Hjälp vid felsökning av datorkrash (svart skärm, no signal)

Permalänk
Medlem

Hjälp vid felsökning av datorkrash (svart skärm, no signal)

Hej! Länge sedan man loggade in på SweC sist, men nu är man här igen (trogen medlem som man är ). Ok nog med struntsnack..

Jag har bekymmer med min dator. Det är så att den har fungerar felfritt fram tills den dagen då jag för några månader sedan köpte ny skärm. Den nya skärmen har endast en HDMI-ingång (och VGA, men vill inte använda av naturliga skäl), varpå mitt gamla grafikkort (NVIDIA GeForce GTX 560) har DVI. Så i samband med min nyainköpta skärm var jag tvungen att skaffa mig en HDMI-kabel med övergång till DVI om ni förstår. Här börjar problemet...

Ibland när jag spelar blir skärmen svart, och sedan kommer meddelandet från skärmen "no signal".... och där blir jag fast. Jag kan starta om datorn, och efter x antal omstarter så hoppar bilden tillbaka igen, efter lite tur. Jag har provat uppdatera drivrutinerna till grafikkortet, men till synes hopplöst. Jag har till och med provat med en annan (sprillans ny) bildskärm, men inte heller detta har hjälpt. Däremot fungerar det felfritt så länge jag startar datorn i felsäkert läge, vilket har fått mig tro att det är ett mjukvarurelaterat fel i alla fall...

Efter lite googling så verkar vissa ha haft problem med just HDMI-kabeln, och detta har jag faktiskt inte provat än. Men det känns samtidigt lite långsökt att det skulle vara fel på kabeln. Jag menar, antingen är den glapp, eller ingen kontakt alls? Men visst, jag är väl inget datorsnille och vänder mig därför till er för lite tips och råd.

Jag kan tillägga att precis innan skärmen svartnar så hinner jag (ibland) uppleva att datorn fryser sig ett par sekunder först. Sen svart. Sen no signal. Och jag kan även tillägga att fenomenet uppstår oftare numera och blir svårare att bli av med, än mot hur det var i början. Förut tyckte jag ändå att "ok det jävlas igen, jag provar en stund" och så var det över. Men som sagt, nu uppstår problemet oftare, samt att det verkar ha ett samband med att jag startar igång spel eller videoklipp.

Är det så enkelt att grafikkortet börjar ge med dig, och det är dags för ett nytt? Jag vill gärna veta lite mer säkert innan jag chansar och köper några dyra komponenter för att "testa" då jag är långt i från rik.

Jag har säkerställt att samtliga kontakter är väl anslutna, så inget simpelt problem som att det skulle glappa någonstans pga mitt eget slarv åtminstone...
Hjälp mig snälla.

Visa signatur

Throw dirt on me and grow a wild flower

Permalänk
Medlem

Jag mottager varmt alla tips såklart, så även om ni är osäkra önskar jag höra era åsikter... så ni behöver inte känna er pressade att veta den exakta lösningen. ;-D

Ber om ursäkt ifall denna tråd är felplacerad. Moderator får vänligen flytta till bäst matchande forumdel i sådana fall!

Visa signatur

Throw dirt on me and grow a wild flower

Permalänk
Medlem

Ok, så ikväll startade jag igång datorn utan problem, men sen skulle jag starta igång ett spel... Efter jag loggat in på en server (DayZ) blev det samma fel igen. Det frös till i nån sekund, sen svartnade skärmen... Ytterligare några sekunder står det no signal.

Jag har bråkat med att få tillbaka bilden igen i nästan en timmes tid utan framgång. Det går alltså inte ens i felsäkert läge. Man kan konstatera att det bara har blivit värre alltså. Jag hoppas och tror det är grafikkortet som sjungit sista versen, för nu beställde jag ett nytt.

Har någon bemödat sig med att läsa detta så stjärna till dig. Guldstjärna för svar i någon form.. Tack i alla fall.

Visa signatur

Throw dirt on me and grow a wild flower

Permalänk
Medlem

Installera detta: http://www.resplendence.com/whocrashed och posta rapporterna här.
Och hoppas det finns något att analysera, dock inte säkert då det egentligen inte är en blåskärm du får.

Ser nu att du inte ens får igång datorn, men om du får det så följ mitt råd. Men jag gissar att du gör rätt beslut redan.

Strömkabeln till grafikkortet är intakt och på plats? När du bytte skärm, kolla så att inte grafikkortet hoppa ur sin plats i datorn. Ta gärna ur det och sätt tillbaka det igen för saken skull (lufta prylarna har oanade effekter ibland )

Permalänk
Medlem

Möjliga felkällor är kontakten (glapp eller liknande), sladden, moderkortet (trasig/glappig PCIkontakt), spänningsagget (grafikkortet får en strömdip och stänger av sig, kanske pga glapp)...

Visa signatur

My sole companion is my weapon. I must care for it better than any hunter has ever cared for his beast. I must master it more than any warlock has ever mastered his demon. Without me, it is useless. Without it, I am nothing.
I am the Warrior. Death is my business. Be it yours...or mine.

Permalänk
Medlem

Mycket trevligt med feedback, tusen tack! Jag tror inte det borde vara aggregatet då problemet även kan uppstå i vanlig Windows-miljö.. Och då bör det väl heller inte bli någon dipp så grafikkortet tappar kraft? Ah svårt att säga... I 9 fall av 10 inträffar det dock i spel/videoklipp.

Mycket möjligt det är något glapp innanförr chassit.. Hoppas verkligen inte på att det är moderkortet bara. Det blir en koll där. Men nu fick jag samtidigt en ursäkt till sambon att köpa nytt grafikkort.

*håller tummarna*

Visa signatur

Throw dirt on me and grow a wild flower