Premiär! Fyndchans i SweClockers Månadens Drop

Mini-ITX Gaming PC med lite chassimod

Jag har aldrig byggt en mini-itx dator förut, men eftersom jag åker på LAN rätt regelbundet så är det väldigt praktiskt att ha en liten dator.

Jag började med att scanna marknaden efter ett mini-itx chassi stort nog för ett vattenkylt system på minst 240mm och fann tillslut Fractal Design Core 500. Även om det inte är det vackraste chassit på marknaden så passade det mig bra.

Jag började med att ta bort 5.25" insatsen som följer med och monterade in alla delar. Köpte ett mindre djupt nätaggregat, det visade sig vara helt onödigt eftersom jag i slutändan också köpte ett kortare grafikkort, men för att vara säker.

När jag köpte datorn så köpte jag först en Intel i5 7600 med original luftkylaren, det visade sig vara ett dumt köp. Rätt snart så uppgraderade jag mig till en i7 7700k med Fractal Design Celsius S24 vattenkylningen. Det skulle jag gjort från början, jag vet inte vad som flög i mig. När jag skulle montera vattenkylningen så förstår jag varför jag tidigare läst om att det var lite trångt i detta chassi

Jag använder bara denna dator för gaming och eftersom jag bara spelar CS:GO så klarar jag mig på en m2 SSD, vilket gör att jag har gott om plats för kabeldragning och annat.

När allt var igång så prövade jag att pressa CPUn lite och blev inte alls nöjd med temperaturen på varken CPU, GPU eller i chassit. Det gjorde att jag tog bort alla delar och sågade ut ett hål innanför frontpanelen för att smälla in en 80mm Noctua fläkt som inblås, samtidigt som jag också passade på att byta ut originalfläkten i bakkant till en 140mm Noctua, också som inblås. In kommer friskluft från två håll som blåses upp på radiatorn. Det har funkat bra och temperaturerna ligger nu på typ 28-35 idle och på 60-70 vid hög load.
Dammfilterna fick hamna på utsidan för att spara lite space.

Jag har också specialbeställt ett vadderat case till datorn, det har inte kommit än men tanken med det var att kunna kasta in datorn i bagaget utan att vara speciellt orolig för att någonting kan hända.

Allt som allt väldigt nöjd med denna dator och jag kommer definitivt att bygga Mini-ITX igen.

Chassi: Fractal Design Core 500
Psu: Fractal Design Integra M550W
Mobo: MSI Z270I Gaming Pro Carbon
GPU: EVGA GeForce GTX 1060 6GB
CPU: Intel i7 7700k 4.2 GHz Quad-Core
Kylning: Fractal Design Celsius S24
Minne: Corsair Vengeance LPX 2x8GB 3200MHz
SSD: Corsair Force MP500 240GB
Fläktar: NF-P14s 140mm och Noctua NF-R8 80mm