Fira World Backup Day – vinn maffiga hårddiskar från Seagate

Permalänk
Medlem

Min morbors dator lade av en dag. Det visade sig vara nätaggregatet som gett upp. Som tur skedde detta inom garantin och några dagar senare kom nya nätaggregatet. Det han hade har tyvärr gått ur sortimentet så han fick ett likvärdigt i stället.

Efter jobbet hämtade han ut paketet med det nya nätaggregatet. Känslan var på topp, som han hade väntat. Leva utan dator idag är rena tortyren tyckte han.

Det var sent, han var trött efter jobbet. Han ville bara sätta sig vid datorn och lira en runda innan läggdags. Ut med det gamla och in med det nya tänkte han.

Sedan startade han datorn...

"Poff"

Sen kom ett svagt rökmoln och lukten av bränd elektronik.

Min morbor orkade inte dra om alla kablar från nätaggregat i datorn på nytt, utan använde de gamla som redan var dragna till nya nätaggregatet som var av ett annat fabrikat.

Fem diskar med flera terabyte data gick upp i rök den kvällen.

Omformulering
Visa signatur

MSI PRO X670-P WIFI | AMD Ryzen 7 7800X3D | Corsair Vengeance DDR5 32GB 6000MT/s CL30 | Samsung 970 EVO 250/1000GB | MSI GeForce RTX 4090 VENTUS 3X E 24G OC | MSI MPG A1000G PCIE5 1000W

Permalänk
Medlem

Minns inte exakt årtal men en av min interna hårddiskar hade börjat strula. Ibland startade den som den skulle och ibland inte plus att den hade börjat låta och bete sig onormalt.
Jag sökte desperat råd och hjälp på nätet och kom in på en sida där en person tipsade om att lägga hårddisken i frysen för att på så sätt få bättre kontakt mellan diskarna och läsaren, sagt och gjort så placerades hdd i frysen. Nog blev det bättre kontakt mellan diskarna när de säkert frös fast i varandra. När hårddisken senare kopplades in i datorn igen så hörde jag ett konstigt ljud från disken, vilket var dödsstöten och en stor mängd bilder, filmer och spel gick förlorade.
Ung, dum och naiv.

Visa signatur

2x8GB Corsair 3600Mhz | Asus GeForce GTX1070 Strix 8GB
OCZ 850W 80+ GULD | MSI B450 | AMD Ryzen 5 3600

Permalänk
Hjälpsam

Under 2010 skulle en glad nörkollega demonstrera förträffligheten med Bitcoin.

Glad i hågen installerade jag en Wallet på min mobiltelefon och han överförde en närapå värdelös cent (0,01BTC). Coolt. Jaga, vad ska man med den till, tänkte in mer på det.

2018 OJ, tänk om man hade investerat i BTC tidigt? Men vänta, hade inte jag en Wallet på en gammal telefon?
Jo, telefonen är kvar... Men fabriksåterställd i samband med byte till ny telefon.

Oops. Fabriksåterställningen kostade i dagens värde 5055kr.

Visa signatur

Allt jag säger/skriver här är mina egna åsikter och är inte relaterade till någon organisation eller arbetsgivare.

Jag är en Professionell Nörd - Mina unboxing och produkttester (Youtube)
Om du mot förmodan vill lyssna på mig - Galleri min 800D med 570 Phantom SLI

Permalänk
Medlem

Elavbrott när jag som barn sparade på kassett

Jag var lycklig ägare till en hemdator av modell TI-99/4a när jag gick i mellanstadiet i början av 80-talet. Med 16kB RAM och, närmast unikt för tiden, en 16-bitarsprocessor var det en ren guldgruva för en teknikfrälst liten kille. Så småningom blev det Commodore och Amiga för min del, men någonstans måste man börja.

Programmen till denna generations hemdatorer skrev man helt själv i Basic, eller så köpte man engelskspråkiga tidningar där man skrivit ut hela källkoden i ren text till olika program. Man satte sig med den nya glassiga och dyra importtidningen och försökte gissa vilket program som skulle vara mödan värt att knappa in, sida upp och sida ner. Sedan sparade man sitt alster på kassettband för att kunna ladda in och använda fler gånger. Jag hade lärt mig av bittra erfarenheter att det kunde löna sig att spara ofta på kassettbandet - ibland hängde sig programmet vid testkörning och man fick starta om och börja från noll. Eller så fick man "hjälp" av lillasyrran att bryta inknappandet och programmet var förlorat igen.

Nåväl, en helg hade jag en nyköpt tidning med en jättelång källkodsutskrift till ett litet rymdspel som verkade spännande. Det var den längsta källkod jag hade sett i en tidning och jag har sparat den tills jag hade en hel dag på mig för att koda. Jag sparade noggrant på band inför varje paus. Backa kassetten, spara, toa, lunch och vätska. Timmarna gick och jag blev alltmer taggad för att få prova spelet ju längre dagen gick! Faktum är att fortfarande får fjärilar i magen vid tanke på spänningen i för att färdigställa jätteprogrammet!

Så var jag slutligen klar! De sista raden inskriven och allt var redo for testkörning. Men jag skulle förstås spara först: Jag spolade tillbaks kassetten hela vägen och spelade fram lite, förbi den första biten utan magnetremsa. Sedan tryckte jag på Rec+Play och körde igång Save på datorn. Kassetthjulen snurrade långsamt, pulsen pumpade och jag fingrade otåligt på bordskanten... Halva sparat... Då gick strömmen. Elavbrott i hela huset.

Det tog säkert 10 sekunders total tystnad i mörkret innan jag fullt ut förstod att jag inte bara tappat den sista lilla arbetsetappen, utan att jag också spelat över ungefär halva backupen av etappen före. Och inte nog med det - eftersom jag vid varje sparning backat kassetten hade jag inget äldre att gå tillbaks till heller. Jag hade förstört både aktuell sparning och den enda backupen.

Jag orkade aldrig knappa in det programmet igen. Mitt stackars mellanstadie-jag hade sådan hjärtesorg över ansträngningen jag lade ner och oturen att få ett totalt strömavbrott just när jag sparade - inte fem minuter innan eller fem minuter senare - att jag aldrig riktigt återhämtade mig med min TI-99/4A . Minnet gör mig tårfylld än idag, knappt 40 år senare. Jag vet fortfarande inte hur spelet skulle se ut, men i mina fantasier var det JÄTTEKUL! Mina nästkommande större projekt blev först på nästa dator, en Commodore 128D med inbyggd disk-drive, vilket gjorde täta backuper till en barnlek i jämförelse!

Permalänk
Medlem

När man uppgraderar familjens gemensamma dator med ett underbart gult Soltek moderkort, nya minnen och en fräsch AMD 3400+ prolle. Då riktigt spritter det i benen när man ska boota första gången och inser då att XP inte stödjer hårdvaruförändringar utan ominstallation. "Ne, men det är ju inga problem. Skivan ligger ju i skrivbordslådan" tänker man högt. Sagt och gjort, En installation påbörjas, lite mellanmål intages innan fotbollsträningen och dator jobbar febrilt med installationen. Allt ser bra ut, datorn startar och man kommer in i Windows. Med ett alldeles för högt startljud som vanligt. Känner sig nöjd att nu kan man allt fortsätta efter fotbollen med drivrutiner, spel och allt annat som ska ställas in. Jag hade ju två hårddiskar där den ena var windows och en var övrigt. Så jag hade ju inte tappat något viktigt....

Dagen efter sätter sig farsan vid dator och undrar vart mapparna på skrivbordet tagit vägen. Vaddå? undrade jag. Det är ju en ny och fräsch installation så det ska fan inte vara några jävla mappar på skrivbordet.
"Men, det var ju alla kortet som jag hade tömt från kameran där!" skriker farsgubben.
"Varför lägger du digitalkamerans kort på skrivbordet för? Kan du inte lägga dem på den andra hårddisken för?" frågar jag, kanske inte så snällt och artigt tillbaka.
"Jag hade bråttom för att tömma kameran efter din systers konfirmation!" skriker pappa tillbaka.
"Kunde du inte kopierat det INNAN du rensade datorjäveln!?" tyckte pappa.

Så, så gick det till när jag fick köpa en alldeles egen dator att använda och leka med istället och föräldrarna skaffade sig en extern hårddisk som backup.

Visa signatur

//The Mighty Spawn Of Lille Skutt

Permalänk
Medlem

För några år sedan undvek jag alla molnlagringstjänster som pesten, just p.g.a. diverse skräckhistorier om läckor som på den tiden prydde Aftonbladets & Expressens förstasidor. På den tiden hade jag även en telefon med 256 GB lagringsutrymme som jag tog väldigt väl hand om (läs: skärmskydd av glas och ett tjockt, tungt skal). Telefonen användes en hel del för just fotografi, och en manuell back-up till en extern hårddisk gjordes exakt i början av varje kvartal.

Under en kall, svensk vintermånad var jag på solsemester på Guadeloupe i Karibien, där telefonen användes för att ta riktigt fina bilder av de härliga stränderna, den underbara maten och allt annat ön erbjuder. Dumt nog hade jag inte gjort en back-up innan flyget bort från kylan (var ett par veckor bort från nästa kvartal), men jag hade ändå ca 80 GB ledigt lagringsutrymme vilket skulle vara mer än tillräckligt för att ta alla nödvändiga bilder och videon under vistelsen för att göra vännerna hemma gröna av avundsjuka.

Ett par dagar innan hemresan var jag på en trevlig liten segelbåt tillsammans med ett tjugotal andra turister påväg till ett korallrev där vi skulle stanna till och snorkla. Gissa vem som lyckades halka på den havsskvättade, hala gångvägen på väg mot akter för att ta några selfies? Telefonen flög ur min svettiga hand och landade i vattnet, där den sjönk som en sten. Nej, de stannade inte båten utan jag fick en klapp på axeln, kloka ord i form av "tough luck, my friend" och lärde mig den dagen en dyr läxa om back-up.

Idag har jag Google Photos molnlagring aktiverat.

Visa signatur

12c/24t 4.0GHz (Zen2) • 2x16GiB 3200MHz C14 • RTX 2080 FE 1965MHz 7000MHz • X570 I PW • Ghost S1 MKII

Permalänk
Medlem

Min värsta är för snart 30 år sedan när jag hade lånat en extern diskettstation till min Amiga på en hackträff (det här var långt före LAN blev en grej) för att snabbt kunna kopiera mina egenkomponerade ProTracker-låtar till några som ville ha dem.

Började med att formattera mottagarens diskett. Trodde jag. Hade skrivit in fel enhetsbeteckning för jag var lite virrig och hade aldrig använt extern diskettstation förr, så det jag egentligen gjorde var alltså att formattera min egen diskett.

Lyckat värre. Åtminstone 5 av mina låtar försvunna för evigt. Fanns inget sätt att återställa formattering, och jag hade ingen backup.

Visa signatur

5950X, 3090

Permalänk
Medlem

Min värsta data förlust är nog alla kort jag förlorade för några år sedan.
Bland dom som känns mest synd är från en WoW träff för 12 år sedan.
Vi var många från guilden som träffades under en helg IRL efter att ha umgåtts på TS/Skype medans vi spelade under en lång tid.
Var en kul helg och mycket bra bilder som togs då.
Vänner man tyvärr sedan tappat kontakten med när man slutat spela.
Så känns ledsamt att allt försvann när hårddisken dog.
Numera gör jag dubbla backupper!

Permalänk
Medlem

Det var för 15-årsen, hade druckit lite öl och skulle byta diskar i min server. Tog ut diskarna och råkade blanda dom i samma hög som dom nya(samma modell och märke på gamla vs nya) och tog fram borrmaskinen för att förstöra dom trasiga diskarna på riktigt så ingen kan använda information från dom, men råkade då borra sönder dom helt nya diskarna istället så då satt jag där med 4 trasiga diskar istället för 2 trasiga och 2 nya..

Permalänk
Medlem
Skrivet av crash:

Det var för 15-årsen, hade druckit lite öl och skulle byta diskar i min server. Tog ut diskarna och råkade blanda dom i samma hög som dom nya(samma modell och märke på gamla vs nya) och tog fram borrmaskinen för att förstöra dom trasiga diskarna på riktigt så ingen kan använda information från dom, men råkade då borra sönder dom helt nya diskarna istället så då satt jag där med 4 trasiga diskar istället för 2 trasiga och 2 nya..

Hahaha (förlåt), ett fint exempel på "Don't drink and (hard)drive!".

Visa signatur

5950X, 3090

Permalänk
Medlem

För ca 20 år sedan i samband med att jag byggt en av mina första datorer själv skulle jag skaffa en till hårddisk. Så jag köpte en till disk och stoppade i den nya datorn och började flytta över all data från den gamla lagringsdisken för att ha som backup. Efter någon vecka bara började jag få diskproblem som blev värre och värre men jag var inte så bekymrad för jag hade backat backat up min data till två separata diskar.

Efter en kort stunds felsökande bestämde jag mig för att det var den nya disken som hade gett upp efter en veckas arbetande och lämnade in den till Skribofont för felsökning. Skribofont var snabba med att sätta igång med felsökningen men hittade inget fel på disken. De ville göra en noggrannare felkontroll och undrade om det var ok att formatera om disken och det var det så klart!
Efter ytterligare en del felsökande kom de fram till att det inte var något fel på disken...

Nu började jag blir lite fundersam och började titta lite närmare på min dator. Börjar kallsvettas och får lätt ångest när jag börjar misstänka mitt fatala misstag...

Jag hade lämnat in fel disk för felsökning! Så nu hade jag en trasig lagringsdisk i datorn och en nyformaterad disk hos datorbutiken men ingen data längre!

Ops!

Efter det har jag blivit lite mer noggrann med att märka upp diskarna och kolla serienummer innan jag sliter ur dem....

/z

Visa signatur

C2D E6300 @ 3.2HGz 1.2V | Thermalright 120 Extr. | Gainward 8800 GT Golden Sample |Samsung 2x500Gb | Corsair VX 550V | Antec P182 [img]http://valid.x86-secret.com/cache/banner/421648.png[/img]

Permalänk
Medlem

Min upplevelse av en dataförlust:

För 15år sedan jobbade jag på kontor tillsammans med ett gäng härliga människor. En dag så sticker en av de äldre säljarna (60+) in huvudet på mitt kontor och frågar glatt: "Jonny, du som kan det här med data, kan du hjälpa mig?"
- "Ja visst" svarade jag, "vad har hänt?"
- "Jo jag var ute och fotade på ett jobb, men nu är alla bilder borta. De har bara försvunnit och jag behöver bilderna"
varpå jag svarar: "men vad menar du? Bilder försvinner ju inte bara av sig självt. Har du tryckt på någonting?"
- "Nej då."
- "Är du helt säker??" frågar jag.
- "Ja eller det kan ha kommit upp nån ruta" säger säljaren
- "Okej, och vad stod det i den rutan?" undrar jag såklart, "det var inte så att det stod 'Vill du verkligen radera alla bilder?'"
- "Nääe, eller jo det kanske det gjorde, jo det gjorde nog faktiskt" får jag till svar
- "och vad tryckte du på då?" undrar jag
- "Nej"
- "men alla bilder är ändå borta, så det var inte så att du tryckte på Ja?"
- "Nääe, eller jo det gjorde jag nog, jo det gjorde jag"

Ibland är det liksom bara kört.

Visa signatur

Citera mig för svar.
Arch Linux

Permalänk
Medlem

Bara för några månader sedan skulle jag klistra in två golfvideolänkar till OneNote varvid jag lyckades deleta allt. Nedan följer det email som jag sände till Microsoft och som jag inte har fått något svar på.

Chated whith ziggy 2 days ago abt my problem. His suggestion didnot work becouse I didn´t voluntary delete my docs . So they were not in the thrashbin.

Again let me explain. I was working on my laptop.
I was trying to paste a link onto OneNote and dit so. When I got back for pasting next link the first link was not there. Tried this several times and SUDDENLY there appeared a popup window whith two buttons as if the program wanted to help me. One off them read RESET. Stupid me I thougt it would just fix the fault I had so I pressed it.
Holy Smackaronies…..Everything dissapeared, years o documents. Without any warning I mean how the hell can you have a function like this without warning that everything will be removed. STUPID STUPID STUPID MS.
Also Onenote on my smartfone was affected the same.
But on my gamecomputer nothing was tuched BUT that Onenote is not synced and all doc are old and obsolete and not in use so I can just rescue and use one or two docs from that.

It seems I had created 4 different notebocks named Anteckningsbok för Håkan and Notebook for Håkan. One of these was not gone but it had just one doc. (Håkan Kråkan)

OKEY if I klick on "Anteckningsbok för Håkan" and then on "more notebooks", then there they are listed and I can tick a box for the one that says used 4 days ago and "Open". Nothing. Probably deleted says the message that appears.
I really hope that you have a copy in the cloud so you can retrive it for me. Couse I cant find it in the cloud either.

Som sagt inget svar och jag litar inte längre på molnlagring utan ska skaffa mig en NAS!

Permalänk
Medlem

Jag tjatade på min fru (ex-fru nu av någon okänd anledning) att vi skulle köpa en NAS så vi kunde spara alla fina bilder på barnen vi tagit med mobilerna. Det där med moln-tjänster är bara en fluga. Efter mycket tjat så fick jag köpa den, yes! Men som vanligt blev den stående ett tag och jag skulle bara fixa lite annat innan jag behövde fixa backupen.

Min då 2-åriga dotter ville leka med min mobil en dag men jag skulle se "viktiga" saker på Youtube så jag gav henne frugans iPhone istället.

Min fru "Är det inte dumt hon leker med mobilen?"
Me: "Nej då älskling, det är ju lösenord på mobilen! Hon kommer inte in i den och kan förstöra alla dina unika fina bilder på båda barnen som vi inte har tagit backup på fast jag har tjatat om en NAS som jag till slut fick köpa fast inte orkar installera. Det är lugnt", svarade jag (inte alls men ungefär)

Jag hade rätt! Min dotter lyckades aldrig ta sig in i mobilen... Dock slog hon in fel lösenord några gånger för mycket vilket gjorde att mobilen raderade allt innehåll.... 0.o

Happy wife, happy life != me

Permalänk
Medlem

Skulle vara när jag skulle fixa en extern hårddisk där runt 5 år av foton och filmer på barn låg. Hårddisken hade bara tappat bort sin indexfil så jag kunde återskapa alla foton och filmer med ett dataåtervinningsprogram. Nöjd som jag var gör jag sedan idiotmisstaget att blåsa den vid en nyinstallation av Windows, 30 minuter senare! När jag sedan startat upp Windows och insett vad jag gjort fick jag lätt panik. Gick dock att åter igen återskapa nästan alla foton och filmer och fick helt sonika ljuga å säga att allt inte gick att rädda från början...

Permalänk
Medlem

Min värsta förlust var när jag spelar Pokemon Blå. Kört på samma sparning i flera år.
Bytt med kompisar när man startat om, så man hade alla 3 starters och 2 av varje Legendarisk Moltres/Zaptos/articuno/Mewto.
Jag och min kompis hade ett eget "gym". Gjorde egna gym-brickor. Så när vi skulle spela en kväll hitta jag en adapter till min Gamla Gameboy Tegelsten. Var drygt att hålla på med 4st batterier, så körde i den å kortslöt sparningen....
The end.

Visa signatur

| 9900K | Z390 Aorus Elite | NH-D15 | 16GB@3200MHz | Gigabyte 5700XT GAMING OC | RM750X V2 750W | Intel 660P M.2 1TB | LG55C9 | Fenris A5 | Samsung S23 |

Permalänk
Medlem

Det värsta för mig måste vara när jag för ett halvår sedan märkte att alla våra bröllopsbilder är borta.
Orginaldisken som de låg på finns inte längre och backuppen de borde finnas på har dem inte heller, det enda jag kan tänka mig är att jag råkat köra någon felaktig rsync flagga vid kopiering av ett annat bibliotek. jag har numera ett glapp på ca 3 års fotografier.

Visa signatur

Jag äger minst en databehandlingsmaskin.

Permalänk
Medlem

När jag var ung och dum och lekte med vår familjedator som också var den dator som min mor arbetade på. Jag råkade då döda en hårddisk.
Jag hade plockat i och ur lite hårddiskar för att kolla vad som fanns på dem och hjälpt en bekant återfå sin dator efter att deras dator hade dött. Jag tror att jag vid tillfället körde windows 2000, ett underbart operativsystem.
Så jag satt med öppen datorlåda och datorn igång. Jag skulle gå igenom en hårddisk och drog helt sonica ur den befintliga ur datorn, dvs jag lossade IDE kabeln från disken. Vi kan säga att Windows INTE blev glad. Windows fick någon missmatch och vägrade starta. Efter en snabb ominstallation av Windows försökte jag sen komma åt datan på hårddisken. Därpå låg familjefoton, arbetsdokument, program och diverse annat. (Disken var säkert flera hundra MB!). Det var inte aktuellt tyckte windows.
Jag sa inte riktigt hela sanningen till min mamma när hon frågade vad som hänt "Nej windows bara crashade, jag vet inte vad som hände!". Efter det var det lite mer begränsningar vad jag fick göra med vår dator. :X
Jag fick iaf lära mig lite om att rädda trasiga hårddiskar. Efter lite altavistande och fråga på IRC fick jag lite tips och en bra mjukvara som kunde återskapa filerna och vad jag vet gick inget mer än mitt ego och förtroende till spillo. I gengäld kunde jag senare hjälpa vänner att rädda deras diskar från dvs trasiga datorer.

Efter det här har jag iaf lärt mig: Stäng av datorn ordentligt.
Pilla inte på hårdvara under tiden datorn är igång!

Permalänk
Medlem

Min värsta dataförlust är tur nog bara ett spel om jag nu överhuvudtaget har tappat bort det.
Har letat överallt, men min svenska utgåva av Farao och expansionen Kleopatra är som bortsprungen. Då gjorde jag ändå en backup som låg på förra datorn men som försvann efter datorbyte (formatering av disk).

Ps.
Akulle inte säga nej till dubbel överföringshastighet till NASen.

Visa signatur

www.fckdrm.com - DRM år 2024? Ha pyttsan.

Permalänk
Medlem

Detta är inte en personlig dataförlust, men det drabbade mig ordentligt ändå. Jag jobbar för ett företag som ingår i en större koncern, och på den tiden hade vi ett gemensamt IT-system för ALLA företag. I alla fall så lyckades en hackergrupp med att ta sig in i koncernens nätverk. Hur vet jag inte. Men när de väl var inne så hade de is i magen och väntade, tog sig in i de flesta underföretags servar, och även en del persondatorer, och alla backuper kom de åt på nått vis med. Vad dom gjorde ... la in krypto-lock mjukvara på allt, som de aktiverade när de antagligen kände hade kommit tillräckligt mycket.

Vi blev av med ALLT, vi hade inga egna backuper eftersom vi förlitade oss på det överliggande systemet. Projektdokumentering, ritningar, produktfoton, verksamhetsstyrning, etc ... ALLT. Det sved , och vi har fortfarande ett par år senare ibland problem pga det.

Och förutom förlorad data så kände de sig tvungna att byta ut eller formatera om de flesta datorer eftersom det riskerade att finnas "verktyg" kvar som hackarna lämnat för att kunna ta sig in igen.

Men de vägrade i alla fall betala lösensumman, vilket jag ser som bra.

Visa signatur

AMD Athlon XP 2000+(Palomino) | 512MiB DDR333 | Gigabyte GA-7VRXP | Point of View GeForce 4 Ti4200 XP | 2x IBM Deskstar 80GB i Raid 0 | Chieftec Dragon | Win2k |

AMD Ryzen R7 5700X | 16GiB DDR4 3200 CL14 | MSI B450 Tomahawk II | Sapphire RX5700 Pulse | Intel 660p 1TiB | Nanoxia Deep Silence | AOC CQ32G1 144Hz 1440p | Win 10 |

Permalänk

Har en gammal Drobo som hade 4 av mina backup diskar som fick kortslutning tillsammans med en storm för ca 8 år sedan, hela min dator och diverse komponenter gick, 16tb av lagring och ÅR av sparande på bilder och serier filmer och data är förlorat... alla hdds har jag kvar för att ngn vacker dag kanske försöka åter skapa dem

Visa signatur

CPU| Ryzen 9 5900x MoBo| ASUS ROG STRIX B550-F Ram| Corsair Vengeance LPX Black 32GB (2x16GB) Ryzen GPU| 2080Ti Strix OC Storage| 2x M.2 ssd samsung 960 1x 500gb 1x 250gb 1x500gb samsung 750 evo 1x6tb hdd baracuda Cooler| Kraken x62 PSU| Corsair RM750X 750W v2
Display|Asus ROG Swift PG278QR ASUS PB278Q

Permalänk
Medlem

Min värsta dataförlust var inte stor, men så viktigt.

Året var nog 2011 och jag hade precis upptäckt Keepass, jag blev helt såld på konceptet och satt en hel kväll och gick igenom alla lösenord till alla möjliga och omöjliga konton. Gick hur smidigt som helst, sparade .kdb-filen på en USB-sticka som jag alltid har med mig, tanken var nog att den skulle säkerhetskopieras i molnet...

Dagen efter så vaknar jag och inser att det har snöat massvis under natten, ringer en säsongarpolare och vi drar ut i skidbacken så fort som möjligt innan allt puder är uppåkt. Det visar sig ha snöat ännu mer uppe på fjället, och vi far runt och pumpar puder så länge vi bara orkar.

Det är när vi kommer tillbaka ned till bilen som jag upptäcker det... Nyckelknippan är borta, i fickan finns bara halvsmält snö och blöta kvitton kvar. Som det inte är nog att alla nycklar är borta så är den enda kopian av filen med ALLA mina lösenord puts väck. Lyckades som tur var få tillbaka inlogget för en utav mina mailadresser, men den hade bara en bråkdel av alla konton reggat på sig. Denna blunder kan än idag åsamka mig smärta, när man försöker logga in någonstans där man redan är registrerad.

Nu för tiden är jag mycket mer försiktig med vad jag sparar, och vart det sparas.

Permalänk
Medlem

Kom på en till som är lite fyndig.

Jag hade precis köpt Age of Empires II med expansion(er?) för födelsedagspengar som jag skulle installera och spela under helgen. Vi hade fått labradorvalpar och de som har haft med sådana att göra kan nog gissa sig till vart den här historien lutar.

Jag kom glatt hem efter skolan och skulle installera spelet för helgspelande men såg inte till fodralet någonstans. Efter lite letande hittade jag ett spår i form av plastflis och eftersom valpar gillar att gnaga på saker var ekvationen rätt enkel att lägga ihop.

De små liven tuggade även i sig syrrans balskor, en kaviartub som jag än idag inte fattar hur de fick tag på, stearinljus och en del annat.

Visa signatur

Raven RV02-e // 2500k@4.5GHz // 16GB 1866MHz // Sapphire 390// AX1200 // Silver Arrow // AsRock p76 E4 Gen 3 // Majestouch 2, bruna // 128GB Crucial m4 som systemdisk, 2TB WD Green som lagring och BX100 250GB för spel // ATH-m50x

AW 14
"Citera" för svar

Permalänk

RastaHunden

Min hund Frasse nosade fram till min då nyköpta dator med Amd 7970 gigahertz edition och en ny 2 terrabytare

Frasse tänkte nog att den stod på golvet å den va juh på hans revir så han tog och pinka in den i sitt revir

Lyckligtvis klarade Frasse sig bra ,
men inte min data , både moderkort , hdd , grafikkort nätagg vart kajko *)

Å ja som hadde en sån fin save i Doom =(

Visa signatur

"In To The Void "

Intel i5 12400F,Gigabyte Z690 UD DDR4,Nvidia1070Ti,16 gig ram
Windows 11

Permalänk
Medlem

Vi tänker oss tillbaka till början på 00-talet. Vi hade ganska nyligen fått fiber. Familjen hade en familjedator ännu, förutom min storebror som hade köpt sig en burk för egna pengar (men den fick man givetvis inte använda). Det var början på mitt datorspelsberoende och det var mycket CS. Mycket tjat om att andra i familjen skulle få komma åt datorn. Mycket tjat om att hjälpa till mer hemma och inte sitta vid datorn så mycket.

Jag satt och lirade intensivt CS. Vid tillfället var jag sist kvar i laget. Min bror hade fått order om att ta paus från datorn för att dammsuga, och var arg och irriterad över detta. Han kommer och ska flytta mig, peta, röra runt och hålla på med dammsugaren. Precis när jag ser sista motståndaren och ska ta honom med kniven i ryggen.... BRAK! Skärmen blir svart. Allt är borta. Antiklimaxen var total. Brorsan skulle dammsuga runt datorn, och råkat välta den i golvet på sidan.

Vid försök till uppstart så startade inte datorn. Man kunde höra klickljud och skärmen förblev i DOS. Trots att hårddisken låg i bottnen på burken hade den gått sönder i fallet. Förlust på allt, familjefoton, filmer mm. Blev kollektivt bestraffat tillsammans med storebror trots jag ej var skyldig (mer än att vägra flytta sig för damsugarn). Familjen utan dator i ca en månad.

Japp, så var det när jag skulle bli esport-proffs. Men lyckades inte pga skada

Permalänk

Ytterligare en anekdot om "nästan" förlorad data.
Precis efter millennieskiftet började diskarna i min dator bli fulla. Det var ju rätt mycket musik som skulle lagras på datorn då... En "fet" 30Gb disk inhandlades, efter månadsvis av besparingar med studiebidrag. Har för mig att disken gick på runt 3k.

Efter att ha hämtat disken på posten var man som ett barn på julafton när man kom hem och skulle montera in den. Öppnar kartongen och kollar att allt ser ok ut med disken. Rätt storlek och kontakter och allt. Lägger tillbaka disken i ESD-påsen.
Förbereder allt i minsta detalj, drar ut alla sladdar från chassit, öppnar sidostycket och hittar gått om plats att montera den i det gigantiska addtronics-chassit. Kablar, skruvar och skruvmejsel redo för att bara smacka in disken. Plockar upp disken och ska plocka ut den ur påsen. Tjofff! Så öppnar sig "botten" av ESD-påsen och disken åker rakt mellan benen på mig ner i golvet... Pang! *iskall, svettig och förtvivlad!*
Monterar disken ändå och kopplar in alla kablar. Bootar... skreeee... skreeeee... skreeeeeeeeee. F-A-N!
En del läxor lär man sig den hårda och dyra vägen; sedan den dagen sitter jag på golvet när jag ska joxa med grejer i datorn... inte nån jävla ergonomiskt korrekt sittställning vid nåt skrivbord!

Permalänk
Medlem

Man kan förlora data på många sätt...

För ett antal år sedan testade jag krypteringsverktyget Truecrypt. Ett smidigt program för att kryptera en volym eller en hel hårddisk. Klart att man vill ha sina viktiga filer på ett säkert ställe tänkte jag och började skyffla in filerna på min krypterade hårddisk. Det långa supersvåra lösenordet hade jag såklart på en posit-lapp som jag gömt på ett bra ställe. Tyvärr gömde jag den på ett så bra ställe så att jag aldrig har hittat den igen. Hårddisken har jag kvar, men filerna är och förblir i säkert förvar.

Permalänk
Medlem

Jag har alltid gillat att fota och filma. Och när min äldste son föddes så började jag spara allt på en extern hårddisk + på min dator så hela 2 kopior. Hade den externa liggandes i en byrålåda och datorn kördes ju som en daily runner. När jag sedan skulle uppdatera min dator med en ny SSD istället för HDD och använda den gamla HDD:n som sekundär/lagringsdisk så formaterade jag självklart HDD:n när jag satt i SSD:n. Problemet då är ju att ca 3års fotande och filmande försvann ifrån den ( lugnt tänkte jag! Jag har ju en backup) Efter installationen så skulle jag skapa en backup av bilderna på datorn igen men döm av min förvåning när den externa inte ens startar! Tog ur hårddisken ur den och kopplade in den direkt i datorn men den är död! Glad fru efter det vill jag lova. Har dock kvar disken än ifall det helt plötsligt kommer ett infall med att skicka den på återskapning.
Idag har jag 2 externa och en molntjänst. Hade en WD NAS men den dog och då var jag glad över att jag hade fler backuper.

Visa signatur

Dator:Ryzen 9 3900X, MSI B450 Tomahawk, 16 GB Ram, RTX 2070 Super.
Kameror: Panasonic G80, Canon G7xmk2 Gopro Hero7 black mm.
www.youtube.com/c/ronniejossan

Permalänk
Medlem
Skrivet av bagfalls:

Jag har som ett starkt minne av just den händelsen, för det var efter det jag köpte min första server och blev väldigt stressad över att någonsin igen förlora data. Det finns liksom ett före och ett efter i mitt liv när det gäller dataförlust. Sedan dess har jag bara blivit av med ett USB-minne som tog en simtur i tvättmaskinen, och idag har jag ett antal servrar samt ett företagskonto på dropbox för att vara helt säker på att inget försvinner.

Det stora traumat.

Jag kör allt arbete direkt från Dropbox.

Det var nästan komiskt att lyssna på f d klasskamrater när de klantade sig med dokument eller inlämningar som skrevs i webbläsaren, trots flertalet varningar.

"Skriv inte tentan i webbläsaren. Vad som helst kan hända och då får du UG. Skriv i en ordbehandlare."
Nnnnope. 😂

Man har lärt sig den hårda vägen

Visa signatur

Lenovo Legion 5 17,3", 5800H, 3070 140 W, 2 TB
Logitech G Pro Wireless & G613 keyboard
Hifiman Sundara, Sennheiser PXC-550 II / Hidisz S9 Pro, Schiit Magni 2

Singleplayertopplistan utan ranking: Duke Nukem' 3D, Doom: Eternal, Half-life I & II, Super Mario 64 & Galaxy I & II, Resident Evil II (PSX), Metal Gear Solid, Final Fantasy VII (PSX), The Last of Us I & II, Fallout 3, New Vegas & 4, Cyberpunk 2077

Permalänk

Min incident utspelade sig på tiden innan USB stickor var rimligt prissatta. Det var i slutet av disketteran och disketterna fick sämre och sämre kvalité.

Jag skulle åka till universitetet och ta med mig lite kod som jag skulle använda på en labb. Vis av erfarenhet så kopierade jag över filerna på 3 disketter (redundans) och åkte buss en timme till universitetet. Väl framme så hade alla 3 disketter blivit korrupta. Det var bara att åka tillbaka och kopiera in på nya disketter. Då hade jag bara två disketter jag kunde använda. Tillbaka i skolan så hade de här två disketterna också gått sönder.

Då gav jag upp och köpte ett 16 megs (om jag minns rätt) usbminne för en förmögenhet.

De där jäkla disketterna orsakade väldigt många timmars bussresande och att jag fick käka nudlar i en vecka.

Så här i efterhand så borde jag ju bara mailat de jäkla filerna till min hotmail eller något sånt. Ung och dum

Visa signatur

Ryzen 3900X || ASUS ROG Strix X570-E Gaming || ASUS GeForce RTX 2080 8GB DUAL EVO || Corsair Vengeance RGB PRO DDR4-3200 || ACER - XB280HK 28