Permalänk
Medlem

För/nackdelar med kompakt dator?

Frågan gäller kompakta datorer, se t.ex. här https://www.prisjakt.nu/kategori.php?&b=s387965998 där kallas de "ultrakompakt".

Om vi bortser från den uppenbara fördelen - att de tar mycket mindre plats - vad finns det för för- och nackdelar med dessa? Blir de varmare? Svårare att byta komponenter? Hållbarhet, etc?

Har aldrig kört en ultrakompakt tidigare så därför jag undrar.

Visa signatur

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed placerat orci vitae condimentum tempor. Nulla facilisi. Interdum et malesuada fames ac ante ipsum primis in faucibus. In at sapien id felis tempor tincidunt. Cras accumsan enim elit, ut laoreet neque dapibus ac.

Permalänk
Medlem

Nackdelar:
- Går ofta ej att byta ut något mer än lagring / minne om ens det är möjligt. Olika från modell till modell
- Inte plats för att vara nämnvärt kraftfulla spelmaskiner. Detta är maskiner för applikationer som kräver cpu-kraft och där kan de ofta vara vettiga. Men någon GPU kommer du inte klämma in där.
- Ventilation / temperatur. Säger sig självt att de inte kommer kylas lika kraftigt som en desktop men om speccsen bara är anpassade så bör det inte vara någon fara. Macbrook Pro med i9 är ett bra exempel på vad som kan hända när du klämmer in för kraftig hårdvara i fel chassi.

Fördelar:
- Förbannat smidigt format.

Detta är datorer du köper för ett specifikt syfte. Är du bara ute efter en liten men ok dator så finns det bättre format. Med dessa datorer så betalar du också en anselig peng för att storleken ej är standardiserad.

Permalänk
Avstängd

Det du borde fråga dig först är väl vad du kommer använda den till?

Det går att bygga en helt ok gamingdator i t.ex även om den är lite större:
https://www.komplett.se/product/1088751/datorutrustning/dator...

Sedan får du väl ställa dig frågan hur liten datorn måste vara egentligen, räcker det med att den står bakom skärmen och du inte ser den eller ska den vara mindre än så?