Mobiltelefonen integrerar och assimilerar

Permalänk
Avstängd

Mobiltelefonen integrerar och assimilerar

Ursprunglien så kunde man inte göra mycket mer med en mobiltelefon än att ringa och smsa.
Numera försvinner ordet "telefonen" ur begreppet "mobiltelefonen" då den mobila enheten ifråga är mycket mer än bara en telefon, det är en multifunktionsenhet och kan således benämnas "mobilen".

Den så kallade mobilen har kontinuerligt integrerat och assimilerat andra enheter.
Tillföljd utav detta så utökas funktionaliteten i denna multifunktionsenhet. Andra följder är att enheter försvinner från marknaden eller att dess marknad krymps.

Integrerade enheter:

  • Portabla media spelare (i folkmun; så kallade MP3-spelare) är något som sedan länge blivit integrerat i telefonen.

  • Kamera - tidigare inbyggda kameror var bristfälliga, men moderna mobiler har inbyggd kamera som ofta är i klass med sk ultrakompakta-kameror.

  • Videokamera - moderna telefoner klarar videoinspelning i 1080p HD format och har stort lagringsutrymme.

  • Spel - Nintendo 3DS och PlayStation Vita kommer inte helt osannolikt bli de sista av sitt slag, de sista dedikerade handhållna spelkonsolerna.

  • Ficklampa - moderna mobiler kommer med starka lysdioder (som antagligen framöver kommer att bli ännu starkare) och kan således fungera som en ficklampa.

  • PDA - har numera försvunnit. Dess funktionalitet har integrerats i mobilen.

  • Portabel datalagring - med stora minneskort så kan mobilen användas som USB minne / portabel hårddisk.

  • GPS - moderna mobiler har inbyggd GPS och kan sköta sådant som man förr behövde separata dedikerade enheter för.

  • Diktafon - spela in noteringar med rösten och spela upp igen. Går ju på en telefon.

  • Modem - via tethering så har ju mobilen tagit över viss roll från modem.

  • Armbandsur - med inbyggd klocka i mobilen.

  • Radio - mobiler har inbyggd radio.

Andra?

Framtiden?

  • Betalning - med närfältskommunikation (NFC) som finns i nya telefoner så tar telefoner över en del av funktionaliten hos din plånbok och kontaktlösa smartcards (bankkort, kreditkort, lånekort, etc)

  • Nycklar - kanske öppnar du hemmadörren, garaget, tvättstugan, bilen med NFC och digitala certifikat / kryptonycklar (PKI) på mobilen.

  • Projektor - blir allt mindre och mindre, nästa steg är väl att de integreras i mobilen.

  • Fjärrkontroll - mobilen blir en universalfjärrkontroll som du kan använda för TV, hemautomatisering (smarta hem), luftkonditionring/termostat, belysning, fjärrstyrda bilar/båtar/helikoptrar, etc.

  • Gamepad / Handkontroll - med gyroskop, accelerometer och Bluetooth så kan man ju använda mobilen som handkontroll för spel.

  • Security token - autentisering via iris-scanner i kameran, fingeravtrycksläsare i pekskärmen. Crytografiskt säker pseudo-randum number generator (PRNG), bankdosa. Two-factor autentisering via NFC. Generering av one-time passwords (OTP).

  • Access point, router, brandvägg - trådlös Wi-Fi access point, router, brandvägg.

  • Scanner - med kameran så borde man ju kunna scanna dokument, och även omvandla till text via OCR mjukvara.

  • Mikrofon, webcam - med kameran, mikrofon och USB/Bluetooth så borde man ju kunna använda mobilen som kamera eller mikrofon till datorn.

Vad mer kan tänkas komma? Vad tror du, vad vill du, vad hoppas du?
Mikroskop, teleskop, blodtestare, holodeck / 3D projektion, laserpekare, multimeter, höjdmätare, kompass, termometer, magnetometer, spektrometer, alkoholmätare, infraröd kamera, UV-lampa, ljudnivåmätare, rökdetektor, bombdetektor, överfallsalarm, teleporter, universell realtid översättare med speech-to-text och text-to-speech från/till alla språk?

Permalänk
Medlem

http://www.youtube.com/watch?v=hWlhOYGXAuw det är redan på gång med projektor men som sagt så tror jag personligen att allt precis allt kommer komma till mobilen... Saker vi inte ens kan tänka oss idag..

Visa signatur

Lian li gör världens snyggast chassi!
_____________________________
http://listen.grooveshark.com/ som spotify fast utan nerladdning :)

Permalänk
Medlem

Ser en del problem med funktioner som nycklar och betalning som är rätt kritiska funktioner, mobilen är inte driftssäker nog, man tappar den så den går sönder, man förlägger den, glömmer den, den går sönder, eller så tar bara batteriet slut, vilket gör man kan inte betala, eller man kommer inte in tex hemma.

Med resten ser jag inga problem med

Visa signatur

Acer Predator Helios 300

Permalänk
Avstängd

Hmm...vad ska denna Krona tillföra debatten?:) Känns som att många av de funktioner vi kommer få se i framtiden är just de du nämner. Dock bör vi kanske giva akt på att dessa ting/mobiler är sådana som nog mest kommer lämpa sig för stadsbor. Jag har aldrig (men heller inte sökt aktivt efter det:P:D) t.e.x. sett en bonde med en iPhone/annan mobil för att gå ut och lysa i ladugården för att gå och kolla något i mörkret. Jag tror inte jag har sett en vildmarkssnubbe välja en iPhone att ta med sig ute i vildmarken.:):D

Det jag försöker säga är att jag tror att dessa mobiler/enheter mest passar 80% av befolkningen som inte jobbar i "tuffa" miljöer!:) Och i ett vidare perspektiv tror jag således att de flesta funktioner i en mobiltelefon mest är inlagda där för att vanligt folk ska känna att de har ett multiverktyg medan bonden/vildmarkskillen fortfarande kommer ha en separat enhet för varje behov: fittclampa, MP3 spelare, mörkerkikare, högrep sadel och temperaturmätare.:)^^

My EnKrona!:)^^

Visa signatur

Here at Sweclockers we are all colleagues with each other! Those of us who just love Apple, we go beyond the: "We are all colleagues with each other"-talk! We ARE The iFamily!(F) Because we iTalk Apple! Simple as that! I am a proud member of The iFamily!<3
R.I.P. Steve Jobs!<3 See you in the iCloud!(F) I feel iSad...:'(
iFamily Sweden!

Permalänk
Skrivet av rektor:

Ursprunglien så kunde man inte göra mycket mer med en mobiltelefon än att ringa och smsa.

Detta tycker jag är ett stort faktafel, då många av oss är uppvuxna med NMT-nätet där det inte alls gick att smsa. Och det man fick höra när gsm-nätet kom 10 år efter, var att man just skulle kunna smsa, där jag då liksom idag, ifrågasätter meningen med funktionen? Visst det finns lite ändamål som automatisk utsändning av information.

Annars håller jag fullständigt med dig om att mobiltelefonen håller på att bli ett universalredskap, där man kan använda denna när man inte har någon större kvalitetskrav. Men den stora fördelen är framför allt att man "alltid" har med sig denna apparat.
Systemkameran, videokameran, riktig mikrofon (vilket definitivt inte ska underskattas) m.m, har man sällan med sig och man kan då inte fånga intressanta som bara dyker upp.

Men jag tror att det dröjer länge innan mobiltelefonerna kan ersätta många olika redskap, precis samma som att skiftnyckel ej har ersatt fasta nycklar. (men skiter man i resultatet, javisst)

Videokamera så får man idag betala runt 10 000kr för att få en vettig vanlig, denna har dock extremt många problem, såsom att man oftast ej kan filma på nära avstånd utan att få en skev bild.(man bör ha olika objektiv) Ljudet så behöver man ha en extern mikrofon för någon tusenlapp, speciellt om man ska filma utomhus. Testa en vanlig 10 000kr filmkamera och filma när någon pratar och det blåser lite, så ser man att man inte precis behöver vara kvalitetsmedveten för att inse hur extremt viktigt det är med en bra mikrofon.

Vanlig kamera, så räkna med en 6-10 000kr för en vettig systemkamera där med. Att man på en kamera kan ändra förstoringen och skärpan manuellt genom att vrida objektivet framför sig är enligt många ett måste, för att snabbt och smidigt få det resultat som man önskar sig.

Ficklampa, så behöver många ha en riktigt bra, dessa är än idag riktigt stora, tunga och dyra fast det är lysdioder.

Armbandsur, så orka plocka ur en telefon ur en ficka varje gång man ska se på klockan, vilket kan resultera i att man tappar bort mobilen. Dock behöver man idag inte ha en massa dritt i klockan.

Scanner så har denna många användningsområden idag. Pratar man enbart om att kopiera textinformation på ett papper, så går det i många falla använda en bra mobil.

Diktafon, så behövs det en vettig mic. Inte helt omöjligt att koppla in till en mobiltelefon, om tillverkaren nu vill detta.

Nu var jag lite väl pessimistisk. Nå jag tror starkt på mobilen som ett grymt universalredskap, när bluetooth 4 (går att ha låg strömförbrukning med denna) har börjat komma, så kan man äntligen praktisk koppla in extern hårdvara.
Däremot dröjer det länge innan mobiltelefonen blir någon ersättare för något annat, utan jag ser det mer som ett komplement, där man med mobilen "alltid" har med sig denna.

*edit*
Utvecklingen går fort inom många områden. dock anser jag inte utvecklingen går så fort framåt när man pratar om linser, mikrofoner och batterier. Det lär dröja länge innan en liten intern mikrofon i en mobiltelefon kan ersätta en stor utanför för någon tusenlapp. Där denna utanför har en speciell vindpuff, samt vid lite mer professionellt bruk består av flera mikrofoner som tar upp olika frekvenser.

*edit2*
Det jag tror kommer hända med mobilen är att videokamera, såsom var kamera kommer bli var mans egendom. Alltså alla kommer kunna spela in filmer, men vi som idag köper en videokamera, systemkamera kommer i fortsättningen lång tid framför få fortsätta med att köpa en septerat.
Är man som mig, inte den bästa fotografen, photoshop-bearbetaren, så är det bara mer viktigt att ha en schysst kamera för att få ett bra resultat. Där kravet för vad som är ett bra resultat ökas med tiden.
Jag själv har t.ex. tillgång till en systemkamera för nästan 10 000kr som jag dagligen använder, denna anser jag inte precis vara perfekt. Och jag upplever att det kommer dröja länge innan man kan få en systemkamera för 10 000kr, som ger ett resultat där jag känner att denna duger för att dokumentera vissa saker till eftervärlden med. Och att denna systemkamera sedan med objektiv och allt ska integreras i en liten mobiltelefon, anser jag kommer dröja mycket länge.

Men visst vanliga kameror för runt tusenlappen lär förlora sin marknad, då skillnaden på denna kamera och en bra mobiltelefon för runt 5000kr ofta inte är så stor. ( om man saknar behov av att fotografera på längre avstånd)

Videokameror för en tusenlapp så är detta en ny företeelse, (om man tar hänsyn till inflation när man pratar om en tusenlapp), marknaden för dessa kommer att ändras och mer gå emot spionkameror.

Visa signatur

[Core i7-3930K med 32GB ram, 2*256GB SSD] & [Core i7 3770K med 16 GB RAM, 256GB SSD] som tillsammans har ett [HD 5850 1GB] och 3st 24".

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Sleten:

http://www.youtube.com/watch?v=hWlhOYGXAuw det är redan på gång med projektor men som sagt så tror jag personligen att allt precis allt kommer komma till mobilen... Saker vi inte ens kan tänka oss idag..

Visste att att det fanns små portabla handhållna projektorer, men inte att de redan fanns integrerade i mobiler.
Förhoppningsvis får vi snart se dem osynligt integrerade.
Schysst att ha hemmakvällar med kompisar med inbyggd projektor i mobilen och hundratals 1080p HD filmer lagrade på mobilen.

Skrivet av ggustavsson:

Ser en del problem med funktioner som nycklar och betalning som är rätt kritiska funktioner, mobilen är inte driftssäker nog, man tappar den så den går sönder, man förlägger den, glömmer den, den går sönder, eller så tar bara batteriet slut, vilket gör man kan inte betala, eller man kommer inte in tex hemma.

Nycklar kan man ju också tappa bort, förlägga, glömma.

Framöver så kommer batteritiden att bli bättre på sikt med nya effektivare bränsleceller, högre energilagringsdensitet, strömsnålare skärmar och krympta microprocessorer (22nm, 16nm, 11nm, gå från kisel till grafen).

I och med att mobilen blir en allt viktigare komponent i folks vardags så kommer möjligen antagligen även tillförlitligheten öka med fiberförstärkta material, reptåliga & okrossbara glas, etc.

Skrivet av MacEnkronan:

ag tror inte jag har sett en vildmarkssnubbe välja en iPhone att ta med sig ute i vildmarken.:):D

Tänk om du har mobilen i vildmarken så hör du ett djurläte och mobilen analyserar det och informerar om vad det är för djur (tex. varg, björn, älg, uggla, etc).

Eller du pekar med mobilen på ett bär, växt, mossa, barr, blad, svamp, etc och mobilen informerar om den är ätbar eller giftig.

Eller så känner mobilen av vattenfuktighet och hjälper dig att hitta vattenkällor.

Ja, nattkikare vore trevligt i mobilen!

Permalänk
Avstängd
Skrivet av bud_bundy:

Ficklampa, så behöver många ha en riktigt bra, dessa är än idag riktigt stora, tunga och dyra fast det är lysdioder.
.

Denna punkten har du faktiskt fel på
Kolla in surefire lamporna.
Vill du ha en med rejält tryck så är dom iaf inte speciellt stora och tunga

Permalänk
Avstängd
Skrivet av rektor:

(...). Tänk om du har mobilen i vildmarken så hör du ett djurläte och mobilen analyserar det och informerar om vad det är för djur (tex. varg, björn, älg, uggla, etc).

Eller du pekar med mobilen på ett bär, växt, mossa, barr, blad, svamp, etc och mobilen informerar om den är ätbar eller giftig.

Eller så känner mobilen av vattenfuktighet och hjälper dig att hitta vattenkällor.

Ja, nattkikare vore trevligt i mobilen!

Jupp, håller med.:) Synd att Steve Jobs inte fick leva så pass länge att han kunde lägga in dessa funktioner i iPhone:n.:D

Visa signatur

Here at Sweclockers we are all colleagues with each other! Those of us who just love Apple, we go beyond the: "We are all colleagues with each other"-talk! We ARE The iFamily!(F) Because we iTalk Apple! Simple as that! I am a proud member of The iFamily!<3
R.I.P. Steve Jobs!<3 See you in the iCloud!(F) I feel iSad...:'(
iFamily Sweden!

Permalänk
Avstängd
Skrivet av MacEnkronan:

Jupp, håller med.:) Synd att Steve Jobs inte fick leva så pass länge att han kunde lägga in dessa funktioner i iPhone:n.:D

Steve Jobs vision var väl knappast ett brett vida användbart multifunktionsverktyg.

Hans vision var en attraktiv, skinande, glansig, nerlåst plattform för mediekonsumption.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av rektor:

Steve Jobs vision var väl knappast ett brett vida användbart multifunktionsverktyg.

Hans vision var en attraktiv, skinande, glansig, nerlåst plattform för mediekonsumption.

Nu ska vi inte vara på det humöret!:);)

Visa signatur

Here at Sweclockers we are all colleagues with each other! Those of us who just love Apple, we go beyond the: "We are all colleagues with each other"-talk! We ARE The iFamily!(F) Because we iTalk Apple! Simple as that! I am a proud member of The iFamily!<3
R.I.P. Steve Jobs!<3 See you in the iCloud!(F) I feel iSad...:'(
iFamily Sweden!

Permalänk
Skrivet av bakemonster:

Denna punkten har du faktiskt fel på
Kolla in surefire lamporna.
Vill du ha en med rejält tryck så är dom iaf inte speciellt stora och tunga

För vanligt bruk i dagsläget så duger de säkert, men allt eftersom lampor utvecklas mer så vill folk ha bättre. Själv har jag en 279kr Harald Nyborg lampa http://www.harald-nyborg.se/merinfo.asp?varenr=8608&Grp=&n=40...
Men jag har även använt X-Glow Professional på 550 lumen, som är extremt mycket bättre än min.

I vilket fall som helst så är dessa imponerande emot små lampor, men som arbetslampa så dög ingen av dem till något vidare.

Och som jag tidigare skrev, så kommer folks krav att öka. Många vill kunna arbeta i mörkret på samma sätt som på dagen. Små billiga drittlampor kommer få hård konkurrens emot mobiler, men samtidigt blir även dessa drittlampor bättre. Så det som händer är att mindre andel folk kommer bära med sig en vanlig ficklampa ute, däremot lär de ha bättre i hemmet, garaget, bilen etc.

Annars så ser jag också många möjliga funktioner i mobilen, t.ex. kunna öppna billås. Problemet här är väl att biltillverkaren inte vill blanda in extra tredje part bland sitt stöldskydd. Miniräknare så är väl problemet att dessa främst används i skolan och de uppskattar inte mobiltelefoner under prov. Men behovet att köpa en billig 50kr miniräknare är nog knappast stor idag.

Angående projektorer så finns det små videokameror med inbyggda sådana. Men jag tycker problemet här är att de flesta billiga projektorer är skit. Och jag ser hellre på en liten tv, speciellt om duken till projektorn, samt gardinerna som släcker rummet håller samma låga kvalité. Visst projektorerna blir bättre, men folks krav på bra bild gör detsamma.

Visa signatur

[Core i7-3930K med 32GB ram, 2*256GB SSD] & [Core i7 3770K med 16 GB RAM, 256GB SSD] som tillsammans har ett [HD 5850 1GB] och 3st 24".

Permalänk

Mycket av det som står under framtiden finns redan,

Framtiden?
Finns(i vissa telefoner iaf, ej implementerat på så många ställen ännu) Betalning - med närfältskommunikation (NFC) som finns i nya telefoner så tar telefoner över en del av funktionaliten hos din plånbok och kontaktlösa smartcards (bankkort, kreditkort, lånekort, etc)

Finns på Clarion Hotel med NFC - Nycklar - kanske öppnar du hemmadörren, garaget, tvättstugan, bilen med NFC och digitala certifikat / kryptonycklar (PKI) på mobilen.

Sett nån prototyp med detta, - Projektor - blir allt mindre och mindre, nästa steg är väl att de integreras i mobilen.

Finns på market - Fjärrkontroll - mobilen blir en universalfjärrkontroll som du kan använda för TV, hemautomatisering (smarta hem), luftkonditionring/termostat, belysning, fjärrstyrda bilar/båtar/helikoptrar, etc.

Finns på market - Gamepad / Handkontroll - med gyroskop, accelerometer och Bluetooth så kan man ju använda mobilen som handkontroll för spel.

Bankdosa finns iaf - Security token - autentisering via iris-scanner i kameran, fingeravtrycksläsare i pekskärmen. Crytografiskt säker pseudo-randum number generator (PRNG), bankdosa. Two-factor autentisering via NFC. Generering av one-time passwords (OTP).

Finns - Access point, router, brandvägg - trådlös Wi-Fi access point, router, brandvägg.

Finns på market - Scanner - med kameran så borde man ju kunna scanna dokument, och även omvandla till text via OCR mjukvara.

Finns på market - Mikrofon, webcam - med kameran, mikrofon och USB/Bluetooth så borde man ju kunna använda mobilen som kamera eller mikrofon till datorn.