Inlägg

Inlägg som Ahrimanes har skrivit i forumet
Av Ahrimanes

Håller på och renoverar köket. Den nya köksfläkten har inga fysiska knappar iom den är takintegrerad och fjärrkontrollen känns riktigt plastig. Så ser både risk för att den går sönder eller blir borttappad. Undersökte lite alternativ och kom fram till att en RF 433 sändare/mottagare till Homeassistant vore toppen.
Jag lyckades läsa av och återskapa RF signalerna från homeassistant och fick in det på ett vettigt sätt i min dashboard. Enda tråkiga är att det är envägskommunikation, så man kan inte visa state i homeassistant.

Nu återstår bara att se vad mer för skoj jag kan styra med RF433

Av Ahrimanes
Skrivet av Meto:

Använde du dessa switchar för att styra sunricher puckar med osmarta lampor?

Behövs inga puckar med dessa, de har allt inbyggt. Ja jag kör osmarta lampor på dom, bifogar en bild som visar vad jag får in via mqtt.

https://i.imgur.com/yJKOzbz.png

Av Ahrimanes

Har många olika puckar bla några sunricher, dom har fungerat utmärkt i min setup. Däremot är min favort aqara smarta lampknappar, då får du inte problemet att lampstatusen i appen inte uppdateras vid manuellt knapptryck. Hur dessa funkar med philips vet jag inte, jag kör homeassistant.

Av Ahrimanes
Skrivet av Vaklan:

Jag må vara lite smådum känner jag men det står ingenstans i snabbguiden om att man förväntas dra bort någon skyddsfilm från skärmen på min nya C2 48 tum!! Det satt två små tejpbitar på sidorna längs ner på skärmen men ingen stor film följde med när jag tog bort dom. Men kollar man unboxing på nätet så drar dom bort en stor skyddsplast!!

Någon som vet???

Jag hade något som liknade glassprickor på min nya 42C2, lodräta linjer som syntes i speciella vinklar. Blev lite röd i ansiktet när jag googlade på fenomenet och hittade en rekommendation att dra bort skydsplasten innan man letar artefakter RTFM?

Till frågan, Jag drog av filmen med dom två flärparna som du beskriver.

Av Ahrimanes
Skrivet av Olle P:

Hur gör man efter att ha laddat ner filen?
Samsung Magician hittar inte den SSD jag behöver uppdatera (bara alla andra diskar).

Du måste boota datorn med ison. Eftersom jag har mina 980 Pro stickor i en server så kunde jag boota direkt med iso filen. Har man inte den möjligheteten måste man skap eget bootbart media från filen, tex usb. Samsung har en guide för detta i firmware manualen.

Av Ahrimanes
Skrivet av NodCommander:

Nu klagar jag inte på SweClockers (tvärt om, bra att ni skriver guide!), men, vad gör man om man sitter på någon form av Linux och inte har lust att installera Windows?

Jag laddade ner deras firmware-iso och bootade en av mina servrar med den Länk till ISO

En av mina diskar hade den dåliga firmwaren. Båda diskarna uppdaterades så snabbt att jag trodde nåt var fel, så jag bootade upp imagen igen. Men denna gång ser båda ut att ha nyare firmware.

https://i.imgur.com/wczhoX6.png

Av Ahrimanes
Skrivet av tonii:

Tror inte det hjälper då det är en telefon som OP's dotter har problem med.

Doh såklart! Insåg inte det i min brainfog efter 6.5h nattutryckning

Av Ahrimanes

Edit: inser att det gäller en telefon

Med ascii tabellen kan man få fram dom svenska tecknen genom att scriva "alt koden". Tex är tecknet "Ä" Alt + 0196 (skriv siffrorna på numpad).

Här finns hela tabellen:
https://www.alt-codes.net/

Av Ahrimanes
Av Ahrimanes
Skrivet av mrqaffe:

Har de verkligen grävt ner skarvar i stället för att göra det mer normalt i skåp ovan jord ? vad beställde ni för något ? Det borde gå att reklamera om arbetet är undermåligt /inte fackmannamässigt utfört om det inte gått för lång tid. Som privatperson har man 10 års reklamationsrätt men jag vet inte om det gäller för er beroende på hur jobbet är köpt
Konsumenttjänstlag (1985:716)
https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-fo...

Det här är 20 år sedan och långt före min tid i föreningen. Det finns både skåp åvan jord och brunnar under mark, vissa fyllda med byggskum! Det är också multimode fiber på upp till 2km. Innan ny upphandling så provade jag ut 1310nm optik för multimode, för att se om det ens var möjligt med 1000/1000. Turligt nog så har det fungerat bra men all ny fiber vi drar är singlemode i dukt enligt robustfiber.

Av Ahrimanes
Skrivet av MadMantiz:

Liknande situation här, föräldrarna körde DSL och det fungerade riktigt bra, så bra att det inte fanns någon anledning för dem att ansluta till fiber via byanätet. Förra året klipptes fasta telenätet och mobilt bredband blev ersättaren. Fungerar men oerhört mycket sämre i jämförelse. Spel är bara fetglömma.

Byanätet drivs av klåpare och byns facebooksida har nästan dagliga inlägg från folk med problem med uppkopplingen som går ner i tid och otid och kan vara nere ibland dygn innan något centralt startats om.

Idag är det jag som bor i huset och sitter i en knepig sits, antingen köra vidare på mobilt bredband som visserligen är bra mycket långsammare, eller gräva och ansluta till det här förbaskade fibernätet som visserligen är snabbt men istället går ner i tid och otid och inte är pålitligt alls. Detta med byns nät har varit en sanning i många år och tycks vara helt accepterat i byn att det är så det är. Jag kontaktade Umeå energi och bad om offert för att få installerat riktigt fiber men det gick förstås inte eftersom det fanns ett byanät.

Låter lite som byn där jag bor, kanske tom är det? Gör som jag och visa intresse för styrelseuppdrag. Troligen blir dom du kallar klåpare glada över att du vill komma in med din kompetens. I vårat fall ligger största problemet i marken. Firman som drog nätet i backen har använt fel typ av fiber och ansett att skarvboxar var för dyrt så man tog det som fanns till hands närmarst, typ glasslåda och vira in den med plastkasse. Detta gör att man inte kan blåsa ny och bra fiber i befintlig kanalisation utan även den måste bytas, vilket är dyrt för en stackars liten byaförening! Ett annat problem vi har haft är att internetleveransen bestått av tre aktörer. ISP, länk av kapacitetstjänst och firman som gör saker fysiskt. Vid problem har ärenden bollats fram och tillbaka mellan dessa tre och kunnat stanna av i veckor. Switcharna var end of life 2015 men dom vi hyrde av ville inte ta kostnaden att byta ut dom. Efter mitt inträde i styrelsen har vi nu gått öger till 1 part som hanterar allt inkl den nya svartfibern till byn. 10 gånger högre kapacitet och helt ny utrustning till en ökad kostnad på 9 kronor per hushåll. Fibern i backen byts ut allt eftersom föreningen har råd med det.

Av Ahrimanes
Skrivet av FX9:

Försöker förstå din Noctua fläkt combo

Har du alltså:

usb-adapter->specialsladd USB till 4 pin->fläkt controller-> 5V fläkten?

Controllern får 5V ström via USB. Hit är jag med.
Men vad jag inte helt greppar är varför controllern inte skickar 12V in i fläkten.
För det är väl vad den gör om man sätter den inne i en dator?
Skickar inte controllern 12V till fläkten, samt en PWM signal?

Säkert jag som missar nått, men jag är orolig att du förstör din fläkt med 12V

Jag läser iofs på specifikationerna för controllern:

Fan compatibility: all Noctua 12V PWM and 5V PWM fans, many third party PWM fans.

Betyder det att den känner av att det är en 5V fläkt som är ansluten?

Som jag vill tolka det så matar man controllern med 5V via usb och därför ger den aldrig mer än 5V ut. Sätter du den i en dator så matar du den med 12V och då kan du koppla dina 12V fläktar till den.

Av Ahrimanes
Skrivet av cear:

Läckert! Hur fixar du strömförsörjningen till fläktcontrollern?

Till denna fläkt följer det med en usb till fyrpin-kabel. Så jag matar den via vanlig usb-laddare. Detta funkar såklart bara på enheter som är anpassade för 5V.

Av Ahrimanes

Vackert! Har haft tanken i över 20 år att ta tag i det där ultimata högtalarbygget. Men har insett hur lite tid jag har och hur mycket det skulle kräva... Får väl se om det blir ett pensionärsprojekt

Av Ahrimanes

Fläkten funkade utmärkt men på tok för högljudd!

Så det fick bli en fläktcontroller som har stöd för 5V. Det blev en Noctua NA-FC1

https://i.imgur.com/j2ctLpp.png

Nu är fläkten i stort sett ljudlös och tempen i skåpet är acceptabel - Win!

https://i.imgur.com/h6vCVNb.png

Av Ahrimanes

Paket incoming! Nu har 5V USB-fläkten landat som ska kyla skåpet med elektroniken.

https://i.imgur.com/8ygb0Vb.png

Av Ahrimanes
Skrivet av Ahrimanes:

Ett bekymmer med denna lösning är fjärrkontrollerna! Jag har funderat på denna IR-extender https://www.kjell.com/se/produkter/ljud-bild/tv-tillbehor/fja...

Någon som har erfarenhet av denna eller tips på annan?

Svarar mig själv. Denna funkade helt utmärkt och kan drivas av TVns USB.

Av Ahrimanes

Ett bekymmer med denna lösning är fjärrkontrollerna! Jag har funderat på denna IR-extender https://www.kjell.com/se/produkter/ljud-bild/tv-tillbehor/fja...

Någon som har erfarenhet av denna eller tips på annan?

Av Ahrimanes
Av Ahrimanes

Och här kommer kabelkanalerna ut i skåpet på andra sidan väggen.
Jag kommer behöva fixa ventilationen här. Noctua 5V som kan drivas med usb är beställd!

https://i.imgur.com/FuWESlO.png