Krönika: Nördkultur är knappast onödigt trams

Permalänk
Melding Plague

Krönika: Nördkultur är knappast onödigt trams

Nördkultur, skulle vissa säga, är onödigt trams. De kan inte ha mer fel, skriver Magnus Aschan.

Läs hela artikeln här

Visa signatur

Observera att samma trivselregler gäller i kommentarstrådarna som i övriga forumet och att brott mot dessa kan leda till avstängning. Kontakta redaktionen om du vill uppmärksamma fel i artikeln eller framföra andra synpunkter.

Permalänk
Medlem

Jag tycker det är härligt att det äntligen inte är fult att vara smart. Att det kan vara kul med pyssel som Ordlig, eller kunna diskutera saker sakligt utan att folk ska ta det som personangrepp. Känns verkligen som att det finns saker som är mycket bättre nu än förr, folk vågar i större grad vara sig själva och de flesta tycker det är en bra sak

Permalänk

Semantik. Den som har anslutit sin dator till ett globalt nätverk som kallas för internet eller har en portabel telefon så den kan ringa till personer är inte längre en nörd. På frågan varför? Jo för varenda kotte har detta ovanför idag och varenda kotte är inte en nörd, då har ordet förlorat sitt betydelse om alla är det.

En nörd är för mig en person som utmärker sig väldigt mycket åt ett visst håll och det bör även avspegla det sociala.

Permalänk

jepp, de finns, men sen ser man samma personer sitta och beklaga sig själva när datorn deras krånglar och kan inte fixa den.
det gör ju iofs jag med då jag inte heller kan nått om datorer, men jag har aldrig någonsin sett ned på eller hånat de som spenderar mycket tid i datorers/spel/teknikens värld, jag respekterar de som gör det.

Visa signatur

keep your friends close but your enemies even closer

Permalänk

skulle kanske inte säga "kronan...", men visst har de flesta disruptiva teknologierna gjorts av nördar. det brukar jag säga till folk som kommenterar "nörd" på dumt vis. T.ex. utan Steve Jobs, ingen Apple iphone, utan iPhone igen etc etc etc
Men även inom den "tysta akademiska" forskningen finns det nördar, personer som dedikarar sina liv till sina uppdrag som förändrar civilisationens utveckling mer, ibland mindre. Fråga en forskare om vad hen gör, då blir i jämförelse en StarWars nörd eller programmerare hänvisad till barnbänken i hörnet!

Visa signatur

--------------------------

Permalänk
Medlem

De som kallas för nördar har genom åren tom avfärdats av andra nördar inom andra områden och givetvis åt andra hållet också. Vi som var med på tex 80-talet blev sedda som konstiga av tex de som vigdes sitt liv åt astronomi, politik osv trots att vi var rätt lika i grunden, vi dedikerade våra liv åt det vi tyckte var roligt och spännande och hade ofta svårt att förstå andras dedikation till sitt intresse, de första som jag vet kallades nördar och även hackers var forskare på MIT som brann för sin modelljärnväg, man måste inte kunna hela hackerhistorien för att vara nörd.

Permalänk
Medlem

Nörderi hos mig har innebörden att en individ har ett passionerat intresse inom ett specifikt område.

Att sakna andra förmågor har oftast inte med nörderiet i sig att göra, även om ett långsiktigt ensidigt intresse ofta medför att nätverken blir tämligen små och högspecialiserade.

Det finns såklart en risk för ofrivillig ensamhet, som är lättare att hantera när det går att finna likasinnade globalt.

Min förhoppningen är att tekniken under detta sekel ska komma så långt att alla får chansen att arbeta passionsorienterat, när automatiserad produktionskraft och post-kapitalism har tagit över. När ständig tillväxt inte längre är det enda som eftersträvas och alla bolag ingår i cirkulära affärsmodeller och komplexa stöttande ekosystem.