AMD Zen 4 blir utan PCI Express 5.0

Permalänk
Medlem

På workstation-sidan kan man väl se en intressant användning i form av en PCIe-brygga som ger klienterna 32st PCIe 4.0-banor. Antingen för multiGPU-WS eller andra intressanta lösningar. För ren desktop är det tveksamt om det spelar någon roll de kommande åren. Hoppas fortfarande på en optisk TB/USB/DP/HDMI-interconnect-standard... Då lär vi behöva PCIe 5 eller bättre.

Permalänk
Medlem
Skrivet av medbor:

Min poäng var mest att ’såsmåningom’ inte är nu, och för stunden eller närmaste åren finns det i princip ingen poäng

5.0 finns inte ens än som ett val, så jag ser inte hur "för stunden" spelar någon roll över huvud taget. Vi diskutterar en platfform som lanseras nästa år och dess avsaknad av 5.0 och hur relevant det är då, inte idag.

Finns helt klart en poäng även "närmaste åren" om vi då börjar räkna när plattformen faktiskt finns till för försäljning. Så fort det finns en 5.0 kapabel GPU kan du helt enkelt slänga in den i en 4x slot för full prestanda. Det är extremt ovanligt idag, men det är inte omöjligt vi börjar se nichade moderkort som kan köra 4x/4x/4x/4 just pga den anledningen. Vi vet inte i dagsläget när 5.0 kapabla grafikkort börjar dyka upp, men är inte omöjligt att vi ser det så tidigt som nästa generation.

Bara för att du inte ser något användingsområde, betyder inte att andra inte har det. Folk köper HEDT just pga att få tillgång till mer expandibilitet/CPU lanes då man oftast bara har 8x+4 från m.2 från CPU lediga på konsumentplattformaran i bästa fall.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Yoshman:

PCIe 4 eller PCIe5 för stationära klientdatorer känns rätt ointressant, PCIe 3 är fortfarande inte någon relevant flaskhals ens för NVMe utanför bulktransfer benchmarks.

Intel fick antagligen in 16 st PCIe5 i Alder Lake som en bieffekt av det har en poäng för deras serverplattform som också bygger på Golden Cove.

Du har ju som oftast rätt i sak och teoretiskt. PCIe 3.0 borde inte vara någon relevant flaskhals i moderna system i teorin.

I praktiken säljer dock AMD grafikkort i mellanklassen, som t.ex. AMD Radeon RX 6600 XT, som är konstruerat med endast 8 PCIe 4.0-banor. I ett system med PCIe 3.0 så blir PCIe-bandbredden en riktig begränsande flaskhals för grafikkortet.

Om AMD hade valt att bygga grafikkortet med 16 PCIe 3.0-banor, istället för att envisas med x8 på ett grafikkort i klass med ett GTX 1080 Ti, bör detta inte varit ett problem, men nu är det inte så de gjort.

Personligen förstår jag inte varför AMD envisas med att sabotera sin egen produkt på det sättet, för de som vill uppgradera en äldre maskin med PCIe 3.0 (t.ex. en antik relik med den lastgamla i9-10900KS. Obs ironi). Är verkligen deras prestige och budskap att PCIe 4.0 är viktigt och relevant för konsumenter viktigare än att deras produkt ska prestera så bra som möjligt på så många system som möjligt? Det om något lär ju bara komma som en besk tillbaka-kaka för AMD:s marknadsföringsavdelning när Intel börjar med PCIe 5.0 och de är "fast" på PCIe 4.0.

Permalänk
Medlem

Otroligt oväsentligt. Den dagen det blir relevant kan man köpa nytt skit 😀

Visa signatur

WS: R7 5800X, 32GB, Suprim X 3080, Acer X38P+Acer XB271HU
FS: HPE ML110 Gen10 Xeon Silver, Qnap TS-h973AX ~100TB
NW: Fortigate, Ruckus, Zyxel XS1930HP 10Gb

Permalänk
Medlem

Så jävla gött med svaren från @yoshman 😁
Tänk om resterande läst det först.

Visa signatur

WS: R7 5800X, 32GB, Suprim X 3080, Acer X38P+Acer XB271HU
FS: HPE ML110 Gen10 Xeon Silver, Qnap TS-h973AX ~100TB
NW: Fortigate, Ruckus, Zyxel XS1930HP 10Gb

Permalänk
Medlem
Skrivet av Yoshman:

PCIe 4 eller PCIe5 för stationära klientdatorer känns rätt ointressant, PCIe 3 är fortfarande inte någon relevant flaskhals ens för NVMe utanför bulktransfer benchmarks. ...
"Problemet" med PCIe5 är att det rätt snabbt ger så hög bandbredd att det inte fungerar att hantera datamängden enbart med en traditionell CPU. ...

Beror på hur många kanaler man använder. För att kapa kostnader kan man med PCIe5 nöja sig med att bara ha 25% av det tidigare antalet PCIe3-kanaler utan att den tillgängliga bandbredden minskar.

Som Pv2b skriver ovan har AMD redan i viss mån gått den här vägen med två grafikkort som nyttjar PCIe4 x8 i stället för PCIe3 x16, och det ger fullt mätbara prestandaförluster om man bara har PCIe3 tillgängligt.

Valet för kommunikationsprotokoll mellan CPU och moderkort kan göras utifrån ekonomiska överväganden. (Få kanaler med hög bandbredd eller flera med lägre.)
För kommunikation mellan moderkort och övriga anslutna enheter räcker för närvarande PCIe3/4.

Permalänk
Medlem

Känns som att PCIe 5.0 är lite för tidigt. Finns ju inget som kräver eller kan nyttja det idag, och knappast ens imorgon. Ser man till NVMe-lagring så blir ju problemen redan med dagens modeller temperaturen. Har ju PCIe 4.0 i burken nu, men valde ändå en Samsung 970 Evo plus 2TB snarare än en dyr 980 som ju bara finns med 1 TB. Då jag i jobbet hanterar uppemot 100.000-tals bildfiler som ska konverteras så blir det inte så fantastiskt snabbt ändå. Kör man många samtidiga trådar går det långsamt. Kopiera 1 stor fil i taget, javisst jättesnabbt. Men många mindre. Nja. Tror inte PCIe 5.0 räddar det, det är NVMe-hårdvaran och deras kontrollers som är flaskhalsen där.