Jag kan inte formatera 4 av 10 HDD

Permalänk
Medlem

Jag kan inte formatera 4 av 10 HDD

Hej
Jag har 4 stk 2TB diskar från en ersätt server från jobbet,
Jag har kunnat rensar, formatterar och skapar ett nytt partition på 6 stk men dessa 4 som jag har kvar kan jag inte göra något med.
De hänger systemet mm

Jag har använt mig av diskpart,list disk och clean OCH Disk management för de övriga.
Jag gör detta i en external HDD chassis med USB koppling och ström kontakt.

Jag har fått "format kan inte färdigt ställas"
När jag stänger av HDD chassis för jag "Location is not available"

Vad mer kan jag göra?

Permalänk
Medlem

Förmodligen beror det på att de har varit medlemmar i ett raid-set. De måste kopplas tillbaka i raid-setet och där måste man ta bort raiden först.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Asus P9X79 | Xeon 1680v2@4.4Ghz | X61 Kraken | 24gb Corsair Dominator | Intel 750 400gb | XFX 6800XT Merc 319

Permalänk
Rekordmedlem
Skrivet av Korgan:

Förmodligen beror det på att de har varit medlemmar i ett raid-set. De måste kopplas tillbaka i raid-setet och där måste man ta bort raiden först.

Skickades från m.sweclockers.com

Varför skulle det hindra att man partitionerar om diskarna om de tidigare ingått i en raid ?

TS: Du menar väl att du försöker partitionera om diskarna och inte att du bara provar formatera dem ?
Har du provat att ansluta dem direkt och inte via en usbkontroller ?

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem

(HW)RAID-kontroller brukar sätta första sektorerna på disken med data som beskriver geometrin och vilka medlemmar, RAID-typ etc., det är förmodligen det som stökar

Uppfattar ev RAID-hårdvara på moderkort eller drivrutiner i OS detta och känner igen det som RAID så kan den försöka göra virtuella enheter och med offset på sektorerna innan någon diskhanteringsprogram ens får en syl i vädret och det diskhanteringsprogrammen ser sedan är virtuella enheter - ej direktadressering på diskars sektorer - alternativt hänger sig/väntar för att den inte ser en komplett RAID-set....

tex. en ubuntu skulle förmodligen med udev försöka montera mdadm automagiskt på dessa diskar även om det från början har hanterats av en P410-kontroller i en HPE-server - då det trots allt är en viss 'standard' på detta och mdadm har en del support på sådana HW-RAID.

Förmodligen är det bäst att nollställa diskarna första del med att skriva med '0' dom första GB med 'dd' med start på sektor 0 och det med en Linuxdistribution som är avsedd för disk och datorräddning och därmed ingen automatik som rullar igång oombedd.

Permalänk
Medlem

... ta bort partitionerna först.

Visa signatur

CPU: I7 4770K Grafik: Poseidon Platinum GeForce GTX 980Ti Moderkort: Asus Maximus VI Hero Z87 RAM: 16Gb Corsair Dominator Platinum CL9 Nätagg: Corsair HX1050 Gold SSD: Corsair Force GT 240Gb SSHD: Seagate Desktop 4TB Låda: Corsair Graphite 600T

Permalänk
Medlem

Om du inte kan köra en clean på dom så beror det troligen på att disken har många skadade sektorer.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Sötast

Du kan med största sannolikhet rädda dessa mha Linux.

Diskverktygen i Linux är... fantastiska jämfört med de du hittar i Windows.

Permalänk
Hedersmedlem

Enligt min egen erfarenhet låter detta mest som trasiga diskar med massor av felaktiga sektorer. Kolla SMART-statusen med Crystaldiskinfo eller liknande, alternativt HD-tillverkarens egna testprogram.

Aldrig varit med om RAID-diskar som inte enkelt gått att rensa om de varit friska.

Visa signatur

W10, Intel 5820K, Asus X99-S, Crucial DDR4 2133MHz 32GB, Sapphire 290X Tri-X, Intel 730 SSD, WD Black+Green+HGST, Silverstone FT02, Corsair AX1200, Corsair K90, Logitech MX518, Eizo 2736w, Eaton 5115 UPS. Pixel 7 pro

Permalänk
Medlem

JAg tror att jag skitar i dessa och skickar till skroten. Behöver också ett par inlagg till för att annonserer.

Permalänk
Medlem

Förmodligen slänger du då friska diskar då flera trasiga diskar ur en och samma RAID är rätt osannolikt.

Prova för disken tillverkarnas program för 'secure erase' med disken i en diskdocka (fungerar dock inte på alla diskdockor/USB-diskadaptrar då en del USB/SATA-chip i diskdockor inte stöder 'SAT' (SCSI/ATA-translation) och därmed inte kan initiera ATA-kommandokedjan som behövs för att starta raderingen) eller ansluten till en SATA-port på datorn.

Kan du läsa ut disken SMART-värden via diskdockan så bör diskdockan också stödja SAT då att läsa ut SMART-värden också är en ATA-komando sekvens.

Därefter kolla SMART-värden att det inte ser tokigt ut där

Secure Erase som görs av diskdrivern själv skall skriva över alla sektorer som har burit data (inklusive eventuella sektorer som är bort-allokerade för lässvårigheter sedan tidigare) och efter ganska många antal timmar bör vara i samma status som när disken var ny och alla gamla eventuella konfigurering som lurar OS och olika RAID-manager är borta...

Permalänk
Medlem

https://gparted.org/

Skriv med exempelvis Rufus till ett usb minne, boota upp, ändra vad du behöver, troligtvis mer framgång än Windows inbyggda skräp program.

Så många många gånger man inte kan göra något alls i Windows men gparted bara fixar Allt.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Ryzen 5800x @ 32gb 3200mhz @ 7tb ssd @ 3060ti Fractal r5 @ Arch
i5 4670k @ 24gb 1600mhz @ Fractal r3 @ 12tb ZFS @ Truenas Scale
Thinkpad T450 @ i5 5300u @ 16gb @ 512gb ssd @ 24+48wh batteri @ Debian