Värma glögg - alkoholförlust?

Permalänk
Medlem

Värma glögg - alkoholförlust?

Enkel fråga, kanske svårare svar?
Vid vilken temperatur avdunstar alkohol? (allmän fråga... går väl inte att få 100% alkohol, men nära nog?)
Vid vilken temperatur avdunstar alkohol utblandat i vätska? (I detta fall, rödvin, 14% alkohol).

I dessa tider är det säkert många som dricker glögg på ett eller annat sätt.
Själv har jag kört på att köpa rödvin och sedan diverse typiska glögg-kryddor och socker för att göra om rödvinet till mer lättdrucket glögg. På så sätt vill jag tro för mig själv att jag får billigare starkvinsglögg än den på bolaget. Sedan också, njutningen av att det är "hemtillverkat".

Det finns kryddor på ica som heter "glöggkryddor", kostar runt en 13-14kr påsen och ska räcka till 1 liter rödvin. Köper man varje kryddsort individuellt så kostar varje påse runt en 5-7kr påsen. Typ 4 olika, och det räcker till 3 liter. Jag har testat båda varianterna. Individuella kryddor blir billigare, men inte riktigt lika bra resultat. Behöver lite mer tweaking iallafall.

Hur som helst till frågan, hur varmt kan jag värma mitt rödvin innan alkoholen försvinner? Hittills har jag kört på ett sydafrikanskt vin som heter "Umbula". 3-liters boxen kostar ca 140kr litern och vinet är 14%'igt.

För att kryddorna ska smaka av sig behöver de ligga i varmt(gissar att det smakar av sig lättare om det ligger varmt) rödvin i 45-60 minuter. Några gånger har det råkat börja koka, andra gånger inte. Detta tappar jag sedan upp på flaska och korkar igen (alu-skruvkork) och dricker upp inom några dagar.

Jag har iallafall att jag märkt att jag blir berusad av detta. Svårt att säga hur mycket då jag också har oregelbundna matvanor etc och inte har tillräcklig erfarenhet för att dra någon slutsats. Tankar och idéer uppskattas

Visa signatur

Spelar mestadels Arma 3, men även sådant som Factorio och Rimworld.

Permalänk

Etanol kokar vid 78C har jag för mig, dock avdunstar det etanol vid lägre temperaturer. Det finns billiga alkoholmätare för vin som funkar bra, köp en sådan så vet du.

Visa signatur

"If you are really extreme, you never let informed facts or the scientific method hold you back from your journey to the wrong answer." (jayhall0315)
Celeron 352 @ 7822.8mhz 50k Vantage 40k 3Dmark06

Permalänk
Avstängd

Ett lock som täpper till rätt bra kan nog göra stor skillnad.
Att du tillagar större satser vid färre tillfällen kan nog också vara bra.

Permalänk
Medlem

Som Haricots skriver gör nog ett lock stor skillnad.

Se till att det inte kokar utan endast "ångar" lite. Nästan allt bör kondensera i locket och droppa tillbaka.

Visa signatur

Solen i africa! Hjälp snabbt. Tävling i klassen!
Det var High noon.
Om solen i Africa en truckförare kommer från East till Weast på huvudvägen. och exact vid eqvatorn vid Africa. Landskapet är totalt slät. På en tidpunkt var solen så ett par telestolpar gjorde så att det blev skugga.
3 gissar jag på, men kan inte förklara?

Permalänk
Entusiast
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Evil_AnAnAs
Etanol kokar vid 78C har jag för mig, dock avdunstar det etanol vid lägre temperaturer. Det finns billiga alkoholmätare för vin som funkar bra, köp en sådan så vet du.

Gissar att du syftar på en hydrometer som helt enkelt mäter densiteten.
Jag hade gett den en nogranhet på runt en procent när så det är inget precisionsintrsument. Speciellt inte om du inte vet utgångsdensiteten för oftast mäter man densitet på vin före och efter jäsning och från densitetsskillnaden kan man räkna ut ungefärlig alkoholhalt. På ett random vin vet du inte hur mycket socker det är så då är det svårt att säga.

Till trådskaparen. Alkohol börjar dunsta redan vid rumstemperatur.
Jag har inte tillgång till mina tabeller men kan kanske se om man kan uppskatta ungefär hur mycket det rör sig om när jag kommer hem.

Lösningen är hur som helst att sätta på ett lock så slipper du alla problem.

Visa signatur

Q9450, HD4850, 8 GB DDR2 800 MHz, 3x750 GB, Antec 300, Dell 2408WFP, U2410, Qnap TS-419p+ 4x2 TB Samsung F4, Asus UL30A-QX056V, Logitech Z-680, Sennheiser HD380pro, M-Audio FastTrack Pro, Ibanez sa160qm, Ibanez TB 15R, Zoom 505II, Ibanez GSR 200, Ibanez SW 35, Cort AC-15, Squier SD-3 BBL, Yamaha PSR 270, Røde NT1-A, Nikon D200, Nikkor 18-70/3,5-4,5, 70-300VR, 50/1,8, 28/2,8, Tamron 17-50/2,8, 90/2,8, Sigma 30/1,4, SB-800, SB-25, SB-24

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Zotamedu
Gissar att du syftar på en hydrometer som helt enkelt mäter densiteten.
Jag hade gett den en nogranhet på runt en procent när så det är inget precisionsintrsument. Speciellt inte om du inte vet utgångsdensiteten för oftast mäter man densitet på vin före och efter jäsning och från densitetsskillnaden kan man räkna ut ungefärlig alkoholhalt. På ett random vin vet du inte hur mycket socker det är så då är det svårt att säga.

Det var ingen hydrometer vi använde utan ett rör man hällde vin genom på något klurig sätt, det var en polare som köpte det när vi bryggde vin i större skala. Antagligen inte super perfekt men jag har för mig att vi fick bra värden när vi mätte på "riktigt" vin där de uppskattat procenthalten.

Visa signatur

"If you are really extreme, you never let informed facts or the scientific method hold you back from your journey to the wrong answer." (jayhall0315)
Celeron 352 @ 7822.8mhz 50k Vantage 40k 3Dmark06

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Evil_AnAnAs
Det var ingen hydrometer vi använde utan ett rör man hällde vin genom på något klurig sätt, det var en polare som köpte det när vi bryggde vin i större skala. Antagligen inte super perfekt men jag har för mig att vi fick bra värden när vi mätte på "riktigt" vin där de uppskattat procenthalten.

En sån mätare ger en fingervisning men den är långt ifrån exakt. Om det finns restsötma i vinet (vilket man vill ha i glögg) så är den i princip obrukbar.

Hydrometer går att använda om man mätar före och efter, och vid samma temperatur. Förutsatt att man inte blandar i något som ändrar vinets densitet...

Om du värmet det i en kastrull med lock, låt då kastrullen bli varm innan du häller i vinet för att minska tiden som vinet är upphettat.