Är det nödvändigt att reglera en kapitalistisk marknadsekonomi?

Permalänk
Medlem

Är det nödvändigt att reglera en kapitalistisk marknadsekonomi?

Diskussion flyttad från tråden SNES Mini - Super Nintendo Classic Edition släpps 29 september!

Skrivet av Born_HardCORE:

Hans åsikt kanske anses extrem ifall man frågar runt i vänsterkretsar men inom forskarvärlden är det knappast någon radikal åsikt att anse att statens reglering av marknaden sällan faller ut särskilt väl.

Nej, men att marknaden ska vara helt oreglerad - det är extremt, även i högerkretsar. Mindre reglerad, visst, men inte oreglerad.

Skrivet av Born_HardCORE:

Sen tycker jag alltid att det lite lustigt när folk ska börja med att mästra andra för att de uttrycker sig felaktigt eller för generellt och sen själva drar till med floskler som att "USA är kapitalismens förlovade land" som att de ens skulle vara i närheten av att ha implementerat en totalt fri marknad.

Det var ju precis det jag skrev, även om jag kanske borde haft citattecken runt "kapitalismens förlovade land" för tydlighets skull. Inte i USA, ingen annanstans. En helt oreglerad marknadsekonomi har aldrig funnits, vad jag vet. Känner du till något exempel?

Skrivet av Born_HardCORE:

Det är en intervju av professor Dominick T. Armentano och kongressledamot Ron Paul som handlar om hur de "anti-trust"-lagar som införts i USA för stävja att skadliga monopol bildas på marknaden istället har haft motsatt effekt.

Ja, det kanske är så att de lagarna är/var dåliga. Samtidigt tror jag man gör det för enkelt för sig om man tror att bara för att det fungerade med fri konkurrens utan anti-trust lagar för hundra år sedan så kommer det fungera i dagens globaliserade ekonomi.

Skrivet av Born_HardCORE:

Om det är någon punkt som inte är OK?!? Snarare svårt att hitta en punkt som är relevant överhuvudtaget... Vi tar det en i taget.

Tack för att du tog dig igenom listan, även om jag förstås tycker att det mesta du skriver är BS Jag kommenterar dina svar nedan. Eftersom det inte finns någon absolut oreglerad marknad blir förstås fallen mestadels hypotetiska.

  1. Vad finns det för exklusiva rättigheter att köpa upp på en oreglerad marknad??? Ok, istället för "rättigheter" (licens), se det som att det uppköpta företaget är det enda som kan tillverka läkemedlet av tekniska skäl (t.ex. genom ett komplicerat och hemligt recept). Det ändrar inte sakfrågan.

  2. Blir väldigt svårt för Microsoft att göra det på en helt oreglerad marknad då det inte går att stämma dem som gör intrång i och packeterar om operativsystemet. Tror du? Jag tror Microsoft skulle använda samma metoder som idag om än mer extrema för att hindra ompaketerare.

  3. Skulle ICA sänka de anställdas löner till en tredjedel på en oreglerad marknad skulle de inte överleva speciellt länge då det skulle ske en massflykt av personal från ICA Nej, för det finns inga andra jobb att få för den mindre kvalificerade arbetskraften i denna djupa lågkonjukturen.

  4. Det skulle gå oerhört bra för Sveriges bönder jämfört med i dag ifall vi hade haft en fri marknad. Har du helt missat det enorma debaklet inom EU där man subventionerar olönsamt och ineffektivt jordbruk i södra Europa med EU-bidrag som finansieras av nettobetalande medlemsländer som Sverige. Svenska bönder betalar alltså indirekt för att konkurrera ut sig själva genom skattesedeln. Så du ser det som en omöjlighet att matproducenter från låglöneländer skulle kunna utkonkurrera svenska bönder?

  5. Även om de gamla inte längre själva har nått "produktivt värde" så har deras släktingar det och de vill gärna att deras gamla tas om hand om. Ja, om de har välvilliga släktingar och vänner. Alla är inte lika lyckligt lottade.

  6. Vem säger att att AMDs ägare måste acceptera ett bud från Intel? Det är väl upp till AMDs ägare att bestämma om de vill casha in. Det är ju inte en omöjlighet att de skulle sälja om priset var rätt, eller hur?

  7. Även på en oreglerad marknad sker med tiden en diversifiering av marknaden. Visst skulle alla till en början bara gå efter de lättjänta pengarna men när marknaden för de lättsålda produkterna blivit mättad samtidigt som konkurrensen hårdnat pga alla som vill slåss om kakan så kommer jakten på tillväxt att driva företagen att försöka möta även den efterfrågan som inte är lika lukrativ. Ja, men resurserna kommer alltid viktas till de mest vinstgenererande bitarna snarare än de mest behövande.

  8. Bara för att företag kan göra som de vill på en fri marknad betyder det inte automatiskt att konsumenterna kommer att acceptera det. Det bygger på att alla konsumenter är upplysta, välvilliga, och frivilligt drar sitt strå till stacken. Tyvärr tror jag inte på det, det kommer alltid finnas de som vill sko sig på andras bekostnad.

  9. De företag som väljer att kopiera sig konkurrenter kommer alltid att ligga steget efter och dessutom så går det inte att kopiera kvalité. Om tiden det tar att kopiera är liten jämfört med att tiden och kostnaden att utveckla produkten så får de kopierande en stor konkurrensfördel då de slipper stå för utvecklingskostnaden. Visst, innovatörerna får ett försprång, men det kan vara försumbart i vissa omständigheter. Dessutom kan man ju fråga sig om patentsystemet löser mer problem än det skapar? Ja, det kan ju diskuteras.

  10. Varför skulle företag på en oreglerad marknad inte vara intresserade av tex fungerande infrastruktur?? Det klart att de är det! Men vem betalar i en totalt oreglerad marknadsekonomi?

Skrivet av Born_HardCORE:

Att man ofta måste göra kompromisser när man jag ska omsätta en teori i praktiken är ju snarare regel än undantag varför jag anser att en till hundra procent oreglerad marknad får anses som en utopi.

Det är ju precis det jag skrivit hela tiden: en oreglerad marknad är en utopi, diskussionen gäller hur mycket reglering som är bäst för vårt moderna samhälle.

Skrivet av Born_HardCORE:

En viss reglering måste nog till men den ska hållas till ett absolut minimum och där är vi långt ifrån idag, även i USA som sagt.

Ok, det är vad du tror och det säger jag ingenting om.

Skrivet av Born_HardCORE:

Din lista av dåliga exempel innehåller knappast några bra skäl till att motivera nån politikerstyrd reglering.

Om det inte är politikerna som reglerar, vem är det då?

Permalänk
Medlem

Jag tänker inte svara på alla delar i den här men jag kan svara på lite. Problemet jag ser med USAs "fria" marknad är att branchen är fri från styre från staten men istället har företagen styrt den så de vill ha den. Det har lett till monopol i vissa brancher och ett system utvecklat för stora företag. Det systemet fungerar inte för små företag och det är en stor tvist om friare marknad eller med styre från staten hjälper. Jag tror det har hamnat i en jäkla soppa, visst det fungerar men det hade fungerat så mycket bättre om mindre företag hade haft en större chans och inte blivit nertryckta.

Sverige är klurigare, Det känns som att vi vill ner och peta överallt för att det ska passa någon vision. Men sedan är det inget jag har märkt av ha någon effekt, mycket prat och pengar i sjön men inte mycket händer (tack och lov). Sedan finns det ju företag med statlig upphandling och den soppan...inget kul där inte.

Marknaden bör vara fri, fri att anställa och arbeta i.
Detta inom arbetsmiljö och naturmiljö gränser som finns. Samt att det inte ska finnas företag som får bestämma vad andra företag gör (om det inte är inom samma koncern förstås) och att folk faktiskt får betalt för sitt arbete och inte bara avskedas på minuten är ju också bra.
Sedan att det ofta inte blir så i praktiken är ju som det är men så hade jag velat att det var.

Visa signatur

Speldator: Ryzen 5800x3d | Asus B550m TUF Gaming Wi-Fi | G.Skill TridentZ Neo 2x16GB 3600MHz CL16 (hynix djr) | In Win 301 | Scythe Fuma 2 I Asus RTX 3070 Dual OC | Seasonic GX750 | Lots of unicorn vomit Laptop: Thinkpad E14 G2 4700U Kringutrustning: Cooler master Quickfire TK MX-Brown | Sennheiser HD598cs | Sony WH1000XM3 | Logitech G900 | ASUS PB278QR | Rift CV1 | Audio Pro Addon T14

Permalänk
Medlem
Skrivet av infigo:

Problemet jag ser med USAs "fria" marknad är att branchen är fri från styre från staten men istället har företagen styrt den så de vill ha den.

Jag rekommenderar dig att titta på några videos av John Stossel, som på ett lättförståeligt och ofta underhållande sätt förklarar varför ditt påstående inte stämmer. Han har väldigt många videos om hur begränsad den amerikanska marknaden är av federala regleringar, och vilka praktiska konsekvenser det har fått för den amerikanska ekonomin:
https://www.youtube.com/user/rickjohn12000

Skrivet av infigo:

Sverige är klurigare, Det känns som att vi vill ner och peta överallt för att det ska passa någon vision.

Det kallas ofta "den svenska modellen", och handlar mestadels om att man ska tvinga alla att konformera i en socialistisk samhällsvision där allt egentligen tillhör staten.

Skrivet av infigo:

Marknaden bör vara fri, fri att anställa och arbeta i.

Det håller inte svenska fackförbund med om, och går i grupp på enskilda individer med fackets fulla kraft om det så bara är någon som försöker driva en salladsbar eller ett bageri med två anställda utan att teckna kollektivavtal.

Skrivet av infigo:

att folk faktiskt får betalt för sitt arbete och inte bara avskedas på minuten är ju också bra.

Det är ju dock så i dagens samhälle att en medarbetare i allt högre grad har ett värde som sträcker sig utanför dagsverket, i form av kompetens och erfarenhet, eftersom allt färre jobb är okvalificerade. Dessutom upprätthåller facken myter som insinuerar att det inte går att få sparken om man är med i facket, vilket absolut inte stämmer.

Att få betalt för sitt arbete är ju frågan om ett anställningsavtal som följs korrekt, och specifikt till det behövs det ju knappast någon arbetsmarknadslagstiftning eller några fackförbund.

Permalänk
Medlem

@infigo: Här är ett av klippen som specifikt handlar om statliga regleringar:

Permalänk
Medlem
Skrivet av deltascu:

Diskussion flyttad från tråden SNES Mini - Super Nintendo Classic Edition släpps 29 september!

Nej, men att marknaden ska vara helt oreglerad - det är extremt, även i högerkretsar. Mindre reglerad, visst, men inte oreglerad.

Det var ju precis det jag skrev, även om jag kanske borde haft citattecken runt "kapitalismens förlovade land" för tydlighets skull. Inte i USA, ingen annanstans. En helt oreglerad marknadsekonomi har aldrig funnits, vad jag vet. Känner du till något exempel?

Ja, det kanske är så att de lagarna är/var dåliga. Samtidigt tror jag man gör det för enkelt för sig om man tror att bara för att det fungerade med fri konkurrens utan anti-trust lagar för hundra år sedan så kommer det fungera i dagens globaliserade ekonomi.

Tack för att du tog dig igenom listan, även om jag förstås tycker att det mesta du skriver är BS Jag kommenterar dina svar nedan. Eftersom det inte finns någon absolut oreglerad marknad blir förstås fallen mestadels hypotetiska.

  1. Vad finns det för exklusiva rättigheter att köpa upp på en oreglerad marknad??? Ok, istället för "rättigheter" (licens), se det som att det uppköpta företaget är det enda som kan tillverka läkemedlet av tekniska skäl (t.ex. genom ett komplicerat och hemligt recept). Det ändrar inte sakfrågan.

  2. Blir väldigt svårt för Microsoft att göra det på en helt oreglerad marknad då det inte går att stämma dem som gör intrång i och packeterar om operativsystemet. Tror du? Jag tror Microsoft skulle använda samma metoder som idag om än mer extrema för att hindra ompaketerare.

  3. Skulle ICA sänka de anställdas löner till en tredjedel på en oreglerad marknad skulle de inte överleva speciellt länge då det skulle ske en massflykt av personal från ICA Nej, för det finns inga andra jobb att få för den mindre kvalificerade arbetskraften i denna djupa lågkonjukturen.

  4. Det skulle gå oerhört bra för Sveriges bönder jämfört med i dag ifall vi hade haft en fri marknad. Har du helt missat det enorma debaklet inom EU där man subventionerar olönsamt och ineffektivt jordbruk i södra Europa med EU-bidrag som finansieras av nettobetalande medlemsländer som Sverige. Svenska bönder betalar alltså indirekt för att konkurrera ut sig själva genom skattesedeln. Så du ser det som en omöjlighet att matproducenter från låglöneländer skulle kunna utkonkurrera svenska bönder?

  5. Även om de gamla inte längre själva har nått "produktivt värde" så har deras släktingar det och de vill gärna att deras gamla tas om hand om. Ja, om de har välvilliga släktingar och vänner. Alla är inte lika lyckligt lottade.

  6. Vem säger att att AMDs ägare måste acceptera ett bud från Intel? Det är väl upp till AMDs ägare att bestämma om de vill casha in. Det är ju inte en omöjlighet att de skulle sälja om priset var rätt, eller hur?

  7. Även på en oreglerad marknad sker med tiden en diversifiering av marknaden. Visst skulle alla till en början bara gå efter de lättjänta pengarna men när marknaden för de lättsålda produkterna blivit mättad samtidigt som konkurrensen hårdnat pga alla som vill slåss om kakan så kommer jakten på tillväxt att driva företagen att försöka möta även den efterfrågan som inte är lika lukrativ. Ja, men resurserna kommer alltid viktas till de mest vinstgenererande bitarna snarare än de mest behövande.

  8. Bara för att företag kan göra som de vill på en fri marknad betyder det inte automatiskt att konsumenterna kommer att acceptera det. Det bygger på att alla konsumenter är upplysta, välvilliga, och frivilligt drar sitt strå till stacken. Tyvärr tror jag inte på det, det kommer alltid finnas de som vill sko sig på andras bekostnad.

  9. De företag som väljer att kopiera sig konkurrenter kommer alltid att ligga steget efter och dessutom så går det inte att kopiera kvalité. Om tiden det tar att kopiera är liten jämfört med att tiden och kostnaden att utveckla produkten så får de kopierande en stor konkurrensfördel då de slipper stå för utvecklingskostnaden. Visst, innovatörerna får ett försprång, men det kan vara försumbart i vissa omständigheter. Dessutom kan man ju fråga sig om patentsystemet löser mer problem än det skapar? Ja, det kan ju diskuteras.

  10. Varför skulle företag på en oreglerad marknad inte vara intresserade av tex fungerande infrastruktur?? Det klart att de är det! Men vem betalar i en totalt oreglerad marknadsekonomi?

Det är ju precis det jag skrivit hela tiden: en oreglerad marknad är en utopi, diskussionen gäller hur mycket reglering som är bäst för vårt moderna samhälle.

Ok, det är vad du tror och det säger jag ingenting om.

Om det inte är politikerna som reglerar, vem är det då?

Nu måste jag bara fråga, hur tänkte du nu?!?

Du gör en lång uppdiktad lista med saker du påstår definitivt skulle inträffa ifall man införde en oreglerad marknad utan att belägga det med något annat än dina fantasier. När jag sedan erbjuder alternativa scenarion till punkt efter punkt på listan för att visa på att eftersom ingen av oss har några bevis så kan det lika gärna "gå åt andra hållet" så kallar du det BS? Seriöst?!? Du konstaterar ju själv (efter lite välbehövlig vägledning från min sida) att det inte finns någon oreglerad marknad att dra några slutsatser från men tar dig ändå rätten att kalla mina åsikter för BS? Snälla nån, bara för att någon är av en annan åsikt än dig själv betyder det inte automatisk att det den personen skriver är BS.

Du som är så stöddig kan ju istället presentera lite bevis på varför dina älskade regleringar är så nödvändiga istället. Visa på någon akademisk studie som visar på att en långsiktig förbättring av marknaden har uppnåtts mha reglering. Du förespråkar ju omfattande reglering och inte bara minimal reglering för att de täcka de eventuella fall där teori inte går att omsätta i praktik, så då borde du väl ha mycket att komma med???

Visa signatur

Asus P6X58D-E || Intel Core i7-930 || Corsair H50 || 3x4GB Crucial Ballistix Elite 1866MHz CL9 || Sapphire R9 390 Nitro 8GB || Sandisk Extreme II 2x120GB RAID 0 || Antec P183, 4 st Chassifläktar || Antec True Power 650W || ASUS VG248QE

Permalänk
Medlem
Skrivet av Born_HardCORE:

Du gör en lång uppdiktad lista med saker du påstår definitivt skulle inträffa ifall man införde en oreglerad marknad utan att belägga det med något annat än dina fantasier.

Nej. Jag gör en lista på saker som skulle kunna hända på en helt oreglerad marknad. Att det är en lista som till största delen är hypotetisk beror ju på att vi diskuterar en hypotetisk situation: den helt oreglerade marknaden.

Skrivet av Born_HardCORE:

När jag sedan erbjuder alternativa scenarion till punkt efter punkt på listan för att visa på att eftersom ingen av oss har några bevis så kan det lika gärna "gå åt andra hållet" så kallar du det BS? Seriöst?!?

Ok, jag ser att du blir väldigt upprörd över att jag använde ordet BS. Jag ber om ursäkt för det. Vad jag menade var att jag inte höll med dig. Jag har redan svarat varför jag tycker dina "alternativa scenarion" mestadels är irrelevanta.

En missuppfattning kanske är just att du tror att listan är på saker som jag tror nödvändigtvis kommer hända på en oreglerad marknad, när jag i själva verket skriver om saker som skulle kunna hända, därför att de är kompatibla med en oreglerad marknad.

Det är som att jag skriver att utan säkerthetsbälte är det risk för att du skadar dig mer om du krockar, och du på det svarar nej, för du kör så bra bil. Du missar poängen.

Skrivet av Born_HardCORE:

Du konstaterar ju själv (efter lite välbehövlig vägledning från min sida) att det inte finns någon oreglerad marknad att dra några slutsatser från men tar dig ändå rätten att kalla mina åsikter för BS?

Att det inte finns någon helt oreglerad marknad, och inte heller bör finnas det, var ju vad jag skrev från början, inget jag behövde din hjälp att komma fram till.

Skrivet av Born_HardCORE:

Visa på någon akademisk studie som visar på att en långsiktig förbättring av marknaden har uppnåtts mha reglering.

Sådana studier är nästan omöjliga att göra vetenskapligt eftersom man för en jämförande studie behöver ett fall att jämföra med. Svårigheten är att veta hur det hade gått om förutsättningarna (regleringarna) varit annorlunda. Det finns en anledning till att graden av reglering är så omdebatterad, där skalan från väldigt lite reglerad till väldigt mycket reglerad finns representerad som ideer bland olika politiska system. Om det hade varit enkelt att studera frågan hade det varit mycket mer konsensus.

De studier jag sett hänvisningar till (nej, jag är inte akademisk ekonom) har istället utgått från jämförelser av en marknad före och efter avreglering. Det är förstås vanskligare eftersom det kan finnas andra faktorer än regleringen som spelar in, dessutom brukar resultatet studeras över kort tid, inte långsiktigt. Resultatet från såna studier är blandade, ofta blir en avreglering lyckad, ibland mindre lyckad. Det de har gemensamt är dock att de aldrig är helt oreglerade. Svårigheten är att hitta balansen, hur mycket som ska regleras för bäst resultat (där vad som anses "bäst" också skiljer sig).

Skrivet av Born_HardCORE:

Du förespråkar ju omfattande reglering och inte bara minimal reglering för att de täcka de eventuella fall där teori inte går att omsätta i praktik, så då borde du väl ha mycket att komma med???

Allt jag skrivit är att

  1. Ingen marknad är helt oreglerad, och det är inte heller önskvärt.

  2. Det man kan diskutera är graden av reglering.

För att illustrera varför den hypotetiskt helt oreglerade marknaden skulle kunna leda till problem gav jag en lista på hypotetiska fall som skulle kunna inträffa. Det är intressant att du blir så känslosam över något du i själva verket håller med mig om, att en helt oreglerad marknad är en utopi.

Permalänk
Medlem

Våldsmonopolet är också en intressant del av den Nyliberala facismen, att den ska växa fram genom maffia-organisationer som genom våld slår ihjäl folk för skyddspengar och till slut ska en stat växa fram med skatter etc.
I demokratiska länder ska demokratin begränsas extremt mycket för att hålla marknaden fri, i princip "hitta på" demokratier som i Saudarabien och liknande.

Nyliberalism bygger på det klassiska problemet person A. plockar bär , person B. svälter ihjäl för att han har skadat benet, person C. dör för att "person B" var fadern, person D dör för person B var sonen etc.

Marknaden är en religon för nyliberaler och är oftast lika fanatiska som Isis-anhängare.

Permalänk
Medlem

@ramlösa: Kan du komma på någon extremare halmgubbe, eller var detta ditt bästa försök?

I så fall kan jag hävda att alla som röstar till vänster om Centerpartiet vill ha det exakt som i Nordkorea.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sveklockarn:

Det är ju dock så i dagens samhälle att en medarbetare i allt högre grad har ett värde som sträcker sig utanför dagsverket, i form av kompetens och erfarenhet, eftersom allt färre jobb är okvalificerade. Dessutom upprätthåller facken myter som insinuerar att det inte går att få sparken om man är med i facket, vilket absolut inte stämmer.

Att få betalt för sitt arbete är ju frågan om ett anställningsavtal som följs korrekt, och specifikt till det behövs det ju knappast någon arbetsmarknadslagstiftning eller några fackförbund.

Så vad är ett fackförbund fundamentalt? Du tror det startade med lagstiftning? Det är endast en grupp människor som förstått att om man kontroller utbudet av arbetskraften så finns det pengar att tjäna på företag som kräver den tjänsten.
Precis som vilket framgångsrikt företag så gäller det att kontrollera utbudet och efterfrågan av varan eller tjänsten man säljer. Du ser inga företag som bygger upp gigantiska lagernivåer, till den grad att inflation på deras produkt börjar inträffa. Du tror inte inhemska företag dragit nytta av lagstiftning? Tullar? Skatter?

Milton Friedman är bättre än John Stossel, han går mycket djupare inom monetarism.

Visa signatur

=)

Permalänk
Medlem
Skrivet av deltascu:

Nej. Jag gör en lista på saker som skulle kunna hända på en helt oreglerad marknad. Att det är en lista som till största delen är hypotetisk beror ju på att vi diskuterar en hypotetisk situation: den helt oreglerade marknaden.

Ok, jag ser att du blir väldigt upprörd över att jag använde ordet BS. Jag ber om ursäkt för det. Vad jag menade var att jag inte höll med dig. Jag har redan svarat varför jag tycker dina "alternativa scenarion" mestadels är irrelevanta.

En missuppfattning kanske är just att du tror att listan är på saker som jag tror nödvändigtvis kommer hända på en oreglerad marknad, när jag i själva verket skriver om saker som skulle kunna hända, därför att de är kompatibla med en oreglerad marknad.

Det är som att jag skriver att utan säkerthetsbälte är det risk för att du skadar dig mer om du krockar, och du på det svarar nej, för du kör så bra bil. Du missar poängen.

Att det inte finns någon helt oreglerad marknad, och inte heller bör finnas det, var ju vad jag skrev från början, inget jag behövde din hjälp att komma fram till.

Sådana studier är nästan omöjliga att göra vetenskapligt eftersom man för en jämförande studie behöver ett fall att jämföra med. Svårigheten är att veta hur det hade gått om förutsättningarna (regleringarna) varit annorlunda. Det finns en anledning till att graden av reglering är så omdebatterad, där skalan från väldigt lite reglerad till väldigt mycket reglerad finns representerad som ideer bland olika politiska system. Om det hade varit enkelt att studera frågan hade det varit mycket mer konsensus.

De studier jag sett hänvisningar till (nej, jag är inte akademisk ekonom) har istället utgått från jämförelser av en marknad före och efter avreglering. Det är förstås vanskligare eftersom det kan finnas andra faktorer än regleringen som spelar in, dessutom brukar resultatet studeras över kort tid, inte långsiktigt. Resultatet från såna studier är blandade, ofta blir en avreglering lyckad, ibland mindre lyckad. Det de har gemensamt är dock att de aldrig är helt oreglerade. Svårigheten är att hitta balansen, hur mycket som ska regleras för bäst resultat (där vad som anses "bäst" också skiljer sig).

Allt jag skrivit är att

  1. Ingen marknad är helt oreglerad, och det är inte heller önskvärt.

  2. Det man kan diskutera är graden av reglering.

För att illustrera varför den hypotetiskt helt oreglerade marknaden skulle kunna leda till problem gav jag en lista på hypotetiska fall som skulle kunna inträffa. Det är intressant att du blir så känslosam över något du i själva verket håller med mig om, att en helt oreglerad marknad är en utopi.

Bra att du nu själv kommit fram till att din argumentation endast är hypotetisk och bara baseras på din fantasi. Du har varken empiriska eller teoretiska bevis att lägga fram för att styrka dina påståenden. Det rakt motsatta skulle lika gärna kunna var det som stämmer bäst överens med verkligheten. Det var egentligen allt jag ville att du skulle inse när jag svarade på ditt inlägg med listan.

Det är helt okej att föra hypotetiska resonemang i en diskussion för ibland, beroende på omständigheterna, har man inte mer att gå på. Men då måste man samtidigt inse att det bara är ett sätt att utbyta idéer och visa på olika tankesätt. Man kan inte påtala att nån annan har fel enbart utifrån ens egna hypotetiska resonemang. Allt annat är intellektuellt ohederligt och trams. Det är därför jag vänder mig mot att du kallar mina invändningar mot din lista för "BS". Det är inte uttrycket i sig som jag irriterar mig på utan ditt sätt att argumentera. Utan att "ha något på fötterna" så tar du dig rätten att peka ut vem som har rätt och fel.

Du har ingen poäng i ditt resonemang, så det blir svårt att göra annat än att missa den.

Du visste säkert själv att det inte finns någon helt oreglerad marknad att jämföra med men poängen var att du borde klargjort det när du presenterade din lista (vi kan inte veta vad du vet och inte vet, vi ser bara vad du skriver). Din "skulle kunna hända"-lista blir dessutom ännu mer orelevant när du inte kan presentera några argument för sannolikheten att någon av punkterna skulle kunna hända. Det blir ju bara en lång lista med obelagd skrämselpropaganda. Kan du inte se det själv?

När du skriver att "Ingen marknad är helt oreglerad, och det är inte heller önskvärt." undrar man återigen varför du konstaterar det utan att presentera några belägg för det? Även om en helt oreglerad marknad är en utopi (i den mening att man inte kan uppnå alla teoretiska fördelarna, det går dock att införa en oreglerad marknad det är bara till att skrota regleringarna) så är en perfekt reglerad marknad också det av samma skäl. Vad är det som säger att marknaden skulle ta mer skada av att vara oreglerad än att vara felaktigt reglerad? Innan du kan svara på det med mer än dina hypotetiska resonemang bör du ju kanske inte ägna dig åt att sprida listor med skrämselpropaganda.

Visa signatur

Asus P6X58D-E || Intel Core i7-930 || Corsair H50 || 3x4GB Crucial Ballistix Elite 1866MHz CL9 || Sapphire R9 390 Nitro 8GB || Sandisk Extreme II 2x120GB RAID 0 || Antec P183, 4 st Chassifläktar || Antec True Power 650W || ASUS VG248QE

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sveklockarn:

Att få betalt för sitt arbete är ju frågan om ett anställningsavtal som följs korrekt, och specifikt till det behövs det ju knappast någon arbetsmarknadslagstiftning eller några fackförbund.

Skulle kanske företagen tänkt på för typ 100 år sedan när dom rullade ut röda mattan för bla. facken!

Visa signatur

XFX Radeon RX 7700 XT Speedster QICK 319 Black Edition | AMD Ryzen R7 5700X | Noctua NH-D15 | Asus TUF Gaming B550-Plus | Kingston Fury Beast DDR4 3600MHz 4x8GB | Samsung 990 Pro 1TB | Corsair HX1000i | Fractal Design Define S | LG 27GL83A | Corsair K95 Platinum | Corsair Sabre RGB PRO Wireless | Corsair Void Elite Wireless

Permalänk
Medlem
Skrivet av Born_HardCORE:

När du skriver att "Ingen marknad är helt oreglerad, och det är inte heller önskvärt." undrar man återigen varför du konstaterar det utan att presentera några belägg för det?

Ok, eftersom min lista är kontroversiell för dig kanske du kan hjälpa oss gå vidare genom att svara på två frågor:

  1. Du skriver själv att en oreglerad marknadsekonomi är en utopi, och att en viss (minimal) reglering är nödvändig. Varför krävs regleringen, och vad är för typ av reglering du tror krävs?

  2. Vi är överrens om att det i dagsläget inte existerar någon oreglerad marknadsekonomi, jag är intresserad av att veta varför DU tror att det är så. Är det för svårt att införa i praktiken? Är folk i allmänhet för korkade för att förstå sitt eget bästa? Står det i konflikt med vad gubbarna med makten vill?

Du vet min ståndpunkt: en helt oreglerad marknadsekonomi riskerar komma i konflikt med mänskliga värderingar. Du har redan utryckt att du förkastar mina skäl, så nu vill jag veta din ståndpunkt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av deltascu:

Ok, eftersom min lista är kontroversiell för dig kanske du kan hjälpa oss gå vidare genom att svara på två frågor:

  1. Du skriver själv att en oreglerad marknadsekonomi är en utopi, och att en viss (minimal) reglering är nödvändig. Varför krävs regleringen, och vad är för typ av reglering du tror krävs?

  2. Vi är överrens om att det i dagsläget inte existerar någon oreglerad marknadsekonomi, jag är intresserad av att veta varför DU tror att det är så. Är det för svårt att införa i praktiken? Är folk i allmänhet för korkade för att förstå sitt eget bästa? Står det i konflikt med vad gubbarna med makten vill?

Du vet min ståndpunkt: en helt oreglerad marknadsekonomi riskerar komma i konflikt med mänskliga värderingar. Du har redan utryckt att du förkastar mina skäl, så nu vill jag veta din ståndpunkt.

Din lista är inte speciellt kontroversiell, den är dåligt underbyggd för att kunna användas som nån slags "fakta" i debatten. Ungefär som när Hassan (på skoj) påstod att det skulle komma 10 000 tyska bögar till Sverige ifall vi gick med i EU...

Sen vad gäller din första fråga så handlar det, som jag skrev innan, om att det sällan går att perfekt omsätta teori i praktik och att man kanske behöver komprissa med nån aspekt av teorin. Vad exakt som man skulle behöva komprissa med är svårt att säga på förhand, enligt teorin ska det ju funka. När man gör den faktiskta implementationen får man ju kontinuerligt göra utvärderingar för att kunna upptäcka eventuella systematiska brister. Trots att marknaden är oreglerad så kanske det ändå uppstår separata lokala marknader t ex pga kulturella skillnader, alltså visa produkter kanske bara konsumeras inom ett separat geografiskt område av en enskild grupp människor. Kanske blir en del sådana marknader för små för att fungera bra som oreglerade marknader och kanske skulle man därför behöva göra en kompromiss. Behöver inte bli så men det var hypotetiskt exempel.

Din andra fråga är ganska lätt att svara på. Det finns helt enkelt inget land där den politisk viljan att införa en oreglerad markand är tillräckligt stor. Det beror främst av två anledningar. För det första är den oreglerade marknaden en högerliberal idé och det finns väl inga länder där högerliberalerna har majoritet i parlamentet? För det andra är ju politiker sällan sugna på att lämna ifrån sig makt, vilket de i praktiken skulle göra ifall de lät bli att reglera marknaden (vilket de vill ha möjlighet att göra för att i efterhand kunna påstå att det skett förbättringar för deras väljare...).

Min ståndpunkt är att det definitivt är värt att prova om man är beredd att göra det under en längre period.

Visa signatur

Asus P6X58D-E || Intel Core i7-930 || Corsair H50 || 3x4GB Crucial Ballistix Elite 1866MHz CL9 || Sapphire R9 390 Nitro 8GB || Sandisk Extreme II 2x120GB RAID 0 || Antec P183, 4 st Chassifläktar || Antec True Power 650W || ASUS VG248QE

Permalänk
Medlem
Skrivet av Born_HardCORE:

Min ståndpunkt är att det definitivt är värt att prova om man är beredd att göra det under en längre period.

Ok, tack for dina svar, bara en liten följdfråga så kommer jag posta fler synpunkter du får känna dig fri att såga. Om vi zoomar tillbaka lite och tar det från ett "helikopterperspektiv", vad ser du som det ultimata målet/fördelen med/anledningen till, att ha en oreglerad (eller minimalt reglerad) marknadsekonomi? Är det för att det är det förmodligen bästa sättet att generera värde? Optimera det totala välståndet och civilisationens utveckling? Något annat?

Permalänk
Medlem

Marknadsekonomi/Kapitalism är, som med dess motsats planekonomi/komnunism, fantastiskt bra i teorin men faller på den mänskliga naturen med girighet, dumhet, lathet etc.. Oavsett hur man gör behövs någon form av regelverk och regler kommer att finnas. Det är bara frågan om vem man vill låta skriva reglerna. Det är t.ex. Inte en naturlag att mutor och korruption är dåligt, utan något vi bestämt gemensamt (vi gemensamt ~ staten). Hade man inte haft statlig översyn så hade ju t.ex. inte Intel bötfällts för sina konkurrens metoder mot AMD. Med för mycket statlig inverkan kommer man däremot kväva all form av innovation och utveckling, då strävan efter att prestera och få det bättre (för enskilda personen) hämmas. (Även kapitalism kväver innovation, tror inte vi skulle vara så beroende av olja fortfarande om inte oljebolagen köpt upp och lagt ner utvecklingen av alternativ och läkemedelsindustrin finns ju på grund att vi är sjuka, inte för att de hittar botmedel...)

Jag tycker att vi har ett bra system i Sverige med ett mellanting där vi med regeringsbyten växlar lite fram och tillbaka och håller oss på ett bra medel.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av deltascu:

Ok, tack for dina svar, bara en liten följdfråga så kommer jag posta fler synpunkter du får känna dig fri att såga. Om vi zoomar tillbaka lite och tar det från ett "helikopterperspektiv", vad ser du som det ultimata målet/fördelen med/anledningen till, att ha en oreglerad (eller minimalt reglerad) marknadsekonomi? Är det för att det är det förmodligen bästa sättet att generera värde? Optimera det totala välståndet och civilisationens utveckling? Något annat?

Jag skulle säga att det ultimata målet är, precis som du föreslår, att optimera det totala välståndet och civilisationens utveckling. Det är också en viktig punkt! Även om tillväxt ofta kan ses som något negativt ur en icke-kapitalistisk synvinkel så är det fortfarande så att det behövs en massa ytterliggare tillväxt för kunna öka levnadsstandard för breda grupper och lyfta folk ur fattigdom. Fast att majoriteten av oss i Sverige har det bra finns det fortfarande många mindre välbärgade och fattiga i Sverige som behöver få det bättre. Om vi tittar på hela världen så är ju majoriteten av befolkningen fattig så där är behovet ännu större.

Visa signatur

Asus P6X58D-E || Intel Core i7-930 || Corsair H50 || 3x4GB Crucial Ballistix Elite 1866MHz CL9 || Sapphire R9 390 Nitro 8GB || Sandisk Extreme II 2x120GB RAID 0 || Antec P183, 4 st Chassifläktar || Antec True Power 650W || ASUS VG248QE

Permalänk
Medlem
Skrivet av Pellepelikan:

Marknadsekonomi/Kapitalism är, som med dess motsats planekonomi/komnunism, fantastiskt bra i teorin men faller på den mänskliga naturen med girighet, dumhet, lathet etc.. Oavsett hur man gör behövs någon form av regelverk och regler kommer att finnas. Det är bara frågan om vem man vill låta skriva reglerna. Det är t.ex. Inte en naturlag att mutor och korruption är dåligt, utan något vi bestämt gemensamt (vi gemensamt ~ staten). Hade man inte haft statlig översyn så hade ju t.ex. inte Intel bötfällts för sina konkurrens metoder mot AMD. Med för mycket statlig inverkan kommer man däremot kväva all form av innovation och utveckling, då strävan efter att prestera och få det bättre (för enskilda personen) hämmas. (Även kapitalism kväver innovation, tror inte vi skulle vara så beroende av olja fortfarande om inte oljebolagen köpt upp och lagt ner utvecklingen av alternativ och läkemedelsindustrin finns ju på grund att vi är sjuka, inte för att de hittar botmedel...)

Jag tycker att vi har ett bra system i Sverige med ett mellanting där vi med regeringsbyten växlar lite fram och tillbaka och håller oss på ett bra medel.

Skickades från m.sweclockers.com

Tyvärr så är planekonomi inte ens bra i teorin. För att den ska funka som tänkt så krävs en metod för att med väldigt hög noggrannhet kunna prediktera konsumenternas vanor och behov. En sådan metod finns inte ens i teorin och än mindre i praktiken. Det är ett i grunden trasigt system som bara kan försvaras med känsloargument. https://en.wikipedia.org/wiki/Planned_economy

Du påstår att den oreglerade marknaden skulle falla på människans natur men jag skulle hävda att den är ett minst lika stort problem för den reglerade marknaden, för vem är det som sätter reglerna?? Jo vi människor, som även på en reglerad marknaden är giriga, dumma och lata osv. Att tro att regleringar inte är påverkade av dessa mänskliga egenskaper är bara naivt.

När det gäller Intels konkurrensmetoder mot AMD så kan man ju välja att se det från andra hållet. På en oreglerad marknad hade Intel haft svårt att ha samma kontroll på distributionsledet som krävdes för att tvinga återförsäljare att bara sälja deras produkter. Den reglerade marknaden är väldigt ofta upptagen med att lösa problem som den själv har skapat.

Varför anser du att Sverige har ett bra system? När folk säger det så refererar de ofta till Sveriges välstånd men är det verkligen en produkt av den "svenska modellen"? Jag skulle hävda att Sveriges välstånd beror mycket på att vi har varit skonade från krig i hundratals år, att lander ligger i Europa, att vi har en relativt homogen befolkning osv. Den "svenska modellen" har snarare lett till att vi halkat efter utvecklingen i många andra länder då vi på 70-talet var ett av världen rikaste länder till att nu inte ens kvala in på top 10. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(PPP)_...

Visa signatur

Asus P6X58D-E || Intel Core i7-930 || Corsair H50 || 3x4GB Crucial Ballistix Elite 1866MHz CL9 || Sapphire R9 390 Nitro 8GB || Sandisk Extreme II 2x120GB RAID 0 || Antec P183, 4 st Chassifläktar || Antec True Power 650W || ASUS VG248QE

Permalänk
Medlem
Skrivet av Born_HardCORE:

Tyvärr så är planekonomi inte ens bra i teorin. För att den ska funka som tänkt så krävs en metod för att med väldigt hög noggrannhet kunna prediktera konsumenternas vanor och behov. En sådan metod finns inte ens i teorin och än mindre i praktiken. Det är ett i grunden trasigt system som bara kan försvaras med känsloargument. https://en.wikipedia.org/wiki/Planned_economy

Du påstår att den oreglerade marknaden skulle falla på människans natur men jag skulle hävda att den är ett minst lika stort problem för den reglerade marknaden, för vem är det som sätter reglerna?? Jo vi människor, som även på en reglerad marknaden är giriga, dumma och lata osv. Att tro att regleringar inte är påverkade av dessa mänskliga egenskaper är bara naivt.

När det gäller Intels konkurrensmetoder mot AMD så kan man ju välja att se det från andra hållet. På en oreglerad marknad hade Intel haft svårt att ha samma kontroll på distributionsledet som krävdes för att tvinga återförsäljare att bara sälja deras produkter. Den reglerade marknaden är väldigt ofta upptagen med att lösa problem som den själv har skapat.

Varför anser du att Sverige har ett bra system? När folk säger det så refererar de ofta till Sveriges välstånd men är det verkligen en produkt av den "svenska modellen"? Jag skulle hävda att Sveriges välstånd beror mycket på att vi har varit skonade från krig i hundratals år, att lander ligger i Europa, att vi har en relativt homogen befolkning osv. Den "svenska modellen" har snarare lett till att vi halkat efter utvecklingen i många andra länder då vi på 70-talet var ett av världen rikaste länder till att nu inte ens kvala in på top 10. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(PPP)_...

Många bra poäng.

Med statlig (demokratiskt vald ledning) inverkan får vi ju en riktning dit folk vill ha drt. Självklart refererar jag till välstånd, "målet" med en stat är väl att dess invånare ska leva gott. Att vi inte har haft krig kan ju också vara ett resultat av statens inverkan på näringslivet. Krig är ju som bekant ganska bra tillstånd för vapenindustrin, som naturligtvis vill sälja vapen...

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Avstängd

Om man tittar på hur världen ser ut idag så är ju svaret definitivt INTE att införa eller testa någon sorts ultra kapitalism med oreglerad marknad.

Även med en halvt reglerad marknad idag ser vi konsekvenserna det har på samhällen och framför allt på miljön när det kommer till den globala uppvärmningen.

En avreglerad marknad kommer inte att lösa detta även hur mycket dess utövare vill det, snarare kommer det förvärras.

Det som behövs är en ny sorts ekonomi som är utformad utav vetenskapen med hjälp utav den vetenskapliga metoden.

Ekonomi är inte en vetenskap idag då det är alldeles för mycket gissningar och likställs mer med religion än vetenskap. Ekonomi behöver inte vara ett stort gambling bord som vi har det idag.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Pellepelikan:

Många bra poäng.

Med statlig (demokratiskt vald ledning) inverkan får vi ju en riktning dit folk vill ha drt. Självklart refererar jag till välstånd, "målet" med en stat är väl att dess invånare ska leva gott. Att vi inte har haft krig kan ju också vara ett resultat av statens inverkan på näringslivet. Krig är ju som bekant ganska bra tillstånd för vapenindustrin, som naturligtvis vill sälja vapen...

Skickades från m.sweclockers.com

Får vi verkligen det? Politikerna lovar väldigt mycket men kan sällan infria det de har lovat. Bara för att en majoritet har valt dem så är det absolut ingen garanti för de skulle sitta på de rätta lösningarna på problemen.

Det är snarare näringslivets inverkan på staten som leder till längre fredsperioder. Det är ju nationerna/staterna som går i väpnad konflikt med varandra, inte näringslivet. Det är ju också det som var en av de viktigaste grunderna till EU-projektet. Genom att koppla ihop de europeiska marknaderna så skapades ju en gemensam europamarknad som direkt skulle drabbas ifall det utbröt ett krig i Europa. Just den aspekten av EU-projektet har ju också varit väldigt lyckosam.

Bara för att en sektor inom näringslivet (vapenindustrin) gynnas av krig så är ju de negativa effekterna på marknaden som helhet så enorma att de knappast är att tala om nån positiv nettoeffekt på grund av krig. Eller menar du på att det finns krigshärjade områden som blomstrar ekonomiskt?

Visa signatur

Asus P6X58D-E || Intel Core i7-930 || Corsair H50 || 3x4GB Crucial Ballistix Elite 1866MHz CL9 || Sapphire R9 390 Nitro 8GB || Sandisk Extreme II 2x120GB RAID 0 || Antec P183, 4 st Chassifläktar || Antec True Power 650W || ASUS VG248QE

Permalänk
Medlem
Skrivet av Bassen87:

Om man tittar på hur världen ser ut idag så är ju svaret definitivt INTE att införa eller testa någon sorts ultra kapitalism med oreglerad marknad.

Även med en halvt reglerad marknad idag ser vi konsekvenserna det har på samhällen och framför allt på miljön när det kommer till den globala uppvärmningen.

En avreglerad marknad kommer inte att lösa detta även hur mycket dess utövare vill det, snarare kommer det förvärras.

Det som behövs är en ny sorts ekonomi som är utformad utav vetenskapen med hjälp utav den vetenskapliga metoden.

Ekonomi är inte en vetenskap idag då det är alldeles för mycket gissningar och likställs mer med religion än vetenskap. Ekonomi behöver inte vara ett stort gambling bord som vi har det idag.

Jag skulle vilja hävda precis motsatsen. Konsumenten har aldrig varit så upplyst och haft tillgång till så mycket information som idag, mycket tack vare internet. Det finns bättre möjligheter än någonsin för konsumenten att göra informerade val när denne konsumerar sina varor och tjänster och just därför ska vi ta makten från inkompetenta politiker och sätta den i händerna på konsumenterna istället. Företagen kommer att rätta sig därefter då de enbart styrs av efterfrågan på oreglerad marknad.

Har du någonsin tänkt tanken att det kanske är regleringen av marknaden som gör att den har så svårt för att ställa om? En stor del av befolkningen i västvärldens länder är miljömedvetna idag och skulle göra mer miljövänlig val ifall det finns möjlighet till det. En majoritet av dessa länders parlament består också av partier som har miljöfrågan högt upp på dagordningen, för att deras väljare kräver det. Ändå går det så långsamt att få till förändring. Kanske är det för att som så ofta annars så är det inte politikerna som sitter på lösningarna...

Du vill ha en "ny" ekonomi där beslut baseras på forskning säger du? Ännu en anledning att koppla bort faktaresistenta politiker från styrningen av marknaden då de styrs av ideologi snarare än forskning.

Visa signatur

Asus P6X58D-E || Intel Core i7-930 || Corsair H50 || 3x4GB Crucial Ballistix Elite 1866MHz CL9 || Sapphire R9 390 Nitro 8GB || Sandisk Extreme II 2x120GB RAID 0 || Antec P183, 4 st Chassifläktar || Antec True Power 650W || ASUS VG248QE

Permalänk
Medlem
Skrivet av Born_HardCORE:

Jag skulle vilja hävda precis motsatsen. Konsumenten har aldrig varit så upplyst och haft tillgång till så mycket information som idag, mycket tack vare internet. Det finns bättre möjligheter än någonsin för konsumenten att göra informerade val när denne konsumerar sina varor och tjänster och just därför ska vi ta makten från inkompetenta politiker och sätta den i händerna på konsumenterna istället. Företagen kommer att rätta sig därefter då de enbart styrs av efterfrågan på oreglerad marknad.

Har du någonsin tänkt tanken att det kanske är regleringen av marknaden som gör att den har så svårt för att ställa om? En stor del av befolkningen i västvärldens länder är miljömedvetna idag och skulle göra mer miljövänlig val ifall det finns möjlighet till det. En majoritet av dessa länders parlament består också av partier som har miljöfrågan högt upp på dagordningen, för att deras väljare kräver det. Ändå går det så långsamt att få till förändring. Kanske är det för att som så ofta annars så är det inte politikerna som sitter på lösningarna...

Du vill ha en "ny" ekonomi där beslut baseras på forskning säger du? Ännu en anledning att koppla bort faktaresistenta politiker från styrningen av marknaden då de styrs av ideologi snarare än forskning.

Hade egentligen tänkt låta bli att skriva i tråden, men jag vill flika in en grej här. Finns det verkligen ett motsatsförhållande mellan ideologi och forskning (vetenskap)?

Ideologi är vad vi vill göra, vad vi vill åstadkomma, vilken riktning och vilka grundvalar samhället bör formas inom.
Vetenskap och forskning är det som ger oss möjlighet att på bästa sätt realisera våra ideologiska mål! Eller?!

Detta i ett kontinuerligt korsbefruktande, förstås. Verkligheten är inte statisk som bekant.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Born_HardCORE:

Du vill ha en "ny" ekonomi där beslut baseras på forskning säger du? Ännu en anledning att koppla bort faktaresistenta politiker från styrningen av marknaden då de styrs av ideologi snarare än forskning.

Eh?

Forskning sysslar med fakta. Den är helt likgiltig inför konsekvenserna av vad den kommer fram till. Hur ska du använda resultaten utan ideologi?

Edit: Hade inte sett Oleghs svar när jag skrev mitt. Var lite det jag försökte komma fram till. Alla styrs per definition av ideologi.

Visa signatur

"Kom inte hit och trassla till saker med fakta"

Permalänk
Medlem
Skrivet av Born_HardCORE:

Får vi verkligen det? Politikerna lovar väldigt mycket men kan sällan infria det de har lovat. Bara för att en majoritet har valt dem så är det absolut ingen garanti för de skulle sitta på de rätta lösningarna på problemen.

Det är snarare näringslivets inverkan på staten som leder till längre fredsperioder. Det är ju nationerna/staterna som går i väpnad konflikt med varandra, inte näringslivet. Det är ju också det som var en av de viktigaste grunderna till EU-projektet. Genom att koppla ihop de europeiska marknaderna så skapades ju en gemensam europamarknad som direkt skulle drabbas ifall det utbröt ett krig i Europa. Just den aspekten av EU-projektet har ju också varit väldigt lyckosam.

Bara för att en sektor inom näringslivet (vapenindustrin) gynnas av krig så är ju de negativa effekterna på marknaden som helhet så enorma att de knappast är att tala om nån positiv nettoeffekt på grund av krig. Eller menar du på att det finns krigshärjade områden som blomstrar ekonomiskt?

Jag menar på att krig och framförallt efterbörden ger stora framsteg i såväl teknik som levnadsstandard. Och absolut kan det vara så att näringslivet påverkar på politikerna men då är det i alla fall flera parter som sätter reglerna.

Min poäng är att oavsett vem som tillåts sätta reglerna så kommer det finnas regler. Jag anser att det är bättre att låta en "oberoende part" (alltså staten) göra det.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av Pellepelikan:

Marknadsekonomi/Kapitalism är, som med dess motsats planekonomi/komnunism, fantastiskt bra i teorin men faller på den mänskliga naturen med girighet, dumhet, lathet etc.. Oavsett hur man gör behövs någon form av regelverk och regler kommer att finnas. Det är bara frågan om vem man vill låta skriva reglerna. Det är t.ex. Inte en naturlag att mutor och korruption är dåligt, utan något vi bestämt gemensamt (vi gemensamt ~ staten). Hade man inte haft statlig översyn så hade ju t.ex. inte Intel bötfällts för sina konkurrens metoder mot AMD. Med för mycket statlig inverkan kommer man däremot kväva all form av innovation och utveckling, då strävan efter att prestera och få det bättre (för enskilda personen) hämmas. (Även kapitalism kväver innovation, tror inte vi skulle vara så beroende av olja fortfarande om inte oljebolagen köpt upp och lagt ner utvecklingen av alternativ och läkemedelsindustrin finns ju på grund att vi är sjuka, inte för att de hittar botmedel...)

Jag tycker att vi har ett bra system i Sverige med ett mellanting där vi med regeringsbyten växlar lite fram och tillbaka och håller oss på ett bra medel.

Mjo, det är väl bara att inse att någonstans blir det alltid någon slags val mellan pest och kolera. Det finns inga hundraprocentiga system som passar alla, i och med att vi alla är olika. Det är helt omöjligt att skapa ett system som är perfekt för alla individer.

Jag tror det helt och hållet är en fråga om att hitta någon slags fungerande kompromiss. Beroende på vem betraktaren är, och vilken detalj av systemet som betraktas, kommer kompromissen vara bra eller anus.

Visst, har väl ett och annat att säga om ganska många aspekter av det svenska systemet, men i slutändan kan det ju i stort knappast vara ett av de sämre sätten att förhålla sig till det hela, i och med att vår ekonomi med dagens ingångsparametrar uppenbarligen är ganska konkurrenskraftig i världen, och att folket som helhet relativt sett har en mycket god levnadsstandard.

Visa signatur

Nu lurade jag dig att slösa bort ett par värdefulla sekunder av ditt liv på att läsa denna fullständigt poänglösa signatur!

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Born_HardCORE:

Jag skulle vilja hävda precis motsatsen. Konsumenten har aldrig varit så upplyst och haft tillgång till så mycket information som idag, mycket tack vare internet. Det finns bättre möjligheter än någonsin för konsumenten att göra informerade val när denne konsumerar sina varor och tjänster och just därför ska vi ta makten från inkompetenta politiker och sätta den i händerna på konsumenterna istället. Företagen kommer att rätta sig därefter då de enbart styrs av efterfrågan på oreglerad marknad.

Har du någonsin tänkt tanken att det kanske är regleringen av marknaden som gör att den har så svårt för att ställa om? En stor del av befolkningen i västvärldens länder är miljömedvetna idag och skulle göra mer miljövänlig val ifall det finns möjlighet till det. En majoritet av dessa länders parlament består också av partier som har miljöfrågan högt upp på dagordningen, för att deras väljare kräver det. Ändå går det så långsamt att få till förändring. Kanske är det för att som så ofta annars så är det inte politikerna som sitter på lösningarna...

Du vill ha en "ny" ekonomi där beslut baseras på forskning säger du? Ännu en anledning att koppla bort faktaresistenta politiker från styrningen av marknaden då de styrs av ideologi snarare än forskning.

Jag ser inte att t ex. skicka fisk till hamnar i Asien för att styckas och paketeras där för att sedan flygas tillbaka för att säljas här är i Sverige är särkilt bra för miljön. Och ja det är bra att konsumenter som blir upplysta om företag som inte varit miljömedvetna väljer att inte köpa varor ifrån denna, men det gäller inte varje produkt/företag samt att det ska komma ut i ljuset innan konsumenten får informationen.

Jag förstår att ni som är för att göra lite ändringar här och där i detta systemet antagligen vill väl, men har ni tänkt på den kommande automationen som kommer att ersätta den större delen utav den mänskliga jobbsektorn?
Vad händer i ett kapitalistiskt system när du har en hög produktion, hög arbetslöshet och låg köpkraft hos konsumenterna?
Vore bra om någon kunde svara på hur just denna framtiden ska lösas med den fria marknaden då flera utav de jag känner som är inbitna i fri marknad tänket väljer att titta bort när man tar upp detta eller bara avfärdar det som om att det aldrig kommer att hända.
Förhoppningsvis så förstår folket här på ett teknikforum att automationen kommer påverka jobben inom industrin, åkerier, bygg, handel m.m och att det inte kommer vara lika lätt som när jobb förr gick ur tiden och ersattes med nya jobb.

Jag är även så "radikal" att jag vill ersätta politiken med vetenskapliga beslut istället för att det styrs med hjälp av korruption och lögner som politik är samt media som egentligen är till för att rätta politikerna bara balanserar (ingenting någon politiker säger är fel - båda har rätt - det handlar bara om olika åsikter).

Permalänk
Medlem
Skrivet av Bassen87:

Jag är även så "radikal" att jag vill ersätta politiken med vetenskapliga beslut istället för att det styrs med hjälp av korruption och lögner som politik är samt media som egentligen är till för att rätta politikerna bara balanserar (ingenting någon politiker säger är fel - båda har rätt - det handlar bara om olika åsikter).

Och jag säger det till dig med. Du kan inte ta några "vetenskapliga beslut" utan att blanda in ideologi. Alla ideologier kan använda vetenskap i sitt beslutsfattande.

Visa signatur

"Kom inte hit och trassla till saker med fakta"

Permalänk
Avstängd
Skrivet av boogey:

Och jag säger det till dig med. Du kan inte ta några "vetenskapliga beslut" utan att blanda in ideologi. Alla ideologier kan använda vetenskap i sitt beslutsfattande.

Att politiker använder forskning och vetenskap som ett smörgåsbord betyder inte att folk som arbetar inom vetenskapen gör det.

Jag är inte intresserad av halvsanningar eller att välja ut delar som passar just min agenda, jag är intresserad av all information då det skapar bättre förutsättningar att göra korrekta beslut.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Bassen87:

Att politiker använder forskning och vetenskap som ett smörgåsbord betyder inte att folk som arbetar inom vetenskapen gör det.

Jag är inte intresserad av halvsanningar eller att välja ut delar som passar just min agenda, jag är intresserad av all information då det skapar bättre förutsättningar att göra korrekta beslut.

Fast nu missar du min poäng helt. Huruvida politiker och statstjänstemän använder forskning på ett korrekt sätt är en annan fråga.

Min poäng var att det inte finns ett vetenskapligt svar på vilket styrelseskick vi ska, vilken ekonomisk politik vi ska föra, vilka friheter och skyldigheter vi ska ha. Vetenskapen söker objektiv kunskap, och de frågorna har inga objektiva svar. En nationalsocialistisk stat kan använda den vetenskapliga metoden för att nå sina mål lika väl som en demokratisk, socialliberal stat.

Visa signatur

"Kom inte hit och trassla till saker med fakta"

Permalänk
Medlem

Vet ej om jag kastar en curveball här, men vetenskapen sa väl att amfetamin inte var farligt i början av 1900-talet? Tror det var den drogen som skulle rädda dem från opium eller liknande. Med det vill jag säga att vetenskap ofta är här och nu.
Lösa tankar och en kall öl.

Visa signatur

Chassi: Corsair Obsidian 500 RGB SE / Systemdisk Samsung 980 PRO SSD: Samsung 850 PRO 250GB / SSD: Samsung 850 EVO 250GB / SSD: Crucial MX300 1TB / CPU: Ryzen 7 3800X @ 4,2 Ghz / Kylning: Noctua NH-D15S push/pull / GPU: MSI 3080Ti SUPRIM X / PSU: Corsair RM1200i / MB: ASUS X470-f Gaming / RAM: HyperX Fury 2x16GB 3600 mhz / OS: W10 / Mus: Logitech G903 / TB: Logitech G915 TKL Wireless / Ljud: Sound BlasterX Pro-Gaming AE-9, Blue Yeti , Sennheiser HD660S, Skärm: Acer Predator X34P @3440x1440 UltraWide