Data mining av prisjakts prisutveckling mm för mönster?

Permalänk
Medlem

Data mining av prisjakts prisutveckling mm för mönster?

Har kollat lite på på prisjakts prisutvecklingsgrafer på olika produkter och undrar om någon annan blir nyfiken på mönstren.

Exempelvis kan man se ett visst mönster bland datorkomponenter från att produkterna släpps och därmed när det är som smartast att köpa produkter, med undantag för tillfälliga kampanjer ex. black friday. Det brukar vara ett högt pris vid lansering i x månader och sedan en dipp efter dessa månader där priset burkar vara stabilt i y år tills det är dags att fasa ut produkten.

Visst, det är intuitivt/allmän känt men skulle det inte vara intressant att ha en siffra på antal månader som man kan tänkas behöva vänta innan dippen kommer?

Det kan ju svårt att avgöra om priset är högt/lågt om man enbart tittar på enskilda fall men jag tänker att något med kompetens kanske skulle vara intresserad av att använda någon maskininlärningsprogram (ex. monkeylearn) för att samla data på prisutveckling från prisjakt genom api och studera detta.

Jag är säker på att det finns en massa annan data på prisjakt som skulle kunna vara intressant att titta närmare på.

Vad tycker ni? Är någon med relevant kompetens sugen på att göra detta? Är tyvärr inte tillräckligt skicklig själv Har ni förslag på annan data från prisjakt som man borde titta närmare på?