Permalänk
Medlem

Projektor varnar för lampa - farligt?

Har en Sanyo PLV-Z2000 projektor som varnar om att lampan håller på att ta slut. Läste nyligen i manualen att det kunde vara riskabelt att låta lampan sitta trots detta ("Continuous use of the lamp with the LAMP REPLACE indicator lighted may increase the risk of lamp explosion"). Manualen varnar samtidigt för att inte tappa lampan, att inte tappa projekton osv. Typisk amerikansk stil där man försäkrar sig om att den dumma kunden inte ska ha möjlighet att klaga.

Lamporna är ju ganska dyra, och jag vill få ut så mycket som möjligt ur min lampa. Den fungerar lika bra som alltid, och jag är lite skeptisk till att det är en timer i projektorn som avgör när lampan bör bytas (dvs. det finns säkert en marginal, och kvalitén bör dessutom variera ganska mycket från lampa till lampa).

Den sitter i en hylsa, så jag vet inte om det är särskillt farligt att den "sprängs" heller: http://www.bhphotovideo.com/c/product/530784-REG/Sanyo_610_336_5404_610_336_5404_Replacement.html

Tror ni att jag vågar vänta till det smäller?

Permalänk
Medlem

Den naturliga frågan är väl, är det värt att riskera att den sprängs?

Visa signatur

- Åldern har tagit ut sig i form av bekvämlighet -
------- Playstation 4/5 - Nintendo Switch -------

Permalänk
Medlem

Detta varierar självklart från lampa till lampa men min erfarenhet är att man brukar se färg fel på bilden, att nederkanten är blåare osv. När man börjar se detta så kan det nog vara dags att byta, men fram tills dess så är det bara att köra på. Körde min ett år från att den börja klaga tills jag började se missfärgningar.

Visa signatur

Main: GA-P35-DQ6, Q6600,8800GTS, 2gig Balistik 8500
Server: "4300, 12TB Lagring