Är det nödvändigt att reglera en kapitalistisk marknadsekonomi?

Permalänk
Avstängd
Skrivet av boogey:

Fast nu missar du min poäng helt. Huruvida politiker och statstjänstemän använder forskning på ett korrekt sätt är en annan fråga.

Min poäng var att det inte finns ett vetenskapligt svar på vilket styrelseskick vi ska, vilken ekonomisk politik vi ska föra, vilka friheter och skyldigheter vi ska ha. Vetenskapen söker objektiv kunskap, och de frågorna har inga objektiva svar. En nationalsocialistisk stat kan använda den vetenskapliga metoden för att nå sina mål lika väl som en demokratisk, socialliberal stat.

Och du har missat min poäng, jag anser att det går att ha ett nytt sorts styrelseskick med hjälp utav vetenskapen och därmed gå ifrån de vanliga höger/vänster ideologierna.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Born_HardCORE:

Jag skulle säga att det ultimata målet är, precis som du föreslår, att optimera det totala välståndet och civilisationens utveckling.

Att optimera det totala välståndet och civilisationens utveckling är lovvärda mål. Det som kanske skiljer min ståndpunkt från din är att jag också tycker att fördelningen av välstånd är av vikt. Eftersom man därigenom lägger på ytterligare ett kriterium, betyder det att det totala välståndet kanske inte blir lika stort som om man hade låtit fördelningen vara helt fri, men det är ett pris jag tycker är värt att betala.

Det finns tre huvudsakliga svårigheter jag ser med en oreglerad marknad och som jag tror är anledningen till att en sådan utopi aldrig helt materialiserats. De är följande:

  1. Allmängods. Det finns saker som är bra för alla, t.ex. polis, infrastruktur, försvar, utbildning, ren miljö. Vem ska betala? Någon typ av skatter är den lösning som visat sig vara mest stabil. Man kan tänka sig att man istället låter inbetalning till gemensamma utgifter vara frivillig, men det är en instabil situation. Tänk dig ett fungerande sånt system, där alla betalar in till en gemensam pott utefter lust och förmåga, inte att de tvingas genom regleringar. Genom att reducera mina inbetalningar med säg 10% så påverkar jag inte allmängodsets budget märkbart, medan min egen budget blir klart fördelaktigare. Om alla på samma sätt agerar i egenintresse blir dock konsekvenserna märkbara. Alla tjänar på att alla hjälper till, men alla tjänar också individuellt på att inte "dra sitt strå till stacken" (jämför med Prisoner's dilemma). Reglering genom skatter är ett effektivt sätt att se till att alla bidrar, och vi bestämmer gemensamt (genom demokrati) hur mycket vi tycker att vi gemensamt ska bidra, samt hur skatter ska fördelas. Det senare råder det stor oenighet om, men att skatter behövs är det få som bestrider.

  2. Överblick. En marknadsekonomi är en väldigt robust och effektiv metod att optimera totalt välstånd, och påminner på många sätt om darwinistisk evolution genom naturligt urval, som ju varit extremt framgångsrikt för livet på jorden. Likheten är att de som lyckas bäst med begränsade resurser också är de som överlever (reproducerar sig) bäst, och därmed får man i det långa loppet en utveckling som premierar profiten/populationen och anpassar sig efter omständigheter. Det finns förstås också många olikheter, så man ska inte dra analogin för långt, men en begränsning de delar är en brist på överblick. Även om evolution genom naturligt urval är ett framgångsrikt recept, så kan den bara göra små hopp genom generationer. Det gör att man är dömd att hamna i lokala maxima i optimeringslandskapet, där det finns många exempel inom biologin. En fri marknadsekonomi lider av liknande begränsningar när alla deltagare ser till sitt egetintresse snarare än det som skulle vara bättre för alla. Konsumentmakt fungerar om den upplysta och välmenande konsumenten ser till allas bästa (t.ex. köper miljövänliga dyrare produkter) istället för sitt direkta egetintresse (köper miljöfarliga men billiga produkter, och överlåter det åt andra att använda de miljövänliga). Regleringar kan fungera som styrmedel för att vikta marknaden i riktningar vi av oberoende skäl (till exempel genom klimatforskning) tror är bättre för vår civilisation som helhet. Andra exempel på yttre hänsyn som regleringar kan ta är risken för svält vid krig vid bristande lokal matproduktion, tillgång på vaccin, stöd av grundforskning. Genom överblick kan man genom regleringar också försöka uppmuntra en hälsosam marknadsekonomi, genom att t.ex. införa monopolbegränsningar och antitrustlagar. För att resultatet ska bli bra förutsätter detta förstås att man har bra koll på konsekvenserna av regleringarna, vilket inte alltid är så lätt, vilket illustreras av de videor @Sveklockarn länkat till.

  3. Välståndsfördelning. En fri marknadsekonomi är bra på att optimera det totala välståndet, men fördelningen av välstånd lämnas oreglerad. Det jag kallar mänskliga värderingar som t.ex. att värna om de svaga, är något som inte finns "inbyggt" i den fria marknadsekonomifilosofin. Om resultatet av en fri marknadsekonomi vore att det totala välståndet innebar att även de svagaste fick det bättre, då skulle det inte vara något problem. Men det är inget krav eller förutsättning för fri marknadsekonomi att svaga ska få det bättre, så därför vore det något av en lyckosam tillfällighet om de verkligen fick det. Regleringar kan se till att även svaga tar del av ökningen i välstånd. Jag ser det som en avvägning mellan välståndsgenerering och välståndsfördelning. Med full vikt på homogen välståndsfördelning (kommunism) riskerar man att döda välståndsgenereringen, medan man med full vikt på välståndsgenerering (fri marknadskapitalism) riskerar en väldigt skev välståndsfördelning där svaga slås ut ur samhället.

Den politiska diskussionen är hur vi bäst ska uppnå rätt balans, vilken grad och typ av regleringar av marknaden som ska till för att få det samhälle och den utveckling vi vill ha.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Olegh:

Hade egentligen tänkt låta bli att skriva i tråden, men jag vill flika in en grej här. Finns det verkligen ett motsatsförhållande mellan ideologi och forskning (vetenskap)?

Ideologi är vad vi vill göra, vad vi vill åstadkomma, vilken riktning och vilka grundvalar samhället bör formas inom.
Vetenskap och forskning är det som ger oss möjlighet att på bästa sätt realisera våra ideologiska mål! Eller?!

Detta i ett kontinuerligt korsbefruktande, förstås. Verkligheten är inte statisk som bekant.

Skrivet av boogey:

Eh?

Forskning sysslar med fakta. Den är helt likgiltig inför konsekvenserna av vad den kommer fram till. Hur ska du använda resultaten utan ideologi?

Edit: Hade inte sett Oleghs svar när jag skrev mitt. Var lite det jag försökte komma fram till. Alla styrs per definition av ideologi.

Oj, här tycker jag att ni försöker tolka in lite väl mycket i en enda mening som jag skrev. Skrev aldrig att ideologi och vetenskap kan skiljas åt helt när det kommer till att utforma politik eller att politiker endast följde sin ideologi.

För att utveckla lite så menade jag att politiker, enligt mig, i allmännhet har en väldigt slapp och ohederlig inställning till forskning. Ifall det dyker upp nån rapport som stödjer deras ideologi eller mer konkret ett politiskt förslag de har lagt fram, så lyfter man gärna fram denna rapport i debatten. Annars är de inte speciellt intresserade av att hålla sig uppdaterade om de resultat och slutsatser som vetenskapen levererar. De styrs alltså snarare av ideologi än forskning och är sällan eller aldrig beredda att problematisera kring de aspekter av ideologin där forskningen visar på att resonemangen inte håller.

Jag håller heller inte med om att det inte skulle finnas motsatsförhållande mellan ideologi och vetenskap. Visst, ser man till deras grundliggande definitioner så är de ju inte varandras anti-teser men menar du @Olegh på att det skulle vara svårt att hitta ideologier som går stick i stäv med vetenskapen?

Skrivet av Pellepelikan:

Jag menar på att krig och framförallt efterbörden ger stora framsteg i såväl teknik som levnadsstandard. Och absolut kan det vara så att näringslivet påverkar på politikerna men då är det i alla fall flera parter som sätter reglerna.

Min poäng är att oavsett vem som tillåts sätta reglerna så kommer det finnas regler. Jag anser att det är bättre att låta en "oberoende part" (alltså staten) göra det.

Skickades från m.sweclockers.com

Jag tycker det låter som ett väldigt tokigt resonemang att krig skulle leda till bättre levnadsstandard totalt sätt för de inblandade parterna. Här får du nog ta och leverera nått bra exempel som belägg om du inte vill att jag ska ta det som struntprat.

Sen så är ju staten knappast en oberoende part i förhållande till marknaden. Du verkar vara inne på det spåret själv, med tanke på citationstecknen du satte kring uttrycket, men jag måste ändå påpecka att i en demokrati så är de valda politikerna som är satta till att förvalta och styra staten väldigt styrda av att bli återvalda vid mandatperiodens slut. De har därför kortsiktiga motiv som med- eller omedvetet styr dem mot att ta beslut som inte är bra för marknaden som helhet på lång sikt. De är definitivt inte att betrakta som en oberoende part.

Skrivet av Bassen87:

Jag ser inte att t ex. skicka fisk till hamnar i Asien för att styckas och paketeras där för att sedan flygas tillbaka för att säljas här är i Sverige är särkilt bra för miljön. Och ja det är bra att konsumenter som blir upplysta om företag som inte varit miljömedvetna väljer att inte köpa varor ifrån denna, men det gäller inte varje produkt/företag samt att det ska komma ut i ljuset innan konsumenten får informationen.

Jag förstår att ni som är för att göra lite ändringar här och där i detta systemet antagligen vill väl, men har ni tänkt på den kommande automationen som kommer att ersätta den större delen utav den mänskliga jobbsektorn?
Vad händer i ett kapitalistiskt system när du har en hög produktion, hög arbetslöshet och låg köpkraft hos konsumenterna?
Vore bra om någon kunde svara på hur just denna framtiden ska lösas med den fria marknaden då flera utav de jag känner som är inbitna i fri marknad tänket väljer att titta bort när man tar upp detta eller bara avfärdar det som om att det aldrig kommer att hända.
Förhoppningsvis så förstår folket här på ett teknikforum att automationen kommer påverka jobben inom industrin, åkerier, bygg, handel m.m och att det inte kommer vara lika lätt som när jobb förr gick ur tiden och ersattes med nya jobb.

Jag är även så "radikal" att jag vill ersätta politiken med vetenskapliga beslut istället för att det styrs med hjälp av korruption och lögner som politik är samt media som egentligen är till för att rätta politikerna bara balanserar (ingenting någon politiker säger är fel - båda har rätt - det handlar bara om olika åsikter).

Då kanske du ska ställa dig frågan vad den egentliga orsaken är till att fisken skickas på omväg till Asien?? Jag ska ge dig en ledtråd, Sverige har en hårt reglerad arbetsmarknad. Sen är dina andra motargumentet lika aktuella på en reglerad marknad som på en oreglerad. Du skriver att konsumenternas välvilja inte kommer att kunna påverka varje företag/produkt men på vilket sätt kommer du ifrån det på en reglerad marknad? Alla företag som inte följer reglerna åker dit tror du?? Problematiken med att det finns undantag och att inget system är ofelberat existerar på båda typer av marknader och försvinner inte för att du väljer ut en. Du nämner vidare att oegentligheter inte kommer att påverka konsumenterna förrän de kommer upp till ytan. Samma problem gäller återigen på en reglerad marknad! Blir svårt att införa regleringar som ska stävja oegentligheter som man inte ens känner till och även om det redan skulle finnas regleringar mot en viss typ av aktivitet så kommer ingen straffas för det om det inte kommer upp till ytan.

Sen ser jag att du oroar dig över att automatisering i bl a industrin bereder ut sig och problemen som uppstår när traditonella jobb försvinner från arbetsmarknaden. Kan hålla med om att det säkert kan bli en problematisk omställning av arbetsmarknaden/samhället när många lågutbildade yrken försvinner i snabbare takt än vad det skapas nya. Ser dock inte hur du ska lösa det problemet med regleringar. Menar du att man med mha regleringar ska försöka hindra teknikutvecklingen?? Tror det är dömt att misslyckas på förhand. Traditionellt när samhället har förändrats har det även lett till att efterfrågan på nya typer av tjänster/varor dykt upp och därmed även behovet av nya yrken. Vem trodde för ett antal år sen att t ex yrken som personal shopper, bloggare, professionell e-sportare eller social media-ansvarig skulle finnas idag? Förhoppningsvis kommer samhället försätta att utvecklas på det sättet och då tror jag att regleringar snarare stjälper and hjälper en sådan utvecklingen.

Slutligen så undrar jag hur du tänker ersätta politiken med vetenskap?? Även om de har en del gemensamma beröringspunkter så kan knappast den ena ersatta den andra (som vi redan varit inne på i denna tråden). Sen om du tror att forskarvärlden är fri från korruption och lögner så misstar du dig rejält. Politik i sig är inget dåligt och knappast något man behöver jobba på att få bort. Rösta istället på politiker som är beredda att förankra sina reformer i vetenskapliga slutsatser och ignorera de politiker som lovar att allt kommer bli bättre de kommande 4 åren ifall du röstar på dem och tala sedan om för andra att göra likadant. På sätt får du en politik som är baserad på forskning istället för att försöka med omöjliga uppdraget att "utrota" politiken i sig.

Visa signatur

Asus P6X58D-E || Intel Core i7-930 || Corsair H50 || 3x4GB Crucial Ballistix Elite 1866MHz CL9 || Sapphire R9 390 Nitro 8GB || Sandisk Extreme II 2x120GB RAID 0 || Antec P183, 4 st Chassifläktar || Antec True Power 650W || ASUS VG248QE

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Born_HardCORE:

Oj, här tycker jag att ni försöker tolka in lite väl mycket i en enda mening som jag skrev. Skrev aldrig att ideologi och vetenskap kan skiljas åt helt när det kommer till att utforma politik eller att politiker endast följde sin ideologi.

För att utveckla lite så menade jag att politiker, enligt mig, i allmännhet har en väldigt slapp och ohederlig inställning till forskning. Ifall det dyker upp nån rapport som stödjer deras ideologi eller mer konkret ett politiskt förslag de har lagt fram, så lyfter man gärna fram denna rapport i debatten. Annars är de inte speciellt intresserade av att hålla sig uppdaterade om de resultat och slutsatser som vetenskapen levererar. De styrs alltså snarare av ideologi än forskning och är sällan eller aldrig beredda att problematisera kring de aspekter av ideologin där forskningen visar på att resonemangen inte håller.

Jag håller heller inte med om att det inte skulle finnas motsatsförhållande mellan ideologi och vetenskap. Visst, ser man till deras grundliggande definitioner så är de ju inte varandras anti-teser men menar du @Olegh på att det skulle vara svårt att hitta ideologier som går stick i stäv med vetenskapen?

Jag tycker det låter som ett väldigt tokigt resonemang att krig skulle leda till bättre levnadsstandard totalt sätt för de inblandade parterna. Här får du nog ta och leverera nått bra exempel som belägg om du inte vill att jag ska ta det som struntprat.

Sen så är ju staten knappast en oberoende part i förhållande till marknaden. Du verkar vara inne på det spåret själv, med tanke på citationstecknen du satte kring uttrycket, men jag måste ändå påpecka att i en demokrati så är de valda politikerna som är satta till att förvalta och styra staten väldigt styrda av att bli återvalda vid mandatperiodens slut. De har därför kortsiktiga motiv som med- eller omedvetet styr dem mot att ta beslut som inte är bra för marknaden som helhet på lång sikt. De är definitivt inte att betrakta som en oberoende part.

Då kanske du ska ställa dig frågan vad den egentliga orsaken är till att fisken skickas på omväg till Asien?? Jag ska ge dig en ledtråd, Sverige har en hårt reglerad arbetsmarknad. Sen är dina andra motargumentet lika aktuella på en reglerad marknad som på en oreglerad. Du skriver att konsumenternas välvilja inte kommer att kunna påverka varje företag/produkt men på vilket sätt kommer du ifrån det på en reglerad marknad? Alla företag som inte följer reglerna åker dit tror du?? Problematiken med att det finns undantag och att inget system är ofelberat existerar på båda typer av marknader och försvinner inte för att du väljer ut en. Du nämner vidare att oegentligheter inte kommer att påverka konsumenterna förrän de kommer upp till ytan. Samma problem gäller återigen på en reglerad marknad! Blir svårt att införa regleringar som ska stävja oegentligheter som man inte ens känner till och även om det redan skulle finnas regleringar mot en viss typ av aktivitet så kommer ingen straffas för det om det inte kommer upp till ytan.

Sen ser jag att du oroar dig över att automatisering i bl a industrin bereder ut sig och problemen som uppstår när traditonella jobb försvinner från arbetsmarknaden. Kan hålla med om att det säkert kan bli en problematisk omställning av arbetsmarknaden/samhället när många lågutbildade yrken försvinner i snabbare takt än vad det skapas nya. Ser dock inte hur du ska lösa det problemet med regleringar. Menar du att man med mha regleringar ska försöka hindra teknikutvecklingen?? Tror det är dömt att misslyckas på förhand. Traditionellt när samhället har förändrats har det även lett till att efterfrågan på nya typer av tjänster/varor dykt upp och därmed även behovet av nya yrken. Vem trodde för ett antal år sen att t ex yrken som personal shopper, bloggare, professionell e-sportare eller social media-ansvarig skulle finnas idag? Förhoppningsvis kommer samhället försätta att utvecklas på det sättet och då tror jag att regleringar snarare stjälper and hjälper en sådan utvecklingen.

Slutligen så undrar jag hur du tänker ersätta politiken med vetenskap?? Även om de har en del gemensamma beröringspunkter så kan knappast den ena ersatta den andra (som vi redan varit inne på i denna tråden). Sen om du tror att forskarvärlden är fri från korruption och lögner så misstar du dig rejält. Politik i sig är inget dåligt och knappast något man behöver jobba på att få bort. Rösta istället på politiker som är beredda att förankra sina reformer i vetenskapliga slutsatser och ignorera de politiker som lovar att allt kommer bli bättre de kommande 4 åren ifall du röstar på dem och tala sedan om för andra att göra likadant. På sätt får du en politik som är baserad på forskning istället för att försöka med omöjliga uppdraget att "utrota" politiken i sig.

Att företagare alltid vill producera sina produkter och betala slavlöner för de som jobbar i produktionen är inget nytt eller ovanligt, det handlar inte om en reglerad arbetsmarknad i Sverige det handlar om att företag vill maximera vinsten.

För att få en absolut fri marknad hade varit att alla arbetare inom de olika arbetsområdena hade haft samma lön och varit tvungna att köra efter samma standard, dvs det hade kostat företag lika mycket att paketera fisk i Kina som det hade kostat att paketera i Sverige, den extra kostnaden hade dock varit frakten mellan Sverige och Kina då hade det inte lönat sig att frakta fisken fram och tillbaka.

Ekonomin vi har idag är inte det mest optimala vi kan ha, ger man vetenskapen uppgiften att ta fram en ekonomi som inte kan krascha utan som är stabil, en ekonomi som inkluderar alla människor även de som är påväg att hamna utanför. Så garanterar jag dig att det iallafall blir bättre än det vi har idag.

Forskarvärlden rotar ut just korruption av sig själv, ta exemplet med bly i bensinen.
En korrupt forskare som stod på bensinföretagarnas sida som sa att bly inte var något problem för samhället, och en annan forskare bevisade motsatsen.
Det finns för många forskare runt om i världen för att kunna hålla en korrupt "sanning" vid liv särkilt länge.

Och nej jag tänker inte rösta på politiker då de står för allt jag är emot, lögner, korruption, lagmentalitet, ignorans och dumhet.

Varför fortsätta välja in folk med låga utbildningar till att styra ett helt land? Varför har vi inte ett högre standard krav på alla politiker att de ska ha tunga/krävande utbildningar i bagaget (Ekonomi ej inräknat då detta inte är en färdig vetenskap än)?

Permalänk
Medlem
Skrivet av deltascu:

Att optimera det totala välståndet och civilisationens utveckling är lovvärda mål. Det som kanske skiljer min ståndpunkt från din är att jag också tycker att fördelningen av välstånd är av vikt. Eftersom man därigenom lägger på ytterligare ett kriterium, betyder det att det totala välståndet kanske inte blir lika stort som om man hade låtit fördelningen vara helt fri, men det är ett pris jag tycker är värt att betala.

Det finns tre huvudsakliga svårigheter jag ser med en oreglerad marknad och som jag tror är anledningen till att en sådan utopi aldrig helt materialiserats. De är följande:

  1. Allmängods. Det finns saker som är bra för alla, t.ex. polis, infrastruktur, försvar, utbildning, ren miljö. Vem ska betala? Någon typ av skatter är den lösning som visat sig vara mest stabil. Man kan tänka sig att man istället låter inbetalning till gemensamma utgifter vara frivillig, men det är en instabil situation. Tänk dig ett fungerande sånt system, där alla betalar in till en gemensam pott utefter lust och förmåga, inte att de tvingas genom regleringar. Genom att reducera mina inbetalningar med säg 10% så påverkar jag inte allmängodsets budget märkbart, medan min egen budget blir klart fördelaktigare. Om alla på samma sätt agerar i egenintresse blir dock konsekvenserna märkbara. Alla tjänar på att alla hjälper till, men alla tjänar också individuellt på att inte "dra sitt strå till stacken" (jämför med Prisoner's dilemma). Reglering genom skatter är ett effektivt sätt att se till att alla bidrar, och vi bestämmer gemensamt (genom demokrati) hur mycket vi tycker att vi gemensamt ska bidra, samt hur skatter ska fördelas. Det senare råder det stor oenighet om, men att skatter behövs är det få som bestrider.

  2. Överblick. En marknadsekonomi är en väldigt robust och effektiv metod att optimera totalt välstånd, och påminner på många sätt om darwinistisk evolution genom naturligt urval, som ju varit extremt framgångsrikt för livet på jorden. Likheten är att de som lyckas bäst med begränsade resurser också är de som överlever (reproducerar sig) bäst, och därmed får man i det långa loppet en utveckling som premierar profiten/populationen och anpassar sig efter omständigheter. Det finns förstås också många olikheter, så man ska inte dra analogin för långt, men en begränsning de delar är en brist på överblick. Även om evolution genom naturligt urval är ett framgångsrikt recept, så kan den bara göra små hopp genom generationer. Det gör att man är dömd att hamna i lokala maxima i optimeringslandskapet, där det finns många exempel inom biologin. En fri marknadsekonomi lider av liknande begränsningar när alla deltagare ser till sitt egetintresse snarare än det som skulle vara bättre för alla. Konsumentmakt fungerar om den upplysta och välmenande konsumenten ser till allas bästa (t.ex. köper miljövänliga dyrare produkter) istället för sitt direkta egetintresse (köper miljöfarliga men billiga produkter, och överlåter det åt andra att använda de miljövänliga). Regleringar kan fungera som styrmedel för att vikta marknaden i riktningar vi av oberoende skäl (till exempel genom klimatforskning) tror är bättre för vår civilisation som helhet. Andra exempel på yttre hänsyn som regleringar kan ta är risken för svält vid krig vid bristande lokal matproduktion, tillgång på vaccin, stöd av grundforskning. Genom överblick kan man genom regleringar också försöka uppmuntra en hälsosam marknadsekonomi, genom att t.ex. införa monopolbegränsningar och antitrustlagar. För att resultatet ska bli bra förutsätter detta förstås att man har bra koll på konsekvenserna av regleringarna, vilket inte alltid är så lätt, vilket illustreras av de videor @Sveklockarn länkat till.

  3. Välståndsfördelning. En fri marknadsekonomi är bra på att optimera det totala välståndet, men fördelningen av välstånd lämnas oreglerad. Det jag kallar mänskliga värderingar som t.ex. att värna om de svaga, är något som inte finns "inbyggt" i den fria marknadsekonomifilosofin. Om resultatet av en fri marknadsekonomi vore att det totala välståndet innebar att även de svagaste fick det bättre, då skulle det inte vara något problem. Men det är inget krav eller förutsättning för fri marknadsekonomi att svaga ska få det bättre, så därför vore det något av en lyckosam tillfällighet om de verkligen fick det. Regleringar kan se till att även svaga tar del av ökningen i välstånd. Jag ser det som en avvägning mellan välståndsgenerering och välståndsfördelning. Med full vikt på homogen välståndsfördelning (kommunism) riskerar man att döda välståndsgenereringen, medan man med full vikt på välståndsgenerering (fri marknadskapitalism) riskerar en väldigt skev välståndsfördelning där svaga slås ut ur samhället.

Den politiska diskussionen är hur vi bäst ska uppnå rätt balans, vilken grad och typ av regleringar av marknaden som ska till för att få det samhälle och den utveckling vi vill ha.

Till att börja med, tack för ett välformulerat och genomtänkt svar!

Fördelningen av välstånd håller jag med om är en viktig princip så länge man pratar om alla samhällsgruppers möjlighet att tillförskaffa sig välstånd. Ren omfördelning av välstånd grundad på avundsjuksprinciper som att "ingen får vara 1 000 000 gånger rikare än någon annan" eller liknande vänder jag mig dock emot. Detta bl a då avundsjuka är väldigt subjektivt och abstrakt och därmed väldigt svårt att förhålla sig systematiskt till. Jag håller även med om att fördelningen av välståndet inte på något sätt är garanterad på en oreglerad marknad och att det kan vara ett problem som gör det svårt för ett sådant system att fungera. Jag vill dock samtidigt belysa att en reglerad marknad inte heller på något sätt garanterar en tillräcklig fördelning av välstånd. "Welfare dependency" alltså beroendet av försörjningsstöd, är så vitt jag förstår, ett ökande problem i princip alla västländer vilket ju är ett bevis på att en reglerad marknad inte garanterar en fungerande fördelning av välstånd.

  1. Allmängods. Som du säger har skatt historiskt visats sig vara ett bra sätt att finansiera grundläggande samhällsfunktioner som polis, försvar, domstolsväsende osv. Nu vet jag dock inte ifall skatt i sig är okompatibelt med en oreglerad marknad. Har googlat lite utan att kunna hitta något entydigt svar. Givetvis talar man i så fall om en "platt" skatt, som heller inte används för på något sätt styra marknaden tex genom ha olika beskattning på olika typer av varor eller liknande. Om det skulle visa sig att ingen form av skatt får existera på en helt oreglerad så är det väl i så fall punkt där man borde införa en kompromiss. Jag flaggade tidigt i diskussionen för att en minimalt reglerad marknad är det som man i realiteten kan sikta på och en "platt" skatt anser jag kan falla inom ramen för sådan minimal reglering.

  2. Överblick. Jag håller inte med dig i din argumentation på den här punkten. Du för väldigt svepande resonemang som du sedan vill dra konkreta slutsatser ifrån. Först säger du att man inte ska dra analogin mellan marknadsekonomi och Darwinism för långt men drar dig ändå inte för att påstå att den ekonomiska utvecklingen på en oreglerad marknad skulle vara bunden av begränsningar som är typiska för den biologiska evolutionen utan ha några konkreta belägg. Du måste ju inse att konsumenterna på en oreglerad marknad också är väljarna i en demokrati, de utgörs ju båda av medborgarna. Varför skulle konsumenter som du påstår bara agerar i egenintresse och t ex skiter i miljön helt plötsligt rösta på partier som vill införa miljöregleringar bara för att man har en reglerad marknad? Det finns ingen logik i att samma människor skulle agera så inkonsekvent! Båda systemen grundar sig delvis på medborgarnas välvilja. Problematiken försvinner inte bara för att du väljer ett av systemen. Sen så finns som du själv är inne på en övertro på regleringars ofelbarhet och det inte finns någon garanti att de får avsedd effekt. Vidare så är det även för regleringar väldigt svårt att komma åt det som inte kommer upp till ytan. Många gånger är det ju så att det är de företagen som sköter sig som blir lidande av gällande regleringar medans företag som fuskar och kommer undan får en fördel vilket är tvärtemot vad man vill åstadkomma.

  3. Välståndsfördelning. Som jag var inne på tidigare i det här inlägget så håller jag med dig om att välståndsfördelning är ett problem utan någon automatiskt lösning på en oreglerad marknad. Jag anser det dock i princip vara ett lika stort problem på en reglerad marknad då fenomenet är oerhört komplext och det finns inga enkla regleringar att införa som löser problemet. Som jag nämnde tidigare så breder problemet med beroendet av försörjningsstöd ut sig. Alltså trots att man genom beskattning försöker omfördela välstånd från bemedlade till mindre bemedlade grupper så ökar den andelen av befolkning som lever på försörjningstöd. Här har vi alltå återigen exempel på reglering som inte får avsedd effekt. Den utlovade komprissen mellan mindre tillväxt men bättre fördelat välstånd som den reglerade marknad ska infria uteblir och blir därmed bara en begränsning istället för en fördel gentemot en oreglerad marknad. Det är inte säkert att en oreglerad marknad hade lyckats bättre men man måste inse att en bättre välståndsfördelning inte är en given fördel för den reglerade marknaden vilket ofta hävdas. En oreglerad marknad har bättre potential att generera tillväxt och därmed välstånd. Det är kännt att denna tillväxt oftast tillkommer de redan välbeställda men det finns samtidigt ingen garanti för att det bara tillfaller dem. När ekonomi växer ökar även antalet arbetstillfällen vilket ökar chanser för mindre bemedlade grupper att förbättra sitt välstånd. Om man ska begränsa denna tillväxt så måste man ju vara väldigt säker på att det välstånd som man vill fördela mha reglering verkligen motsvarar det bortfall av tillväxt i form av arbetstillfällen som regleringarna innebär, annars har ju samhället inte vunnit något på det.

Jag anser precis som du att en helt oreglerad marknad med största sannolikhet är en utopi. Dock så tycker jag inte att när man ska diskutera graden av reglering att det handlar om att lägga sig på någon slags "lagom" reglering som kanske ligger nånstans kring "mitten". Istället bör man ständigt försöka hålla regleringarna till ett absolut minimum och bara införa reglering på de områden där det absolut inte fungerar tillförställande utan. Alltså, hellre för lite än för mycket, istället för tvärtom.

Visa signatur

Asus P6X58D-E || Intel Core i7-930 || Corsair H50 || 3x4GB Crucial Ballistix Elite 1866MHz CL9 || Sapphire R9 390 Nitro 8GB || Sandisk Extreme II 2x120GB RAID 0 || Antec P183, 4 st Chassifläktar || Antec True Power 650W || ASUS VG248QE

Permalänk
Medlem
Skrivet av Born_HardCORE:

Du måste ju inse att konsumenterna på en oreglerad marknad också är väljarna i en demokrati, de utgörs ju båda av medborgarna. Varför skulle konsumenter som du påstår bara agerar i egenintresse och t ex skiter i miljön helt plötsligt rösta på partier som vill införa miljöregleringar bara för att man har en reglerad marknad?

Det är en bra fråga med vilken jag tror vi nått pudelns kärna, så jag ska förtydliga resonemanget: I grunden är det av samma anledning som vi har skatter, det rör sig om gemensamma avtal. Jag är mer benägen att ingå ett avtal om att alla måste dra sitt strå till stacken, än att jag ska göra det självmant utan garantier för att någon annan gör det. Jag kan gå med på att betala priset för en bättre miljö, om du också lovar att göra det.

Detta tror jag är huvudanledningen till att konsumentmakt inte är tillräcklig, och att gemensamma avtal (lagar) om regleringar är nödvändiga för vissa saker.

Skrivet av Born_HardCORE:

Om man ska begränsa denna tillväxt så måste man ju vara väldigt säker på att det välstånd som man vill fördela mha reglering verkligen motsvarar det bortfall av tillväxt i form av arbetstillfällen som regleringarna innebär, annars har ju samhället inte vunnit något på det.

Att kunna förutse konsekvenser av regleringar är ofta svårt, och om jag förstår dig rätt så är du av åsikten att eftersom vi inte fullt ut förstår effekten av regleringar, så är det bättre att låta bli. På den punkten är jag mindre pessimistisk än du: Jag tror effekten av många regleringar är bra, även om vi inte fullt ut förstår dess konsekvenser. Att det positiva överväger det negativa. Svårigheten ligger förstås i att bestämma sig för vilka regleringar man tror är bra och vill införa, och där i ligger det komplexa vi kallar politik.

Sedan så är jag också övertygad om att det finns regleringar som är positiva även för det totala välståndet, framförallt på lång sikt. Det har att göra med vad jag kallar överblick eller "yttre faktorer". Ett exempel är miljöfrågor där enskilda näringsidkare ibland är oförmögna att själva ta beslut, vilket i förlängningen blir skadligt för marknaden (och civilisationen) som helhet. Ett annat exempel är mycket långsiktiga och osäkra investeringar i grundforskning, som dock kan ge oerhört stora framtida genomslag i marknadsvärde (bästa exemplet är väl elektronikindustrins ursprung i kvantmekaniken). En bättre utbildad befolkning (tvinga folk genom grundskolan och uppmuntra högre utbildning genom att staten sponsrar den) har större möjligheter att ta sig an framtida mer kvalificerade arbetsuppgifter och därmed generera mer välstånd, vilket samhällsekonomiskt mångdubbelt betalar tillbaka kostnaden för utbildningen.

Om vi tittar på fördelningen av välstånd så håller jag med om att inte begränsa människors möjligheter oavsett bakgrund är en viktig princip, t.ex. genom fri utbildning (och, förstås, se till att det inte finns onödigt hindrande regleringar - däremot kan välriktat stöd vara motiverat). Hur man bäst tar hand om de svagaste utan att förlama dem i en ond spiral av försörjningsstöd är inte något lätt problem, men inte heller här tror jag svaret är att avreglera allt och dra in allt stöd, snarare tror jag mer på att införa bättre, mer effektiva åtgärder. Visst, lättare sagt än gjort.

Vad och hur mycket man ska reglera är en komplex politisk fråga, och nog inget vi kan lösa i en forumtråd på sweclockers, men jag tycker vi ändå rett ut en del om vad vi är överrens om och vad som skiljer våra ståndpunkter.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Born_HardCORE:

Oj, här tycker jag att ni försöker tolka in lite väl mycket i en enda mening som jag skrev. Skrev aldrig att ideologi och vetenskap kan skiljas åt helt när det kommer till att utforma politik eller att politiker endast följde sin ideologi.

För att utveckla lite så menade jag att politiker, enligt mig, i allmännhet har en väldigt slapp och ohederlig inställning till forskning. Ifall det dyker upp nån rapport som stödjer deras ideologi eller mer konkret ett politiskt förslag de har lagt fram, så lyfter man gärna fram denna rapport i debatten. Annars är de inte speciellt intresserade av att hålla sig uppdaterade om de resultat och slutsatser som vetenskapen levererar. De styrs alltså snarare av ideologi än forskning och är sällan eller aldrig beredda att problematisera kring de aspekter av ideologin där forskningen visar på att resonemangen inte håller.

Jag håller heller inte med om att det inte skulle finnas motsatsförhållande mellan ideologi och vetenskap. Visst, ser man till deras grundliggande definitioner så är de ju inte varandras anti-teser men menar du @Olegh på att det skulle vara svårt att hitta ideologier som går stick i stäv med vetenskapen?

Jag tycker det låter som ett väldigt tokigt resonemang att krig skulle leda till bättre levnadsstandard totalt sätt för de inblandade parterna. Här får du nog ta och leverera nått bra exempel som belägg om du inte vill att jag ska ta det som struntprat.

Sen så är ju staten knappast en oberoende part i förhållande till marknaden. Du verkar vara inne på det spåret själv, med tanke på citationstecknen du satte kring uttrycket, men jag måste ändå påpecka att i en demokrati så är de valda politikerna som är satta till att förvalta och styra staten väldigt styrda av att bli återvalda vid mandatperiodens slut. De har därför kortsiktiga motiv som med- eller omedvetet styr dem mot att ta beslut som inte är bra för marknaden som helhet på lång sikt. De är definitivt inte att betrakta som en oberoende part.

Då kanske du ska ställa dig frågan vad den egentliga orsaken är till att fisken skickas på omväg till Asien?? Jag ska ge dig en ledtråd, Sverige har en hårt reglerad arbetsmarknad. Sen är dina andra motargumentet lika aktuella på en reglerad marknad som på en oreglerad. Du skriver att konsumenternas välvilja inte kommer att kunna påverka varje företag/produkt men på vilket sätt kommer du ifrån det på en reglerad marknad? Alla företag som inte följer reglerna åker dit tror du?? Problematiken med att det finns undantag och att inget system är ofelberat existerar på båda typer av marknader och försvinner inte för att du väljer ut en. Du nämner vidare att oegentligheter inte kommer att påverka konsumenterna förrän de kommer upp till ytan. Samma problem gäller återigen på en reglerad marknad! Blir svårt att införa regleringar som ska stävja oegentligheter som man inte ens känner till och även om det redan skulle finnas regleringar mot en viss typ av aktivitet så kommer ingen straffas för det om det inte kommer upp till ytan.

Sen ser jag att du oroar dig över att automatisering i bl a industrin bereder ut sig och problemen som uppstår när traditonella jobb försvinner från arbetsmarknaden. Kan hålla med om att det säkert kan bli en problematisk omställning av arbetsmarknaden/samhället när många lågutbildade yrken försvinner i snabbare takt än vad det skapas nya. Ser dock inte hur du ska lösa det problemet med regleringar. Menar du att man med mha regleringar ska försöka hindra teknikutvecklingen?? Tror det är dömt att misslyckas på förhand. Traditionellt när samhället har förändrats har det även lett till att efterfrågan på nya typer av tjänster/varor dykt upp och därmed även behovet av nya yrken. Vem trodde för ett antal år sen att t ex yrken som personal shopper, bloggare, professionell e-sportare eller social media-ansvarig skulle finnas idag? Förhoppningsvis kommer samhället försätta att utvecklas på det sättet och då tror jag att regleringar snarare stjälper and hjälper en sådan utvecklingen.

Slutligen så undrar jag hur du tänker ersätta politiken med vetenskap?? Även om de har en del gemensamma beröringspunkter så kan knappast den ena ersatta den andra (som vi redan varit inne på i denna tråden). Sen om du tror att forskarvärlden är fri från korruption och lögner så misstar du dig rejält. Politik i sig är inget dåligt och knappast något man behöver jobba på att få bort. Rösta istället på politiker som är beredda att förankra sina reformer i vetenskapliga slutsatser och ignorera de politiker som lovar att allt kommer bli bättre de kommande 4 åren ifall du röstar på dem och tala sedan om för andra att göra likadant. På sätt får du en politik som är baserad på forskning istället för att försöka med omöjliga uppdraget att "utrota" politiken i sig.

Jag trodde det var allmän vedertagen kunskap att krig (och upprustning) har varit de stora drivkrafterna för utveckling (historiskt, nu ser vi ett skifte i detta så för framtid nog är mitt resonemang inte längre giltigt). Kika på tekniken före och efter världskrigen samt kalla kriget. Atombomben kom före kärnkraftverket (tveksamt exempel kanske när man pratar om bättre liv...).

Givetvis är politikerna inte helt objektiva då de omöjligt kan få all information levererad som ren fakta utan att någon annan lagt värderingar i den (lobbyism, varför hålla på med sådant om man inte har någon vinning i det?). Som du skriver vill de bli valda nästa mandatperiod också och det är ju här vi har chansen att påverka, om marknaden "sköter sig bra" och allmänna levnadsstandarden är hög så väljs ju politiker som främjar det. Skulle det visa sig att folket får det sämre kan man välja åt andra hållet.

Skickades från m.sweclockers.com