Inlägg

Inlägg som Asterion har skrivit i forumet
Av Asterion

Just Y-520 kan man alltid lägga in en SSD senare om det skulle behövas.

Finns ju M.2 NVmE slot ledig så ja, det går att uppgradera.

Skulle bry mig mer om CPU och GPU som inte går att uppgradera.

SSD - HDD - RAM, osv går alltid att uppgradera i efterhand. Inga problem.

i7:an är mer framtidssäker än i5:an i framtiden när program och spel börjar att utnyttja hyperthreading och CPU går ju inte att uppgradera i en laptop, så ja.

Av Asterion
Skrivet av Rick69:

Som sagt, han ville INTE ha en typisk gaming laptop, och då blir det en helt annan sak.

Just den modellen jag länkade är nattsvart på baksidan (hela datorn är faktiskt svart), ser ut som vilken office laptop som helst - därav kod-namnet: "Stealth".

https://i.imgur.com/hcCskZl.png

Av Asterion
Skrivet av Rick69:

Vilken laptop med 3840 x 2160 skärm kostar under 12k menar du?

Han efterfrågar en dator som INTE ser ut som en gaming-laptop och har tunna kanter runt skärmen med hög upplösning. Då blir det svårt att hitta billigare. Men om du hittar en kan du ju länka själv.

https://www.proshop.se/Laptop/MSI-GS63VR-6RF-022NE-Stealth-Pr...

4k-skärm (dessutom med IPS och inte nåt "LED" där man förlora halva betraktningsvinkeln genom att lyfta på skärmen 20 grader - oacceptabelt för 23k) med GTX 1060 6GB Vram (!) och inte nåt skräpiga 1050.

Hur fasiken kan man ens kalla 1050-kortet för "gaming" ?

Av Asterion

mer än 23k för endast i7-7700HQ och ett uselt grafikkort som 1050 (inte ens ti-version) ?

Betalar man verkligen mer än 12k för endast en 3840 x 2160 skärm (som inte ens är IPS utan är bara LED) och 500 GB NvMe ? För den där i7-7700HQ i combi med 1050 (inte ti-version) kan du lätt få för under 10k i normala fall.

Det där kallar jag för wasted money!

För 23-25k kan du få en av de bästa bärbara datorer av värsta klass!

Hade jag varit du OP, hade jag hellre satsa på en ordentlig gaming laptop och resten av pengar köpa en extern high end-skärm! Du har budget för det om vi snackar om 25k.

Herregud, 25kr är MYCKET! Det är långt över budget för en bra laptop + skärm.

Av Asterion

Köpte en Chuwi Hi12 förra året och det var verkligen ett utav mina bästa köp för det året!

När man en gång gått över till Windows platta så klarar man inte av att gå tillbaka till Android-platta igen.

Android är OK om man ska bara använda till titta på filmer osv men är man power-user så finns det ingenting som slår Windows.

Jag kan till och med lira League of Legends (riktiga League och inte nåt nerfad version) på min platta, kan jag göra det med Android?

Av Asterion

Jag kör själv på en:

i7-7700HQ
16 GB Ram
256 GB Samsung SSD M.2 NvE
1 TB WD Black (Som jag själv köpte och lade till, fick själv konstruera en HDD bracket utav en ölburk aluminium och sedan skruva fast HDD eftersom HDD-bracket kom inte med. Man kan dock köpa en original HDD-bracket från Ebay & AliExpress men det dröjer dock flera månader innan man får hem det.
1050ti Grafikkort men hade jag haft lite mer pengar så hade jag köpt y-520 versionen med 1060 (6GB Vram). Köp inte den med 1060M (3GB), ska man ha bra grejer så go all in (Go big or go home).

Hela det här kalaset gick åt runt 11 000 kr. Jag är väldigt nöjd iaf. 1050ti är ett helt ok grafikkort för de spelen jag lirar. I CS:GO får jag runt 300 fps i low setting, utan några problem. i7:an med högre frekvens på single tråd-prestanda gör en stor skillnad.

Och 16 GB RAM är såååå värt det! Skulle aldrig tänka mig att köpa nån PC med 8 GB ram under 2017/2018.

Dagens webbläsare drar så jävla mycket RAM, allt drar mer på RAM nu för tiden. Och i7:an är säkrare för framtiden, i5 är "the past".

Av Asterion

CS:GO handlar alltid om prestanda i single core....

Så ska du lira CS, gå in på denna sida och välj den CPU som du har råd med:

https://www.cpubenchmark.net/singleThread.html

Problemet med alla dessa trådar som proppar upp är att folk vet inte vad de vill, vilka spel de tänker spela. Det är alltid så att folk först säger att de vill lira ENDAST CS men sen driftar ut och säger senare att de vill spela det och det och "kan tänka sig" att spela ditta och datta i framtiden.

Så vad är då meningen med att säga att man endast ska lira CS på den? I så fall är det bättre att säga att man ska lira lite mindre krävande spel.

CS skiljer sig så sjukt mycket från de flesta spel eftersom den går nästan enbart på CPU. Och de flesta tävlingsinriktade kör nästan alltid på low settings i CS eftersom det är ingen som vill förlora på fps i det här spelet så grafikkortet är nästan ett skämt.

De flesta förespråkar att man måste klämma in en 1060 grafikkort för att vara "framtidssäker" men killen i frågan vill endast lira CS:GO, det är vad han har sagt?

Då får man lägga nästan allt krut på bästa tänkbara CPU i single core. Att köra på en nerfad CPU och satsa på den där goda mumsiga 1060 känns för mig som en dålig kompensation då varenda fps i CS:GO spelar stor roll.

Hade jag varit OP, så hade jag satsat på bästa tänkbara CPU i single core och även en K-modell och sedan överklocka det så mycket som det går. Skaffa en bra kylare till CPU också så du kan överklocka. Målet är 300 fps och uppåt. Vet dock inte vilken tävlingsnivå TS ligger på i CS:GO. Är det lite casual på en Community server så spelar det inte så stor roll men om det är level 10 faceit eller ESEA Rank A så ska man verkligen bygga och anpassa datorn endast för CS:GO.

Av Asterion

För att vara helt ärligt:

Är det inte ganska lätt att själv bygga en dator när det finns oändligt med många bra guider där ute?

Sweclockers själva har ju världens bästa guide här:

https://www.youtube.com/watch?v=bSZfqN_uVIs

Jag till och med tittat på videon om och om igen säkert minst 5 gånger nu även om videon är nästan en timme lång!

OM jag har möjlighet att bygga själv så finns det ingen anledning att köpa ett sådant paket från Elgiganten.

Jag är lite utav perfektionist och jag vill gärna veta vad som lagts ihop inne i själva chassit. Att köpa Elgigantens paket är som att köpa grisen i säcken. Du vet vad det är för typer av GPU, CPU, osv som de lagt i men det finns andra detaljer som de inte nämner.

Känns mycket bättre att man med omsorg valt ut varenda delar i datorn och lägger i den själv. Då vet man exakt vad man får iaf. Och det blir lättare att uppgradera i framtiden. Att köpa en dator är redan dyrt så varför inte lägga ut LITE mer för att få den "perfekta" datorn som man faktiskt är 100 % nöjd med?

Eligantens dator är redan 16k - det är inte lite pengar, inte för mig iaf. Jag ser mindre skillnad på en 16k och 20k när man redan kommit upp till den nivån.

Den där lilla skillnaden kan avgöra hur länge datorn kan hålla igång och hur lätt det blir i framtiden att uppgradera. Du har åtminstone en bättre grund att stå på.

Av Asterion

Med tanken på att dagens filmer och spel lätt överskrider 20 gb per spel så är 1 TB SSD verkligen ingenting....

Bästa sättet att köra en dator är fortfarande SSD + HDD (som extra lager).

250 GB på SSD räcker om du endast ska ha windows på den. Annars får man köra 500 GB SSD SATA istället för M.2 och kombinera det med minst 4 GB HDD (7200 RPM).

Det är fruktansvärt lätt att fylla på diskarna nu för tiden, allt går upp i utrymme.

Av Asterion

Så det är DETTA som är en av de största orsaken till varför alla dessa high-end GPU:s gått upp i pris som satan de senaste åren ??

Lite synd om oss som bara vill köpa GPU för att lira spel på

Av Asterion
Skrivet av mrqaffe:

Priserna har stigit drastiskt men relativt sett mest för billiga datorer, det verkar ju tyvärr som de flesta är så dumma att de av princip väljer bort AMD och därför minskar konkurrensen och uppmuntrar uppblåsta priser utan att reflektera.

Good point! Riktigt synd att AMD tappat konkurrensen under så långt tid. Det är inte förrän nu de kommit tillbaka lite grann med deras Ryzen men ändå är det fortfarande Intel som är populärast (Intel har verkligen byggt upp imperium).

Jag kommer ihåg den tiden när AMD Athlon tog ner Intel, värsta drömmen för oss konsumenter och våran plånböcker. Det är aldrig bra med monopol, får hoppas Ryzen och deras nya CPU kan toppa och får folk att ändra inställningen. Kanske är det det som behövs för att få Intel-priset att sjunka lite.

Av Asterion

Är det bara mig eller känns det som att de flesta high end-datorer är dyrare idag än vad det var för 10 år sen?

Vet inte var den här tråden ska ligga men jag lägger den här, om det visar sig vara fel forumdel så får jag be moderatorerna snällt om att flytta den till rätt kategori.

Tillbaka till ämnet:

Är det bara mig eller så känns det för er också att de flesta av dagens high end-datorer är dyrare än vad det var för decennier sen ? (Om man jämför med dåtidens high-end PC dvs)

För att få någorlunda "high end" i dagsläge så går man på minst 10k och uppåt i pris. Jag växte upp i den tiden när jag kunde få en respektabel dator med runt 10k max.

Varför går priset upp hela tiden? Är det pga SSD, "kemikalie-skatten", monopol eller är det för att företag går ihop tillsammans och pressar upp priserna hela tiden?

Snart närmar vi oss 20k gränsen och jag skulle inte tvivla på att det kommer att stiga ännu mer i framtiden eftersom folk är faktiskt villiga att haffa upp allt som företagen slänger fram.

Kommer datorpriset aldrig att gå ner? Är detta en trend?

Av Asterion

Jag har själv lirat CS (som en helhel om man räknar med 1.x versionerna) i nästan 18 år ! Och CS har alltid handlat om CPU i single core prestanda.

Du kan till och med köra det i GTX 750ti och ändå kommer du att få ut maximalt med fps om du har den bästa CPU i single core.

Så hade jag varit du, så hade jag kört på en CPU med K-version där man kan överklocka.

Får du mer än 4 Ghz i single core så kommer du lätt att kunna få ut minst 300 fps i alla settings (ultra what ever...)

Så lägg mer krut / pengar på CPU och ta en GTX1050ti om det skulle behövas men helt ärligt, till och med 5 års gamla GPU skulle kunna lätt få dig över 300 fps i alla lägen - Om det nu är endast CS:GO du ska lira över huvud taget.

Av Asterion

Jag kör själv på en Lenovo Y-520 med dessa specs:

CPU: i7-7700HQ
GPU: GTX 1050ti
16GB RAM
256 GB M.2 SSD Samsung

Jag kan lätt få minst 300 fps i 4:3 och allt på low settings.

Om jag däremot ska lira i 16:9 och allt på high (ultra) så får jag fram runt minst 160 - 180 fps.

Och detta är utan att köra på extern skärm. Skulle jag hooka upp detta på en 144 Hz skärm så tror jag att jag kan få ut ännu mer fps. Alla dessa värden var tagna från nya Dust2 map.

Och jag pröjsade runt 11k för datorn, det är värt priset tycker jag iaf.

CS:GO är ett spel som går mer på CPU än GPU (ju högre Ghz för single core - desto bättre), så hade jag varit du hade jag helst velat ta en i7-7700 HQ eftersom de har högre frekvens i single core än den där i5-7300 HQ.

Angående grafikkortet så duger det med en GTX1050, behöver inte ens vara en GTX1050ti eller GTX1060 (6GB).

Så försök gärna gå på så hög frekvens i single core av CPU som möjligt. Ju närmare 4 Ghz, desto bättre. Grafikkortet spelar mindre roll. CS:GO är verkligen inte optimerat spel för det, tyvärr. Det har alltid handlat om CPU.

Av Asterion
Skrivet av anon287298:

Testerna som har gjorts hittills på nya updaten gav inte ens 5% värre prestanda i spel.

För det första så har inte alla updates kommit ut än. Beräknas komma ut denna vecka, officiellt iaf. Du får gärna länka dina tester. Vill man ha den riktiga bilden på hur det ser ut så bör man vänta lite grann tills alla fått sina updates, lite för tidigt att sia just nu.

För andra så använder vi alla datorer inte endast till spel utan till allt möjligt (Vissa håller på med Photoshop, video-rendering, CAD, osv osv). Jag skulle iaf inte köpt processorn som lovar mig 3.8 Ghz men får inte ens ut lika mycket i verkligheten. Än så länge vet vi inte vilka framtida processorer som kommer ut felfritt men det är värt att vänta med att köpa iaf.

Av Asterion

Är det inte bättre att vänta med att köpa Intel-kort nu i och med deras största skandal i historia?

5-30 % värre prestanda i SAMTLIGA Intel-prollar som producerats de senaste 10-15 åren från med nästa Windows update - är inte något man vill se fram emot.

Av Asterion
Skrivet av steken_soderstrom:

@netr0pa: Hittade tyvärr inte den Y520 versionen i Sverige, men tack för tipset!

Kostar runt 13 000 SEK:

https://www.computeruniverse.net/en/products/90706658/lenovo-...

Eftersom de fraktar från Tyskland (EU) så behöver du inte betala skatt & tullavgift.

Frakt ligger bara runt 200-300 SEK senast jag köpte ifrån dem.

Vill du ha större SSD så finns det också den modellen i deras webbshop. Och ja, de är pålitliga, har köpt en Acer ifrån dem utan problem.

Av Asterion

Skulle satsat på Lenovo Legion serie om jag var du eftersom de har fått bra betyg vad gäller datorkylningen så det finns mindre risk för throttle.

Välj Y520 version som har både i7-7700HQ och 1060 6GB graffe-kort, vet att de säljer det i Europa men vet inte om de säljer just den versionen i Sverige.

Av Asterion

HP Omen har en av de värsta och oskönaste keyboards jag nånsin lagt mina fingrar på!

ASUS ROG har däremot riktigt sköna tangentbord.

Skulle dock rekommendera dig Lenovo Legion eftersom de har riktigt bra cooling system. Ska man lira spel så spelar det ingen roll om du har värsta CPU + GPU, du kommer ändå att throttla med usel CS.

Av Asterion

@Stromming90: Jag syftar mer på om det är bra trade-off att välja 1060 + i5 combo vs 1050 ti + i7 ?