Jag sliter mitt hår! Gammalt AMD-system

Permalänk
Medlem

Jag sliter mitt hår! Gammalt AMD-system

Hej alla

Skulle uppgradera mitt gamla AGP-system med ett ATI 3650 men har bara stött på problem. Jag använder denna dator enbart till att spela Everquest (originialet yes!), men så fort jag går några meter med min karaktär i spelvärlden crashar datorn hårt: omstart direkt, inga felmeddelanden.

Tidigare körde jag med ett gammalt hederligt ATI 9600. Funkade felfritt. När jag nu stoppar tillbaka det får jag samma problem! Har testat alla drivrutiner jag kan hitta, installerat om DX9c, ryckt ut allt minne utom en sticka, klockat ner etc.

Datorns övriga spec:

Windows XP
ABIT NF7
barton 3200+
2 gig
Enermax 465W

I Vista verkar allt funka som det ska, vilket borde tyda på att problemet har sin grund i mjukvara - drivrutiner, konflikter eller annat. Jag fattar bara inte vad, gah blir galen!

De enda gånger jag tidigare stött på att en dator botar om på detta sätt är om man kommer åt reset-knappen. Nån som vet vad en hård reboot tyder på?

PS
Första posten på typ sju år!

Permalänk
Medlem

Hmm har du testa ta tillbaka xp och se om du får samma problem? Everquest har väl nästan 10 år på nacken? Om det varit bara grafikkortet borde ati saken ploppa upp efter omstarten och gnälla om att nått gick fel. Kan ett minne kanske ha börjat gråta?

Visa signatur

Asus P&T se l I7 930 @ 4ghz l Corsair h70 2x silent typhon 1850 l 6 Gb Corsair XMS3 l G500 l Anatec sonta II l Sparkle 250 gts 512 l Corsair 750w l

Permalänk
Medlem

Har testat olika minnen och minnes-slottar. Nu har jag lyckats provocera fram felet även i Vista (har båda OS:en på datorn) så det lutar åt att jag lyckats zappa något på moderkortet eller att nån kondensor fått spader av 3650-kortet.

Märkligt nog verkar andra spel funka. Måste testa mer. Förslag på nåt man kan ladda ner som stressar grafiken kontinuerligt?

Sidoinfo:
EQ har uppdaterad grafikmotor (dx9 om jag inte missminner mig) och slukar minne.

Permalänk
Medlem

jag har ingen erfarenhet med Everquest, men här kommer lite felsökningstips

Installera de senaste drivrutinerna:
http://ati.amd.com/support/driver.html

efter det hade jag gått in i Catalyst Control Center (CCC) och avaktiverat VPU Recover (många menar på att detta skapar problem med direkt omstart, vet dock inte ifall AMD fixat detta)
titta även under 3D inställningar efter Catalyst AI, se till så att denna är satt på "standard".

det låter inte som att du har hårdvarufel eftersom det enbart sker i everquest. därför tror jag inte att du behöver stressa grafikkortet. annars brukar ju en bra medicin på det problemet vara att underklocka grafikkortet. detta kan du också göra genom CCC

en grej till: klicka F8 innan inladdningsskärmen av windows. där tror jag att det ska finnas ett alternativ som "avaktiverar automatisk omstart". detta kommer att resultera i att du förmodligen får upp en blue-screen istället för en "direkt omstart". på denna blue-screen ska det finnas nedskrivet en felkod i hexa-decimal form, googla denna så kommer du antagligen in på microsoft knowledge database. där får du svar på vad som orsakar omstarten. posta gärna vad du får fram.

Visa signatur

Motorola 68020 @ 42Mhz, AGA Grafik, 2MB RAM, 8MB Fast RAM, 2GB eMMC

Permalänk
Hedersmedlem

Rensat burken från damm?

Visa signatur

Stalin var så gammal att de fick Len´in. ;)

Permalänk
Medlem

genki du är en pärla!

Nu finns det hopp igen, även om jag hittat ett nytt träsk att dyka ner i. Visste inte att man måste aktivera BSOD, men nu får jag fina blå skärmar med meddelanden som börjar med

0X0000008E (0XC000001D, 0XE*

och lite googlande har lett till en uppsjö av möjliga problem. Har nu lyckats skapa något som kallas dumpfile eller mini dump, och hoppas kunna utläsa något i de filer som skapas där när datorn kraschar. Tyvärr får jag ingen rätsida på filerna och lyckas inte öppna dem. Har testat nåt som kallas dumpchk.exe men programmet stänger ner innan man hinner reagera. Det kontrolleras via kommando-prompt, så förmodligen gör jag nåt fel där. När jag öppnar dump-filerna med t.ex. Notes verkar de vara fyllda med ASCII-tecken. Men nu har jag i alla fall nåt att går på! Om du eller nån annan har några tips om hur jag kan öppna och läsa dump-filerna tar jag tacksamt emot hjälp.

VPU-recovery var på men genererar ingen rapport.

-------------------------
-------------------------

Hjalle, burken är dammfri. Kör med öppen låda + en mängd fläktar.

Permalänk
Avstängd

För att belasta GPUn ordentligt kan du använda Furmark. Riktigt bra program. Ladda ner Memtest också för att jag gissar att det RAM som knasar. RAM kan ge exakt samma symtom.

Visa signatur

Der Steppenwolf