Specialist: "Lagbaserade speltitlar mer beroendeframkallande"

Permalänk
Medlem
Skrivet av the squonk:

Som sagt, självförnekelse grandieur, det är inte spelen i sig som Rollhagen säger är farliga. Det är de beteenden(eller snarare brist på dvs plugga, jobba, motionera, mingla) som kan uppstå i samband med för mycket spelande som är farliga.

"Det här är de farligaste datorspelen".

Visa signatur

Alla mina leksaker får inte plats här, så här jag listar istället mina favoritinlägg:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Utelåst hobbymoderator

Permalänk
Medlem

Borde inte alla sociala spel vara med istället för endast lagspel?
Ville bara ha med Farmville i listan...

Permalänk
Medlem
Skrivet av sQuille:

Jag finner detta bara som brist på ren diciplin samt en aning slappare uppväxt med föräldrar som inte vågar visa att dom bestämmer.

Jag var själv "beroende" av Counter Strike i mina yngre dagar, spelade säkert 6-7 timmar om dagen från jag kom hem från skolan tills jag gick och la mig sent på kvällarna. Jag hatade samtalen med föräldrarna om det, samt utvecklingssamtalen i skolan som blev allt sämre. Till slut så sa föräldrarna åt mig på skarpen och mitt "beroende" tonades ner vesentligt. Tack vare föräldrarna så kan jag prata med folk utan att ha ventrilo emellan samt mina betyg som blev mycket bättre.

Egentligen kan man fråga sig vilken rätt dom har att bestämma över dig. Jag hade respekterat ditt beslut i alla fall om du nu vill spendera din tid till ett nöje som gör dig glad. Dock hade det säkerligen blivit diskussioner om det, då det är helt okej att i frågasätta.

Men man ska akta sig för att tvinga nån annan individ att göra val här i livet.

Permalänk

Är det i överhuvudtaget någon som läser artiklarna innan de kommenterar på sweclockers? Antalet personer som gör sig till totalt åtlöje i denna tråd är ärligt talat besvärande.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Bakgrund:

"Det här är de farligaste datorspelen".

Var sa han det Källa på det också, eftersom jag inte kan hitta det på någon av alla intervjuer med han, du kollade på rubriken och gick ragemode... Han säger aldrig det utan metro skriver och swec tar efter och använder det som rubrik också.

Metro nerdbaitade så jävla hårt, undra hur många fler visningar den artikeln har kontra andra artiklar dom lägger upp

Permalänk
Medlem

Ja, när jag raidade i WoW så var det lite som att vara med i ett lag, där man har tider att passa och lite press på sig att prestera.

So what? Varför är det fel? Varför är ett sportlag ok men ett datorspelande lag "ett beroende"? Den sociala aspekten finns ju där! Tyckte det var jättekul.

Visa signatur

i7-2700K 5 GHz | 16 GB DDR3-1600 | ASUS Maximus V Gene Z77 | GTX 980
i7-4790K 4.8 GHz | 32 GB DDR3-2133 | ASUS Maximus VII Gene Z97 | GTX 980

Permalänk
Medlem

Here we go again...

Permalänk

Jaha, tycket du det käre skribent så är det väll bra att du delar med dig.

Ibland så får man ta nyheterna med en nypa salt, men vissa förstår sig inte på detta. Att de större spelen har en högre antal spelberoende individer låter inte så konstigt, då antalet spelare onekligen är tusentals gånger större än små indie-spel så som Toribash, där ca 62% av de som spelar över en månad fastnar i ett år eller två (intern spelarstatistik)...

Men ja, statistik är ofta något man läser på universitetsnivå av en anledning, man kan dra många olika slutsatser från samma resultat beroende på vad man vill uppnå.

Visa signatur

Jag är trött på att alla vuxna säger att man kan få mardrömmar av spel, Själv så har jag dock varit med om det. När jag var liten så spelade jag ett spel som gick ut på att stänga in små studsande bollar så snabbt och effektivt som möjligt. Men så en natt drömde jag att jag var bollen, det var då jag upptäckte att jag hade Klaustrofobi...

Permalänk

Haha alltså logiken i det här.... :/

Permalänk
Medlem

Bara rent hypotetiskt, vart vänder man sig om man har stora problem med detta?

Visa signatur

Skriv jätteintressant information här.

Permalänk
Entusiast

Helt rätt, iaf när det kommer till mig själv. Man vill inte vara den som slackar när det kommer till raids i spel som WoW och gör så att hela gruppen misslyckas. Att nöta den gear som krävs tar tid, för mycket tid. När jag lirar Singleplayer spel så är det ju bara å lägga ner när man inte har lust eller ork att fortsätta.

Sen har jag dock lite svårt att se hur detta kan vara samma sak i spel som Battlefield där matcherna är betydligt kortare och det finns ett avslut drygt var 20:e minut. Men med MMO's har han ju helt klart en poäng.

Visa signatur

PS5 :: Switch :: Steam :: StarCraft II

Permalänk
Medlem
Skrivet av €lysian:

Bara rent hypotetiskt, vart vänder man sig om man har stora problem med detta?

Till sina föräldrar som ger en en örfil, stänger av strömmen och säger åt en att utföra sin hobby lite mindre eller inte alls? När jag spelade istället för att göra läxorna när jag va liten så fick jag max spela 1 timma om dagen om inte alla veckans läxor va klara. Innan det handlade det om brännboll och då vart den tiden begränsad också.

Datorspel kanske enligt vissa personer kan ge beroendesymptom, men absolut inget fysiskt beroende. Alla fritidsaktiviteter kan gå överstyr, och gör de det och man själv inte kan sluta så borde man först och främst se till att sådana människor får en jävla realitycheck.

Läs testemonials på svennes sida om ni vill, eller tänk själva. Hade inte 99% av dom här fallen försvunnit om folket som tycker synd om sig själva bara hade fått slut på pengar? Jävla svårt att raida utan en dator och bredband.

Permalänk
Medlem

Helt korrekt slutsats.
När jag var liten fick man fråga om man fick spela. Var det fint väder fick man oftast ett nej. Tror dagens föräldrar har vuxit upp med TV-spel/datorspel och därmed är lite för slappa med det.

Permalänk
Medlem
Skrivet av €lysian:

Bara rent hypotetiskt, vart vänder man sig om man har stora problem med detta?

Din internetleverantör.

Visa signatur

i9 11900k ||32GB 4000MHz CL15||ASUS ROG STRIX Z590-E||Noctua NH-D15s
Intel Arc a750 ||Samsung 980 pro|| EVGA Supernova G3 850W
Asus xonar essence STX|| Lian-Li O11 Dynamic XL
Asus VG27AQ 165Hz IPS, Sennheiser HD650, Logitech g502 Hero, fUnc f30r, Vortex TAB90M, Audio-Technicha ATR2500x-USB
Server: x10SL7-F, Xeon E3 1230v3, 32GB Samsung ECC ram, 6x3TB WD RED, FD Node 804.

Permalänk

Jag spelar innebandy 4 dagar i veckan och ibland så glömmer man bort tiden för att det är en jämn match eller bara jäkligt skoj. Detta betyder ju inte att jag är beroende direkt. Spelar även en hel del datorspel och även där kan tiden ibland rinna iväg, men jag tycker det är skillnad om om man sitter längre och längre varje gång, då är det ganska klart att man är beroende. Jag vet själv att jag har väldigt lätt förr att fastna för saker.

Under gymnasiet sabbade jag sista terminen pga av jag satt hemma och lirade Counter-strike 8-12 timmar om dagen, då spelar man inte för att det är roligt längre, då är man fast. Men som så många andra växer man upp och ifrån vissa saker och idag har jag både sambo, jobb, vänner och har lärt mig att spela med måtta.

Det jag vill ha sagt är att oavsett om man deltar i en "fysisk" lagsport eller spelar ett multiplayer spel så är det lättare att fastna när man är fler.

Permalänk
Medlem
Skrivet av €lysian:

Bara rent hypotetiskt, vart vänder man sig om man har stora problem med detta?

finns väll hjälplinje för missbruk rent allmänt.

Visa signatur

Ryzen 5 1600, Gigabyte 1070, MSI B350M MORTAR, Crucial 16GB, Samsung EVO 500GB, Define Mini C, Corsair RM550x (╯°□°)╯​︵ ┻━┻

Permalänk
Medlem
Skrivet av BergEr:

Din internetleverantör.

Det var en seriös och generell fråga, inte bara onlinespelande alltså.

Visa signatur

Skriv jätteintressant information här.

Permalänk
Medlem
Skrivet av €lysian:

Det var en seriös och generell fråga, inte bara onlinespelande alltså.

Vid spelmissbruk (gambling) är det landstinget.
Vid missbruk av förskrivna läkemedel är det landstinget.
Vid missbruk av alkohol är det kommunen
Vid missbruk av narkotika eller läkemedel som inte är förskrivna till dig är det kommunen
Vid datorspelsmissbruk är det också kommunen.

Den behandling som går att få är ofta samtalsstöd för att kunna hitta strategier för att minska sitt spelande.

Om jag inte missminner mig så har man sett att människor med ADHD/ADD har i regel lättare för att utveckla datorspelsmissbruk till den grad att föräldrarna (om det är barn, då) känner att de inte längre klarar av att gränssätta sina barn.

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Har man hockey 5 gånger i veckan så blir man inte "beroende" utan jag spelar CoD WoW och LoL och visst lite beroende är det men spel går alltid efter skola och idrott

Visa signatur

Spelriggen: i5 4670k | MSI Z87-G43 | Corsair RM 750 | Crucial 8GB 1600Mhz | Sapphire Radeon HD 6870 | CM Elite 430 | Seagate Barracuda 500GB

Permalänk
Entusiast

Det känns ju verkligen som om folk här missar poängen helt. Det "experten" vill ha sagt är att risken för beroende är större om man spelar multiplayer eftersom det tillkommer en grupptrycksfaktor utöver de andra riskfaktorerna. Att risken ökar med multiplayer är inte samma sak som att man automatiskt blir beroende. Sen framkommer det inte så tydligt och det verkar som om hans ord har passerat att par tre löpsedelfilter på vägen som gör det allmänt grötigt att läsa.

Visa signatur

Q9450, HD4850, 8 GB DDR2 800 MHz, 3x750 GB, Antec 300, Dell 2408WFP, U2410, Qnap TS-419p+ 4x2 TB Samsung F4, Asus UL30A-QX056V, Logitech Z-680, Sennheiser HD380pro, M-Audio FastTrack Pro, Ibanez sa160qm, Ibanez TB 15R, Zoom 505II, Ibanez GSR 200, Ibanez SW 35, Cort AC-15, Squier SD-3 BBL, Yamaha PSR 270, Røde NT1-A, Nikon D200, Nikkor 18-70/3,5-4,5, 70-300VR, 50/1,8, 28/2,8, Tamron 17-50/2,8, 90/2,8, Sigma 30/1,4, SB-800, SB-25, SB-24

Permalänk
Avstängd

Det var nån pajas tant i Vimmerby tidningen idag som också var en självutnämnd expert, Hon jobbade på Game over, ett behandlingshem för spelberoende i Linköping och hon ansåg att datorspel skulle klassas som lika farliga som alkohol och narkotika... hittar tyvärr inte artikeln online, verkar bara ha varit i papperstidningen.

Visa signatur

Asus Z97M-plus | i7 4790k @4.8Ghz | Aorus 1080Ti | FD Integra M 750W | Vengence 2x8 GB Ram | FD Define Mini C | Evo 850 500GB | Intel 750 1.2TB | AOC AG271QG

Permalänk
Medlem

Att säga att datorspel är farligt visar bara prov på okunskap. Att jämföra det med spelberoende med pengar inblandade eller narkotika är ju bara löjligt. Finns inget spel som är farligare än något annat enligt mig, man kan missbruka allt. Bara fråga om tycke och smak när det kommer till val av titel.

Kan dom inte bara lägga ner den här frågan en gång för alla? Tycker det har varit tjat om det i för många år nu. Har svårt att se vad dem försöker lösa med dessa studier, finns viktigare saker att lägga pengarna på. Enda det leder till är fler frågor som dessa "experter" måste svara på.

Visa signatur

[EVGA P55 FTW] [i5 750 @ 4.2GHZ] [HyperX @1680 16GB 9-9-9-24] [HD6970 Xfire 1010/1475] [AX1200] [Samsung 830 256GB] [Lian-Li A71FB] [XSPC RX480, Cooltek Maxistream 360, Laing D5, Dtek Fuzion V1, Maze4 + Maze5]
Projektlogg Prestanda HTPC

Permalänk

Hoppas inte mamma ser detta Jag har Bf3 WoW och LoL

Permalänk
Avstängd
Skrivet av €lysian:

Bara rent hypotetiskt, vart vänder man sig om man har stora problem med detta?

Det finns behandlingshem

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

MY ATTITUDE IS A RESULT OF YOUR ACTIONS! SO IF YOU DON'T LIKE MY ATTITUDE, BLAME YOURSELF!!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Wully:

Var sa han det Källa på det också, eftersom jag inte kan hitta det på någon av alla intervjuer med han, du kollade på rubriken och gick ragemode... Han säger aldrig det utan metro skriver och swec tar efter och använder det som rubrik också.

Metro nerdbaitade så jävla hårt, undra hur många fler visningar den artikeln har kontra andra artiklar dom lägger upp

Hahahah ironiskt dehära, rubriken var det förut. Nu verkar dock någon ha ändrat.

Visa signatur

Alla mina leksaker får inte plats här, så här jag listar istället mina favoritinlägg:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Utelåst hobbymoderator

Permalänk
Medlem

Fattas bara att någon ny löjlig lag tillkommer om detta.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av €lysian:

Bara rent hypotetiskt, vart vänder man sig om man har stora problem med detta?

Psykologer kan jobba med liknande saker. Måste inte vara någon som är specifikt inriktad på just World of Warcraft; det är samma sorts behandling som för andra saker.

Liksom det finns "sluta röka"-linjer och sådant så kanske det finns något motsvarande för spel, men tror inte det är så uppmärksammat och vanligt än att det finns på mainstreamkartan i samma utsträckning.

Visa signatur

Nu med kortare användarnamn, men fortfarande bedövande långa inlägg.

Permalänk
Medlem
Skrivet av leafbranch:

Vad jag vet så säger många att de lär sig den mesta Engelskan tex från spel och inte från svenska skolan.

Helt rätt. Anledningen till att jag låg före alla i klassen i 4-6 var ju för att jag hade försprång pga online spel.
Att man snackar i lag/grupp när man spelar är väldigt bra för engelskan.
Engelska för mig känns naturlig precis som svenskan, nästan det ända jag lär mig i Engelska i skolan är väl kanske ord som ingen använder och hur man uttalar dem

Permalänk
Medlem
Skrivet av Waste:

Att säga att datorspel är farligt visar bara prov på okunskap. Att jämföra det med spelberoende med pengar inblandade eller narkotika är ju bara löjligt. Finns inget spel som är farligare än något annat enligt mig, man kan missbruka allt. Bara fråga om tycke och smak när det kommer till val av titel.

Kan dom inte bara lägga ner den här frågan en gång för alla? Tycker det har varit tjat om det i för många år nu. Har svårt att se vad dem försöker lösa med dessa studier, finns viktigare saker att lägga pengarna på. Enda det leder till är fler frågor som dessa "experter" måste svara på.

Var tydligen någon som var beroende av att spela schack. Han satt väl 24/7 ungefär som folk som är spelberoende

Permalänk
Medlem

Ingen som nämner att föräldrarna är den största riskfaktorn till att ungdomar hamnar snett?

16-åringen som nu blev omhändertagen (vilket jag antar har föranlett den här tråden) hade ju föräldrar som höll på att separera och som gick allt annat än lugnt till om jag fattat det hela rätt. Det överdrivna dator-spelandet var såleds en reaktion mot päronen!

Äras den som äras bör!?

Visa signatur

Dator 1. MSI Z370 GAMING PRO CARBON, Intel Core i7 8700K 3.7 GHz 12MB, Gigabyte AORUS GeForce GTX 1080 Ti 11GB, Corsair 16GB (2x8GB) DDR4 3000Mhz CL15 Vengeance, passivt vattenkyld.

Dator 2. MK MSI X79A-GD45, Intel i7-3820 @ 4,0 GHz, EVGA 980Ti med vattenblock, 16 Gig DDR3, vattenkyld

Specialskärm: ~124 tum 3840 X 1080, 178° FOV (2 x BenQ 1070+)