För sent att ge sig in på kryptovaluta/mining? Om inte, vilket/vilka grafikkort rekommenderar ni?

Permalänk
Medlem

Hatiskt vet jag inte. Realistiskt och bittert kanske.

Okunskap vet jag inte heller.Jag driver AB som minear, hoppas att jag har bra koll på siffrorna.

Skrivet av anon76929:

Där har du helt fel. Dollarn står idag i 8,21 SEK. En Vega 64 levererar runt 2050 Hz/s när man minar Cryptonight. Även med dagens låga avkastning minar man in 2,2-2,3 $ /dygn vilket ger lite mer än 800$ på ett år. 800*8,21 blir 6568 SEK."

Jovars, men det är före el. Du måste väl betala elen? Du får dra av den, men den minskar bara din skatt. Du får inte tillbaka den kostnaden på magiskt sätt?

Whattomine säger $0.83 per dygn efter elkostnaden. Här är länk på det.

https://whattomine.com/coins?utf8=%E2%9C%93&adapt_q_280x=1&ad...

Så 0,83*8,21 per dag, för enkelhetens skull blir det 7 kronor per dag, eller 2500 kronor per år efter att elen är betald. Redan där är ROI längre än två år? Sedan ska du betala skatt därefter som gör saken värre.

Du kan troligen direktavskriva som du säger första året, och du får då ett underskott du kan rulla vidare till nästa år och slippa skatt även år två. (Du kan inte dra av mer än du drar in i hobby väl?) Sedan är avdraget slut. Spelar ändå ingen roll, du får ändå ROI på 2+ år som allra bäst i detta fall när du inte betalar någon skatt.

https://www.blinfo.se/skatt-hobbyverksamhet-20111028

Om du kan sälja kortet för vettigt värde så blir det bättre. Om fläktarna lägger av, vilket de gör, så får du köpa reservdelar och meka med det. Kort som mineats med har dock lägre andrahandsvärde.

Säljer du prylarna för mer än 50k på ett år ska försäljningen också skattas, så sälj inte allt på en gång. Vad händer med avdraget du gjort när du säljer kortet (jag vet inte)? Du kan skänka det till din fru som säljer det, men det är avyttring till underpris vilket dubska skatta på istället då.

Jag kan säga att jag inte är bekväm att skatta mining som hobby. Det är för snårigt. Därav skattar jag i AB.

År tre, om du fortfarande minear, så betalar du egenavgifter + lönskatt. Det blir i runda slängar 50%. Dvs år tre tjänar du 1300 kronor per år. Det tar dig troligen flera dagar att sköta tillräcklig bokföring och deklaration för att klara en granskning av din hobbyverksamhet? Inte så rolig timpeng.

Om du är höginkomsttagare är skatten 80-85% pga statlig inkomstskatt på inkomst av tjänst. Dvs du tjänar runt 500 kronor i det fallet.

"Om det finns ASICs som minar Cryptonight så tjänar dessa mer/ förbrukad watt än jag gör men min intjäning försvinner inte bara för det. Lika dumt som att påstå att bara för att grannen har en Lamborghini som går fortare än min Audi så är det inte lönt för mig att köra bil."

Dålig analogi. Om lamborghinisarna tjänar mer pengar på att köra än du gör så kommer det att köpas fler lamborginisar. Till slut finns det ingen väg kvar för din audi, eftersom vägen är full av lambos. Du får ha den stående i garaget. Det är en bättre analogi?

Ett exempel ur verkligheten. Bitocin. Började mineas på CPU, sedan på GPU, och nu på ASICS. Hur många minear bitcoin med GPUer idag? Elkostnaden är högre än intäkterna så svaret är kort och gott - ingen. Det kommer att hända de flesta algoritmer. Det finns inget sådant som ASIC resistant. Det är bara en fråga om lönsamhet. Förr eller senare är ASIC mer lönsamt än GPUer?

Ja det finns lite lönsamhet och kurserna kan gå upp. Eller ned.

Man ska se det som en meka-dator-hobby, inget man tjänar pengar på, så går det fint.

Skickades från m.sweclockers.com

Fel elpris på whattomine, blev ännu sämre siffror nu
Permalänk
Inaktiv

@TechGuru:
Fortfarande helt fel. Du får räkna på 2050 Hz/s och du får räkna på 140W.
Du kan titta mer på http://minecryptonight.net/ utifrån den hashraten du har.
Det är OK att du har fel. Du blir salig på din tro och jag är nöjd med min verklighet.

Ha det gott.

Permalänk
Medlem

Den sajten är utan hänsyn till el? Den ger $2 per dygn med de siffrorna. Whattomine ger $1.68 före el med dina stats, $1,17 efter el. Inte alls helt fel. Om något brukar whattomine visa för hög profit.

Räknar du med elkostnad och dina stats är du ändå närmre 2 år ROI än vad du är nära 4 månader ROI även om de åren är skattefria.

Är 140 watt mätt vid vägguttaget med effektmätare (efter förlust i nätdelen)? De tester jag sett visar på 200-300 Watt vid 2050 h/s vid vägguttaget, det är det du betalar för, inte vad kortet drar på 12 Volt.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av TechGuru:

Är 140 watt mätt vid vägguttaget med effektmätare (efter förlust i nätdelen)?
Skickades från m.sweclockers.com

Ja men utslaget på två Vega 64. Har för övrigt fri el men det ska ju inte påverka din uträkning av ROI.
Felet du gör är att du inte räknar med ett restvärde på Vega kortet.
Vansinne att köra det som AB eftersom valfriheten hur deklarera vad blir synnerligen begränsad.
Ditt val, din förlust eller i detta fallet bolagets förlust som du inte kan utnyttja mot t.ex inkomst av tjänst eller inkomst av kapital.
Gör om gör rätt.

Permalänk
Medlem

Fri el påverkar inte ROI? Herregud.

Restvärde på ett Vega64 som mineats med i två år?

Hur deklaration ska ske som hobby är lika styrt som i AB. Jag kan dra av förlust mot annan verksamhet i bolaget, du kan varken dra av mot lön från anställning eller mot annan hobby.

Bolaget köper dessutom utrustning med oskattade medel - du köper ett kort för samma pris som jag får två.

Förlåt att vi sprängde tråden OP.

Mining är snårigt, minst sagt. Betydligt krångligare än att köpa utrustning, starta och bli rik.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av TechGuru:

Restvärde på ett Vega64 som mineats med i två år?
Hur deklaration ska ske som hobby är lika styrt som i AB. Jag kan dra av förlust mot annan verksamhet i bolaget, du kan varken dra av mot lön från anställning eller mot annan hobby.
Bolaget köper dessutom utrustning med oskattade medel - du köper ett kort för samma pris som jag får två.
Skickades från m.sweclockers.com

HeHe. Kanske dags för dig att byta revisor. Jag kan dra all förlust i alla intäktskällor och resultatet blir vad jag skall betala i skatt.
Du är låst till bolagets eventuella intäkter.
Du kommer ju med fantasisiffror när du tar upp restvärde på ett Vega kort som minats med i två år. Har man inte hanterat det under de första 6-9 månaderna är man inte direkt slug.

Kör du på med ditt AB. Det blir nog bra. Var och en blir salig på sin tro.

Bara så du vet.
Man har rätt att betala minsta möjliga skatt så länge man följer regelverket.
Hade jag haft skulder hade jag nolltaxerat idag men är tvingad att lägga för mycket till Magdalena Andersson.

Permalänk
Medlem

Låter som en spännande revisor. Jag kan bara spekulera i vad ni gör. Allt ligger i zoner av olika grå nyans? Årets specialgranskning för Skatteverket är digitala valutor. Lycka till med deklarationen.

Det är definitivt inte hobby iaf, där kan man inte kvitta mellan verksamheter. Så det är egen firma du kör. Då vet du också när AB är mer lönsamt än egen firma?

Ps att inom 6-9 månader ge bort fungerande gpuer till frun som du direktavskrivit så att hon kan sälja dem på Tradera är inte ens i en grå zon. Det lär inte hålla om du blir granskad.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Även om man kör AB är väl intäkt från mining momsbefriad. Så då kan man ju inte kvitta momsutgiften när man köper hårdvara mot momsintäkt. Det kan man inte heller som hobby förvisso men undrar om det verkligen är värt att ha AB?

Jag hoppas själv på att kurserna på kryptovaluta ska upp igen så kanske det ändå blir lönsamt i längden.Det är också mer på nivån att jag gillar att mecka med hårdvara och är nöjd så länge allt går jämnt upp.

Permalänk
Medlem

Stämmer, inget momsavdrag, men som hobby måste du köpa med redan lönskattade pengar, det behöver inte egen firma eller AB. Beror väl på hur man ser det och vilket år man är på. Hobby är nog sämst oavsett. Men Skatteverket tycker att det är hobby som gäller i skala som vi vanliga dödliga håller på med.

AB är värt det gentemot egen firma om miningen är liten del av i övrigt mycket lönsam verksamhet pga fåmansbolags-beskattningen - du kan maxa upp till huvudregelns tak med låg beskattning. Iaf om jag räknat rätt. Egen firma kommer långt innan att ha börjat betala statlig inkomstskatt. Såvida man inte köper och "kasserar" kort som avancerad "skatteplanering" (gör det inte).

Right? Glöm inte investeraravdraget på AB.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Ingen som kommer ihåg KNC Miner det svenska bolaget som byggde och sålde maskiner för 45-70 000 kr stycket i förskott och använde dem själva. Blev stämda men friade och till slut var konkursen ett faktum på grund av halvering av BTC + att Kineserna kunde bygga billigare.
Steg 1:
Svenskt företag har sålt Bitcoin-grävare för en kvarts miljardGräver guld med digital gruvmaskin
Steg 2:
Mångmiljonkrav mot KNC Miner landar i tingsrätten
Steg 3:
Svenska bitcoin-jätten KNC Miner i konkurs – konkurrensen för tuff

Kollat i några år om historian om Kryptovalutor och mycket är det samma år för år. Kursraket (värsta var ju dec 2017 med en 10 dubbling av värdet räknat från nio månader bakåt) och kursras, splittrade valutor, domedagsprofeter och optimister. I skrivande stund kostar BTC
7 800 dollar från 19 163 dollar i december men tror personligen att värdet kommer öka till runt 100 000 dollar i en nära framtid men hoppas på en stabilisering runt 5 000 dollar och sedan glömmer folk av att det existerar så vi spelare får det lugnt på grafikkortsmarknaden :).

Visa signatur

[AMD Ryzen 9 3900X] [ASUS GeForce RTX 2080 Ti] [LG OLED 55 C9 som skärm] [Samsung HW-Q96R till ljudet]

Permalänk
Medlem

Slutade att maina på min speldator. Svårigheten har ökat och elpriserna är för höga om man räknar allt. Trodde jag låg på runt 1 kr men det verkliga priset med allt som nätavgift, skatter och moms på det blir runt 1,5 kr. Och att ha el, oavsett förbrukning, kostar runt 10 kr per dag + moms vilket jag gärna betalar för att ha el.

Visa signatur

[AMD Ryzen 9 3900X] [ASUS GeForce RTX 2080 Ti] [LG OLED 55 C9 som skärm] [Samsung HW-Q96R till ljudet]

Permalänk
Medlem

Ett alternativ till mining?
https://www.reddit.com/r/gpumining/comments/86ofw2/rent_out_y...

Finns redan liknande projekt. Exempelvis Gridcoin och Golem. Kan vara värt att kolla upp.

Permalänk
Medlem

Jag har haft lite tur och lite otur när jag kört. Fick i höstas/vintras ihop nästan 5 ETH, dock slarvade jag bort lösenordet till 1.5 av dem... Sålde sen 3 ETH när de låg på 1000$ (Önskar jag väntat 7 dagar till så hade det legat på 1500$... hahaha), och gjorde missen att växla dem till Bitcoin först, innan jag hamnade i läget att jag kunde sälja BTCn så hade den sjunkit från 16 000$ till 10 000$, så nu har jag 0,2 BTC låsta där tills jag känner att det är lönt.

Men totalt så har jag varit mycket nöjd med min mining, efter 9 månader med 6 kort som kört både ETH och Siacoin så har jag ~2,5 ETH, 0,2BTC och 30 000 Siacoins. Det känns faktiskt riktigt bra, projektet är planerat att avslutas siste maj (ångrar mig SÅ att jag lovade sambon att max 1 år... *suck*) så vi får se vad slutsumman landar på. (Håller iofs tummarna för att hon ser poängen med att låta riggen stå att gå tills den inte längre går att mina med... Men får väl börja leta efter spekulanter, därav PM till TS.)

Jag tycker att mining är jäkligt kul, och jag tror inte det är försent. Men räkna på ROI är svårt då det förändras hela tiden, tror du på tekniken så kör på det! Vill du bara tjäna pengar så är det en gambling som du kanske inte ska ge dig på?

Lycka till oavsett!

Visa signatur

Intel i9 10900k @5,2Ghz, MSI Z590 Gaming EK-X, G-Skill Elite Royal 4x8gb @3600mhz cl16, Asus TUF 3080ti OC, 2xSamsung 960 EVO 1Tb M2, Seasonic Prime 1300W Platinum, EK D5 Revo, 2x360mm EK SE, Acer X34P 1440p 120hz IPS G-sync, CSFG The Crow
Galleri Ancalagon The Black | Galleri The White Crow