Resultat från Snabbkoll och Veckans fråga

Permalänk
Redaktion
Redaktionschef

Resultat från Snabbkoll och Veckans fråga

Varje vecka gör vi högst vetenskapliga undersökningar* i Snabbkollen och Veckans fråga, där vi frågar om allt från allmänna datorvanor, preferenser när det kommer till kringutrustning eller om du gillar något eller ej. Även om vi brukar ta upp resultaten varje vecka i Fredagspanelen, händer det att resultaten bara försvinner ut i etern. Det är ju inte så bra, så vi tar och ändrar på det genom att samla resultaten från både Snabbkollen och Veckans fråga.

Tanken är att i den här tråden lyfta fram resultaten från enkäterna och skapa ett utrymme där dessa kan diskuteras. Resultaten är intressanta, ibland oväntade och i vissa fall till och med chockerande. Visste du, till exempel, att 80 procent av SweClockers besökare fortfarande äger TV-apparater i "barnstorlek"? Eller att 84 procent kör tangentbord med mekaniska brytare? 8 procent använder mus helt utan skyddande musmatta!

Sjuka, och ibland mindre sjuka, siffror kommer varje vecka sammanställas och läggas in i den här tråden för att skapa underhållande underlag som kan diskuteras helt fritt.

*Mild överdrift.

Permalänk
Redaktion
Redaktionschef

V.18: Snabbkoll: Använder du routern från din internetleverantör?

Det går att grotta ner sig ordentligt i nätverksprodukter av olika slag. Vissa bryr sig inte alls och nöjer sig med att använda den gamla nätverksdosan man ärvt från storasyskon medan andra tycker det är viktigt att ha rätt hårdvara med purfärsk mjukvara för att hålla sig uppdaterad på säkerhetsfronten. Sedan finns det sådana som nöjer sig med att använda routern som internetleverantören skickar till en.

3 maj ställdes frågan: Använder du routern från din internetleverantör? Resultatet av denna fråga hittar ni nedan:

Har du en router från din internetleverantör eller har du skaffat en själv?

Jag använder en router jag skaffat själv

80%

6100

Jag använder en router från min internetleverantör

19%

1433

Jag har ingen router

1%

103

Totalt

7636

Resultaten var inte precis oväntade. Rungande 80 procent av deltagarna använder en egen router i stället för den som försetts av internetleverantören. 19 procent använder den router ISP:n försett. Något som poängterades i tråden var dock att folk som använder ISP-försedda routern använder denna i bryggat läge för att skicka vidare internet till en annan router, vilket kan göra siffrorna lite missvisande. 1 procent av deltagarna verkar ha nätverkskabeln kopplad direkt i modermodemet, vilket är livsfarligt och öppnar endast upp för internetninjor att använda kommandorörelser för att slinka in bakvägen.

Vad tänker du om resultatet? Trodde du att fler skulle använda ISP-försedd router, eller är resultatet vad du väntat dig? Är du lika nyfiken som jag om vad 1%-gänget använder för att leta sig ut på intranätet?

Omröstningen i fråga med tillhörande tråd hittar du här: Snabbkoll: Använder du routern från din internetleverantör?

Permalänk
Redaktion
Redaktionschef

V.18: Veckans fråga: Äger du en 2D-skrivare?

För 20 år sedan var skrivare en betydligt vanligare syn i hemmen, men numera börjar man klia sig i huvudet och ställa följdfrågor som "vad är ens papper" när utskrift kommer på tal. 4 maj ställde vi frågan om huruvida du äger en 2D-skrivare och av vilken typ. Se resultat nedan:

Äger du en 2D-skrivare?

Ja, en bläckstråleskrivare

25%

604

Ja, en laserskrivare

49%

1179

Ja, en matrisskrivare

0%

8

Ja, en radskrivare

0%

4

Nej, har tillgång till skrivare på jobb/skola

17%

411

Nej, jag har tillgång till skrivare någon annan stans

4%

105

Nej, jag skriver aldrig ut

5%

112

Totalt

2423

Det är lätt att bli hemmablind och anta att ens eget sätt att leva är standard, men resultatet av denna Veckans fråga var ändå ett tydligt tecken på att man ibland inte vet allt. Nästan 75 procent svarade att de äger en skrivare, vilket var betydligt fler än vad som väntades. Varav dessa satt 25 procent på bläckstråleskrivare, medan 49 procent körde snäppet modernare laserskrivare. 4 personer klickade i att de använder radskrivare, vilket är helt sjukt om det är sant.

Utöver detta var det lite över en femtedel som skriver ut utanför hemmet och 5 procent verkar ha anammat en papperslös livsstil och skriver aldrig ut något.

Länk till frågan i fråga och tillhörande tråd har ni här: Veckans fråga: Äger du en 2D-skrivare?

Permalänk
Redaktion
Redaktionschef

V.19: Snabbkoll: Står eller sitter du vid skrivbordet?

Oavsett om man sitter eller står vid skrivbordet när man jobbar eller spelar är det riktigt viktigt att hålla ergonomin på topp. I snabbkollen som kördes 10 maj undrade vi hur skrivbordsanvändandet såg ut bland SweClockare och resultatet ser ut som sådan:

Står eller sitter du vid skrivbordet?

Står alltid

2%

63

Står oftast, men sitter ibland

5%

153

Sitter alltid

51%

1719

Sitter oftast, men står ibland

37%

1266

Ståsitter

1%

24

Ligger ner

4%

123

Sitter med skrivbordet på ståhöjd (FZ-Daniel style)

1%

21

Totalt

3358

Att stå och jobba är skönt för vissa, men det verkar inte som att SweClockers har anammat ståstilen. 51 procent svarade att de alltid sitter medan 37 procent sitter majoriteten av tiden vid skrivbordet, men står ibland. Mest intressanta är att 4 procent svarade att de ligger ner vid skrivbordet. Hur? Oklart. Men gissningsvis används en japansk gamingsäng!

Vad tänker du om resultatet? Trodde du det skulle vara fler som stod upp, eller är resultatet vad du väntade dig? Har du testat att sitta med skrivbordet på ståhöjd likt Daniel på FZ?

Snabbkollen i fråga med tillhörande tråd hittar ni här: Snabbkoll: Står eller sitter du vid skrivbordet?

Permalänk
Redaktion
Redaktionschef

V.19: Veckans fråga: Vilket bildförhållande föredrar du?

4:3-skärmar är ett minne blott på skrivbordet och utbudet av bredare paneler blir allt mer lättillgängligt. Veckans fråga som ställdes 11 maj fick bildförhållande vara i fokus och mer specifikt handlade det om vilket bildförhållande du föredrog. Resultatet lyder som sådan:

Vilket bildförhållande föredrar du?

1:1

0%

10

3:2

2%

31

4:3

2%

44

16:9

34%

691

16:10

30%

604

21:9

25%

512

32:9

7%

144

Annat alternativ

0%

9

Totalt

2045

Som du kan läsa i tabellen är 16:9 det bildförhållande som föredras med 34 procent av rösterna och det följs av 16:10 med 30 procent av rösterna. Ultrabrett format som 21:9 och 32:9 blir allt mer populärt och fler föredrar sådana skärmar, men vanliga widescreen-paneler är ändå det som föredras mest i slutändan.

Anledningen till att denna fråga ställdes var primärt för att att jämföra resultatet med en liknande fråga som ställdes på SweClockers under våren 2020. Resultaten från denna enkätfråga såg lite annorlunda ut då 61 procent svarade 16:9 vilket följdes av 21:9 med 20 procent och 16:10 med 14 procent. Värt att poängtera att denna fråga handlade om vilket bildförhållande du hade på skärmen just nu, inte vad man föredrog.

Vad tänker du om resultatet? Tror du att widescreen vara det folk föredrar mest för all framtid, eller tror du att ultrawide kommer komma gå om?

Originalfrågan med tillhörande tråd har ni här: Veckans fråga: Vilket bildförhållande föredrar du?

Permalänk
Redaktion
Redaktionschef

V.20: Snabbkoll: Laddar du din telefon trådlöst?

Trådlös laddning är smidigt, men erbjuder oftast inte lika snabb laddningshastighet som med kabel. I snabbkollsfrågan som ställdes 17 maj rekade vi läget hur användandet av trådlös laddning i telefoner ser ut. Resultatet har ni här:

Laddar du telefonen trådlöst?

Ja, enbart trådlöst

13%

802

Ja, trådlöst och kabel

25%

1535

Nej, min telefon har stöd men jag föredrar kabel

36%

2229

Nej, min telefon har inte stöd för det

26%

1634

Totalt

6200

Så, är trådlös laddning framtiden? Möjligtvis. Men hos SweClockers-användare är det endast 13 procent som anammat trådlös laddning med sina telefoner. 36 procent av rösterna fick alternativet att man helst laddar med kabel, trots att stöd för trådlös laddning finns medan 26 procent svarade att deras telefoner inte har stöd för trådlös laddning. 25 procent kör både och.

Vad tänker du om resultatet? Tycker du det är konstigt att inte fler anammat trådlös laddning? Speciellt nu när den är mer lättillgänglig än tidigare och betydligt snabbare?

Snabbkoll med tillhörande tråd hittar ni här: Snabbkoll: Laddar du din telefon trådlöst?

Permalänk
Redaktion
Redaktionschef

V.20: Veckans fråga: Vad är viktigt när du köper robotdammsugare?

Städning är sällan den roligaste uppgift man har i hemmet, men den kan göras enklare med hjälp av robotdammsugare. Veckans fråga som ställdes 18 maj frågade Roborock SweClockers om vad som är viktigast när man väljer robotdammsugare.

Vad är viktigt när du ska välja en robotdammsugare?

Sugkraft

18%

451

Moppfunktion

6%

149

Tillverkaren

3%

66

Ljudnivån

7%

173

Tillgängliga tillbehör (dockningsstationer och liknande)

4%

113

Mjukvara

11%

273

Styrning från telefonen

9%

228

Stöd för smarta hem-system

5%

139

Utseendet

1%

29

Storlek

2%

59

Kapacitet för uppsamling

5%

140

Pris

12%

315

Navigation

15%

393

Annat (berätta i kommentarstråden!)

2%

42

Totalt

2570

För att sammanfatta är fyra punkter viktigast när robotdammsugare ska väljas: Sugkraft, navigation, pris och mjukvara. I andra änden hittar vi utseende, storlek och vilket företag som tillverkat dammsugaren. Funktion före form, alltså.

Är du chockad över resultatet, eller gick det i linje med dina föraningar? Håller du med, eller tycker du andra funktioner är viktigare? Har SweClockers rätt eller fel?

Frågan med tillhörande tråd hittar du här: Veckans fråga: Vad är viktigt när du köper robotdammsugare?

Permalänk
Redaktion
Redaktionschef

V. 21: Snabbkoll: Har du ett tangentbord med mekaniska brytare?

Mekaniska brytare eller ej? Det är vad snabbkollen 24 maj handlade om. Resultaten har ni här:

Har du mekaniska brytare i ditt tangentbord?

Ja

80%

4274

Nej

20%

1088

Totalt

5362

En stabil 80/20-split där större delen svarade att mekaniska brytare användes i tangentbordet. Det är tydligt vad SweClockers medlemmar gillar att använda, men extra intressant blir det när vi jämför med tidigare siffror. Våren 2020 kördes en liknande fråga och då svarade 83 procent att de använde mekaniska brytare i sina tangentbord, följt av 10 procent som körde rubber dome.

Känner du att resultatet är knasigt? Trodde du fler anammat mekaniska brytare före andra typer? Är egentligen inte membran och saxbrytare egentligen mekaniska också?

Snabbkoll och tråd har ni här: Snabbkoll: Har du ett tangentbord med mekaniska brytare?

Permalänk
Redaktion
Redaktionschef

V.21: Veckans fråga: Äger du en elbil?

Varje vecka kikar vi på de mest populära trådarna i forumet och varje vecka toppas listan av en tråd. Och det är elbilstråden. Veckans fråga som kördes 25 maj frågade vi hur elbilsägandet på SweClockers egentligen ser ut och resultatet är detta:

Äger du en elbil?

Ja!

24%

673

Njae, jag äger en hybridbil

11%

292

Nej, jag äger en bensinbil

30%

818

Nej, jag äger en dieselbil

19%

523

Nej, jag äger ingen bil

16%

446

Totalt

2752

När det kommer till tekniska framgångar känns det som att SweClockers-medlemmarna ligger före resten av snittet i Sverige. Och denna Veckans fråga visar att detta är ett faktum. 24 procent svarade att de äger en elbil och 11 procent kör hybrid. I oktober 2021 stod elbilar för 5 procent av alla bilar i trafik i Sverige, så SweClockers ligger en bra bit före där.

Hur tänker du med siffrorna? Trodde du att fler deltagare skulle köra bensin eller diesel? Hur tar sig de 16 procent som svarat att de inte äger bil egentligen runt?

Veckans fråga med tillhörande tråd har ni här: Veckans fråga: Äger du en elbil?

Permalänk
Redaktion
Redaktionschef

V.22: Snabbkoll: Använder du trådlöst headset till datorn?

Snabbkollen 31 maj kommer gå ner i historien som en av de underligaste dagarna i SweClockers historia. Kanske. Snabbkollen handlade om huruvida du anammat trådlösa headset eller om du fortfarande använder kabel. Det chockerande resultatet lyder som sådan:

Trådlöst headset?

Ja

50%

2614

Nej

50%

2577

Totalt

5191

50/50 alltså. Ibland händer det att det är tätt mellan svaren, men oftast är det något som sticker ut. Inte när det kommer till trådlösa headset, för då verkar det vara acceptabelt med både trådat och trådlöst headset. Möjligtvis är det inte så konstigt. Trådlösa headset blir bättre, men det finns fortfarande fördelar med att behålla kabeln.

Hur känner ni om resultatet? Trodde ni att trådlösa headset skulle vara den ultimata vattendelaren på SweClockers? Varför börjar jag tänka på Futurama? Skriv av dig i tråden.

Snabbkoll och tråd har ni här: Snabbkoll: Använder du trådlöst headset till datorn?

Permalänk
Redaktion
Redaktionschef

V. 22: Veckans fråga: Hur vill du ta del av SweClockers material?

Dåliga frågor leder till dåliga svar, sägs det. Efter att vi på redaktionen släppte iväg en enkät om vad du tyckte om det material som produceras till SweClockers behövdes ett par frågor klargöras. Mer specifikt om hur viktigt det är att producera text respektive video. Här är resultatet:

Hur viktigt är SweClockers i textform?

Väldigt viktigt

88%

941

Ganska viktigt

10%

109

Ganska oviktigt

1%

13

Väldigt oviktigt

1%

8

Totalt

1071

Hur viktigt är SweClockers i videoform?

Väldigt viktigt

12%

126

Ganska viktigt

26%

277

Ganska oviktigt

43%

459

Väldigt oviktigt

19%

206

Totalt

1068

När det kommer till text är resultatet rätt tydligt. 88 procent anser att det är mycket viktigt att SweClockers producerar saker i textform. När det kommer till video är det ganska oviktigt som fått flest röster med 43 procent, men det är dock betydligt mer blandat på videofronten. Som vi pratade om i Fredagspanelen kommer aldrig det ena ersätta det andra, men det är ändå alltid värt att kolla läget med medlemmar för att se hur tankarna går kring det som produceras.

Hur tänker du kring resultatet? Är du förvånad att endast 88 procent tycker text är svinviktigt? Varför ogillar nästan 20 procent tanken att se rörliga bilder med pålagt ljud? Tyck till i tråden!

Veckans fråga och tråd har ni här: Veckans fråga: Hur vill du ta del av SweClockers material?

Permalänk
Redaktion
Redaktionschef

V.23: Snabbkoll: Äger du en spelkonsol?

I snabbkollen som kördes 7 juni ställde vi frågan: Äger du en spelkonsol? och resultatet ser ut som sådan:

Äger du en eller flera spelkonsoler av något slag?

Ja, som lanserades de senaste 10 åren

25%

1593

Ja, som lanserades för mer än 10 år sedan

18%

1195

Ja, flera både äldre och nyare

38%

2441

Nej

19%

1264

Totalt

6493

Kort sagt är det rätt intressanta resultat. Trots att vara ett PC-fokuserat forum verkar det vara en och annan som sitter på konsol och "endast" 19 procent svarade blankt nej. Svaret Ja, flera både äldre och nyare var mest populärt med 38 procent av rösterna medan 25 procent svarade att de har en konsol som lanserats de senaste tio åren. 18 procent svarade att de äger konsoler som är äldre än tio år.

Är resultaten vad du väntade dig? Känner du att andelen Nej-svarare borde varit högre eller lägre? Tycker du att gamla konsolrävar borde uppgradera till nyare konsoler? Räknas mobiltelefonen som en spelkonsol? Skriv av dig i tråden!

Snabbkollen i fråga, med tillhörande tråd, hittar du här: Snabbkoll: Äger du en konsol?

Permalänk
Redaktion
Redaktionschef

V.23: Veckans fråga: Hur skyddar du mot dataförlust?

Vad ska man göra när olyckan är framme? Speciellt datarelaterad olycka? 8 juni undrade Synology hur SweClockers medlemmar skyddade sig mot dataförlust. Resultatet lyder som sådan:

Hur skyddar du mot dataförlust?

NAS

31%

412

Molnlagring

28%

371

Externa lagringsenheter

20%

264

RAID-lösning i datorn

6%

83

Inte alls

8%

110

Annat

5%

70

Totalt

1310

Det finns flera sätt att skydda sig mot dataförlust och det verkar som att det som är mest populärt på SweClockers är NAS-lösning. 31 procent valde detta, medan molnlagring och externa lagringsenheter fick 28 respektive 20 procent av rösterna. 8 procent av deltagarna har inget sådant skydd alls, vilket kanske betyder att de inte har någon data de är rädda att förlora eller så heter de fara i mellannamn.

Trodde du att fler skulle ha omfattande skydd för dataförlust? Är NAS det mest optimala för att skydda sig? Skriv av dig i tråden.

Veckans fråga med tillhörande tråd hittar du här: Veckans fråga: Hur skyddar du mot dataförlust?

Permalänk
Livsnjutare 😎

Riktigt kul att se och läsa om alla frågeställningar och resultaten !

@Enviro Du är också extremt duktig på att formulera dig på ett ”sametslent sätt i skrift” , det är en fröjd att läsa

Visa signatur

Citera eller Svara för respons! •
• Life is a playground {|;^) •

Permalänk
Redaktion
Redaktionschef

V.24: Snabbkoll: Är Starfield-trailern bra eller anus?

Bethesdas hypade spel Starfield visades äntligen upp under Microsofts "E3"-show. Gameplay, karaktärsjusteringar samt en drös info levererades i en runt 15 minuter lång video. Men var det hela bra, eller var det anus?

Blev du mer sugen på Starfield efter att ha fått se gameplay från spelet?

Ja, mer sugen

36%

921

Njae, oförändrat

34%

880

Nej, mindre sugen

31%

792

Totalt

2593

Starfield-klippet verkar vara en ordentlig vattendelare. Resultatet är förhållandevis jämt utspritt över de tre alternativen, men flest klick fick ändå alternativet Ja, mer sugen med 36 procent. Över 1000 procedurellt genererade planeter verkade dock inte locka alla och nästan en tredjedel svarade att de blev mindre sugna på Starfield efter att ha sett de nya videorna. Som sagt, väldigt jämt, vilket troligtvis beror på att Starfield-avtäckningen inte riktigt var så magiskt många hade hoppats på.

Kommer Bethesda lyckas bumpa upp hypen för Starfield ytterligare innan release? Kommer det bli ett till Fallout 76? Får man verkligen skriva anus i en respektabel publikation?

Snabbkollen med tillhörande tråd hittar ni här: Snabbkoll: Är Starfield-trailern bra eller anus?

Permalänk
Redaktion
Redaktionschef

V.24: Veckans fråga: Utökar du lagringen hos din spelkonsol?

Denna vecka undrade Seagate hur lagringsläget såg ut bland SweClockers spelkonsoler. Mer specifikt om det var dags att utöka lagringsutrymmet, eller om folk redan gjort det. Resultatet har ni nedan.

Ser du behov av uppgraderad lagring för din spelkonsol?

Ja

23%

166

Snart

13%

97

Den är redan uppgraderad

25%

181

Nej

39%

278

Totalt

722

Alternativet Nej fick 39 procent av rösterna och blev således "vinnare". En rätt stor del är alltså helt ointresserade av att utöka lagringsutrymmet i sina spelkonsoler och har andra lösningar till detta problem. Majoriteten verkar dock ha blivit less på lagringsbristen när de insett att PS5:an blev full efter att ha installerad typ endast Call of Duty. En fjärdedel har redan uppgraderat sina konsoler på bästa sätt, medan andra är villiga och/eller planerar att utöka inom kort.

Hur tänker du kring resultatet? Tycker du att fler borde uppgradera lagringen i sina spelkonsoler, eller känner du att det är rimligt att 40 procent kan leva med det låga lagringsutrymmet på de nya konsolerna i kombination med allt större spel som behöver installeras?

Veckans fråga med tillhörande tråd hittar du här: Veckans fråga: Utökar du lagringen hos din spelkonsol?

Permalänk
Redaktion
Redaktionschef

V.25: Snabbkoll: Vad tycker du om EU:s lag om laddning med USB Type-C?

Ska man köra kabel eller trådlöst? USB C eller Lightning? Ska det lagstadgas brett om vilket laddningssätt är rätt? Det sistnämnda är typ vad denna veckas snabbkoll handlade om. Mer specifikt om det är rätt eller fel av EU att kräva tillverkare att använda USB Type-C i sina elektroniska produkter som säljs i Europa. Resultatet av snabbenkäten har ni här:

Vad tycker du om lagstadgat krav på USB Type-C?

Både krav på enhetlig standard och valet av USB Type-C är positivt

89%

5005

Krav på enhetlig standard är positivt, men inte valet av USB Type-C

5%

301

Krav på enhetlig standard är negativt

5%

308

Totalt

5614

Ibland kan frågor vara rejäla vattendelare, men när det kommer till laddningsfrågan verkar det finnas en stark enighet i frågan på SweClockers. 89 procent svarade att kravet att köra USB Type-C är helt rätt väg att gå, medan 5 procent svarade rakt njet. Resterande 5 procent anser att kravet på enhetlig standard är bra, men USB Type-C är inte den mest optimala standarden. Detta då USB Type-C är en generellt rörig standard med ett massivt kabelutbud med stöd för olika effekt.

Vad tänker du om resultatet? Är det vad du väntade dig, eller trodde du att det skulle bli jämnare? Är USB-A ett bättre alternativ före Type-C?

Snabbkollen med tillhörande tråd hittar ni här: Snabbkoll: Vad tycker du om EU:s lag om laddning med USB Type-C?

Permalänk
Redaktion
Redaktionschef

V.25: Veckans fråga: Vilken prestanda är viktigast för dig?

När det kommer till datorköp är det många faktorer som spelar in. Vilken processor ska man ha? Hur många GB ram behövs? Är man en tönt om man har färre än 8 USB-portar? Lenovo ställde frågan om vilken prestanda som är viktigast för dig när du arbetar på din dator. Resultatet har ni nedan.

Vilken prestanda är viktigast för dig i arbetet?

Processorprestanda

42%

570

Grafikprestanda

47%

641

Lagringsprestanda

3%

47

Nätverksprestanda

4%

52

Annat

4%

55

Totalt

1365

Som du ser visade det sig att endast två faktorer är viktigast vid arbete med dator, nämligen processorprestanda och grafikprestanda. Det är inte så förvånande siffror och är också rätt viktiga faktorer även utanför datorarbetet. Givetvis finns det arbetsområden där lagrings- och nätverksprestanda behövs, men primärt verkar folk vilja ha rå datorkraft för beräkningar före att kunna kopiera och klistra filer.

Är resultatet föga förvånande, eller var det som väntat? Undrar du också vad man egentligen behöver ha hög lagrings- och nätverksprestanda till? Hur många polygoner renderas egentligen varje sekund i Sverige? Dessa frågor och många fler kan ni ställa i tråden.

Veckans fråga med tillhörande tråd finnes här: Veckans fråga: Vilken prestanda är viktigast för dig?

Permalänk
Redaktion
Redaktionschef

V26: Snabbkoll: Hur kyler du din processor?

Processorer har en tendens att bli rackarns heta och då är det ju bra att använda kylning av något slag. Det finns dussintals olika alternativ, men oftast handlar det om antingen luft- eller vattenkylning. Snabbkollen vecka 26 handlade om just detta och redaktionen undrade vad som är vanligast bland SweClockers medlemmar. Resultatet har ni nedan.

Hur kyler du din processor?

Luftkylare

64%

3465

Egenbyggd vattenkylning

8%

426

Färdigbyggd vattenkylning (AIO)

28%

1534

Annat

1%

28

Totalt

5453

Att kyla med fläktar är onekligen mest populärt på SweClockers. 64 procent av enkätens deltagare svarade att de använder luftkylning medan totalt 36 procent valde vattenkylning. Av dessa är det 28 procent som kör AIO-kylare, medan andra inte vill ta i sådana med tång och i stället kör självbyggda varianter.

Hur 1%-gänget kyler sina processorer är aningen oklart. Möjligtvis genom att sitta med en öppen burk och blåsa lätt på prollen när den börjar bli lite het, som @orginallinus. Alternativt passiv kylning. Flytande kväve kanske?

Är resultaten vad du väntade dig? Trodde du att fler på SweClockers skulle köra vattenkylning? Tycker du ens vattenkylning bör kallas vattenkylning då systemen ofta använder luftfläktar för att kyla vattnet?

Permalänk
Redaktion
Redaktionschef

V26: Veckans fråga: Maximal uppdateringsfrekvens

What is love? Oh baby, don't Hertz me sjöng Haddaway en gång i tiden. Ungefär. Oavsett om det är sant eller ej handlade ställdes frågan om vilken maximal uppdateringsfrekvens SweClockare har på sina skärmar och TV-apparater. Resultaten har ni nedan.

Högsta uppdateringsfrekvensen på dina datorskärmar eller TV?

60 Hz

12%

201

61-119 Hz

5%

86

120 Hz

9%

142

144 Hz

35%

564

145-239 Hz

26%

417

240 Hz

9%

141

241-359 Hz

2%

40

360 Hz

1%

12

361+ Hz

1%

12

Totalt

1 615

Mest populärt är 144 Hz som används av 35 procent av SweClockers, medan 26 procent behöver se fler bilder per sekund och använder mellan 145 och 239 Hz. 9 procent kör 240 Hz medan 12 procent fortfarande sitter kvar och daltar med 60 Hz. Här vore det ju trevligt att jämföra med resultat från tidigare SweC-enkäter, men tyvärr verkar det varken finnas Veckans fråga eller äldre tråd i ämnet.

Med det sagt är det lätt att konstatera att 144 Hz mer eller mindre blivit den vanligaste uppdateringsfrekvensen på SweClockers. Hur lång tid det kommer ta för 240 Hz att bli mer standard återstår att se. Men förhoppningsvis kommer liknande frågor ställas i framtiden och då kommer vi även få svar på denna fråga.

Var resultaten väntade? Trodde du att högre uppdateringsfrekvens skulle vara vanligare, eller att fler skulle köra 144 Hz?

Permalänk
Redaktion
Redaktionschef

V27: Snabbkoll: Tar du med dig din dator på semestern?

Att ha hand om sinnet är lika viktigt som att ta hand om kroppen. Ett bra sätt att göra det är att ta semester och göra något helt annat än vad man brukar göra. Majoriteten tar semester under sommarmånaderna och ofta blir det resor av olika slag. I denna snabbkoll togs pulsen på SweClockers för att se hur många som "fuskar" med semester och tar med sina datorer när de åker ut på vift. Resultatet har ni nedan.

Tar du med dig datorn på semestern?

Ja, jag tar med mig datorn

17%

564

Nej, datorn stannar hemma

55%

1825

Både jag och datorn stannar hemma

28%

950

Totalt

3339

Som ni ser är det lite blandade svar. 17 procent svarade att datorn får följa med på resan, vilket i tråden motiverades med att den kort och gott behövs för att spela spel alternativt om man behöver hoppa in och göra lite snabbjobb. 55 procent av deltagarna svarade att datorn fick stanna hemma vid eventuella resor, vilket ur hälsoperspektiv är kalas. För en del blir datorn en arbetsplats, oavsett om det är möjligt att använda den för ren underhållning. 28 procent av enkätens deltagare kör hemester tillsammans med datorn.

Vad tycker du om resultatet? Tycker du fler borde lämna sina datorer hemma? Eller ta med dem på resan? Är @Yoshman rimlig när han bär med sig fyra datorer på resor för att kunna "okynnesprogrammera"? Ska man egentligen räkna surfplatta eller Steam Deck som dator?

Permalänk
Redaktion
Redaktionschef

V27: Veckans fråga: Vilken typ av mikrofon använder du?

Nu under pandemin har det blivit rackarns tydligt att mikrofon är svinviktigt om man vill göra sin röst hörd i både digitala möten och under spelsessioner. Det finns massvis med olika typer av mikrofoner och i veckans fråga rekas mikrofonläget bland SweClockers medlemmar. Siffror och sådant har ni nedan.

Vilken typ av mikrofon använder du primärt?

Inbyggd mikrofon i headset

41%

501

Påbyggnadsmikrofon (likt ModMic)

10%

123

Extern bords- eller stativmikrofon

46%

565

Mikrofon i telefon

1%

11

Inbyggd mikrofon i dator

1%

14

Inbyggda mikrofonen i handkontrollen

0%

1

Annan typ. Skriv i tråden!

2%

21

Totalt

1236

Resultatet var för mig lite förvånande. Med betoning på lite. Detta då jag var bombsäker på att majoriteten skulle välja mikrofonen i headsetet som primär mikrofon, men ack så fel jag hade. 46 procent av deltagarna använder sig utav extern mikrofon som ställs på bord eller på stativ. Detta är ju ändå fint då sådana brukar leverera bättre ljudkvalitet än mikrofoner som används på headset, vilket i sin tur gör kollegor och spelvänner nöjda och glada.

Näst högst resultat fick ändå headsetmicen med 41 procent. Även om ljudkvaliteten på dessa mikrofoner inte når samma nivå som externa diton, så har utvecklingen gått framåt och lägger man en slant på headset så får man ändå en rätt trevlig mikrofon. 10 procent väljer att köra med påbyggnadsmikrofon, likt ModMic, vilket går att använda förhållandevis fritt och är optimalt om man redan äger ett par riktigt bra hörlurar.

Förväntade du dig dessa resultat, eller trodde du siffrorna skulle se annorlunda ut? Tror du att siffrorna kommer utvecklas i framtiden? Vad är det för tokstolle som primärt använder den inbyggda mikrofonen i handkontrollen?

Permalänk
Redaktion
Redaktionschef

V28: Snabbkoll: Stationär eller bärbar dator?

Den eviga frågan bland datoranvändare är om man ska köra en stationär dator eller en bärbar laptop. Båda har sina fördelar: Stationära datorer låter användare uppgradera komponenter fritt medan bärbara datorer ger användare en komplett datorupplevelse, men som ofta är klenare än stationära enheter. I veckans snabbkoll undrade redaktionen hur läget ser ut bland SweClockare och resultatet har ni nedan.

Kör du primärt stationär eller bärbar dator?

Stationär

88%

3706

Bärbar

12%

525

Totalt

4231

Skräll! Eller egentligen inte. 88 procent håller hårt i sina stationära modermodem, medan resterande 12 procent har anammat det bärbara livet. Som sagt finns det fördelar med båda, men när det kommer till både arbete och spel är det oftast fördelaktigt att ha en stationär battlestation eller arbetshäst vid ett skrivbord.

Något som kan bli intressant i framtiden är att se om siffrorna ändras. Bärbara datorer blir allt bättre och mer kraftfulla och med satsningar som Alienwares uppgraderingsbara Area-51m kanske vi kommer få en framtid med mer mobila komponenter som faktiskt är vettiga att köpa. Nu gick ju Alienwares satsning rakt åt helvete och varumärkes ägare Dell blev stämda för falsk marknadsföring då de la ner satsningen, men drömmen om uppgraderingsbara laptops lever ändå vidare.

Vad tänker du om resultaten? Är det förvånande att folk fortfarande håller kvar i stationära livsstilen för kung och fosterland? Bör fler anamma bärbart? Eller tror du att hybridlösningar som eGPU är framtiden?

Permalänk
Redaktion
Redaktionschef

V28: Veckans fråga: Vilken panelteknik nyttjar din bildskärm?

För att se vad som händer och sker på datormaskiner behövs det ett stycke skärm av något slag och dessa kommer med paneler av olika typer. Men hur ser läget ut hos SweClockers? Resultatet finner ni nedan.

Vilken panelteknik är din bildskärm baserad på?

TN

8%

141

VA

17%

308

IPS

64%

1167

OLED, QD-OLED eller motsvarande

10%

187

Annat

1%

16

Totalt

1819

IPS är onekligen den mest populära skärmtekniken bland SweClockers då 64 procent valde detta alternativ. Det är väl inga konstigheter egentligen att detta blivit den nya standarden bland skärmar tack vare förhållandevis snabb responstid, bra färgåtergivning och bra betraktningsvinklar. OLED, QD-OLED eller motsvarande väl den stora uppstickaren här och troligtvis är det detta alternativ som kommer växa mest de kommande åren då fler företag satsar på att släppa skärmar med dessa tekniker.

Är resultaten vad du väntade dig? Trodde du IPS-paneler skulle vara mindre populärt? Eller mindre? Vet du ens vad dina skärmar använder för paneltekniker?

Om ni vill grotta ner er i skärmar, paneler och monitorer kan ni slänga ett öga på vår Guide till modern skärmteknik, skriven av panelgurun Thomas Ytterberg, aka @Laxpudding.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Enviro:

Skräll! Eller egentligen inte. 88 procent håller hårt i sina stationära modermodem, medan resterande 12 procent har anammat det bärbara livet. Som sagt finns det fördelar med båda, men när det kommer till både arbete och spel är det oftast fördelaktigt att ha en stationär battlestation eller arbetshäst vid ett skrivbord.

...

Vad tänker du om resultaten? Är det förvånande att folk fortfarande håller kvar i stationära livsstilen för kung och fosterland? Bör fler anamma bärbart? Eller tror du att hybridlösningar som eGPU är framtiden?

Om man ser till SweClockers användare eller motsvarande forum utomlands så tycker jag inte att det är så förvånande att en klar majoritet föredrar/använder stationär dator.

Ser man till totala världspopulationen av människor som har minst en enhet med tillgång till Internet så tror jag det ser väldigt annorlunda ut.
Då är nog både andelen bärbara datorer, men även tablets och smartphones större än stationära datorer.

Det är ju väldigt många människor som använder Internet till något.
Exempelvis betala räkningar, deklarera, läsa nyheter, kontakta myndigheter, mm.
Men långt ifrån alla behöver Core i9 12900K, 128GB RAM, RTX 3090 eller dylikt*.

* Undrar om någon kommer gräva upp den kommentaren om 15 år och säga att de har mer prestanda i sin smartphone.

Permalänk
Medlem

Måste ge en stor eloge till Enviro!
Jag tycker helt seriöst att forumet har blivit en gnutta roligare att hänga på sedan du klev in i bilden! Du ger av en skön vibb! Dig skall dem hålla hårt i! 💯

Visa signatur

Laptop 1: MB Pro m1
Laptop 2: MSI GT73VR TITAN
PC: gtx 1070 - 4770k

Permalänk
Redaktion
Redaktionschef
Skrivet av GuessWho:

Om man ser till SweClockers användare eller motsvarande forum utomlands så tycker jag inte att det är så förvånande att en klar majoritet föredrar/använder stationär dator.

Ser man till totala världspopulationen av människor som har minst en enhet med tillgång till Internet så tror jag det ser väldigt annorlunda ut.
Då är nog både andelen bärbara datorer, men även tablets och smartphones större än stationära datorer.

Det är ju väldigt många människor som använder Internet till något.
Exempelvis betala räkningar, deklarera, läsa nyheter, kontakta myndigheter, mm.
Men långt ifrån alla behöver Core i9 12900K, 128GB RAM, RTX 3090 eller dylikt*.

* Undrar om någon kommer gräva upp den kommentaren om 15 år och säga att de har mer prestanda i sin smartphone.

Ja, det är verkligen inte konstigt att siffrorna ser ut som de gör på ett PC-entusiastforum. Men som sagt, är nyfiken på hur siffrorna kommer se ut i framtiden. Speciellt om 15 år när alla går runt med fusionsdrivna telefoner i fickan kopplade till Google Glass-liknande glasögon som faktiskt fungerar.

Skrivet av BadNewsBrod:

Måste ge en stor eloge till Enviro!
Jag tycker helt seriöst att forumet har blivit en gnutta roligare att hänga på sedan du klev in i bilden! Du ger av en skön vibb! Dig skall dem hålla hårt i! 💯

Fint att höra!

Ping @enligthener, @Edin och @ceEEEEo.