Inlägg

Inlägg som dpom86 har skrivit i forumet
Av dpom86
Skrivet av hpdv:

Det bästa är väl om så lite mjukvara som möjligt finns i hårdvaran. Då blir attackvektorn mindre och även risken för förlorad hårdvara pga dålig uppdatering.

Man skulle kunna ha firmware som read-only och endast tillåta uppdatering/skrivning om BIOS sätts i skrivläge.

Precis! Desto enklare ett system är, desto enklare är det att verifiera dess säkerhet och korrekthet. Finns en anledning varför Wireguard blev så hype'at. Dagens processorer är motsvarande OpenVpn; fungerar typ säkert, tror vi, för det mesta - ingen vet riktigt för det är så tillkrånglat och komplext att ingen klarar av att verifiera att det stämmer.

Skrivet av anon185723:

Så fort man blir sugen på att köpa AMD processor så ska de integrera spyware direkt i processorn. Fy fan, köper hellre intel skit än spyware skit.

Microsoft har gång på gång visat att de inte vet vad som är bäst för användare. Först blir man överkörd över deras ofriviliga uppdateringar som kostar tid och data. Nu när man äntligen har blockerat uppdateringarna så vill de ha direkt kontroll över ens processor med deras egna säkerhetsprocessor. Som ska bestämma vad som bäst för en med de senaste orderna över nätet. Fan vilket jävla skit detta blir med microsofts historia.

Du läste nog väldigt snabbt eller så missförstår jag dig. Detta kommer [tyvärr] till både AMD, Intel, och t.o.m. Qualcomm. Med andra ord, du kommer inte undan, om du inte sitter kvar på en gammal cpu och vägrar uppgradera vill säga.

Av dpom86
Skrivet av Hamilton:

Det gällde att värma upp CPUn lite innan man slog av den. Typ nån minut med Prime95.

Wow, känns som UPS är ett måste :S

Ganska lustig tanke... UPS'en kickar in och triggar ett script på datorn som startar Prime95 xD
Vanligtvis vill man ju inte direkt öka strömförbrukningen när batteriet kickar in.

Av dpom86
Skrivet av Loyd:

Här sitter jag fortfarade med i2500k@4.8Ghz ja kanske dax för en uppdatering snart, iof har jag inga problem att gå ner i grafik inställningar på de spel jag spelar så klarar mig nog ett år till. alt köpa ett 2600k för nån hundring så har man iaf hyper threading nu när spel verkar vilja ha lite mer threads

Som Steve på GN brukar säga:
"Det finns ingen anledning att köpa det nya om du är nöjd med ditt gamla - spelar ingen roll att det nya är snabbare."
Fast på engelska så klart.

Av dpom86

Kylningen är cool... men känns lite som ett PR-trick för Intel.

Tror kylartillverkarna klarar av att göra kylare utmärkt på egen hand utan Intels hjälp, men att de tacksamt tar emot marknadsföringssponsring från Intel, och att Intel glatt tar emot uppmärksamheten.

Av dpom86
Skrivet av Triffid:

Det är lätt idag också och terrorister och andra brottslingar blir faktiskt avslöjade för att de ofta varit oförsiktiga och råkat använda något som inte är hårt krypterat, om ALLT ÄR KRYPTERAT PER DEFAULT, vilket detta handlar om, ändras situationen markant.

2. Nu är detta ett förslag från EU att EUs underrättelsetjänster skall kunna avkryptera data om behovet är tillräckligt stort. Det är viss skillnad på EU och totalitära regimer. EU är det världsorgan som nog gjort enskilt mest för den privata integriteten (ex. GDPR) så du kan inte jämföra det med att Nordkorea skulle få tillgång, det är givetvis inte en del av förslaget.

Förslaget kommer från EU och handlar om EUs underrättelsetjänster. GIVETVIS innebär det inte att auktoritära regimer skall kunna begära ut datan.

Finns såklart en risk att eventuell implementation blir bristfällig. Det står i förslaget att de ämnar samarbeta med ledande i tech-branschen samt universitet för att komma fram till hur det skall lösas. Men givetvis, inget är riskfritt. Vill du vara säker skriv tjänsten själv

Det visar bara på att kriminella faktiskt inte är tillräckligt smarta då de idag åker dit till höger och vänster hela tiden pga SMS, emails och meddelanden de skickat över icke-krypterade kanaler.

Så nja, det må vara lätt att skriva en krypterad meddelandeapp men det är faktiskt jävligt svårt och kräver stor disciplin idag för att hålla allt man gör krypterat.

FRA är dock en helt annan sak. FRA handlade om vilka kriterier som skall uppfyllas för att få avlyssna, det handlade inte om ifall möjligheten ATT avlyssna skall tekniskt existera eller ej. Två vitt skilda saker.

Demokrati har inget med kryptering att göra. samhället blir inte mer icke-demokratiskt bara för att vi inte krypterar all kommunikation. Det blir heller inte mer demokratiskt av att kryptera all kommunikation.

Du har helt missuppfattat förslaget, men artikeln är rätt missvisande så det är inte märkligt. Rekommenderar att läsa själva förslaget

En tankeställare till er alla:

Ni har givit staten:

  • Möjligheten att konfiskera allt ni äger.

  • Möjligheten att ta alla era pengar och frysa era tillgångar.

  • Möjligheten att kroppsvisitera er.

  • Möjligheten att häkta och låsa in er.

  • Möjligheten att LÅSA IN ER FÖR ALL FRAMTID.

men möjligheten att läsa meddelanden som NI har självmant valt att skicka ut på stora platformar online.... får staten den möjligheten då är det anarki, dystopi, osv.

Det känns som att ni förväxlar MÖJLIGHETEN till att avlyssna med HUR det skall tillämpas. Förslaget från EU handlar om att möjligheten ej skall försvinna, det handlar inte om hur den möjligheten skall användas. Jag är först på rad med er att kämpa mot massövervakning, AI-övervakning eller andra sätt som inskränker på vår integritet. Men att säga att det skall vara fysiskt och tekniskt omöjligt för rättsväsende att avläsa meddelanden online, hur situationen än ser ut ? We'll just have to agree to disagree

Du får ursäkta om vi saknar förtroendet som krävs för att mottaga sådana här förslag med en positiv inställning.
Det är inte vår uppgift att bygga upp det förtroende som krävs, och EU har inte förvaltat sitt förtroende väl i sådana här frågor.
Om EU valt att strama åt tyglarna lite hårdare kring de lobbyister som legat bakom många av de urkassa förslag som historiskt sätt tillåtits rulla väldigt långt genom deras beslutsprocess, så skulle folk kanske inte kräkas inombords varje gång de hör "EU" och "övervakning" i samma mening.

Jag hoppas det blir bra i slutändan men ser tyvärr ingen anledning att vara passivt optimistisk; enda chansen att detta blir bra tror jag är om folk höjer sina röster och pressar politikerna och byråkraterna att granska ärendet extra noga. För politiker fattar massor av beslut i vitt skilda frågor dagarna i ända - det är tyvärr en konsekvens av hur vår styrelseform ser ut att de som bestämmer omöjligt kan göra sig själva väl insatta i alla olika typer av ärenden de måste fatta beslut i. Så när vi som väljare och demokratiska medborgare tycker att en fråga är extra viktig, måste vi höja våra röster så att politikerna får chansen att tjäna folket så bra som möjligt. På så vis kan de disponera sin begränsade tid för fördjupning kunskapsmässigt och förståelsemässigt, i enlighet med folkets vilja, till de frågor folket tycker är viktigare. Detta är folkets ansvar; yttra din åsikt (minoritet eller ej) då ingen politiker kan läsa dina tankar och ingen person kan avgöra vad som är demokratisk majoritet eller inte om folk ej gör sig hörda.

Tl;dr: Förtroende är en värdefull och begränsad resurs - "EU" är ett skadat varumärke när det kommer till övervakningsfrågor och tills den dagen då personerna som bär upp EU lyckas bevisa att de förtjänar vårt förtroende igen får de gott stå ut med att sitta i den smutsiga grop de själva grävt. Det är bra att vi för diskussion, men ingen bör säga till någon annan att sluta klaga, då folkets lovord och folkets klagosång är en viktig kompass i politikernas verktygslåda.

(PS. Det sista är generellt menat och inte specifikt riktat till personen jag citerade.)

Av dpom86

Sååå.... de har ont om pengar efter senaste årens fummel, så nu investerar de i en Todd H. Special ?

Suck, tyvärr(?) är jag inte helt emot, och kommer kanske köpa det ändå om det blir bra.
Känner mig lite som en optimistisk idiot.

Av dpom86

Drar fram ett sidospår... men jag hoppas att SweC testar 5600X och 5800X med fyra ramstickor denna gången. Det har uppstått massa buzz online allt eftersom att fler och fler recensenter upptäckt att 4 ramstickor lyfter Zen 3 arkitekturens prestanda med mellan 5 - 10 % i nästan samtliga laster. (SweC's existerande test av 5900X och 5950X är med bara två stickor.)

Av dpom86

GN har nyligen visat att Ryzen 5000 presterar 5 - 10 % bättre med 4 ramstickor vs 2 ramstickor.
SweC's test använde bara 2 ramstickor, så ni får lägga på 5 - 10 % på resultatet om ni vill se Zen3's sanna potential!

Av dpom86

Jag minns en skolövning vi hade en gång där vi testade på att skriva en egen liten app som krypterade med AES. Appen tog mindre än 30 minuter att slänga ihop för folk som aldrig prövat på kryptering förut. Så om kriminella är tillräckligt smarta för att följa en 30 minuter lång guide, och kan ett minimum av programmering, så kommer denna lagen inte vara mer än ett irritationsmoment.

Av dpom86
Skrivet av Nioreh83:

De har ju försenat spelet så det som gick guld var ju tydligen inte bra nog.

Red Dead Redemption 2 var ett spel som släpptes utan day 1 patch. Funkade kanon rakt från skivan. Hur lyckades de, i så fall?

Känns som du nog bara skumläste vad jag skrev om jag ska vara ärlig, för jag gjorde ett generellt resonemang som inte gällde Cyberpunk specifikt.

Utvecklare borde släppa en day 1 patch i alla lägen, oavsett hur bra spelet är.
Detta är optimalt för alla inblandade, och jag skrev min post för att förklara varför och just för att belysa att detta är en insikt som många missat.

PS. Bara för att undvika vidare missförstånd, så vill jag förtydliga att inget jag säger ovan säger emot det du sa om att Cyberpunk verkar ha en orimlig överoptimistisk deadline.

Av dpom86

Jag ser massa negativa kommentarer om dag-ett patchar, så tänkte att det antagligen är många som inte riktigt har tänkt igenom vad en dag-ett patch är, eftersom de tyvärr blivit så starkt associerade med trasiga lanseringar.

Jag vill försvara det generella fallet / konceptet av en dag-ett patch vilket är det bästa och vettigaste som finns.

Begrunda följande:
Innan release måste spelet "gå guld", för att hinna förberedas för distribution.
Vad ska utvecklarna göra efter att de skickat ut sin guld-version?

Istället för att hoppa direkt till att jobba på en dlc eller ett annat spel helt och hållet så är ju det bästa de kan göra att fortsätta leta buggar. När vore bästa tillfället att släppa fixen för de buggar de hittar under dessa post-guld-veckor om inte lanseringsdagen?

Det är det mest logiska och bästa någon utvecklare kan göra under den perioden. Att tro att så här komplexa spel kan lanseras utan buggar är ju bara önsketänk. När fick WoW sin senaste fix liksom, och hur gammalt är det spelet.

Med ovan sagt...
...så är det så klart så att ibland händer det att utvecklare pressas till att släppa skit som är så trasigt att de får skämmas.
Om detta är ett sådant fall eller inte lär vi snart få veta (om circa en månad).

Av dpom86

Väck mig när nVidia har kontrat de tomma lagerhyllorna istället.
Kommer sitta lugnt i båten tills både de gröna och de röda skvätt omkring med sin färg lite, och läget stabiliserats.

Av dpom86

@magma86 Att kärnorna är långsammare är om något mer incitament att använda fler av dem.

Av dpom86
Skrivet av Fac31:

Har svårt att se att dem står sig i spel emot 10900k.

Presentationen var full av spel-slides vs 10900K där Zen3 vinner, men du kanske menar att du tvivlar på att oberoende recensioner kommer visa samma resultat. Själv är jag optimistisk, men kommer inte köpa något förrän riktiga tester finns så klart!

Av dpom86
Skrivet av Särimner:

Känner att min 3600 har gjort sitt, efter 10 månaders tjänstgöring!

Precis
Jag köpte min 3600 och X570 just med förhoppningen att Zen3 skulle leverera - jag känner mig inte besviken, det här var precis vad jag hoppades på!

Av dpom86

Testade att köra med default inställningarna på min R3600.

Resultatet blev sänkning från 1.358 V till 1.25 V på ganska låga 4050 MHz (Bronze sample).
Det gav en prestandasänkning på exakt 2% i CB.
Mer positivt var temperaturen som sjönk 10%.

Är det värt att tappa 2% prestanda för 10% lägre temps (14% lägre effektförbrukning)?
Jag lutar lite mot ett ja faktiskt - så kommer testa att köra så här ett tag och se hur det känns.

System:
ROG STRIX X570-F GAMING med R3600 som stop-gap tills Zen3 kommer, har annars varit relativt nöjd hittills.
Dubbla nvme diskar, 32gb 3600 cl16 minnen, RTX2060 som jag också hade tänkt som en stop-gap tills Cyberpunk släpps, men nu är ekonomin ansträngd pga covid-eländet så får se hur det blir med det.

Update:
Auto load profile funkar inte för mig dock.
Efter att jag startat om windows så måste jag själv öppna programmet och applicera profilen igen.
Har inte prövat beta v2 än, så kanske ska tanka ner och testa om det löser problemet.

Av dpom86
Skrivet av hölmiz:

Frågan är varför AMD inte anställer killen och att han får göra detta till en del av AMDs officiella mjukvara för sina processorer. Det borde de känna på om de kan göra sin processor effektivare och då sälja dem bättre.

Skrivet av skewgen:

Man vill inte sälja processorer med samma namn som presterar väldigt olika i orginalutförande. Man har helt enkelt satt nivåer som fungerar för alla processorer och det som gjorts här är att klassa som överklockning, har man otur med sitt exemplar så får man nog inte ut något av detta. Om detta skulle vara en procedur som gjordes av AMD för varje processor så skulle resultaten variera enormt mellan likadana processorer, och de som får dåliga exemplar bli sura.

Ja precis, dessutom är olika moderkort av olika kvalité. Här pressar du ut prestanda relativt till ditt eget moderkort, men de kan ju inte sälja en processor över disk som inte fungerar med de frekvenserna / spänningarna i ett budget moderkort. Det är också en anledning till att det kan finnas mer att hämta i just din setup.

Av dpom86

@Greyguy1948: Ja asså Titankorten är stypta Quadro, så allt beror på vilken last man tänkt köra. Jag postade en annan benchmark i tråden där Titan RTX spöar 3090 med ~500% dock, så som sagt det beror på vilken last.

Av dpom86
Skrivet av AmpRC:

Arrangerat och uppstyrt i detalj av NVIDIA vilka spel och inställningar de ska köra. Kolla istället på GN som hånar dem genom att ta emot pengar... och samtidigt visar den riktiga prestandan https://youtu.be/Xgs-VbqsuKo?t=401

Satiren med att ta emot pengar är nog inte primärt riktad mot nVidia, utan är menad att vara en spott i ansiktet på alla de reviewers som förrått sina tittare när de har hjälpt nVidia gömma hur extremt dåligt "8K" egentligen är i majoriteten av spel. Insinueringen med sedel efter sedel mottagen är att det är så fruktansvärt kasst att mutan verkligen måste varit saftig.

Av dpom86
Skrivet av joakim99:

@dpom86: intressant helt klart. har du någon länk till där det framgår vad det mer exakt är som är benchmarkat?

https://www.spec.org/gwpg/gpc.static/vp13info.html
Scrolla ner lite så kan du klicka dig vidare till mer info om de individuella testerna.

Exempelvis mer info om Siemens NX, där testet består av olika CAD renderingar av powertrain och chassi från en SUV.
Produktsidan för NX: https://www.plm.automation.siemens.com/global/en/products/nx/