Premiär! Fyndchans i SweClockers Månadens Drop

TV-apparater - Frågor angående plasmaskärmar!

Permalänk
Medlem

TV-apparater - Frågor angående plasmaskärmar!

Hej, jag är värdelös på TV-apparater egentligen och vill ha lite saker utredda.

Nu ska vi gå till det jag har sett och läst här på forumet.

De flesta av ''vetarna'' säger att plasma ger överhängande bäst bildkvalitet. Jag är lite grann åt hållet om det är lite dyrare så är det förmodligen lite bättre också. Jag själv köpte mig en LCD-LED för ett år sedan för 19000:-, där fick jag smaka på forum-käftsmällar på bl.a. minhembio.se osv.

Jag undrar varför plasma är bättre när de kostar mindre? Borde det inte finnas en rad med nackdelar? Jag menar annars hade väl alla haft en plasma och inte köpt LCD-LED till höger och vänster?

Ni som framhäver plasman som något bra, är ni egentligen bara plasma-fans? Jag vill höra riktiga motiveringar!

Jag vill veta alla fördelar och nackdelar inför mitt nästa TV-köp. Ska jag ha en plasma? Ska jag inte?
Hur är det med strömförbrukning? Hur är det med livslängd?

Kan man spela PS3/XBOX, you name it?

Ja fattar ni? ALLT, bombardera mig och skapa en riktig debatt.

Visa signatur

If nobody hates you, you’re doing something wrong.

Permalänk
Medlem

Vet inte hur det ser ut i dagsläget men när plasma/lcd kom så var ju lcd mycket bättre. Dels för att plasma "brännde" in bilden efter ett tag så man kan uppleva "släpningar" eller något på bilden, dock var det mycket bättre svärta på plasma. Plasman var bäst i bild om man skulle se på digital tv och vanliga kanaler medans lcd var mycket bättre om man exempelvis skulle koppla in en dator till teven. Vet som sagt inte om dagsläget, men vet ju att plasman har utvecklats likaså lcd/led skärmarna. Dock tror jag att led skärmarna är bättre lämpade om man ska koppla in en dator till teven... (Har en kusin som jobbar med sådant här och har haft en stor föreläsning om de olika teknikerna och vad som är bäst till vad med mera, men i helhet så sa han att LED var bäst eller OLED som kommer nu då...)

Visa signatur

Chassi:BeQuietDarkBase900Pro PSU:BeQuietDarkPowerPro1000w Moderkort:AsusZ170ProGamingAURA
CPU:i7-6700K 4.2Ghz Kylare:BeQuiet!SilentLoop240mm Ram:Corsair 32GB DDR4 3200MHz Vengeance
GPU:AsusRadeonRX5700XT8GBRogStrixGamingOC SSD:Corsair 2x120GB, M.2 1TB HDD:Seagate/WD->30TB Skärmar:3xBenQ 24" LCD G2450HM, LG 65"UHD65UM7100 OS:W10
Tillbehör:LogitechG915,G915TKL,ProX,G502,MxMaster3,G930,Z906,G510,K350,M705,G440,C922Pro,MionixNaos3200,5000,7200,8200,NaosQG
Mobiler:Xperia 1 III,Xperia1,SonyZ5 🎮 🖥️ ⌨️ 🖱️ 🎧

Permalänk
Medlem
Skrivet av Extremaz:

Vet inte hur det ser ut i dagsläget men när plasma/lcd kom så var ju lcd mycket bättre. Dels för att plasma "brännde" in bilden efter ett tag så man kan uppleva "släpningar" eller något på bilden, dock var det mycket bättre svärta på plasma. Plasman var bäst i bild om man skulle se på digital tv och vanliga kanaler medans lcd var mycket bättre om man exempelvis skulle koppla in en dator till teven. Vet som sagt inte om dagsläget, men vet ju att plasman har utvecklats likaså lcd/led skärmarna. Dock tror jag att led skärmarna är bättre lämpade om man ska koppla in en dator till teven... (Har en kusin som jobbar med sådant här och har haft en stor föreläsning om de olika teknikerna och vad som är bäst till vad med mera, men i helhet så sa han att LED var bäst eller OLED som kommer nu då...)

Jojo jag tror mycket på OLED men till en början kommer det ju liksom alla andra nya tekniker att vara svindyrt ett bra tag för att sedan stabiliseras. Menar du att han jobbar på typ SIBA eller MediaMarkt etc etc? Det är ju ganska vanligt att de propsar på LCD-LED skärmar för att det är dom de har flest av..
Om han inte är det och i princip är tekniker, så lutar det ju åt att Plasma är fan-relaterat.

Visa signatur

If nobody hates you, you’re doing something wrong.

Permalänk
Medlem

Vi kan börja med livslängd en plasma panel håller generellt mycket längre än en lcd (orkar inte google efter uppgifter just nu).
Och det var verkligen sant när alla lcd hade ccfl (dvs lysrör) istället för led för det var lysrören som satte livslängden då dom gav upp först (om det inte är en samsung med kassa kondingar i nätdelen för då ger dom upp efter 2-3år).

Plasma är billigare nu men för 2-3 år sedan så var dom väldigt mycket dyrare än lcd och hade då väldigt mycket bättre bild än lcd med.
Men tillverkningskostnader har sjunkit för plasma betydligt mer än för lcd samt att lcd nu har en ny fluga att locka med nämligen LED (whhhaaaaaooooww) och tar därmed mer betalt för det är ju en så reveltionerande ny teknologi att dom måste ha mycket mer betalt än för plasma som är sååååå gammal.
Problemet är ju att det fortfarande är samma sunkiga lcd teknologi i dessa ny LED tv.
Sen så har tillverkare,,distrubitörer,grossister,försäljare en mycket större vinst på att sälja en lcd än en plasma det är därför det knappt går att få en ellade försäljare att säga nåt positivt om plasma samt mest reklam för lcd.

Strömförbrukningen var för 3-4år sedan högre (den genomsnitsliga) på en plasma än en lcd men sedan dess så är det inte alls stor skillnad det var först när LED kom som det vart lite bättre för lcd men det är absolut inte alls en så stor skillnad från lysrör till LED i strömförbrukningen som reklam,ellade försäljare påstår.
Det finns skräck exempel på LED som drar mer än en lcd med lysrör.
Skillnaden mellan en lcd och plasma i strömförbrukningen är att en lcd drar lika mycket med en vit och svart bild (rörelse har inget alls med saken att göra varken på lcd heller plasma) medans en plasma drar väldigt lite vid en svart bild och lite mer vid en grå bild och maximalt vid vit bild.
Så tittar du på en mörk film så drar troligen en plasma mindre än en lcd tittar du på skidor,hockey så drar nog en plasma något mer än en lcd och fotboll så är det hugget som stucket och i det långa loppet så är det ingen direkt skillnad när man räknar ihop hur mycket tv'n har dragit per timme.
LED med local dimming är ju lite bättre än en lcd med lysrör men tänk på att det då måste vara 100% svart för att LED ska slå av och har du en mörk,mörk grå bild så lyser dom (och drar lika mycket som vid helt vit bild).

Så gå med andra ord inte på ellade försäljarna snack om att en plasma dra 8765299054 gånger mer ström än en lcd det är helt enkelt inte sant.
Den enda lilla sanningen i det är MAX förbrukningen (som endast är vid helt 100% vit bild) då drar den mer än en lcd men hur ofta (och hur länge) sitter man och glor på en vit bild?

Sen bättre bild med plasma?
Det är en smaksak lcd har ofta lite överdrivna färger (särskilt på dom förinställda cinema,sport,dynamic(urg),thx,etc,etc) som jag inte gillar vilket gör att bilden inte ser helt naturlig ut det fodras att man ställer in själv för att få det bra.
Och väldigt,väldigt ofta så är det blått som har en stark överhand och det är inte alltid det går att justera bort det helt och hållet.
En plasma brukar oftas vara mycket bättre på dessa förinställda lägen (men dynamic brukar alltid suga) och cinema,thx brukar ofta vara så nära idel man kan komma (särskilt dom dyrare).

Sen var det detta med svärtan en plasma var ju för 3-4år sedan totallt överlägsen en lcd då dessa knappt klarade mörkgrått men nu är det inte alls stora skillnader på detta (förutom billigare lcd som halkar efter lite då) i stort sett så behövs local backlight dimming på en lcd för att bli lika bra som en plasma.
Den stora skillnaden mellan plasma,lcd är skuggdetaljer dvs dom mörkaste nyanserna av alla färger,grått har du en lcd med local backlight dimming så kan du glömma skuggdetaljer nästan helt och hållet då är dom billigare lcd utan detta skit miltals bättre medans en plasma är miltals före dom billiga lcd som inte har skiten (och en gammal tjock crt tv är betydligt bättre än en plasma dock ej miltals)
Och JA jag har familj,kompisar som har nya 15-20k+ lcd tv med local dimming och har sett på många INGEN har haft bra skuggdetaljeroch enbart dom dyraste det sista året har haft en gnutta skuggdetaljer.

Det är en så in i helvete stor skillnad när man väl ser det så 7-8 personer i min omgivning har bytt till plasma efter att jag har påpekat att det finns inga skuggdetaljer på deras nya skitdyra lcd.
Men vid alla tillfällen så har dom inte märkt det förrens dom har varit hem till mig och tittat på min billiga pana s-20 med samma dvd,bluray och ofta har dom kollat fram och tillbaks ett par gånger innan ljuset tänds.
Och då är det kört då sitter dom och retar sig nästan lika mycket på det som jag gör och börjar mumla om skit tv och dylikt.
O japp morsan som är 55 och morbror som är 60 (båda halvblinda) är med i denna lista!

Nackdelarna med plasma?
1, inbränningar vilket det finns två olika av en som finns kvar i nån,några minuter som mest och en som sitter väldigt länge (kan bli mån,år).
Den sista där dom fastnar länge finns knappt kvar alls längre och då måste du verkligen misshandla tv'n för det typ windows skrivbord i 3mån i sträck utan att flytta musen.
Den andra med tillfälliga beror lite på model,tillverkare men vanligast är att du får en inbränning från tex hud på ett spel om du sitter i 4-5tim men den går bort på nån minut sitter du 10tim går den bort på 3-4min (på ett ungefär).

Jag har tex glömt tv'n på med min popcorn c-200 fil lista framme som är helt statisk och inget rör sig i över 18tim när jag fick hjärnsläpp när en kompis ringde och ville ha lite skruv hjälp med bilfan.
Kom hem och det var lite inbränning men det var borta efter 2min med myrornas krig.
Det finns fall då det har blivit inbränningar redan efter nån timme av spelande och den har suttit kvar i mån men då är det med 99,999999% säkerhet ett fabriks fel på själva panel när den tillverkades som gjorde det.

2, Surrande,pip,tjut ljud vilket det även här finns två olika på.
nr ett är att själva panelen surrar och det ska den göra för annars fungerar den inte för plasma innebär ju att varje pixel ska "tändas" för att det ska bli bild och "tändas" gör den genom att ström tillförs till plasmagasen som då exploderar och ger ljus.
Så därför surrar dom lite för det är ju milljoner pixlar som exploderar upp till 600 gånger i sek (på panasonics dyrare tv) och en explosion är ju inte tyst så att säga.
MEN detta surret hör du endast i ett tyst rum om du håller örat 1-2dm från panelen längre ifrån och du hör det inte sen är detta surr ganska låg frekvens på (600hz på dom dyraste) och det är ju inte alls lika jobbigt som ett pip,tjut.

Det andra är coilwhine dvs spolarna i nätdelen låter (vilket även lcd har lika stora problem med) och detta är ganska irriterande om det är högt (helt tyst är helt omöjligt att få på både lcd,plasma).
Men samma sak där låter det så du hör det till soffan med lågt ljud på så är det bara att lämna in och detta är lika vanligt på både plasma och lcd.

3, Värme utveckling en plasma utvecklar lite mer värme än en lcd för själva panelen inehåller ju plasmagasen som hela tiden exploderar och därmed genererar värme.
Men i ett normal stort rum så är det inte mycket skillnad i rums temp mellan lcd,plasma har du däremot en liten skrubb på 1,5x3m så kan det nog ge 2-3 graders skillnad.

4, Tack vare att plasma är lite varmare (antar jag kan ju även vara att det är lite mer ström i själva panelen på en plasma och den blir därmed mer statiskt än en lcd) så drar den åt sig damm (på panelen) lite mer än en lcd jag får typ torka rent den var tredje vecka istället för en gång i månaden för lcd.

Men som sagt den ABSOLUT STÖRSTA SKILLNADEN är skuggdetaljerna och det är MYCKET STOR SKILLNAD (för dom som ser det).

Fan jag glömde ju spela!
Vid normalt spelande på 4-5tim pass är det ju inbränningarna som kan ställa till det lite på en plasma men samtidigt så är dom borta på nån minut (annars är det fel på panelen).

Det största problemet för mig är inputlag och rent generellt så är det så att ju billigare tv desto mindre input lag för ju billigare dom är desto mindre bild förstörande skit har dom ju inbyggt och därmed leder till mindre inputlag.
Visst det finns ibland ett game mode att välja men ofta så är det då så att man har felaktiga färger och ljus med den och det går inte att ändra för det är ju ett förinställt läge och på vissa tv så slås inte allt av utan bara vissa saker och några har även haft att game mode inte gör ett skit.
Sen måste man ju komma ihåg att slå över till game mode (och tillbaks) om man tex har allt kopplat till en reciver så man får ett ljud man kan lyssna (för dagens inbyggda högtalare är ju ren skit näe föresten skit är ju ädelt jämförbart med dessa).
Och rent generellt så har lcd genom åren haft högre inputlag än plasma för dom har mer bild förstörande skit inbyggt.

Tex för panasonic så har x-30,u,30,s-30 väldigt lite inputlag medans g-30 har lite mer och sen gt-30,vt-30 (3d modellerna) har en hel del mer.
Samma sak med lg och samsungs plasmor dom billiga har mindre men något högre än vad pana x,u,s-30 har men det är inte mycket det skiljer så det är spelbart på alla billiga men tex vt-30 skulle jag inte vilja spela på för det är för högt.
Enda sättet att få reda på detta är att läsa recensioner (heller köpa och prova).

Men spela på en plasma? japp det går utmärkt så länge du inte sitter med samma hud uppe i 48 timmar i sträck.

Visa signatur

Nu när vi betalar för det!
Glöm inte bort att slänga alla plastpåsar i vattnet!

Skit nätagg (som inte alltid=med billigt) är enbart till för dom rika som har råd att byta ut allt när (inte OM utan NÄR) det dör!

Permalänk
Medlem
Skrivet av grizzly666:

Men spela på en plasma? japp det går utmärkt så länge du inte sitter med samma hud uppe i 48 timmar i sträck.

Jag säger bara wow!

Tack för att du har gett mig denna djupa inblick i hur en Plasma fungerar och varför kontra LCD-LED/CCFL. Jag älskar bra bild på TV-apparater och det du beskrev att det finns mycket blått i LCD, det har jag märkt på min och det kändes genast värdelöst. Sen vid ''helsvart'' skärm så är det som ljusare partier som är moln-formade, det har jag också stört mig på.
Du drog paralleller och det gillar jag. Detta var mycket trevlig läsning och precis vad jag var ute efter.

Det jag blev lite motad av det var det där med inbränningen, lät inte helt övertygad först om att det skulle vara värt ett köp. Sen när jag funderade hur jag behandlar min nuvarande TV så låter det där med inbränningen verkligen inte som ett problem då jag spelar max två timmar och kan kolla på någon film etc etc. Vilket sessionsmässigt betyder 2-3 timmar.

Nu med denna ''manualen'' om jag får kalla den så, så känns det bara som om att det bara är att gå in i en butik och kika på hur bilden känns. Det här med att en plasma är större på djupet och är tyngre är i sig inget större problem, är man ute efter bra bild så är man då kan man trotsa design och vikt tycker jag, då den förhoppningsvis inte ska bäras direkt mycket.

Du hade med andra ord alla dagar i veckan köpt en plasma före LCD-LED förmodar jag vilket i sig inte är något dåligt, men vilken prisklass i dagsläget anser du att en LED blir ganska OK för att komma upp i någorlunda bild mot plasma? 20-25k? Mer? Eller går det inte?

Tack ännu en gång, fantastisk förklaring, tänk om alla kunde skriva såhär utförligt.

Visa signatur

If nobody hates you, you’re doing something wrong.

Permalänk
Medlem

Tackar det spårade ju ur en del hade tänkt mig ett halv kort inlägg men,men

Problemet är ju att dom flesta dyrare lcd har ju local dimming så det jag skulle titta på om jag skulle köpa en lcd är dom 2-3 billigaste klasserna och verkligen se till att local dimming inte finns.

Sen det problem du har med moln vid svart bild är endast lcd problem det finns inte alls på plasma.
För lcd har en lampa (lysrör heller led) bakom en panel med kristaller som ligger tätt och för att ge bild så vrider kristallerna på sig.ju mer vriden desto ljusare blir det och sen vid 90° så är det maximalt med ljus som går igenom.
Och problemet är att få alla dessa kristaller att ligga exakt och även att sluta tätt mot alla runtom liggande kristaller när dom inte är vridna alls
Därför blir det "moln" på en lcd när kristallerna inte passar in i varandra till 100%

Och japp jag skulle ha väldigt svårt för att köpa en lcd idag när det där "O"'et kommer till framför led däremot
För oled har mer gemensamt med plasma än lcd för det är ju organisk led som ger ljuset och färgerna dvs ingen bakomliggande belysning behövs för varje pixel ger sit eget ljus (som en plasma).

O tack igen försöker att skriva så neutralt som möjligt trots att jag är en plasma nörd som hatar lcd :=)
Jag hoppas att jag har lyckats någorlunda med det?

Visa signatur

Nu när vi betalar för det!
Glöm inte bort att slänga alla plastpåsar i vattnet!

Skit nätagg (som inte alltid=med billigt) är enbart till för dom rika som har råd att byta ut allt när (inte OM utan NÄR) det dör!

Permalänk
Medlem

Folket på minhembio är ju inte kända för att vara opartiska direkt, svårt att hitta värre fanboys...de väljer en teknik som de älskar, avgudar och aldrig ser några fel på medan allt annat är skit och ska hatas på konstant, tyvärr.
Kul forum i övrigt, men se upp med att nämnda något annat än att plasma är världens frälsning, värre än att gå in på ett Apple-forum och prata Android

Kort och gott;

*Fördelar med plasma:
- Oöverträffad svärta
- I dagsläget rejält billiga, inte den populäraste tekniken och reas därför ofta ut
- Populära på min hembio

* Nackdelar
- Inbränningar, är inte lämpade att spela på om man spelar längre sessioner, bör ej heller stå på med "pausbild" etc utan kör skärmsläckare eller liknande för att slippa problem.
- Strömförbrukningen, de är generellt sett törstigare än LCD/LEd vilket märks.
- Ljusstyrkan, de tappar ganska fort över tid vilket gör att ljusstyrkan måste justeras "upp" för att ge bibehållen bra bild, vilket förstör svärtan över tid, det sköts dock automatiskt och du kommer hur som helst byta till en OLED inom 2-3år.
- Har rejäla problem vid förflyttning, tål inte att du lutar skärmen nämnvärt utan den ska helst stå helt rak från fabrik till ditt hem och aldrig tilta den.

* Fördelar med LCD/LED
- Fin konstrast och "skarp" bild
- Finns många billiga bra modeller här med, dock ej lika billiga som plasma om du vill ha det bästa dvs
- Drar väldigt lite ström
- Har inga som helst problem med att vara påslagna med samma bild, eller att du spelar många h i rad.
- Lättare att flytta, fritt fram att luta och flytta på skärmen

* Nackdelar
- Sämre svärta än plasma
- LCD kan ha problem med cloduing (ljusa partier slumpmässigt över skärmen) medan LED ofta har problem med back-light bleeding (ljusa partier längst kanterna). Dock beror det helt på modell och kvalité, en tröst är att clouding iaf (precis som inbränningar) brukar minska med tiden.
- Kan från fabrik/butik ha dpliga inställningar med för hög kontrast och färg etc som kan ge huvudvärk och trötta ögon. Pro tip, kolla inställningarna först

Själv spelar jag mest (360) men ser också en del film. En plasma var otänkbart då den aldrig skulle klara mina LAN-sittningar utan jag köpte glatt en bra LCD istället och den ger en riktigt bra filmupplevelse också
Låg input lag och bra flyt, samt vettiga inställningar. Köp det som passar dig bäst, plasma för film eller LCD för "all around", men var medveten om att dyrare TV (nästan) alltid ger dig en bättre bildupplevelse, oc att näet ofta är rejält mycket billigare än butikerna
Sen ska vi inte glömma att OLED ska visas i år och börja säljas till "konsumentpris" (nå ja, miljonärer är väl också konsumenteR) men 2013/2014 kan vi räkna kallt med att se OLEd på rejäl frammars, med millilitertunna skärmar, böjliga, och troligen 4k upplösning runt hörnet inte långt där efter

Permalänk
Medlem
Skrivet av Grumbledock:

Folket på minhembio är ju inte kända för att vara opartiska direkt, svårt att hitta värre fanboys

Tack Grumbledock för din kommentar

Japp är med på de bristerna du nämnt där, men nu blev jag ju genast lite orolig när du sa att bilden är sämre i butik pga deras ljus? Jag vet att det ringde en liten klocka där, känns som jag har hört det innan men kan inte svara från vart.
Hur ska jag då kunna testa en plasma? Be dom släcka lite? (haha) Kanske för övrigt inte var en dum idé, varför inte..?
Nåja som jag beskrev i mitt första inlägg så är jag inte direkt någon världsmästare på på TV-apparater kanske rent utav usel. Jag köpte som sagt en LCD-LED för 19000:- men jag är faktiskt ganska missnöjd när det kommer till ljusa partier runt skärmen. Och eftersom de sitter på kanten så har jag fått begreppet utrett att det heter ''bleeding'', visst?
Jag har inte för avsikt att göra mig av med den TV:n, den funkar ju och upplevs som okej om bilden inte är mörk, då stör man sig faktiskt på det där ljusa partierna och har man en gång upptäckt dom så stör man sig på dom något fruktansvärt. Men än dock en rätt pigg och bra TV utifrån mitt amatörmässiga iakttagande och så vidare.

Jo sen angående OLED efter som vi osökt kom in på det området, jo den dagen den tekniken finns på marknaden till ett humant pris så tycker jag att det helt klart är värt att ta en titt på. Då kanske till och med jag kan bli något utav en expert om man nu följer den tekniken från början och ser hur den utvecklar sig.
Ja bara blotta tanken på en OLED med 4K-upplösning får det att vattnas i munnen. Undra hur mycket kräm som egentligen behövs. Sen är det väl inte så att film-världen kommer hinna ikapp och anamma det där med 4K riktigt så snabbt som tekniken kommer att komma ut så det blir väl att skaffa sig ett framtidens grafikkort och koppla in datorn och spela på den eller för den sakens skull köpa en OLED 4K datorskärm

Visa signatur

If nobody hates you, you’re doing something wrong.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Grumbledock:

* Nackdelar
- Strömförbrukningen, de är generellt sett törstigare än LCD/LEd vilket märks.
- Har rejäla problem vid förflyttning, tål inte att du lutar skärmen nämnvärt utan den ska helst stå helt rak från fabrik till ditt hem och aldrig tilta den.

* Fördelar med LCD/LED
- Drar väldigt lite ström
- Lättare att flytta, fritt fram att luta och flytta på skärmen
)

Ström förbrukningen har du mätt med samma film,spel,tv prg på både en plasma och lcd av samma storlek?
Det har jag när en kompis bytte ut sin 1,5mån samsung UE55D8005 55" mot en panasonic TX-P55VT30Y 55".
Och innan han skickade tillbaks sammyn så mätte vi lite med film (Ice Age 3 och Göta Kanal 3) tv (fotboll) och ett spel (gt4 körde ett race).
Vi körde samma film snutt (15min och inga mörka scener direkt för det finns ju knappt några i dessa filmer) och ett race i gt4 på båda tv och mätte den totala förbrukningen över dom 15min (samma med fotboll men det var ju tv så det var ju inte samma snutt).
Ice age 3 drog några watt mer med plasman, göta kanal 3 drog några watt mindre med plasma, gt4 drog lite mindre på plasma, Fotboll låg inom 1 watts skillnad (hade det varit hockey,skidor hade säkert plasma dragit mera).

Flytta,luta,tilta?
Japp det stämmer att man inte ska transportera en plasma lutande,liggandes MEN det gäller nästan samma sak för lcd dom är visserligen något mera tåliga för denna misshandel men MAN SKA ALDRIG TRANSPORTERA EN SKÄRM LIGGANDES (det gäller plasma,lcd,tn,ips,etc,etc).
Sen att man inte får lägga en plasma ner alls stämmer till viss del för det tar ett tag innan plasman har samlats längst ner igen (i varje pixel) efteråt, och det är inte bra att starta en plasma direkt efter den har legat ner utan man ska vänta ett tag men hur länge verkar svårt att veta men nån timme heller så verkar funka för alla som provat.

Sen finns det även en halvlögn att plasma gasen läcker ut (och i bästa fall ger missfärgningar) om man lägger skärmen ner och ja det kan hända.
MEN om detta händer så betyder det att dom pixlarna som har läckt är krossade,spruckna av någon anledning (tex fabriksfel heller att man transporterat skärmen liggande) för hur fan skulle annars gasen kunna stanna kvar i pixlarna vid varje explosion som genomförs upp till 600 gånger per sekund.
Och en explosion ger ju en som kanske bekant en väldigt stor ökning av tryck när den händer och hade inte pixlarna varit hela,förslutna så hade ju gasen helt enkelt tryckts ut på nån 10 dels sekund.

Skrivet av Grumbledock:

- Ljusstyrkan, de tappar ganska fort över tid vilket gör att ljusstyrkan måste justeras "upp" för att ge bibehållen bra bild, vilket förstör svärtan över tid, det sköts dock automatiskt och du kommer hur som helst byta till en OLED inom 2-3år.

*Fördelar med plasma:
- Oöverträffad svärta
* Nackdelar med lcd
- Sämre svärta än plasma

Köp det som passar dig bäst, plasma för film eller LCD för "all around", men var medveten om att dyrare TV (nästan) alltid ger dig en bättre bildupplevelse,
)

Ljusstyrkan glömde jag att ta med som en nackdel för plasma så bra att du tog upp det.
Men det är ju ingen stor skillnad vi talar om för det är knappt det går att mäta sig fram till den skillnaden (främst pga det tar minst ett år innan man ser nån skillnad och vad är det då som har ändrats tv'n heller mätutrustningen visst troligen är det ju tv'n men man kan aldrig med 100% säkerhet utesluta utrustningen efter så lång tid) samt att den tar ett par år på sig för att ens börja (om inte tv'n står på 24/7 vill säga då tar det bara lite mer än ett år).

Nja svärtan idag kan det knappt mätas nån skillnad på mellan lcd,plasma längre så jag håller inte med att svärtan är sämre på lcd (om det är local dimming på lcd'n).
Däremot skuggdetaljerna som inte finns på en lcd med local dimming.

Och därför håller jag inte med dig om att dyrare lcd ger bättre bild för då har den ju local dimming och en lcd utan detta skit har skuggdetaljer, visst i övrigt så är det överlag bättre bild på dyrare lcd (om man slår av alla bild förstörande skit dom bygger in i dom dyrare vill säga).

Och jag håller med om att köp det som passar dig problemet är ju att när du tittar på tv i en ellada så kommer ALLTID lcd att se överlägset bäst ut för dom är ljustarkast och därmed klarar av alla dessa miljoner watt dom har sitter i taket och lyser.
Samt att det är betydligt svårare att se tex clouding och bleeding på lcd då det är för ljust och även färger är väldigt låmgt från hur dom kommer att se ut i ett halv mörkt rum tex så är det nästan omöjligt att se om blått sticker iväg som du har sett på din tv xpress då det är så ljust.
Samma sak med skuggdetaljer det är nästan omöjligt att se om dom finns heller saknas i detta starka ljus.

Dom enda två sätten du kan göra en rättvis bedömning mellan en lcd och plasma är.
1, låna,köp hem båda och prova samt kalibrera dom båda innan.
2, Gå till en mindre butik som har mörka rum tex hembiobutiken har jag för mig har mörka rum och kalibrerade tv men kommer inte på några fler just nu men det finns kolla på http://www.minhembio.com för att hitta dessa butiker närmast dig.

Visa signatur

Nu när vi betalar för det!
Glöm inte bort att slänga alla plastpåsar i vattnet!

Skit nätagg (som inte alltid=med billigt) är enbart till för dom rika som har råd att byta ut allt när (inte OM utan NÄR) det dör!

Permalänk
Medlem

Eller skit i att testa i butik och köp tv som fått bra expertrecensioner. Jag har aldrig tittat på en tv innan köp. Jag går endast efter expertrecensenterna. Lätt att bli lurad i en butik.

Permalänk
Hedersmedlem

Detta med effektförbrukning hänger mycket ihop med hur man har ljusstyrkan inställd på TV'n och hur mycket ljus det är i bilden. Så det är mycket svårt att göra en jämförande mätning. Generellt sett så är LCD'er mer strömsnåla än plasma, men det finns extrema modeller i båda lägren, så det är svårt att veta exakt. Viss ledning kan man få av apparaternas effektmärkning.

Tänk på att många plasma inte använder full-hd upplösning. Jämför man 42" plasma med 42" LCD på prisjakt så är det betydligt större andel plasmor som inte har full-hd än LCD'er som inte har full-hd. Jag tycker personligen inte att det är ett alternativ att köpa en TV som inte har 1920x1080 upplösning.

Sista grejen angående TV i butiker. De TV har ett demo läge som de kör i butiken. I många fall innebär demoläget överdriven kontrast och ljus för att de ska se bra ut i butiken, medan du kör helt andra lägen hemma. Lägg ihop detta med att man oftast inte vet hur man ska ställa in TV'n för att få bra bild ens om man får låna fjärrkontrollen så skulle jag säga att det är meningslöst att jämföra bilden på olika apparater i butiken.

Visa signatur

Använd gilla för att markera nyttiga inlägg!

Permalänk
Medlem
Skrivet av giplet:

Detta med effektförbrukning hänger mycket ihop med hur man har ljusstyrkan inställd på TV'n och hur mycket ljus det är i bilden. Så det är mycket svårt att göra en jämförande mätning. Generellt sett så är LCD'er mer strömsnåla än plasma, men det finns extrema modeller i båda lägren, så det är svårt att veta exakt. Viss ledning kan man få av apparaternas effektmärkning.

Ja visst är det så på en plasma men en lcd drar lika mycket med en mörk grå bild som en helt vit bild.
Och i detta test jag och kompisen gjorde var med båda tv'na kalibrerade så ljuset var ju ganska lika på dom båda.

Visa signatur

Nu när vi betalar för det!
Glöm inte bort att slänga alla plastpåsar i vattnet!

Skit nätagg (som inte alltid=med billigt) är enbart till för dom rika som har råd att byta ut allt när (inte OM utan NÄR) det dör!

Permalänk

Tjo, har en fråga angående inbränningar så tänkte att det är lika bra att köra vidare på den här tråden.

Har fått inbränningar i min nu 1½ år gamla Panasonic TX-P42G20E. Har fått några då och då men har oftast försvunnit efter ett par timmar. Men nu har jag fått inbränningar som hållit i sig 2-3dagar.

Har läst en del om att man kan "tvätta" bort inbränningar genom att lägga en vit bild på TVn under ett par timmar... Men det här får ju mig att undra... Förstör man inte bara TVn mer genom att göra detta? Man gör ju bara så att hela skärmen får inbränningar istället vilket borde leda till att färgerna på skärmen borde överlag bli kassa?

Permalänk
Permalänk
Medlem

Tjenare igen, väcker tråden lite igen.

Jag har en tid forskat runt, sprungit runt i massvis med butiker. Jämfört bildkvaliteter mellan Plasma och LCD-LED och priser på Plasma kontra LCD-LED.
Jag har bett butikerna göra allt från att dämpa belysning till att flytta TV-apparater till tystare områden för att leta efter störande ljud.

Jag kan tala om att jag sålde min ungefär 1 år gamla LCD-LED som jag köpt för ~19000:- för 10200:- så lite mindre än vad jag hade tänkt mig, men men.
Vad har jag köpt istället? Jo, en plasma. Bilden du får för det priset jag gav är outstandning. Det kan fan inte bli bättre förrän OLED är ute på marknaden.

Har hårdkört min Panasonic TX-P50ST32Y hela dagen idag med min nyinköpa FullHD 3D-BluRay-spelare (LG670N) hela dagen och även lite TV-tittande. Jag blev förbluffad över hur överlägsen bilden var, detta är en NeoPlasma med Infinite Black Pro filter som ska utöka och förbättra svärta samt få bilden att prestera bra trots ljust förhållande i rummet. Tanken med försäljningen var ju att de pengarna skulle gå till en Plasma utan att jag skulle behöva lägga pengar mellan. Det gick med nöd och näppe.

9 890:- fick jag ge för TV:n samt 249:- för en HDMI-kabel version 1.4

http://www.netonnet.se/art/tv-och-bild/lcd_led-och-plasma-tv/...

TV:n är inte THX-certifierad. Det skiter jag i, bilden är fenomenal. Ljud skiter jag fullkomligt i, kör hemmabiohögtalare.

Visa signatur

If nobody hates you, you’re doing something wrong.

Permalänk
Medlem

Jag har själv en plasma, och är grymt nöjd. Har teliabox till tvn och det ser faktiskt ut som hd kvalité. Grymt bra svärta också. Har aldrig haft nån inbränning. Dessutom så kan man ställa in att den skiftar pixlarna så den inte bränner fast..... Skulle aldrig ta en lcd idag

Visa signatur

Datamaskin: ///// P166 MMX//// s3virge//// tvkort/// Moderkort noname

Permalänk
Medlem
Skrivet av BrutalBoss:

Tjo, har en fråga angående inbränningar så tänkte att det är lika bra att köra vidare på den här tråden.

Har fått inbränningar i min nu 1½ år gamla Panasonic TX-P42G20E. Har fått några då och då men har oftast försvunnit efter ett par timmar. Men nu har jag fått inbränningar som hållit i sig 2-3dagar.

Har läst en del om att man kan "tvätta" bort inbränningar genom att lägga en vit bild på TVn under ett par timmar... Men det här får ju mig att undra... Förstör man inte bara TVn mer genom att göra detta? Man gör ju bara så att hela skärmen får inbränningar istället vilket borde leda till att färgerna på skärmen borde överlag bli kassa?

Opps måste ha missat ditt inlägg sorry.
Tyvärr så har panasonic tagit bort sin tvätt funktion som har funnits i deras plasmor (för den behövs ej längre enligt dom) tror att 10 serien var dom första utan (dvs ett år äldre än 20 serien)
Myrornaskrig funkar skit bra att tvätta med en helt vit bild vet jag inte om det skulle funka så bra det blir ju som du säger att hela skärmen då får en inbränning.
Bara att slå över på en "vanlig" kanal som inte har en kanal lagrad så man ser myrornas krig visserligen så är nog tv'n inställd på att slå av efter nån,några minuter men det går att ändra och slå av den tiden.

XpreS kul att du vart nöjd och välkommen till plasmans härliga värld :=)

Visa signatur

Nu när vi betalar för det!
Glöm inte bort att slänga alla plastpåsar i vattnet!

Skit nätagg (som inte alltid=med billigt) är enbart till för dom rika som har råd att byta ut allt när (inte OM utan NÄR) det dör!

Permalänk

grizzly666 är Panasonic TX-P50ST32Y en bra plasma-TV? Får kosta max 8000 kr och helst 50 tum med 3D-teknik.

Visa signatur

Stationär: | AMD Phenom II X6 1055T | Cooler Master Hyper 212 Plus | ASUS M4A785TD-V EVO | NVIDIA GeForce GTX 460 + Thermalright Shaman GPU kylare | 500GB Samsung Spinpoint F3 HD502HJ | Corsair XMS3 DDR3 1600MHz 8GB CL9 | BenQ 24” LED G2420HDBL |