI Express 4.0 så gick chefen för PCI SIG ut och sa att detta inte kommer behövas på konsumentsidan. Redan efter två månader fick han göra en pudel och gå ut och säga att det kommer lanseras för konsumenter. Nu ser vi redan PCI Express 5.0 på ritbordet. Det är galna hastigheter som vi talar om, 128 GT per sekund. Det är mer än 1 Tbit i överföringshastighet och just nu känns det ganska avlägset att sådana tekniker kommer att krävas men den som varit med i gamet vet att PCI toppade på runt 133 MT per sekund och för 10 år sedan var MB vardagsmat idag är det GB och imorgon kanske det är TB som gäller.

Av skrutten84

Inte för att vara konspiratorisk men det har känts lite senaste tiden att Intel har slagit sig lite väl hårt för bröstet och medvetet dragit ut på lanseringar av olika processorfamiljer och skyllt på olika tekniska problem. Jag tänker främst på utvecklingstiden mellan Ivory Lake (gen 4) och Sky Lake (gen 6) som innebar att Broadwell i princip bara blev en parentes i historien. Jag känner igen detta sedan Pentium 4 eran då Intel betedde sig på liknande sätt och AMD började plocka marknadsandelar. Därför ska det bli mycket intressant och se hur Intel presterar med Coffee Lake. Sedan är det tråkigt att vi konsumenter blivit lidande av detta då Intel kunnat dra ut på utvecklingstiden och maximera vinsterna med existerande produkter istället för att ge oss bättre produkter.

Av skrutten84
Skrivet av fermia:

Nu ångrar jag mig ej att jag köpte win 8 för under 300 kr

Saken är ju den att Windows 8.1 kommer bli gratis för de som har Windows 8, vad det kommer kosta för de som har Windows 7 återstår att se. Vad jag har sett hittills kommer skillnaden mellan Windows 8 och Windows 8.1 bara vara marginell men än har vi inte sett slutprodukten.

Av skrutten84
Skrivet av SnowJim:

Hej!

Jag vet var Raid innebär och visst skulle jag väldigt gärna vilja köra alla diskar som en enda stor disk men det finns en rad problem med Raid som ni säger. Först och främst har jag bara Green diskar idag och de ska inte vara de bästa för Raid som ni säger, dessutom så förlorar man alltid en disk för checksums om man nu inte är villig att förlora all data bara för en disk går ner.

I detta fallet kommer disken endast lagra media som i viss mån kommer streamas till XBMC.

Jag vet att Green och Red är totalt olika diskar men jag har läst en del inlägg där man sagt att Red är totalt sätt en bättre disk men jag har inte fått kläm på om man menar endast för NAS eller även för Desktop. Vad händer om man stoppar en Red disk i en desktop, på vilket vis kommer den prestera sämmre än en Green disk?

Jag skulle kört på Green, RED är bara avsett för att fungera bättre på en NAS som inte går att konfa på samma sätt som en dator. Om du ska köra RAID så kan RED-disken vara bättre lämpad. Green räcker gott och väl till att lagra filer på vilket jag förutsätter är syftet.

Av skrutten84
Skrivet av saddam:

Jag tror det blir svårt att göra så här, och jag tror inte på denna lösning. Skälen är flera.
1) Bandbredden lider. Du kanske använder 100mbit kabel, dvs ~10MB/sek. Det tar 28h att backa upp 1 TB i molnet över en 100mbit kabel. Ska man backa upp 10TB så tar det nästan två veckor, nonstop tankande. Du kommer inte åt dina data snabbt. Ett företag som måste återställa sina data, kan inte vänta 2 veckor på att få ned sina data.

2) Det kostar att backa upp 10TB, inget är gratis.

3) Jag vill inte lägga mina data i någon annans händer, klausulerna är ofta att de får göra vad de vill med mina egna data. T.ex. som dropbox.

4) Jag litar inte på att de har säkra lösningar, jag vill inte ha korrupta data. Då är mina egna backuplösningar säkrare, och jag slipper korrupta data.

5) Lagringsutvecklingen går exponentiellt. Det finns Moores lag, att man dubblar antalet transistorer på 18 månader. Det finns en liknande lag för hårddiskar. Så i forskningslaboratorierna finns det teknik lagrar väldigt mycket, men de släpps inte i produktion. Varför inte? Pga oligopolet. Tre stora disktillverkare endast. De tjänar på att hålla priserna uppe.

This.

Du svarar själv på detta ovanför. Istället för att satsa stora pengar på FoU, så kan de fortsätta håva in pengar på befintlig utveckling, så slipper de kostnader på FoU. Idealet vore att de för all framtid låg på denna hårddiskgeneration. Det är billigare att underhålla befintliga fabriker, än att bygga nytt och satsa på FoU. Det suger.

Det är helt klart ett oligopol och de samarbetar. Det är tydligt. Förr i tiden var det strid på kniven, men inte nu längre, eftersom de nyligen köpt upp ett diskföretag. Nu samarbetar de tre stora, och någon myndighet borde titta på detta. Normal läget är hård konkurrens med ständigt fallande priser i snabb takt. Ritar man en graf över Byte/Krona från förr i tiden, så var grafen exponentiell, och idag ser inte grafen alls ut på samma sätt. Exakt vid samma tidpunkt då de köpte upp hårddisktillverkaren, så börjar grafen byta form.

Om 10 år så kommer grafen se lika klen ut, och grafen kommer aldrig se ut som förr. Vi konsumenter förlorar på det. Disktillverkarna levererade fler diskar under översvämningskatastrofen än tidigare, hur är det möjligt om det var brist?? De säger att det kommer ta många år innan de återhämtar sig, det är ju skitsnack. De håller uppe priserna genom samarbete. Så enkelt är det.

2009 släpptes första 2 TB och sedan dess har utvecklingen mer eller mindre stått stilla. Vi har visserligen fått 3 TB och 4TB lanserades ifjol men priserna på dessa avskräcker fortfarande. Viss del skall skrivas att hårddiskutvecklingen det senaste året mer eller mindre kraschlandade pga. översvämningarna men sedan är det som flertalet av er nämner att konkurrensen som bitvis var intensiv, i synnerhet Samsungs framgångar som tvingade Seagate och Western Digital att ligga på tårna. Nu verkar det mer eller mindre som om utveckling avstannat vilket kan finnas fler förklaringar till. Men en märkbar är att två tillverkare inte är tillräckligt nog. Tyvärr inser nog inte hårddisktillverkarna hotet från SSD-tillverkningen även om det är bra bit kvar till att SSD blir ett allvarligt hot mot hårddiskarna när det gäller lagringskapacitet. Tyvärr är det alltid en risk i att inte ta utvecklingen på allvar och ligga på latsidan, dock är jag övertygad om att hårddisktillverkarna redan idag har tekniker på 10-15 TB. Ett tydligt exempel är http://www.itgrunts.com/2011/03/08/samsung-does-hdd-breakthro...

Av skrutten84
Skrivet av shawn882:

Jag har haft mobilen i 1-2 veckor är inte säker på om jag hadde någon app igång

Jag hade samma problem för ett tag sen. Kontrollera så du inte har 4.0.3, om så är fallet uppdatera fort som tusan. Jag hade 4.0.3 och efter ett par veckor gick batteriet från 1-2 dagar till 12 timmar. Efter uppdatering till 4.0.4 så har jag 2 dagar.

Av skrutten84

Jag tycker det är fel som killen gör, men det finns samtidigt en viktig detalj. Vid utlandsroaming så är det en automatisk spärr om kostnaden överstiger 600 kr. Detta borde Tele2 sett och upplyst kunden om. Nu vet jag dock inte vad som gäller i Sverige men en liknande spärr borde vara rimlig oavsett abonnemang. Då riskerar man inte stå med skägget i brevlådan från både kund och operatör.

Av skrutten84
Skrivet av SBeaver:

Inte nog med att man tar ut dubbla priset mot vad det var för 1,5 år sedan, man har i princip samma modeller nu som då.
De få nya modeller som lanserats efter översvämningen, vilka egentligen redan var papperslanserade innan i flera fall, går knappt att köpa och/eller har groteska överpriser.

Yes, det är ett tydligt tecken på att branschen har problem, när nya produkter inte lanseras. Detta har nog sitt ursprung i att folk inte lagrar data i lika hög grad som tidigare. Dessutom sneglar allt fler mot SSD och det har är knappast av lagringsskäl. Seagate papperslanserade en 4TB och Hitachi lanserade en extern 4 TB, rent utvecklingsmässigt borde det finnas 5-6 TB diskar att tillgå men det finns inga incitament. Bättre att möjlka marknaden när det går. Det är samma tongångar man kan skönja hos Intel. De dominerar marknaden och har i princip ingen konkurrens alls. Vad leder det till? Lägre utvecklingstakt och det är inte någon till gang, bara möjligtvis Intels aktieägare (tveksamt då man lätt kan bli omsprungen av en okänd aktör).

Jag tycks få rätt efter det inlägget jag skrev i december:
"Idagsläget finns det fem stora tillverkare Seagate, Samsung (tror inte köpet blivit godkänt), Western Digital, Hitachi (WD är intresserade) och Toshiba (tillverkar endast diskar 2.5") Inom en snar framtid finns alltså tre tillverkare och nyligen fick WD kritik för sin dominerande ställning. Räknar man in SSD-marknaden har tillverkarna inte lika kraftfull konkurrens. Jag har dock fortfarande svårt att se att man köper en SSD om man ska lagra familjens bilder. Det kommer dröja ett antal år innan SSD:er blir lika billiga som vanliga hårddiskar. Priset har nyligen passerat 1$/GB och en hårddisk kostade före krisen 0.30 kr/GB "