Premiär! Fyndchans i SweClockers Månadens Drop
Permalänk
Medlem

Långdraget problem med bluescreens

Min dator har egentligen haft problem med bluescreens sedan jag byggde den för 3-4 år sedan (återanvände SSD och RAM), och då vanligtvis med felmeddelanden som atikmdag.sys. Jag har haft problem med AMD-grafikkort tidigare, så jag har tänkt att det är grafikkortet eller drivrutiner som orsakat det hela. Datorn har varit mer stabil med gamla drivrutiner än nya, men jag har prövat nya versioner då och då i samband med årliga ominstallationer av Windows.

Jag skickade in grafikkortet till Asus för ett par år sedan, men det löste inte problemet. Körde ett allmänt stresstest i somras, och det enda som gav fel var mina RAM-minnen. Fick även fel med Memtest. Bytte ut båda RAM-minnena och när jag körde Memtest igen gav det inga fel.

Just nu är felen dessa: verkar generellt stabilt i Windows, men får bluescreens med system_service_exception i World of Warcraft. Ser även artifakter i WoW, och dessa syns även på min andra skärm. Får bluescreen ibland om jag startar en Twitch-stream via Streamlink/VLC direkt efter att jag väcker datorn från sleep. Eventuellt relaterat: tidigare har jag kunnat se på två Twitch-streams samtidigt, men nu laggar datorn ibland (svårt att röra musen) om jag gör det. Vet inte om det har något att göra med högre kvalitetsstreams, men känns som att jag borde kunna köra två 1080p 60 FPS streams ändå.

Hur skulle ni gå vidare i felsökningen för detta? Känns ändå för mig som att det är något med grafikkortet.

Har tyvärr inte andra delar att testa med.

Intel i5 4690K
Corsair 8 GB
Asus R9 280 STRIX OC 3 GB
ASRock Z97E-ITX/ac
Samsung 830 SSD
Silverstone Strider SFX 600W

Windows 7 x64

Permalänk
Avstängd

@CymbalCrasher: långsökt tips! Men kolla i cpuz spd på minnena så inte timingen är fel när du lägger ihop cas+ras=tRC har själv ddr3 corsair minnen i några datorer och ser att detta inte alltid stämmer.

Permalänk
Medlem
Skrivet av nikitalord:

@CymbalCrasher: långsökt tips! Men kolla i cpuz spd på minnena så inte timingen är fel när du lägger ihop cas+ras=tRC har själv ddr3 corsair minnen i några datorer och ser att detta inte alltid stämmer.

Inte så hemma på RAM-timings. Ser detta rätt ut?

Permalänk
Avstängd

@CymbalCrasher: Ser ok ut. Gör en system koll så inget annat ligger på och buggar, vissa virusskydd kan bråka en del, vissa spel kan behövas spärras i brandväggen mm. Vissa kan ha 32 bits filer istället för 64 mm.