Permalänk
Medlem

Gnisslande ljud

Min dator som jag haft i många år är extremt tyst men har på senare år börjat ge ifrån sig ett ganska högt högfrekvent gnisslande ljud som kommer då och då och alltid som ett enskilt kort och distinkt "pip" eller gnissel men känns som att det kommer allt oftare. Ibland kanske en gång per minut, ibland något mer ofta/sällan.

Först trodde jag att det vandrade omkring möss xP men det känns som att ljudet kommer innifrån nätaggregatet en EVGA supernova G2 första generationen. Vill minnas att jag registrerade mig för om det var 5 eller 10 års garanti en gång i tiden, men är det värt att åberopa eller lika bra att bryta "stickern" och rota lite själv för att se om man hittar någon kondensator som håller på att ge upp, eller vad kan bero på?

Förutom de enstaka pipen, som för övrigt inte verkar på något sätt vara kopplade till belastning, hörs ingen antydan till coilwhine eller motsvarande, och fläktarna hörs inte alls vilket förstås gör pip-ljudet allt mer framträdande.

Kan fläktar ge ifrån sig sådant gnissel så pass sällan?

Permalänk
Medlem
Skrivet av windblownsnow:

Kan fläktar ge ifrån sig sådant gnissel så pass sällan?

Ja, det kan de, en fläkt där lagren håller på att ge upp kan ibland låta bara när den spinner upp, när den väl har kommit upp i varv kan den mycket väl tystna.

Visa signatur

Det är bättre att fråga och verka dum än att inte fråga och förbli det.

Permalänk
Hedersmedlem

*Tråd flyttad*

Visa signatur

Danskjävel så krattar som en skrivare...

Permalänk
Medlem

Spontant när jag lyssnat har det inte känts som om ljudet kommer ifrån fläkten men nätagget har en switch till semi-passiv drift jag skulle kunna testa med.

Ljudet kommer dock inte vid uppstart, utan kommer lite random, ibland hörs inget alls på flera minuter. Ibland kommer det en 7-8 gånger nästan i följd, men alltid ett kort och distinkt "pip". Typ som syrsor

Permalänk
Medlem

Sedan jag kör med den semipassiva driften tycks ljudet ha försvunnit... så det kanske hade med fläkten att göra trots allt?