Tillförlitlighetsdata på SSDer

Permalänk

Tillförlitlighetsdata på SSDer

Det senaste halvåret har det dykt upp två intressanta rapporter med driftstatistik från två företag som tydligen lagrar en massa data och använder många SSDer till detta: Facebook och Google.
Som brukligt skrivs tillverkare och modell på de olika lagringsenheterna inte ut i rapporten, men det skrivs en del om övergripande trender och egenskaper som kan vara relevanta för hemanvändare också.

Rapporten om Facebooks erfarenheter av SSDer publicerades i somras. Rapportens fokus ligger på SSD-enheternas förmåga att hindra fel hos enskilda minneskretsar från att drabba systemet i övrigt. Tänkvärda slutsatser:

  • Hög temperatur leder till fler fel, men olika modeller av SSDer är olika känsliga. Trenden verkar dessutom vara att senare modeller är mindre temperaturkänsliga, kanske som en följd av throttling, prestandabegränsning vid högre temperaturer. Rapporten tar inte upp vilken påverkan temperaturen har på prestandan.

  • Det är svårt att prognosticera mängden fel hos en SSD enbart utifrån mängden skrivningar OSet gör mot lagringsenheten. Lagringsenheternas interna cache och skrivningarnas lokalitet gör att samma mängd skriven data kan resultera i väldigt olika slitage på disken, beroende på användningsmönster.

Analysen av Googles driftstatistik publicerades för några veckor sedan och tittar på fler egenskaper som kan tnkas påverka lagringhenheternas tillförlitlighet:

  • Antalet fel per läst/skriven bit är ett ganska värdelöst mätvärde, speciellt om mätningen tar med de fel som kan korrigeras av lagringsenheten själv. Verklig felsannolikhet påverkas väldigt mycket av användningsmönster och andra faktorer.

  • Antalet PE-cykler (program erase, nollställningen av ett helt block minnesceller) som en lagringsenhet genomgått påverkar felsannolikheten, men i mindre utsträckning än förväntat. Det verkar inte heller finnas en hård gräns för när lagringsenheten "använt upp" tillgängliga skrivningar. Felsannolikheten ökar dessutom med ålder, även om data inte skrivs till enheten.

  • Nyare flashkretsar med högre lagringsdensitet drabbas av fler fel än äldre, men lagringsenheterna är överprovisionerade och försedda med bättre skydd mot dessa fel, så lagringsenhetens sammanlagda driftsäkerhet är ungefär densamma oberoende av vilka lagringskretsar som används.

  • Ungefär samma sak verkar gälla flashkretsarnas typ. En enskild SLC-krets är tillförlitligare än en MLC-krets, men SLC-baserade lagringsenheter är inte mer tillförlitliga än MLC-baserade dito.