Permalänk
Desk Master

Bygg en ordentlig workstation

Tjenare har lite trist så tänkte skriva en liten tråd om vad som lönar sig om man är ute efter en dator med massor med kräm för videorendering men som även klarar att maxa spel. Man vill inte betala mycket mera än 40 tusen kronor allt över detta är enligt mig overkill.

CPU:
Vi behöver mycket threads så därför är en i7-3930k mer eller mindre ett måste. Prisskillnaden till en 3970x ger faktiskt inte så hemskt mycket. Dessutom överclockar 3930k väldigt bra. Dom flesta chippen är bra stabila på en 4,8Ghz 24/7 clock.

GPU:
Vissa applications kräver bra grafikkort men här är det mera spelandet som varit i tanke. 2xgtx 680 directCut2 Top från asus räcker mer än väl för battlefield 3 och osv. Har man flera skärmar kan man ta 4 GB's versionen istället för 2GB. Man kan clocka dessa långt över 1300Mhz om man ger lite mera volt till dem. Eftersom de går då ganska varma vill man vattenkyla dom.

RAM:
64 GB från Kingston på 2133 Mhz är förbannat överkill men inte så farligt dyrt. Detta kommer vara mer än tillräckligt i typ ett årtionde framöver.
Desssa är i ett kit på 8 och alla är testade med varandra.

Moderkortet:

Nu brukar dom flesta föredra Rampage 4 extreme på x79 byggen men själv har jag alltid gillat MSI bigbangxpower 2 enda sedan den kom ut. E-ATX kort men detta stör inte. Kortet ser grymt ut, clockar bra och har allt man kan önska sig. Inklusive stöd för 128gb ram. Dessutom är det inte farligt dyrt.

Storage:

För att kunna tanka bilder så finns det 2x3 TB WD hårdskivor och sen för snabb videoredigering och bra boot timings så vill vi ha 2st 240 GB ssd'n i raid 0.
SSD'n har ju fallit i pris något otroligt och snart finns det ingen ide med att ha hårdskivor:)

Case:
Eftersom man bör klocka alla delar så behövs en stor case där kylningen får plats. Corsair 900d har bra radiatorstöd och är perfekt för denna typ av bygge.

Kylning:

kör EKWB här. Bra produkter fin kvalitet. 2stycken block för vardera grafikkort +backplate (ger litte bättre Vram kylning) och sen en kit där high flow waterblock till proccessorn medföljer. I builden blir det en xtc 480 rad och en 360 xtx rad. Dual loops så att grafikortet får dela på en 480 rad och sen kyls proccessors av den andra radiators. Ordentliga fans är ett måste så noctua är antagligen bäst.

Ljudkort:
kastar in en xonar essence så att ljudet inte låter som en våldtagen hummer.

Nätagg:
1200Watts corsair nättaggregat på detta så är man redo att köra. Helt modulärt och mer än tillräckligt med kraft.

Här är link
http://www.inet.se/kundvagn/visa/3011020/2013-02-21

Pris:
Lite över 40k landar kalaset på men då har du allt du kan drömma om. kylningen är en aning futureproof om du vill skaffa tri-sli.

Eventuella ändringar:
Gillar man amd kan man köra 7970or i crossfire eller gtx 690/radeon 7990.
Kan vara idé med fankontrollers i expansions baysen osv.

Va duger datorn till?

-Battlefield 3 på 3 skärmar med allt på ultra med bra fps och alla andra spel såklart
-otroligt snabb videorendering med i7-3930k clockat till 4.7ghz och SSD'n på 550Mbit
-ser bra ut! I med led, extra reservoarer etc.
-Tyst du kommer inte kunna höra fläktarna.
-kall och stabil. Temperaturerna kommer aldrig gå över 30 grader om du har den här radiatorkapaciteten.
-bragging rights!

Enda minuset är priset men i retroperspektiv sätter du lätt det tredubbla på bilen. Handlar om prioriteter här:)

Vet inte varför jag skrev detta men kanske det skulle fresta någon att skaffa ett liknande system:)

Visa signatur
Permalänk
Avstängd

En tanke är att uppkommande GeForce GTX Titan kanske är ett bättre val som grafikkort. Med det får man lite mer professionella funktioner utan att tappa spelprestanda. Priset lär vara ett ganska stort hinder ($999 i USA), men för en sådan här burk kanske det spelar mindre roll.

http://www.anandtech.com/show/6760/nvidias-geforce-gtx-titan-...

Permalänk
Desk Master

Håller helt med. Kan själv inte vänta på titan. Men om den är lika dyr som 2 680or så blir det nog svårt för mig att skaffa en:)

Visa signatur
Permalänk
Avstängd
Skrivet av Khezan:

Håller helt med. Kan själv inte vänta på titan. Men om den är lika dyr som 2 680or så blir det nog svårt för mig att skaffa en:)

Jo, kortet är inte alls prisvärt. 120% prispåslag för max 20-50% i prestandaökning. Känns som om kortet är ganska nischat för typ mini-speldatorer och de med mer pengar än vett.