Inlägg

Inlägg som Granskog har skrivit i forumet
Av Granskog

För mig är det rätt stor skillnad på vad jag vill använda i teorin och i praktiken. I teorin så känns rolling release bättre, och jag tyckte pacman och PKGBUILDs kändes genialiska när jag testade Arch sist, så för mig tror jag Arch Linux eller alternativt Debian skulle vara bäst egentligen. Tyvärr så är det så att livet blir så mycket enklare när man kör Ubuntu eftersom det är den mest spridda distron och standardalternativet än idag. Så därför har det blivit så att jag efter 13 år med olika distar hamnat i att använda gamla vanliga Ubuntu. På jobbdatorer blir det till och med Ubuntu LTS, då vet man att allt funkar och en gång vart annat år kan jag leva med att lägga mån dag på uppgraderingen. Som sagt, ska man installera lite obskyra program, SDKer och liknande i jobbet så är det oftast Ubuntu som antas så det har varit mest smärtfritt för mig. Är det t något paket som är för gammalt (cmake t ex) så bygger jag det själv ändå.

Så ifall du vill ha det mest smärtfria skulle jag rekommendera Ubuntu LTS även om det är lite tråkigt.

Sedan är det viktigt att skilja på distro och desktop. Själv kör jag en väldigt obskyr desktop (MATE+Xmonad) med med stabila Ubuntu under vilket förenklar att replikera min setup på nya maskiner (sker varannan månad ofta). Testar Arch med jämna mellanrum, men allt kräver fler manuella steg där. Kanske är jag bara för lat för att lära om. Kanske skulle Debian ge mig det bästa av båda världarna, liknande Ubuntu med med rolling release.

Av Granskog

Tack för tipsen! Det är typ en sån här jag håller på och ska bygga:

https://www.fivefishstudios.com/diy/eload/

100 spänn per kylare är mer än jag hade hoppats på. Tycker att det borde finnas nåt för typ $5 från Kina.

Av Granskog

Billigaste CPU-kylaren?

Jag håller på med ett elektronikprojekt där jag skulle ha användning av CPU-kylare. Prestanda, ljudnivå, osv spelar inte så stor roll, utan jag är mest ute efter det billigaste möjliga eftersom jag antagligen kommer använda 2-4 stycken. Vad tror ni är den billigaste kylaren man kan hitta?

Min egen chansning är gamla överblivna / använda Intelkylare?

Nån som har nåt tips på var man kan köpa såna billigt?

Av Granskog
Skrivet av Yoshman:

Viktigt att inte blanda ihop Userbenchmark (UB) och Geekbench 4 (GB4).

Har försökt söka på nätet kring vad UB faktiskt testar, kammar rätt exakt noll där. Vad man kan se från att observera t.ex. skalning med RAM hastighet går det i alla fall att dra slutsatsen att UB kör typiska microbenchmarks helt ur CPU-cache. RAM hastigheten har i princip noll påverkan.

Tidigare versioner av GB var rätt lik UB ur den aspekten plus att i alla fall GB3 innehåller flera mikrobenchmarks som favoriserar ARMv7/8 extremt mycket då dessa har specifika instruktioner, något x86 på den tiden saknade -> GB3 kunde visa totalt vansinnig relativ prestanda mellan x86 och ARM.

GB4 är ett rejält lyft över UB och GB3. GB4 använder "riktiga" applikationer och bibliotek i stället för specialskrivna mikrobenchmarks. Kortare förklaring av alla deltester finns här. Vidare jobbar vissa deltester med datamängder som är stora nog för att inte få plats i CPU-cache, RAM-hastighet har en viss påverkan även på icke-minnestester. GB4 är en rätt bra benchmark!

En annan trevlig egenskap med GB4 är att om man har URL till ett postat resultat, t.ex. https://browser.geekbench.com/v4/cpu/13339177 för Ryzen 3600 artikeln handlar om, man man slänga på ".gb4" på slutet för att få extra information om systemet. Bl.a. finns mätning av CPU-frekvens när man kör enkeltrådtesterna, samt information om RAM-hastighet!

Vidare delar GB4 upp testerna i heltal (totalt 12 deltester), flyttal (totalt 7 deltester), crypto (1 deltest) samt minnestester (totalt 3 deltester). Dessa visas tyvärr inte när man jämför två system, men de listas när man tittar på resultatet för ett enskilt system.

Med hjälp av denna information kan man då försöka jämföra t.ex. Ryzen 5 3600 mot i7-6700K , i7-8700K och Ryzen 5 2600X där vi kan se faktiskt CPU-frekvens och vid matchad RAM-hastighet.

Tyvärr ser man inte latensen på RAM, av resultaten att döma verkar t.ex. i7-6700K systemet ha klart lägre latens jämfört med i7-8700K. Det påverkar minnesresultaten rätt ordentligt samt påverkar även crypto en del, men det är också de två minst intressanta delresultaten.

CPU

Freq (MHz)

Crypto

Integer

Float

Memory

Ryzen 5 3600

4102

6858

5130

5368

6014

Ryzen 5 2600X

4059 (-1 %)

7053 (+3 %)

4565 (-11 %)

4577 (-15 %)

6180 (+3 %)

i7-6700K

4183 (+2 %)

5027 (-27 %)

5416 (+6 %)

5095 (-5 %)

6914 (+15 %)

i7-8700K

4658 (+14 %)

5530 (-19 %)

6072 (+18 %)

5774 (+8 %)

6642 (+10 %)

Något har AMD fixat i Zen2 som påverkar prestanda för bl.a. skriptspråk enormt positivt. Ett av heltalstesterna handlar just om prestanda i skriptspråk, där är 3600 hela 32 % snabbare jämfört med 2600X!!! Det är en välkommen förbättring då Zen/Zen+ verkar ha någon HW-begränsning som påverkar i princip alla skriptspråk negativt (har själv testat Python, BASH, PowerShell, Perl samt Ruby och sett detta).

Jävlar vad långt efter Intel i integer-prestanda de var. Har du nån aning vad det beror av?

Skickades från m.sweclockers.com

Av Granskog

Tack för bra artikel. Men menlös != meningslös, https://sv.wiktionary.org/wiki/menl%C3%B6s

Av Granskog

I Print_Score-loopen i slutet av Run_Game kan du ju passa på att kolla om någon av poängen överskrider nån gräns. Isåfall kan du avsluta "runda-loopen" genom break;. Nåt i den stilen?

Av Granskog

Märkligt fel med nätverksport.

Köpte för ett par månader sedan ny dator med följande delar:

PSU: Corsair HX650W
CPU: Intel Core i5-750
RAM: Corsair XMS3 4096MB DDR3
Moderkort: ASUS P7P55D
Grafikkort: Asus GTS 250

Den har fungerat bra i de flesta avseenden, men det är en grej som händer emellanåt som är bra skum. Det är så att ibland när man slår på datorn så klagar den på att det inte är någon nätverkskabel inkopplad, trots att den sitter i som vanligt. Detta händer både i Windows 7 Professional och i Ubuntu. Det enda sättet att få det att fungera igen är att slå av datorn och bryta strömmen i ca 15 s.

Jag har inte lyckats se något orsakssamband, utan som det är nu händer det rätt random, men alltså inte när man just brytit strömmen. Det är alltså något som händer när datorn har stått avstängd men med nätagget på.

Jag antar att det kan vara antingen moderkortet eller möjligen nätagget som det är fel på. Jag har köpt grejerna på en affär här i stan, så jag kan lämna in den och få det fixat, men jag skulle gärna vilja att jag kan påvisa felet lite bättre innan jag lämnar in den. Annars är ju risken rätt stor att de bara lämnar tillbaka den och tar nån slant för ingenting.

Är det någon som har varit med om något liknande? Vad kan det vara?

Av Granskog
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Gurk
start -> kör -> gpedit.msc
fäll ut användarkonfiguration -> windows inställningar -> skript
sedan tror jag du är med på upplägget efter det

/G

hehe, banalt. trodde aldrig att det skulle vara så enkelt.

en helt annan grej:

när jag höll på med schemaläggarn hade jag en del problem med att få den att acceptera lösenordet för mig (administrator). Eftersom jag inte hade något lösenord (=tom rad) skrev jag heller inget när schemaläggaren frågade. Detta ville den dock inte vara med om utan svarade:

"Ett fel inträffade under försök att ange kontoinformationen för aktiviteten.
Felet är:
0x80070005: Åtkomst nekad.
Du har inte behörighet att utföra den begärda aktiviteten."

vilket är precis samma meddelande man får om man anger fel lösenord (dvs om man HAR ett lösenord, om man inte har nåt kan man ju uppenbarligen skriva vad skit man vill).

Det hela löste sig när jag la till ett lösenord och sedan skrev i detta där.

Vad är det här? Tycker mig minnas att jag har haft liknande problem förut när jag kört utan lösenord för administratorn. Måste vara nån sorts (känd) bugg.

Av Granskog

Backup-script

Tjena, första posten här!

Jag har en mapp på min windowshårdisk där alla mina dokument och liknande ligger som jag vill backa upp till en (gärna komprimerad) fil på min externa hårddisk. Jag skulle gärna vilja att backupprogrammet så att säga "uppdaterar" den befintliga backup-filen (inkrementell backup?). Det rör sig inte om några jättemängder, men det känns ändå dumt att kopiera sånt som inte har ändrats sen senaste kopieringen.

Jag testade med den inbyggda backupfunktionen i XP, och den verkar ju ok. Men det är så att jag skulle gärna vilja att backupen utförs (bl a) när jag stänger av datorn/loggar ut, och den möjligheten fanns ej i guiden. Det verkar dock som att det program som används kallas "ntbackup.exe", så här ser kommandot ut som körs:

C:\WINDOWS\system32\ntbackup.exe backup "@C:\Documents and Settings\Administrator\Lokala inställningar\Application Data\Microsoft\Windows NT\NTBackup\data\Backup.bks" /a /d "Säkerhetskopia skapad 2008-01-10 kl. 18:16" /v:yes /r:no /rs:no /hc:off /m incremental /j "Backup" /l:s /f "F:\BUp\Backup.bkf"

Backup.bks anger vad som skall kopieras.

Om jag nu lägger detta i en .bat-fil så borde väl den utföra det jag vill?

Hur gör jag nu för att få datorn att köra den varje gång jag stänger av datorn? Finns det nån script som körs vid avstängning/avloggning?