Inlägg

Inlägg som RaidSoft har skrivit i forumet
Av RaidSoft

Tidiga bios versioner på AM5 hade många problem, nuförtiden med nya bios versioner är det generellt sett fixat förutom seg boot tid, men ska finnas settings i bios för att sänka boot times med om jag förstått det rätt. Kommer inte ihåg vad den hette, memory context restore eller nått typ? Jag tror jag kör med den avstängd men jag har ett annat AM5 moderkort.

Det finns en del moderkort du absolut ska undvika som har jätte kass VRM, se den här videon för några exempel: https://www.youtube.com/watch?v=naX-DnKekCM men annars handlar det mest om vilka features du är ute efter, typ hur många M.2 slots eller USB portar.

Av RaidSoft

Intels grafikkort har kompetent hårdvara men deras drivers är fortfarande i fasen där spel potentiellt har problem unikt till deras GPU's. De har gjort stora framsteg och de kommer stora uppdateringar med stora förbättringar med regelbunden frekvens.

Skulle nog inte rekommendera de om man vill ha en relativt problemfri upplevelse, vill man vara early adopter så är det definitivt något att överväga då de är bra värde när de fungerar bra, tyvärr så är det inte lika pålitligt att det faktiskt kommer fungera bra, däremot kan man nog förvänta sig att saker fixas efter ett tag.

Av RaidSoft
Skrivet av pv2b:

Folk säger att man inte bör skriva in slumpmässiga terminalkommandon man inte förstår. Samtidigt känner samma personer ofta inte något som helst problem med att ladda ner och installera hela program (som kan göra mycket mer än ett enda kommando) som de inte läst och förstått i sin helhet. Det är bra att förstå kommandona man kör, på samma sätt som det är bra att förstå knapparna man klickar på, men snarare är det viktiga att utvärdera varifrån informationen kommer.

Den som vill veta vad ett kommando gör har ofta väldigt bra manualsidor och inbyggd hjälp att tillgå. Vad en viss GUI-knapp gör kan vara betydligt svårare att ta reda på, den dokumentationen är ofta skriven av någon som inte förstår var knappen gör, utan bara omformulerar vad som står på knappen. Tyvärr.

Filbehörigheter är ett väldigt konstigt exempel. Filbehörigheter i Linux är supersimpla. Ägare, grupp, rätighetter för ägare/grupp/alla. Det är allt. Om du inte kör ACL:er vilket typ ingen gör. Filbehörigheter på Windows är extremt komplexa, varje fil har en komplex ACL som kan göra nästan vad som helst. Gå gärna in under "avancerad" i filbehörigheterna om du vill.

Behöver du göra något som du inte kan göra som en användare får du köra din filbläddarare som root, genom kommandot sudo dolphin t.ex. (Nautilus vägrar köra som root.) Då kan du peka-klicka dina behörigheter bäst du vill. Men jag hade inte rekommenderat det då du sannolikt bara kommer peta sönder behörigheterna. Behörigher behöver sällan ändras i ett normalt system.

Att försöka använda GUI för att ändra filbehörigheter på Windows är beydligt mer komplicerat om du inte har administratörsbehörigheter. Jag kan komma ihåg många gånger då GUI-verktygen inte fungerat för detta, utan man får ändå sitta med icacls och takeown på Windows, och det är betydligt mer komplext än chmod, chgrp och chown, som är superenkla att använda i jämförelse.

Det går så vitt jag vet inte att köra ett enstaka explorer-fönster som Administratör heller, finns fulhack som att köra notepad eleverat t.ex. men det hade ju ingen tagit på allvar om det inte vore Windows.

Sedan är ju inte Linux perfekt GUI-mässigt heller. Men grejen är att det är inte Windows heller. Så sent som igår skulle jag resetta lösenordet till en användare på en Windows 11-burk. Jag testade i "nya" kontrollpanelen, där fanns inte alternativet alls. Lusrmgr.msc som jag normalt hade använt funkar inte för att det är Windows Home. Men däremot funkar "gamla" kontrollpanelen. Jag skulle vilja påstå att det finns saker som Windows gör bättre i sitt GUI, och att olika Linux har sina brister. Inget är perfekt, men det känns ju orimligt att sätta en så hög ribba ingen kan nå till.

Det som skulle få fler att använda Linux är att datorer skulle komma med det förinstallerat. Bara den inbitne byter ut sitt OS. Det är nog ganska svårt att bryta den kommersiella dominansen dock, eftersom Microsoft håller datortillverkarna i exklusivitetsavtal. Pysslar man med alternativa OS så blir plötsligt Windows mycket dyrare. Problemet är inte att det är svårt att använda. Windows är också superkrångligt. Prova felsöka Windows Update någon gång, jämfört med att felsöka apt-get. Det första är nästan omöjligt, det andra är bara lite småklurigt. Men ingen reagerar på det för att man är van.

Jag skulle faktiskt vilja påstå att Linux på desktop är i dagsläget om något mer användarvänligt än Windows, om man kommer till systemet utan några förkunskaper alls. Det mesta som är klurigt beror på dåligt support från tredjepartsprogram, och att OS:et inte kommer förinstallerat och supporterat av datortillverkaren.

Fast är inte alla kommandon man ser i en guide "slumpmässiga terminalkommandon man inte förstår" om du bara har ett problem och google leder dig till en random guide som ligger i toppen på search results som har en lista av kommandon man ska köra? Menar du att varje person ska sätta sig och gå igenom dokumentationen för varje kommando som används? Hur realistiskt tror du det är att hända? Håller definitivt med om att flesta har 0 säkerhet i hur de använder sina datorer oavsett vilket OS man kör. Den enda gången du kan göra det "säkert" för en vanlig användare är om du totalt låser ner allt så INGET kan hända men då blockerar man även vanlig användning. Både UAC och root begränsningar har noll betydelse om folk bara klickar på accept eller skriver in root lösen utan att tänka på det och jag vill argumentera att det inte är något som vi kan ändra på, det är bara så det är.

Vad en GUI knapp gör är inte klart om GUI är dåligt designat helt klart, men ett kompetent UI som är välstrukturerat gör det klart vad knappen gör (och i värsta fall så finns det saker som mouse-over tooltips för UI element som kan ge mer kontextuell info)

Anledningen till att jag använde filbehörigheter som exempel är för jag nyligen sprang på det själv, när dokumentationen börjar snacka om "Octal Notation" och man måste börja läsa tables med listar om vilken sifferkombination gör vad så är det definitivt inte simpelt. Jag försökte först göra det genom filhanteraren som följde med (var Nemo tror jag) och där fanns en knapp som säger "Open as Root" men den gör ingenting när man trycker på den så funkade inte alls. Sen när jag började greja med att få SMB shares auto-mountad för specifika användare på startup så blev det ännu mer problem med rättigheter och mecka runt i fstab.

Notera dock att även om det låter som att jag ibland får det att låta som windows är nått perfekt exempel och linux bara är kasst så är det inte min poäng. Det finns MASSOR av saker windows gör väldigt dåligt, deras splittrade settings menyer är perfekt exempel på att det finns mycket kassa saker i windows med. Det betyder inte att man ska ge linux nån blank-check att också göra kassa saker bara för att windows gör det, när något är kasst så är något kasst och det ska pekas ut att behöva förbättras.

Linux har blivit bättre och bättre helt klart men det ger fortfarande mycket känslan av att saker inte behöver få GUI's utvecklade för alla gör det i terminalen ändå, det känns åtminstone som det har börjat ändras med hur många distros försöker bli mer och mer användarvänliga.

Av RaidSoft
Skrivet av Petersv:

Du överdriver, det är inte fulknep att använda vpn.

Att vara tvungen att använda VPN för att komma runt restriktioner baserad på regioner är absolut "fulknep" på alla sätt. Sen kan man argumentera om andra saker som hur lagligt/moraliskt det är så klart vilket är en helt annan diskussion men det är inte vad vi pratar om.

Av RaidSoft
Skrivet av pv2b:

Dessutom är det mycket enklare att kunna säga "kör apt-get install abcdef" än att ta fram inställningar steg för steg hur man klickar runt i ett GUI.

Fast samtidigt så ser man många rekommendera att inte bara skriva in kommandon i terminalen som man inte förstår.

Det är definitivt ett problem med att GUI delar i linux är så spridda i funktionalitet och form vilket gör det som ett måste att använda terminalen och att förvänta sig att folk lär sig alla kommandon är bara något man kan förvänta sig från entusiast användare. Detta är också varför linux kämpar att få stor mainstream appeal, steam deck har visat att folk har inga problem att använda linux när användarupplevelsen är bra.

Största problemet är att när funktionalitet att ändra nått inte ens existerar i GUI så kan folk inte lösa problemet själv genom att klicka runt i olika settings menyer tills de hittar vad de behöver. Det blir ett krav att börja gräva runt på nätet efter en lösning på problemet och då är man potentiellt helt beroende på att sökmotorn lyckas hitta en kvalité guide/post som går igenom att lösa det man behöver göra på exakt samma sätt man behöver det löst och inte något som är lite annorlunda så man ändå måste börja gräva i kommando dokumentation.

Sen är oftast user experience med att göra nått med kommandon fruktansvärt dålig, bra exempel är att hålla på och ändra på file permissions i linux är extremt frustrerande, att använda chmod är absurt hur mycket enklare det skulle vara med ett UI som exempel. Visst det är ett system som är flexibelt och bra när man bara kan använda terminalen men det är samtidigt extremt begränsat i hur användarvänligt något kan vara.

Förstår varför det är så lite fokus i UI driven design dock, kvalité UI/UX design inte är lätt eller billigt så varför investera i det när man bara kan tvinga användarna att lösa det själva och ge de en lista av -X modifiers till ett kommando istället.

Av RaidSoft

Jag skulle rekommendera dig en helt ny windows install på en ny SSD, sen kan du flytta över filer du vill behålla från den gamla efter du installerat nytt windows. Att försöka hålla på och fixa att få windows att få plats på en så liten SSD kommer vara mer besvär än det är värt.

Du säger att du inte orkar ta dig i det vilket jag förstår men du kommer garanterat spendera mer tid på att fixa med det om och om igen än det tar att bara köra in nytt.

Av RaidSoft
Skrivet av TotalF:

Och hur är det tänkt att detta skulle ske? Lite som att försöka polisanmäla en kartell i Bolivia för att få bukt på drogproblematiken i Sverige. Förmodligen lika effektivt, no?

Fast det är väl ungefär lika ineffektivt att "blockera" de såhär, det är som att säga till att på det här hörnet har vi blockerat av för att det har använts för att sälja droger. Nu så går folk bara till nästa gata över och köper där istället, stoppar ingenting.

Av RaidSoft

Den typen av reklam jag inte står ut med är när det är i vägen för något jag håller på och göra. Exempelvis klassiska tv reklam pauser är irriterande som fan, vill inte komma tillbaks till där det är standard igen.

Reklam som kommer EFTER något jag gör skulle jag kunna leva med för då kan jag bara stänga om det inte fångar mitt intresse, dock om jag kollar på flera videos/avsnitt av något i rad så reklam mellan avsnitten räknas inte som "efter". Det skulle potentiellt ge mig bättre intryck av vad som görs reklam för då det inte är ett irritationsmoment som blockerar mig. Det är så klart inte speciellt intressant för de som skapar reklam, de vill hålla folk fångar så de MÅSTE se allt, även om det betyder att massor av folk som inte vill se det kommer vara tvungen att sitta genom den.

Andra former av "reklam" ger mig bättre intryck, saker som reviews eller diskussioner runt produkter på diverse intresse fokuserade ställen. De är så klart inte reklam på samma sätt även om det kan ha liknande effekt att få in nya kunder, största skillnaden är dock att dåliga produkter har svårt att skapa intresse när det finns ärliga konversationer som del av reklamen. Kan även leva med saker som mindre banner ads på webbsidor så länge de inte blockerar faktisk content vilket kommer tillbaks till vad jag nämnde i början.

Sponsrade artiklar kan vara intressant form av reklam så länge det finns värde i artikeln och inte bara är fluff utan substans, värde kan komma i olika former med, måste inte vara informativt utan kan ha underhållningsvärde istället.

Av RaidSoft
Skrivet av kindblomman:

Ok Bra tips med 7800X3D. Byter till den!

Men kan jag välja att Inet bygger ihop den men inte installerar Windows?

Vet inte om det är tillåtet att leverera en dator med ett windows som inte är aktiverat eller om det måste vara helt tomt då, se till att du har et USB minne du kan installera från.

Hittade det här: https://www.inet.se/kampanj/5189/sa-bygger-vi-din-dator och där är ett av stegen:
Tankning
Nu installeras och uppdateras drivrutiner samt mjukvara till dina komponenter. I detta steg installeras även Windows om du valt till detta.

Annars har de har en chatt support tror jag som kanske kan vara smidigt för en sån fråga om du vill ha klarare svar än så.

Av RaidSoft
Skrivet av dvcorleone:

Kontaktade Bahnhof och de fixade publik IP adress. Routerns IP adress matchar med whatismyip.com (IP adressen börjar på 155).
Men när jag kör tracert/pingplotter ser jag inte denna IP adress, utan istället börjar min IP adress där med 100.74*.

Hade/har du samma?

För mig så matchar routerns IP och whatsmyip och det betyder då att man inte sitter bakom CGNAT, specifikt har jag en 158.x.x.x adress, tracert visar annat men det är bara interna hopp inom fysiska nätet så det är normalt.

Första hoppet så ser när du kör tracert är till routern, från din sida så ser du oftast 192.168.x.x adress där vilket är ditt steg ut till externa nätet (och när den nås från utanför ditt nät så ses den som din 155.x.x.x adress). Då det är LAN sidan på din router så varierar vilken IP range som används från router till router, så du sitter fortfarande bakom NAT men skillnad mellan vanlig router NAT och CGNAT är att du kan använda saker som upnp och port forwarding för tjänster som behöver det.

Det låter som de funkar som förväntat med andra ord.

Av RaidSoft

Kommer bara hålla med tidigare kommentarer, du vill absolut ha 7800X3D för de spelen du nämner. De extra trådarna 7900X har kommer troligen orsaka massa problem med latency ökningar när en process hoppar mellan kärn kluster vilket ökar risken för microstutter problem.

6000 Mhz CL30 minnen är också absolut valet, priset är nära nog och mer och mer spel blir minnes känsliga, även om nu 7800X3D är mindre känslig mot minnes relaterade prestanda problem så är den inte immun mot de.

Kan även rekommendera när det gäller windows att antingen köper du en windows licens direkt från microsoft som du låser till ett microsoft konto, på så vis är det inte en OEM key som potentiellt kan bli strul att flytta mellan datorer i framtiden (dock vet jag inte om de är så kinkiga när det gäller det längre) men en full retail key går garanterat att bara byta till ny dator eller när man uppgraderar, värsta fall med en kontakt till microsoft support om deras automatiserade metoder ej fungerar.

Billigare alternativet är köpa det från en sida som säljer OEM nycklar betydligt billigare, notera att windows 11 går att installera och köra utan problem helt utan licens utan några problematiska begränsningar nuförtiden. De blockerar några funktioner för att personalisera utseendet men funktionsmässigt är det fullt fungerande. Det betyder att det inte är några problem att köpa/aktivera windows senare istället för direkt oavsett vilket val du kör på.

Av RaidSoft
Skrivet av dlq84:

Dock tar Bahnhof extra betalt för att få en riktig internetanslutning.

De tar IBLAND betalt, verkar vara lite random vem som de försöker få pengar från. Det är väldigt många som inte betalat något alls för publik IP men är inte helt säker på anledningen, kan vara relaterat till vilket fysiska nät man sitter på eller något sånt.

Jag behövde bara kontakta chatt supporten och be om publik IP, de behövde MAC adressen till min router sen var det fixat.

Av RaidSoft

Kan nämna att om du haft data på den du inte vill säljaren ska få fingrarna på så bör du köra en zero erase som nollar disken också utöver att ta bort partitioner.

Personligen hade jag nog sålt den utan filsystem då man inte vet vad de kommer göra med den, fast beror nog kanske på vem man säljer den till. Kan vara värt att fråga köparen vad de föredrar?

Av RaidSoft
Skrivet av walkir:

Lite så!

Har svårt att förstå varför någon skulle vilja använda leverantörernas egna DNS:er frivilligt.

Jag har Bahnhof som ISP, har aldrig haft en anledning att använda en annan DNS. Jag litar mer på deras integritet än på googles iaf.

Av RaidSoft

Om du bytt minnen och du fortfarande failar memtests på liknande sätt så är problemet antagligen antingen i processorn eller med moderkortet snarare än minnet.

Processorn har minnes kontrollern i den och moderkortet hanterar trafiken mellan CPU och Minne så det är två steg saker kan ha problem.

Min första rekommendation är att montera om din CPU och gör en noga koll på dina pins i din CPU socket så det inte är typ nå skräp som ligger och orsakar dålig kontakt eller så. Om du inte kan se några problem på varken moderkort pins eller på själva cpu'ns pads och problemet återstår efter en om-montering så är det potentiellt CPU eller Moderkort som måste bytas.

Av RaidSoft
Skrivet av Pirum:

Men det är ändå fascinerande. Windows har haft "antivirus" i hur många år som helst, inbyggt, hur kan detta inte hittas? Har folk stängt av sitt skydd?

Handlar antagligen om maskiner som kör väldigt gammal mjukvara skulle jag gissa, datorer som nog inte ska ha internet tillgång längre för de inte fått säkerhetsuppdateringar på väldigt länge, tänk typ XP maskiner eller liknande.

Av RaidSoft
Skrivet av Spretcher:

ROFL...
Bortsett från just CO-OP så är PVE delen något man kan fixa gratis med ex SPT (plus massor av mods!)

Nästa steg blir väl att börja skicka cease and desist brev till SPT skaparna kan man väl gissa.

Av RaidSoft
Skrivet av Alling:

Kan förstå att man inte känner sig bekväm med terminalen för att få saker gjorda i allmänhet. Men varför vill du inte använda den om en guide beskriver vad du ska göra?

Har lite samma problem med linux jag, delvis är det för att kommandon kan ofta vara oförståeliga utan att spendera en längre tid och läsa deras dokumentering. Det gör att om guides man hittar gör något bara liite annorlunda mot vad du behöver så drar det ut på tiden rätt snabbt innan man får till det. Ofta man behöver göra något så känns det som man slutar med 10 tabs med olika grejer som man hoppar mellan för att lösa det.

Många linux entusiaster rekommenderar även att inte bara kopiera och klistra in kommandon från internet (eller köra scripts, vilket också ofta är del av guides) utan att förstå vad de gör, men när man behöver göra något och följer en guide så är det i princip alltid steg 1 att göra. Är förväntningen att man spenderar tid varje gång ett kommando används att lära sig helt hur det fungerar? Visst det fungerar för någon som använder linux som en hobby men om man är en mer casual användare så är det inte något man bör förvänta sig.

Av RaidSoft

Om du drar jämförelsen mellan Discord och IRC istället för Forum så blir det mycket närmare i implementering, sen att de lagt till några små delar av vad som gör forum bra så ändrar det inte grundformatet. Det var aldrig tänkt att användas som ersättning av forum på grund av begränsningar med formatet som redan har nämnts i tråden.

Detta är också varför discord blivit så populärt, tog bort nackdelarna som IRC hade där det var ett chattrum som krävdes att man var inloggad för att inte missa vad som hände (vi kan ignorera BNC's) och har extremt smidig voice/streaming funktioner inbyggt på samma ställe.

Det är mer eller mindre garanterat att Discord måste göra mer och mer kompromisser dock då de använder många bandbredd tunga funktioner vilket kostar massa pengar, de måste hitta sätt att göra det ekonomiskt hållbart och känns som en tidsfråga innan det börjar negativt påverka användarupplevelsen tillräckligt att folk börjar titta på alternativ.

Det tråkiga är att de andra tjänster som finns som fyller liknande funktionalitet är inte ens nära lika smidigt och bra att använda, de gör långsamt framsteg dock.

Av RaidSoft

Var försiktig med moderkort val till AM5 om du någonsin har några planer på att använda CPU's som är över minimum ström budget. Det finns en hel del som har riktigt rutten power delivery. Se den här videon för lite exempel: https://www.youtube.com/watch?v=naX-DnKekCM

Om du aldrig tänkt använda mer än typ 90w CPU's så är det lugnt men även 105W cpu'er som 7600X kan potentiellt bli begränsade på vissa moderkort.