Smidigt användande av 2 skärmar till HTPC?

Permalänk

Smidigt användande av 2 skärmar till HTPC?

Bakgrundsinfo:
*Hyfsat ny stationär dator med 22" LCD som kör 1680*1050 via ATI graffe. Win XP som OS.
*Datorn är också kopplad till en reciever med hdmi-växel med dvi->hdmi-kabel för bild och optisk kabel för ljud.
*Recievern trycker ut ljudet via en massa högtalare och bilden till en 42" plasma-tv som kör 1920*1080 via hdmi-kabel.
*TV:n är uppsatt som extended desktop till datorn.
*Jag har ett trådlöst tangentbord med inbyggd mus som man kan styra datorn med om man sitter framför TV:n.

Min idé:
Eftersom jag har en dator som klarar HD-material och som är uppkopplad till ljud- och bildsystemet så känns det lite onödigt att köpa en dedikerad HTPC för närvarande. Vad jag vill göra är att få ett enkelt och smidigt handhavande av datorn så att den blir så HTPC-lik som möjligt. Målet är att man ska kunna sätta sig i soffan och dra igång film och musik därifrån utan att behöva pilla med datorn först. (givet att datorn är igång alltså)

Problemet:
I början startade jag filmerna på datorn i typ VLC och drog sedan över dem till TV-skärmen men detta blev lite segt då man skulle byta film osv. Då började jag kolla efter kompletta mediaspelare såsom XBMC som jag tycker funkar väldigt bra. Problemet med XBMC är att man inte kan flytta fönstret till en annan skärm då det är i fullskärmsläge. Därför skapade jag en hotkey i ATI:s grafikprogram CCC som gjorde att skärm 1 och 2 bytte plats med varandra om man tryckte på Ctrl+Alt+S. Tyvärr blir det problem i och med att skärmarna har olika upplösning. Efter 2 byten har båda skärmarna 1680*1050 och man måste in och pilla i inställningarna. Osv...

Vad jag skulle vilja ha är en inställning som gör att XBMC alltid öppnas på skärm 2 och en genväg till XBMC som ligger på den delen av skrivbordet. Kan detta göras? Alternativa lösningar med andra mediaprogram är också välkomna, bara det blir så smidigt som möjligt. Kan Vista Mediacenter klara detta kanske?

Tack på förhand

Visa signatur

~ Proud member of Essingeleden Slalom Club ~

Permalänk
Medlem

Skulle rekommendera MediaPortal, kolla på http://www.team-mediaportal.com

Visa signatur

http://www.speedtest.fi/se/ - hastighetstest för bredband, 3G-internet, WLAN, grafikkort, processor, hårdskiva, allt på svenska!

Permalänk

Tackar, hittade faktiskt den själv under dagen och har precis fått den att alltid starta i helskärmsläge på TV-skärmen (skärm 2). Perfekt!

Tyvärr har jag inte fått MP att spela upp film ännu, den hänger sig varje gång. Men det ska väl inte vara omöjligt att fixa, återkommer.

Edit: MediaPortal verkar vilja ha en massa codecs installerade i windows för att det ska funka tillfredsställande. Problemet kanske beror på det. XBMC hade allt inbyggt från start vilket jag tycker är smidigare.

Edit2:

FIXAT!!

Tröttnade på MediaPortal för det var så meckigt och började söka efter lösningar till XBMC igen istället. Hittade till slut denna tråd:
http://xbmc.org/forum/showthread.php?t=37417
där man kan ladda ner ett litet program som startar XBMC i windowed mode, flyttar det till TV-skärmen och tar bort "windows-kanterna". Har man ställt in TV:ns upplösning i XBMC så blir detta samma sak som fullskärm. Skapade sedan en genväg till specialprogrammet och gav denna kortkommando X. Så om datorn är på så är det nu bara att sätta sig i soffan, sätta på TV och reciever och trycka på Ctrl+Alt+X på det trådlösa tangentbordet så startar XBMC. (nej, man kan inte ha en genväg på TV:ns del av skrivbordet för att starta programmet för genvägen flyttas till datorns del av skrivbordet så fort TV:n stängs av)

Edit3:

XBMC-lösningen ovan visade sig ge ryckig bild av oförklarlig anledning. Därför återgick jag till att lösa alla codec-strul med MediaPortal. Efter lite jobb så har jag nu en fungerande MediaPortal-setup.

Visa signatur

~ Proud member of Essingeleden Slalom Club ~