Inlägg

Inlägg som cigehn har skrivit i forumet
Av cigehn

Vill bara påpeka att även en vanlig simpel "hemma"-router klarar IGMP och multicast alldeles utmärkt. Jag hade tidigare Telias IPTV och tog emot deras multicaströmmar till datorn och VLC med en enkel D-Link DIR-100. Den klarar av IGMP alldeles utmärkt.

/Peter Cigéhn

Av cigehn
Citat:

Ursprungligen inskrivet av ElectronicD
En snabb fråga, kan man ha flera tv-apparater kopplade till telias digital-tv?
Om man kan det, var läser jag mer om det och hur det går till?

Tacksam för svar.

Mvh

Läs vidare på Telias egna webbsidor under Tekniska förutsättningar.

/Peter Cigéhn

Av cigehn
Citat:

Ursprungligen inskrivet av -=FULLMOON=-
jag märker en drop på internet allt från 50-300kbit när boxen är på. spelar stor roll vad det är som visas på tv'n. Dock sägs så enligt standad osv för att överföra den tv kvaliten vi har idag så tar det mellan 1-5mbit dock osäkert hur telia komperimerar det hela.

Komprimering sker idag med MPEG2. Vad gäller bithastigheter på olika kanaler så gjorde jag för länge sedan en mätning på som finns sammanställd i den klistrade tråden Bithastighet på olika kanaler och operatörer på minhembio.com.

Vad gäller de tekniska förutsättningarna vad gäller t ex att titta på tv och surfa samtidigt så finns dom sammanställda under Tekniska förutsättningar på Telias webbsidor.

/Peter Cigéhn

Av cigehn
Citat:

Ursprungligen inskrivet av XaaR
Du måste ha på samma kanal som du spelar in på, ja. Bandbredden man får av ADSL räcker inte riktigt till för att ta emot 2 kanaler samtidigt.

Jag kan dock skvallra om att det pågår provsändningar i Telias nät där man kör med H.264/MPEG4 AVC med en bithastighet kring 2.5 Mbit/s, istället för nuvarande MPEG2 kodning med bithastighet kring dryga 5 Mbit/s.

Det finns även starka indikationer på att Telia utvärderar en box från det svenska företaget Tilgin , mest troligt Mood 400 som komplement (eller ersättare) till de nuvarande standardboxen VIP 1910 från Motorola.

Det finns ju en viss sannolikhet att man tänker sig att faktiskt kunna klämma in två kanaler på en ADSL-förbindelse så att man kan titta på en kanal och spela en in en annan (på den hårddiskförsedda Mood 400 boxen).

Observera att ovanstående är rena spekulationer och gissningar från min sida och jag ger inga som helst garantier för när, eller ens om, ovanstående kommer att inträffa...

/Peter Cigéhn

PS. För övrigt kan jag rekommendera den alldeles utmärkta tråden Telias Digital-TV på minhembio.com för den som vill veta mer om vad som är på gång vad gäller Telias Digital-TV. DS.

Av cigehn

Vad gäller om det går att få IPTV från en leverantör utan att ha samma leverantör för Internet eller inte så är det nog en definitionsfråga.

Tar man exemplet med ett stadsnät där man gör skillnad på själva bredbandet, dvs den fysiska accessen, och surfa-på-nätet-tjänsten, dvs "logiska" Internet-accessen så går det bra.

En konkret exempel: Om man bor i Umeå och är ansluten till UmeNet (Umeå Energis stadsnät) så kan man välja ett antal olika leverantörer av Internetaccess, t ex T3, Skycom, Bahnhof osv. Man kan samtidigt välja IPTV leverantör från Canal Digital eller FastTV. Och vill man ha bredbandstelefoni så kan man välja detta från AllTele eller T3.

Så i detta konkreta exempel så kan du i princip välja och vraka och ha Internet access från en leverantör, IPTV från en annan och IP-telefoni från en tredje, och själva bredbandsaccessen (den fysiska förbindelsen) från en fjärde, dvs UmeNet (Umeå Energi).

Men i många fall, som t ex Telia, så krävs det att du ha både internet och IPTV från samma leverantör.

Så svaret på frågan om man måste ha internetaccess och IPTV från samma leverantör så är svaret ja, men det är under speciella omständigheter som är vanligast i öppna stadsnät som t ex UmeNet (det finns säkert fler exempel på liknande öppna stadsnät men liknande upplägg där man fritt väljer tjänsteleverantör för surfa-på-nätet-, titta-på-tv och prata-i-telefonen-tjänsten).

/Peter Cigéhn

Av cigehn
Citat:

Ursprungligen inskrivet av anton_137
Tack för det utförliga svaret cigehn.

Hälsn

Anton

Det var så lite så!

/Peter Cigéhn

Av cigehn

Re: Ang Telia DigitalTV

Citat:

Ursprungligen inskrivet av anton_137
Hej!
Har läst inläggen och funderar på en sak. Jag vill kunna koppla in en videobandspelare, spela in en kanal och samtidigt kunna titta på en annan kanal på TV:n. Är detta möjligt på något sätt?

Hälsningar

Anton.

Har du ADSL-anslutning är det omöjligt eftersom du bara kan ha en box ansluten, och på denna enda box kan du bara ta emot en kanal åt gången. Bandbredden på din ADSL-anslutning räcker bara till en kanal (ca 5 MBit/s).

Har du däremot FiberLAN-anslutning och minst två boxar (och minst ett tvillingabonnemang) så kan du titta på en kanal på den ena boxen och spela in en annan på din videobandspelare med den andra boxen. Rent praktiskt så är det ju lite struligt med två boxar på "samma ställe" eftersom du riskerar att byta kanal på båda boxarna samtidigt med fjärrkontrollen...

Om du vill ha mer information kan jag tipsa om den lite mer aktiva tråden på minhembio.com istället:

http://www.minhembio.com/forum/index.php?showtopic=87235

Ett av dom senare inläggen i den tråden pratar om möjligheten till N-PVR, dvs att du har "videobandspelaren" i Telias nät istället. Varför ha en inspelare (video, hårddisk osv) hemma då du kan ha den i nätet istället, och administreras via webben eller mobilen. Men om och när detta kommer är ju en annan fråga.

/Peter Cigéhn

Av cigehn
Citat:

Ursprungligen inskrivet av volvopowr
har telia digital-tv och jag saknar också 6:an

Angående att surfa med boxen:
det går SEGT.... segare än 0.25 mbit...(fast man har 8mbit)

Enligt Telias egen [URL=http://www.telia.se/privat/produkter_tjanster/tv/tjanster_som_ingar/surf/?sl=privat_produkter_tjanster_tv_tjanster_som_ingar_surf
]beskrivning[/URL] av Surf-tjänsten via Digital-TV boxen så är surfhastigheten begränsad till 128-256 kbit/s.

/Peter Cigéhn

Av cigehn

Vad gäller alla funderingar om eventuell begränsningar i bandbredd så tycker jag Telias eget svar på dessa frågar ger en rätt bra beskrivning av vad som händer.

/Peter Cigéhn