IPRED-effekten bortblåst

Permalänk
Medlem

Well, tog lite längre tid än vad jag själv hade väntat mig, men fortfarande inte lång tid alls.
Sen är ju frågan om trafiken nu är i linje med tidigare data. Möjligt det behövs någon månad till, plus möjligtvis ett släpp av Win 7.

Sen angående Sveriges roll i den globala traffiken så kan man ta det från från alla möjliga vinklingar men faktum kvarstår att minst ett land har blivit nedpressat i gyttja för en kortare tidsperiod och är precis på väg att ta igen vad det förlorat. Sverige är inte enda land i världen med dessa lagar, inte heller första eller sista. Gemensamt för alla lagarna är att de på något sätt hämar en utveckling, vilket genom vårt sätt att kommunicera och interagera med varandra (andra länder, andra brancher) även får viss negativ effekt på övriga världen och därför hela utvecklingen.
Sure, lagarna kan säkert bidraga till att utveckling behålls eller till och med åthjälps inom vissa områden, dock ser inte jag hur det skulle kunna kompensera för negativa effekter.

Vad i hela har piratverksamhet och allmän otillåten ©-förbrytning med utveckling att göra?
Kapitlet är både långt och kort. Kort sagt kan man se det som att fildelning innebär samma sak som vår grundskola, höjer kunskapsbasen ett snäpp för att berika sammhället under lång tid. Det vi offrar är skattepengar.
Skillnad är iofs att här offras ofta privata pengar, företags pengar och övriga parters pengar utanför skattepengar. De enda som inte direkt förlorar på det är de som vet hur man drar nytta av piratfildelningen. Smart vinner, långsam förlorar.

Att sen fildelning i allmänhet gynnar utveckling är något som varje datorintresserad/samhällsintresserad snappat upp tidigt. Ökade volymer kommunikation innebär ökade volymer resurser för utveckling. Fildelning i allmänhet hjälper till att öka utvecklingen av kommunikation, därför allmänna utvecklingen. Längre ben ger snabbare gång.

Sist tänkte jag nyvaket sluddra något om hur lagar riktade mot större delar av befolkningen under vissa förutsättningar ändrar attityd och mentalitet till något som av de flesta kallas för ett sämre läge.
Missgynnet dämpas ju inte direkt av att man blir uppvisad på sitt rum när man fått smisk. Respekten för Föräldrarna i allmänhet blir sämre om Storebror får tillåtelse att missköta sig.

Blarg blarg..

Angående Sveriges betydelse för Internettrafiken i världen, presenterat i smutsiga grafer och siffror:

http://www.w3.org/2006/Talks/0811-sb-W3Cemergingtech/Internet...

Citat:

S W E D E N
SE - 9,059,651 population ('09) - Country Area: 449,965 sq km
Capital city: Stockholm - population 1,269,094 ('07)
7,295,200 Internet users as of Dec/08, 80.2% penetration, per ITU.
3,280,000 broadband subscribers as of Nov/08, per ITU, 36.3% p.r.

båda från -> http://www.internetworldstats.com/europa.htm#se

Bara för dem som vill slösa en halvtimme av sitt liv på ingenting:
Mer allmän gammal statistik
http://www.zakon.org/robert/internet/timeline/

Andra grafer över hur valda delar av marknaden "förhåller sig" till Internet. Från 2008.
http://mindpark.se/2008/08/

Ännu mer gammal historia, i tiden för Napster
http://net.doit.wisc.edu/data/flow/size/

Mer blarg, för dem som tycker om rådata
http://darkwing.uoregon.edu/~joe/kazaa.html

Visa signatur

It's not that you don't comprehend what's laid out before you, or that you're unable to process. It's all about what you're to live up to, your position, an identity created by the expectations of your affiliation.

Permalänk
Arvid Nordqvist-mannen
Citat:

Ursprungligen inskrivet av huttala
Har bara en sak att säga:

IN YOUR FACE USA!

Bwahahaha...

All hail the pirates on the seas of internet!

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av nME
Är det någon som har stats för längre tillbaka sen än två år?
Det verkar ju nästa som om det var en stor uppladdning inför IPRED, som om folk hamstrade. Är det så, och kombinerat med att nivåerna är samma nu som i mars, kan man ju spekulera huruvida IPRED än så länge haft en uppmuntrande snarare än avskräckande effekt. Dvs att folk laddade ner mycket och vande sig, och de nu tagit tillbaka vanorna som de drog på sig _inför_ IPRED?

Två år:
http://stats.autonomica.se/mrtg/sums/all_twoyear_sum.png

Kan bara nämna att jag har följt grafen och den har stigit helatiden, även för 3 år sedan så steg det. Varje år i april-maj så sjunker det, men i år var det tydligt, över en natt. Men vist såg man att det steg lite kraftigare än nogmalt under hösten 08, och nu i höst har det ju varit något extremt.
Kan också nämnas att Netnod som grafen är ifrån har slutit avtal med fler kunder, som anslutit sej under hösten, vilket bidrar. Jag skulle vilja se en graf ifrån Skanova/TeliaSonera också, eftersom jag tror att det skulle ge en än bättre bild av vad som händer.

Permalänk
Medlem

Det var ju inte överaskande.

Men jag tror att det är precis det här som APB och gänget väntat på. De är inte ute efter att stoppa piratkopiering, de är ute efter en ny inkomstkälla att rädda deras sjunkande affärsmodell med.

Och det går ju inte att göra om folk är rädda, så att vänta tills det finns gott om folk att pressa på pengar är ju bara naturligt när man tar lektioner från boken om utpressning.

Visa signatur

Xbox Live - Firaphex
Jag har inte alltid rätt, men jag utgår från det tills jag ser bevis på annat. Citera för svar
2008-06-18, Dagen då integriteten ställdes tå mot tå med maktmissbruket och förlorade.

Permalänk
Medlem

En sak jag fortfarande inte riktigt förstår är hur IPRED och alla dess tillhörigheter ens kan gå igenom. Vår regering och riksdag ska väl ändå reprensentera folket och dess intressen. Inte bara köra över och hoppas på det bästa. Att man gör så med småmål, fine, men gällande en så omfattande lag som denna, det är ju rent ut sagt tjänstefel.

Visa signatur

Citera så jag hittar tillbaka...

1: AM4 3600X, RTX 4060 OC, X570-I, 32GB 3200MHz, SF450, 34”
2: AM4 3600, RTX 3070 OC, B550-I, 16GB 3600MHz, SF750, 34”
3: AM4 3600, RTX 3070 OC, B550-I, 16GB 3200MHz, SF600, 34”

Permalänk

Kanske lite omoget uttalande, men ändå.
ÄGDA!

Visa signatur

Node 304: MSI Z87-I - Core i5 4670K - 8GB DDR3 1600Mhz Kingston HYPERX - Sapphire RX480 8GB - Crucial MX100 256GB
HTPC: ASRock H67M-GE - Core i3 2130 - 8GB DDR3 1600Mhz Corsair Vengeance - Intel X25-M G2 80GB
Laptop: Xiaomi Mi Notebook Air 13.3″

Permalänk
Medlem

Ingen är väl direkt förvånad. Det lär nog alltid förbli på detta sättet om inte våran absurt korkade efterblivna skara av pingviner i rosenbad kommer på idén att göra APB till en del av polisväsendet. MÅTTE DET ALDRIG SKE!

Kom ihåg att köpa det som för er är värt att behålla nu bara hörni! Bara för att rättsväsendet sätter stop för fuskpolisen APB behöver vi inte ruinera källorna till materialet!

Visa signatur

Desktop: MSI MPG X570 GAMING PLUS, AMD Ryzen 9 5950X, Be Quiet Dark Rock Pro 4, 32GB G.Skill Trident Z RGB 3200,
ASUS ROG STRIX GeForce GTX 1080 8GB GAMING, Samsung 970 EVO Plus 500GB
Notebook: Macbook Pro 14" M1 Pro

Permalänk

Fuck you Ipred ! Leve Svenska folket !

Permalänk
Avstängd

Att det skulle tebax viste vi ju redan, men jag säger som KTL...

Laddar jag T.ex. hem en Film, ett spel eller en skiva ch tycker att det är bra/kul så tar jag bort skiten och köper det sen istället, då det är mycket roligare att ha Orginalet, men det är inte kul att lägga 500KR på ett spel sen visar det sig att man hatar det...

Nej gillar ni det köp det...

Cheers!

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Blomster
En sak jag fortfarande inte riktigt förstår är hur IPRED och alla dess tillhörigheter ens kan gå igenom. Vår regering och riksdag ska väl ändå reprensentera folket och dess intressen. Inte bara köra över och hoppas på det bästa. Att man gör så med småmål, fine, men gällande en så omfattande lag som denna, det är ju rent ut sagt tjänstefel.

Nej de lyssnar inte på folket. De lyder världsfinansen.

Visa signatur

Dator: Fractal Design 650w modulär - Piledriver FX8350 + Arctic Cooling Freezer Xtreme Rev 2 - 4x2 gb Corsair Dominator 1866 mhz 9-9-9-24 - 1x 500 gb sataII, 1x640 Western Black Caviar, 1x Crucial m4 128 GB SSD - Fireface UCX (ljudkort) - SAPPHIRE Radeon HD7870GHZ (överclockat) - ASUS någonting lite över medelklass, 3 st 120mm chassifläktar Windows 8.1 x64

Permalänk
Avstängd

Jag blev invited till torrentstart som kräver användarnamn och lösenord, och enligt hovrätten så är sådana sidor typ lagliga. Frågan är när vi blir olagliga? 12k medlemmar idag

Visa signatur

P182. i5 750@4,01. 5770. 4GB corsair 1600mhz. win7 ultimate 64.X-25 g2 160GB. noctua nh-u12p.
Foto: D5100. 18-55mm.50mm1,8. sb800.

http://corruptio.blog.com/

Permalänk
Avstängd
Citat:

Ursprungligen inskrivet av damiano
Jag blev invited till torrentstart som kräver användarnamn och lösenord, och enligt hovrätten så är sådana sidor typ lagliga. Frågan är när vi blir olagliga? 12k medlemmar idag

Det har ju lixom inget med Members att göra det får ju vara hur många som helst, det handlar om vad man delar och tankar...

Permalänk
Medlem

Alla amatörer är borta så nu tankas det som aldrig förr

Visa signatur

Massa skit innanför ett CoolerMaster Cosmos II

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Inian
Kan ju även vara så att precis när April började så började också det fina vädret för året, och nu när vädret är sunkigt igen så ökar nerladdningen och soffpotatisandet.

Så sant...jag läste för ett tag sedan att nedladdningen sjunker alltid vid den årstiden väldigt mycket...så dessa stats är inte så mycket att hänga i granen... Bara för ipred kom just då, så trodde de att det beror på det....

Det kanske var en liten del som sluta att tanka pirat för de blev lite rädda...men jag tror de flesta körde på som vanligt....

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av InluZion
Det har ju lixom inget med Members att göra det får ju vara hur många som helst, det handlar om vad man delar och tankar...

Tror han syftar på det fallet med en stängd server där det delades ut ljudböcker.
Endast de med lösenord hade tillgång och då det inte var släppt för allmänheten så var det okej trots att det bara är en ftp i princip.

Så rent teoretiskt så är en ftp okej sålänge lösenordet inte är ute o flaxar eller är publicerat någonstans och då får man lägga upp och dela med sig av vad man nu vill.

Visa signatur

Belysningstekniker låter väl lagom flummigt?
signature your as this use backwards this read to enough dumb were you if

Permalänk
Medlem

Som väntat, precis som när man fick cancer av chips. Om någon kommer ihåg det? Ingen åt chips i 2 månader, sen slutade media att skriva om det och allt blev som vanligt igen.

Visa signatur

“Problems that remain persistently insoluble should always be suspected as questions asked in the wrong way.” ― Alan W. Watts

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av warh0g
Som väntat, precis som när man fick cancer av chips. Om någon kommer ihåg det? Ingen åt chips i 2 månader, sen slutade media att skriva om det och allt blev som vanligt igen.

Fast media slutade att skriva om det eftersom det uppdagades att det krävdes flera chipspåsar om dagen under en otroligt lång tid för att man skulle kunna hamna i en riskgrupp. Det var ju trots allt ett ämne som fanns i chips som de blåste upp. Att de förträngde att mängden var viktig också var det som spräckte bubblan.

Visa signatur

Belysningstekniker låter väl lagom flummigt?
signature your as this use backwards this read to enough dumb were you if

Permalänk
Avstängd
Citat:

Ursprungligen inskrivet av InluZion
Det har ju lixom inget med Members att göra det får ju vara hur många som helst, det handlar om vad man delar och tankar...

Ok! förklara vad du menar, för jag har läst dommen och den hade med members att göra!

Visa signatur

P182. i5 750@4,01. 5770. 4GB corsair 1600mhz. win7 ultimate 64.X-25 g2 160GB. noctua nh-u12p.
Foto: D5100. 18-55mm.50mm1,8. sb800.

http://corruptio.blog.com/

Permalänk
Avstängd
Citat:

Ursprungligen inskrivet av mortifer666
Tror han syftar på det fallet med en stängd server där det delades ut ljudböcker.
Endast de med lösenord hade tillgång och då det inte var släppt för allmänheten så var det okej trots att det bara är en ftp i princip.

Så rent teoretiskt så är en ftp okej sålänge lösenordet inte är ute o flaxar eller är publicerat någonstans och då får man lägga upp och dela med sig av vad man nu vill.

Men hur många medlemmar på en sida innan staten/usa säger stopp?

Visa signatur

P182. i5 750@4,01. 5770. 4GB corsair 1600mhz. win7 ultimate 64.X-25 g2 160GB. noctua nh-u12p.
Foto: D5100. 18-55mm.50mm1,8. sb800.

http://corruptio.blog.com/

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av damiano
Men hur många medlemmar på en sida innan staten/usa säger stopp?

Tja det är ju en bra fråga. Hur stor är en grupp?
Hur många är ett gäng vänner?

Visa signatur

Belysningstekniker låter väl lagom flummigt?
signature your as this use backwards this read to enough dumb were you if

Permalänk
Hedersmedlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av InluZion
Det har ju lixom inget med Members att göra det får ju vara hur många som helst, det handlar om vad man delar och tankar...

Näe. Det handlar faktiskt inte om vad man tankar. Men det kan ju tilläggast att lagar och regler kring upphovsrätt i folkgrupperingar är något av det mest godtyckliga som finns. Så det är inte konstigt att förvirringen är utbredd här. Sådant ändras mycket med tiden och gråzonerna varierar en hel del i storlek.

Ett slutet sällskap, så som en familj kan dela med sig fritt, allt utom program. Men som exempel då. Vad är en familj? Ja moraliskt är det kanske inte så svårdefinierat, men vad lagen säger är inte alltid lika lätt. Ordet familj betyder ungefär de som delar tak. I Sverige idag måste man exempelvis inte vara gift. Man kan ju ha en familj mamma mamma barn utan giftemål eller någon juridisk inblandning. Vart drar man då gränsen för familjen enligt lagen? Är det ok att dela med sig av media till sin moster? Till Min kusins kusin? Det finns ingen lag som pekar exakt här utan det handlar om gåzoner.
Liknande är det med slutna sällskap, även om mediaindustrin tryckt tillbaka denna grupp ganska duktigt de senaste åren. Föreningar kan ha en stor fördel då föreningar är avgränsade grupper i samhället. En dansförening får inte spela musik utan att betala till stim, om denna klubb är öppen för nya medlemmar då det är en publik organisation, men hur är det om denna hålls stängd?Och framförallt, vad innebär egentligen att klubben är stängd?
En grupp som har lite mer spelrum i lagen än andra är gamla hemliga ordens. Exempelvis stenhuggarna och liknande då dessa föreningar har tydliga inträdeskrav och är en absolut avgränsning av gruppen.

När man då kommer till slutna sällskap på nätet så är det mycket svårare. Visserligen kan sällskapen vara precis lika avgränsade som fysiska föreningar eller liknande, men just detta med att internet inte begränsar sig till en fysisk plats gör att man ofta ser på internetgrupper som något mindre begränsat och privat vilket gör att i upphovsrättsmått mätt så ogillas internetgrupper mer. Så är det bara, oavsett vad man tycker om detta.
Så den viktiga frågan står egentligen i hur öppen en grupp är för omvärlden om man vill dela med sig av upphovsrättsskyddat material.
Mmm, tänkvärt.

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx • 🥽 → VR: Samsung HMD Odyssey+
🎧 → Steelseries arctic 7 2019
🖱️ → Logitech g603 | ⌨️ → Logitech MX Keys
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av warh0g
Som väntat, precis som när man fick cancer av chips. Om någon kommer ihåg det? Ingen åt chips i 2 månader, sen slutade media att skriva om det och allt blev som vanligt igen.

Så är det alltid. Media älskar att blåsa upp allting.
Men samtidigt hade iPred kunna bli skit på pappret, eftersom det skulle ge bolag för stora möjligheter att slå ned den lilla människan. Så det är ju högst oväntat, men lika positivt, att lagen inte gjort speciellt mycket. Känns som pengarna hade behövts på andra ställen.

Riv bort FRA och iPred - lägg pengarna på en lobotomi åt Göran Hägglund och skicka Carola ensam till månen. Där har vi lite konstruktiv användning till pengarna som annars bara är till för att agera efter gamla avlyssningsprinciper.

Permalänk

Det finns en liknande lag i finnland ...den höll i 3 månader sedan var allt brebandstrafik normalt igen

Permalänk
Medlem

Ingen har hävdat att Ipred skulle få bort piratkopieringen helt. Men ni måste ändå erkänna att Ipred har påverkat människorna. Hur och i hur stor utsträckning påverkan blev kan man diskutera dock. En sak är säkert dock trafiken har återgått till gamla nivåer, men den har inte gått upp till nivån där den borde ha varit utan Ipred.

Detta är förstås någo t man kan diskutera i all oändligthet men den plötsliga minskningen av internettrafiken kan bara skyllas på Ipred. Varken det fina vädret eller fotboll på TV kan orsaka sådana fall.

Tittar man på gamla data och grafer så ser man att trafiken har stigit i princip hela tiden. Att trafiken har nu återgått till gamla nivåer innebär inte att Ipred har misslyckats.

Nu är detta min spekulation så jag hoppas jag inte blir hängt för det, men jag anser att Ipred har haft en stor effekt. Framför allt har nog vanliga Svenssons påverkats mest - såna som kan betala men tidigare låtit bli. Nu är det helt enkelt säkrare att betala för sig än att riskera något.
Detta är förstås omöjligt att bevisa eller motbevisa så ni får ta det med nypa salt.

Permalänk
Medlem

Fint ju! Yarr pirater

Visa signatur

AMD FX 9590 Kyls med vatten || ASUS Formula Z || Corsair 32 GB 2400MHz Vengence Pro || Samsung 840 pro || 2xIntel x25-M G2 SSD raid 0 || AMD Asus 290 || Fractal Design Newton R2 1000W || Corsair 540 air ||

Permalänk
Medlem

Så konstigt, det har ju inte hänt något sen lagen kom. 3 fall(?) och ingen har ens kommit till domstol. Sen har det även kommit fram på flera håll att det är dyrare att jaga fildelare än att inte bry sig för musikindustrin.

Dom får svälja sin stolthet och inse att fildelningen inte är deras död, utan deras ända hopp om att överleva. När dom inser detta kommer det bli win - win för båda parterna.

Den illegala fildelningen kommer aldrig att kunna stoppas, men tjänster som spotify och voddler kommer minska den ligalag fildelningen.

Fast det beror på, spotify har ju blivit såpas populärt pga att det är gratis, men dom går ändå runt. Voddler tror jag inte kommer bli lika stort, pga att vad jag har läst har dom ingen avsikt att göra all gratis, iaf inte nya filmer. Läste att dom skulle ta betalt för nya filmer (ett pris som motsvarar, en biobiljett, popcorn och dricka). Detta tror jag inte kommer motverka nerladdningen av nya stora biofilmer. Eftersom det är bevisat att illegal fildelning är så lätt och så svårt att stoppa.

Det jag tror skulle fungera bäst är att dom skulle försörja sig på reklamen, säg att allt blir gratis på voddler (även ny biofilmer, men dom kanske släpps en vecka senare om man har gratistjänsten från voddler) Detta skulle leda till att nästan alla som fildelar skulle gå över till denna tjänsten, reklam bolagen skulle betala väldigt mycket pengar för att få 30 sec innan varje film startar.

Men vi får se vad som händer.

Visa signatur

pff

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av warh0g
Som väntat, precis som när man fick cancer av chips. Om någon kommer ihåg det? Ingen åt chips i 2 månader, sen slutade media att skriva om det och allt blev som vanligt igen.

Sen ändrade dom flesta chipsmakare i sina processer så att det blev mycket mindre av det farliga ämnet...

Permalänk
Medlem

Det har ju å andra sidan kommit flera lagliga tjänster nu också och fler köper ju spel osv på nätet. Tror det är laglig trafik också såklart.

Visa signatur

13900KS | 32GB 6400 DDR5 | 4090 FE | Samsung G8 Oled
ASUS ROG Strix Z790-F Gaming | Fractal Torrent White | Corsair HX1200

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av huttala
Har bara en sak att säga:

IN YOUR FACE USA!

Bwahahaha...

Vad har USA med detta att göra?

Visa signatur

Massa skit innanför ett CoolerMaster Cosmos II

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av andnewman
Kan bara nämna att jag har följt grafen och den har stigit helatiden, även för 3 år sedan så steg det. Varje år i april-maj så sjunker det, men i år var det tydligt, över en natt. Men vist såg man att det steg lite kraftigare än nogmalt under hösten 08, och nu i höst har det ju varit något extremt.
Kan också nämnas att Netnod som grafen är ifrån har slutit avtal med fler kunder, som anslutit sej under hösten, vilket bidrar. Jag skulle vilja se en graf ifrån Skanova/TeliaSonera också, eftersom jag tror att det skulle ge en än bättre bild av vad som händer.

Trafiken sjunker ju alltid fram mot våren/sommaren
men som du säger där så är det tydligt att det är en "vägg" som peakar rakt ner bara från 1 april där.. men men, vi är på G upp igen, och fildelningen minskar inte mer i alla fall, det är huvudsaken