Permalänk
Medlem

Bästa datorn för pengarna

Hej

Tänkte plocka ihop en tyst dator, spelar inte nämnvärt men kör ofta många program samtidigt samt startat inte gärna om
Tyst dator är ledordet! USB3.0 och SATA 3.0 är krav

Hoppar mellan, I7 860 och i5 750, något annat jag är osäker på är minnena, de jag tänkt mig/tittat på är 2 av dessa (=8gb): OCZ Intel XMP Rev.2 DDR3 PC12800/1600MHz CL8 LV 2x2GB (http://alturl.com/mzet)

Jag tänker köra X64 Win 7 med ungefär denna konfigurationen

Fractal design R2 Titanium + Newton R2 650W, 80 PLUS (vet att det är overkill men vill gärna ha modulärt)
Intel Core i7-860/i5 750
ASUS P7H57D-V EVO, H57, Socket-1156 (eller?)
Prolimatech Mega Shadow & Scythe Slip Stream 120mm 800rpm
Gigabyte GeForce 9800GT Silent Cell HDMI 1GB (alternativt det inbygda om i5)

Tankar/tips om den konfiggen tas emot tacksamt
En extra 140 fläkt i botten på lådan??
Planer på en Crucial RealSSD C300, 128GB när de är åtkomliga

Budget: nja max 15 k, men som sagt kvalitet framför allt

Permalänk
Medlem

Observera att jag inte valt att inkludera ett grafikkort i det där paketet. Själv tycker jag att ett HD5750/HD5770 skulle passa dig, men om du säger att du inte spelar något är det självklart overkill.

Om du vill kunna arbeta ännu snabbare går det att trycka in 2 st SSDs och köra dom i RAID0 (även fast det är något jag inte rekommenderar, då priset inte kan väga upp för den prestandaökningen).

Du kan behöva installera en eller två extra fläktar i chassit, då processorkylaren tar upp den bake 120 mm fläkten.

Moderkortet är något som du kan välja och vraka fram och tillbaka mellan. Själv har jag byggt med både Gigabyte och Asus och har inte haft något problem med någon av tillverkarna. Gigabytes P55A-UDx serie är nog minst lika bra som Asus:s kort.

Mvh

[EDIT] Jag missade att moderkortet varken hade SataIII eller USB3.0, något du ville ha. Ett annat moderkort jag rekommenderar är Gigabytes P55A-UD3, ett kort som både har USB3.0 och SataIII. http://www.inet.se/artikel/1901761/gigabyte-ga-p55a-ud3
Sorry för det.

Visa signatur

NR200P | 2xNF-A12x15 | SF1000L | STRIX B450-I GAMING | 5800X3D | NH-U12S | 32GB LPX 3600 MHz | RX7800XT PULSE

Permalänk
Medlem

Tack för ditt svar PaE, det är ju nästan exakt det jag valde.

Vad är motiveringen till just de minnena och inte de jag valde, PaE?
Är de OCZ minnena sämre?

Du valde även ett ASUS P7P55D PRO istället för det jag tittat på, P7H57D-V EVO.
Vad är motiveringen till ditt val?

Permalänk

+ Om ljudnivån är viktig skulle jag här rekommendera ett helt tyst nätaggregat, Nesteq har bra aggregat (http://www.prisjakt.nu/#rparams=ss=Nesteq%20XZ) som är semi-fläktlösa, dvs fläkten står helt stilla när temperaturen är under 65 grader inuti nätaggregatet, och går igång endast när det behövs. Rekommenderar oxå ett chassi där nätaggregatet monteras i nedre delen, så slipper den varma luften från processorn gå gnm nätaggregatet, så går fläkten bara igång ngn gång under stekheta sommardagar. Det är oxå modulärt, vad man nu ska ha det till.

+ När det kommer till integrerade grafikkort finns de bara i de två-kärniga i5'orna så det skulle jag inte rekommendera. i5-750 och HD5450 skulle jag säga är ett smart val, HD5450 kostar inte heller så mkt (http://www.inet.se/artikel/5408689/powercolor-radeon-hd5450-5...), för att kunna utnyttja mer än så måste du spela.

Permalänk
Medlem

Recom Power Engine 580W, Hybrid denna nätaggregat om du vill ha lite billigare än Nesteg XZ
i5 750 är mycket bra till spel men alla andra programmer och speciellt flera program som körs samtidig utnyttjar HT som finns i i7 serie tom denna du nämnde 860
ocz minne är bra, corsair har bara mycket bra rykte vid överklockning, men om du går inte på gränser eller över de med överklockning så du behöver inte de
om du spelar inte mycket och då bryr du inte om maxade upplösning och alla effekter tänk på grafikkort med passiv kylning, den bästa du kan få är PowerColor HD5750 SCS3 men finns billigare säkert men inte lika kraftiga
cpu kylare du kan byta mot ngt luft kylning för ca 500kr som kommer vara riktig tyst med, speciellt då stock fläkt på H50 är lite kass om man är kräsen
så med fractal design R2 bara två 140mm fläktar slip stream och 120 i front blir det tyst och mycket svalt i burken

Permalänk
Medlem

Som kylning tänkte jag nog luft och föreslog:
Prolimatech Mega Shadow & Scythe Slip Stream 120mm 800rpm.
Det är helt enkelt den svarta versionen av Prolimatech Megahalem.

Jag har dåliga erfarenheter av Radeon så om jag inte känner jag måste, eller det helt enkelt är bortkastade pengar, väljer jag helst GeForce.

Processorvalet, ja det är ett dilema, i5 740 har ju 4 core så den borde funka även för multitreading

Permalänk

Jag rekommenderade HD5450 då det är modernt (DirectX 11, OpenGL 3.2, Shader Model 5.0, osv), relativt billigt, snabbt, och fläktlöst.

nVidia ser ut att ha fläkt på de allra flesta av sina kort, inet.se har t.ex. bara två modeller utan fläkt, 9400GT och 9500GT (http://www.inet.se/artikel/5408607/sparkle-geforce-9400gt-1gb... och http://www.inet.se/artikel/5408608/sparkle-geforce-9500gt-1gb...), men jag har ingen aning hur bra de är. Att lägga > 1000:- på ett grafikkort i en dator det inte ska spelas på låter väldigt oprisvärt.

Men jag har tolkat det som att Radeon inte fungerar alls bra i Linux så det är kanske därför du vill ha nVidia?

Permalänk
Medlem

Tack fqvarfort
DirectX 11 hadde jag missat på det kortet jag tänkt.
Det verkar ju tyvärr som jag får bita i gräset på Nvidia pga av det och då kanske man skall "nöja sig med ett billigare kort, det som du rekomenderade. Det finns ingen anledning att gå upp till 1 gb p det kortet för mig?

Nesteq PSU är något som jag också missat helt, får kolla upp det mer nogrant, anledningen till mitt PSU val ovan var nog mer bekvämhet då det fått bra recentioner och "borde passa" lådan.

Tack

Permalänk
Permalänk
Medlem

Här är ännu en, visserligen på ett 700 agg men...
http://www.silentpcreview.com/article856-page5.html

Permalänk

Jag skulle allvarlig fundera på Corsair TX650W. Flukta in på Amazon, 96 personer har ratat den 4,9 i snitt på en skala av 1,0-5,0. Det är ganska så imponerande:

http://www.amazon.com/Corsair-CMPSU...howViewpoints=1

Någon rekommenderade NesteQ- det må vara mycket bra (kollade upp nätagget och lösningen verkade mycket vettig) men det är ett litet märke och det ökar riskerna. Om det skulle bli bullrigt med Corsair (mot förmodan) så föreslår jag att du byter ut fläkten mot en Noctua (men kolla först om ljudet besvärar dig!).

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av MrZäta
Här är ännu en, visserligen på ett 700 agg men...
http://www.silentpcreview.com/article856-page5.html

Det var kanske jag som var otydlig men det är bara deras XZero-serie som är semi-fläktlös (http://www.nesteq.net/gb/products/powersupplies/asm_xzero/ind...), det är den jag rekommenderade, och den som båda mina länkar visade. Den du hittat där är ett "vanligt" nätaggregatet, inget jag skulle rekommendera om man vill ha det tyst.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Izzabelle
Jag skulle allvarlig fundera på Corsair TX650W. Flukta in på Amazon, 96 personer har ratat den 4,9 i snitt på en skala av 1,0-5,0. Det är ganska så imponerande:

http://www.amazon.com/Corsair-CMPSU...howViewpoints=1

Någon rekommenderade NesteQ- det må vara mycket bra (kollade upp nätagget och lösningen verkade mycket vettig) men det är ett litet märke och det ökar riskerna. Om det skulle bli bullrigt med Corsair (mot förmodan) så föreslår jag att du byter ut fläkten mot en Noctua (men kolla först om ljudet besvärar dig!).

TX650W är visserligen ett mycket bra nätaggregatet för en speldator som kräver hög effekt men systemet här lär dra under 200W maximalt så det är lite overkill tycker jag.

Corsair-aggen är visserligen tysta men inte helt tysta.