Blir laddtider långsammare om de ligger på en sekundär disk som är snabbare än den primära OS-disken?

Permalänk
Medlem

Blir laddtider långsammare om de ligger på en sekundär disk som är snabbare än den primära OS-disken?

Hej hej!

Har försökt hitta svar på internet men det mesta verkar bara vara killgissningar på quora och tomshardware. Så hoppas någon här har bättre expertis än jag på området.
Jag har alltid kört en primär liten disk som C-drive för Windows och sen lagrat spel och annat på en sekundär större disk. Detta för att det ska va så smidigt som möjligt att göra en clean windows-installation. Mitt nuvarande system har bara s-ata så har inte kunnat få särskilt höga hastigheter men ska bygga nytt system nu.
Mitt nya moderkort har två m.2-platser varav en är pcie 5. Min tanke är att bara köpa en billig liten disk för windows som har typ läs/skriv på 3000/1000 och sätta i pcie 4-slotten, och längre fram en riktigt snabb pcie 5-disk för spel. Men jag är helt oinsatt i hur det fungerar med filhantering i Windows.
Min fråga är alltså om laddtider för spel som ligger på en snabb disk flaskas av en långsammare OS-disk? Går läsningen på något sätt via Windows så att den flaskas?

Spydiga besserwisser-svar undanbedes tack.

Permalänk
Hedersmedlem

Generellt sett nej. Om du bara vill ladda in innehållet i en fil till minnet så spelar det ingen roll vad det är för hastighet på OS-disken. Utan det är hastigheten på disken där filerna ligger som spelar roll.

Med det sagt så är svaret nog lite "det beror på". För även om det generellt inte spelar någon roll så kanske spelet eller programmet du kör sparar saker på OS-disken, tex om du har swap på OS-disken. Oavsett så blir det snabbare att ha filer på en snabb disk eftersom allt ju ska laddas från originalet från början så att säga.

Jag kan också säga att jag brukar göra som du, en disk för OS'et och en för lagring. Nu senast så köpte jag dock en stor M.2 SSD till mitt OS och lagrar även saker på den. Typiskt sett spel och annat som jag vill ska ladda snabbt, men som det inte spelar någon roll om jag blir av med om OS'et kraschar. Det är ju bara att installera om från Steam eller var de nu kommer ifrån.

Visa signatur

Använd gilla för att markera nyttiga inlägg!

Permalänk
Medlem

Tack för svar!
Med swap, syftar du på när RAM blir fullt och pagefilen används? Men mellan tummen och pekfingret så är typ 90-95% av total laddtid från disken där spelet är installerat? Att lite config och saveslots hamnar i user-mappen på OS-driven är ju lugnt, men om saker som t ex texturer cacheas på den långsammare disken vore trist.
Sant att det är lätt att installera om, men det är rätt nice att snabbt kunna återställa installerat bibliotek, använder Steam, Epic och lite GOG.

Permalänk
Moderator
Brons i quiz

Laddtider beror på, just nu iallafall, random read som kan ligga på tiotals MB/s och inte sequential read på ett antal GB/s eftersom det är många småfiler som skall laddas upp till RAM och inte enstaka gigantiska filer. Sen kan directstorage ändra detta och då kan hög sequential read komma till nytta för spel.

Visa signatur

Citera om du vill ha svar!
Tycker du om sidospår? :D Besök The Wiki Game
Har du fråga angående modereringen? PM till Moderatorerna eller Kontaktformulär