Permalänk
Medlem

Problem att boota och nu helt död

Hej

Mitt problem började för ca 1månad sedan då datorn inte ville boota in i windows, den kom till att windows började ladda och sedan så bara dog den. Datorn brukade startade efter 3-4 försök. Först trodde jag det var OSet som hade fått något startup fel men installerade win8 på en helt annan disk och hade exakt samma problem.

Nu har datorn helt plösligt dött, inget händer när jag försöker starta den, inte ens fläktarna går igång. Jag har testat att byta nätagg(från nexus 500w till noname 460w märke ) och jag får snurr på fläktarna men ingen boot up. Jag testade att tjuvkoppla nexus nätagget och den startar.

En sak som jag märkte var att med Nexus nätagget som blinkar moderkortets led diod, med den andra agget så är lampan bara på. Asus har ingen info om detta i sina manualer, de är antingen på eller av i deras guider.

Vad kan de vara för något som strular?

Systemet är följande:
AMD AM3 3core något
Asus M4A78T-E
Huvud agg Nexus Nätagg/ random 460watts agg som datorn är testat med
asus ATI 5770
WD 1t disk, Windows 7
Intel SSD disk, Windows 8

Uppskattar all hjälp jag kan få.

Visa signatur

s939 3800+@4200+ | 2x1024 OCZ @ 517 | HIS X800XL@440/1040 | 320 Seagate SATA II | WD Raptor 36GB | nForce 4 chipset |

Permalänk
Medlem

Kanske trasigt nätagg, moderkort, grafikkort.

Jag vet ingenting om Nexus agg men om agget är av budget eller lägre kvalite så är nätaggs testet du gjorde ganska meningslös så länge agget inte är död och fortsätter vara död när du gör testet. Startar den så kan den ändå var delvis trasig. Är den av bra kvalite kan man anta att den har bättre säkerhet som förhoppningsvis inte ger falska testresultat.

Ett noname agg vill man inte har i sin dator och vi vet inte vad den varit med om eller om den ens funkade innan.

En Dator behöver 4 delar för att starta. 5 delar med bild (grafikkort).

Moderkort
Processor (Kylare)
Grafikkort (Skärm + Kabel)
Nätagg (kabel)
Minne

Bort med Tangentbord, Mus, ALLA USB grejer, ALLA SATA/IDE kablar, Hårdiskar, DVD, Nätverk, ljud, PCI kort etc. De är onödiga och kan orsaka fel. Får du inte alltid bild så är det ingen ide att oroa sig för Windows och andra saker.

Enda sättet att testa ett moderkort är om allt annat tagit bort eller ersatts av delar man vet funkar. Processorn bruka man anta att den funkar om man inte ser några skador, överklockat sönder den eller klantat sig på nått sätt.

Minnen testar du 1 minne i taget i alla minnes platserna och sen olika kombinationer. I nyare generationers moderkort måste ibland en viss minnes plast har ett fungerande minne i satt för att datorns ska få bild eller starta.

Nollställa bios.
Finns flera sätt. Orka man läsa manualen gör man det sättet som står där. Annars kan man ta ut det runda platta batteriet som ser ut som ett mynt. Strömkabeln ska vara utdragen så att du slipper vänta i en hel evighet. Några var även tvungen att ta bort andra saker men det varierade mellan olika fel. Tex grafikkortet om de haft problem att få bild innan. Har man redan gjort det så gör man det igen efter att man tagit bort allt onödig. Om det gick bra går du efteråt in i bios, ställ in det du vill och sparar så att datorn inte stanna och tjatar varje gång datorn startar mm.

stavfel
Permalänk
Medlem
Skrivet av kazman86:

Jag har testat att byta nätagg(från nexus 500w till noname 460w märke ) och jag får snurr på fläktarna men ingen boot up. Jag testade att tjuvkoppla nexus nätagget och den startar.

Är fläktarna kopplade till moderkortet eller direkt till nätagget?

Gissar för övrigt att det är antingen moderkortet eller nätagget. Grafikkortet (som panpo98 nämnde) tycker jag går bort lite eftersom du inte har nämnt artefakter innan datorn la av helt. Magkänslan säger att det är moderkortet som är paj, är 60% säker på det.

edit: Testa allt som panpo98 skrev och rapportera tillbaka sen.

Visa signatur

jag lovar...

Permalänk
Medlem
Skrivet av keffing:

Grafikkortet (som panpo98 nämnde) tycker jag går bort lite eftersom du inte har nämnt artefakter innan datorn la av helt. Magkänslan säger att det är moderkortet som är paj, är 60% säker på det.

Man kan kan tyvärr inte alltid räkna med att man får artefakter när grafikkort går sönder så man bör låna eller testa grafikkortet i en annan dator innan man kan vara säker.

Din magkänsla håller jag med om men det är ändå 40-60% chans att det är något annat.

Permalänk
Medlem

Chansade och köpte ett nytt moderkort, samma problem återstår. Provade med Nexus agget. Funderar på att köpa ett nytt agg imorgon för att prova. 500w borde väl räcka, och märken som OCZ/antec/corsair måste väl vara okej, riggen finner ni ju ovan. Grafikkortet tvivlar jag på, hade de varit den så hade den gått igång med de förra moderkortet då den hade inbyggt grafikkort.

Vad tror ni om denna?

http://www.webhallen.com/se-sv/hardvara/134986-ocz_powersuppl...

missat massa text
Visa signatur

s939 3800+@4200+ | 2x1024 OCZ @ 517 | HIS X800XL@440/1040 | 320 Seagate SATA II | WD Raptor 36GB | nForce 4 chipset |

Permalänk
Medlem

Corsair duger så länge det INTE är CX eller GS serierna. Corsair har offrat kvaliten på dom 2 serierna för att få ned priset till budget nivå.

Du borde ha nämnt tidigare om den integrerade grafiken och detaljerna i det testet. Den stängs av så länge det fortfarande sitter ett separat grafikkort i datorn (Går att ändra i bios så att båda funkar samtidigt det är överkurs just nu). Därför borde du ha tagit bort grafikkortet och testa vidare via integrerade tills du fått bild via den.