Permalänk
Medlem

Vilken pump till extern vattenkylning?

SlangHejsan..
Jag har sysslat en del med vattenkylning för några år sedan.
Nu när SSD är verklighet tänkte jag bygga mig ett ljudlöst system.

Frågan är bara vilka pump jag bör använda.
Pumpen ska klara av att pumpa genom vatten i följande block:

CPU - http://www.aquatuning.de/product_info.php/info/p3142_EK-Water...
GPU - http://www.aquatuning.de/product_info.php/info/p2966_EK-Water...
Nordbrygga - http://www.aquatuning.de/product_info.php/info/p2526_EK-Water...
Sydbrygga - http://www.aquatuning.de/product_info.php/info/p2350_EK-Water...
VRM - http://www.aquatuning.de/product_info.php/info/p3016_EK-Water...
RAM - http://www.aquatuning.de/product_info.php/info/p2011_MIPS-RAM...
Nätdel - http://www.aquatuning.de/product_info.php/info/p1337_SilentMa...
Radiator - http://www.aquatuning.de/product_info.php/info/p3359_Cape-Cor...
Slang: 3 meter 3/8"

Funderar på en Eheim 1048, eller en Laing DDC 12V.
Vad tror ni?
Kanske kommer jag få köra 2st pumpar?

Mvh
Magnus

Visa signatur

#1: Intel i7-2600K | 8GB RAM | 780 GTX Ti | 8x Samsung EVO raid-10 LSI 9271-8i
#2: Dell XPS 1330
http://www.excellent-servers.se - http://www.excellent-hosting.se

Permalänk
Medlem

Om du är ute efter ljudnivå så skulle jag tagit en Laing D5 Vario, då kan du enkelt justera pumphastigheten, om du tycker att den låter för mycket på högsta.

Om du ska ha allting i en loop så kan du kanske behöva två pumpar. Jag skulle definitivt inte ta det CPU-block du har valt för en så stor loop. Det har ett grymt tryckfall och passar sig bäst till en loop med endast CPU. Jag hade snarare valt D-Tek Fuzion v2, http://www.chilledpc.co.uk/shop/product_info.php?cPath=87&pro... Det presterar minst lika bra och har mycket lägre tryckfall.

Tänk på att den radiatorn säkert är av aluminium. Du måste tillsätta korrosionshämmande i vattnet då blocken är av koppar. Tror du att radiatorn klarar av att kyla allt detta?

Permalänk
Medlem

Garanterat två pumpar/loopar om du ska få någon prestanda/flöde...

Dumpa EK blocket och köp ett FuZion V2 eller ett Apogee GTZ för mindre restriktion!

Jag kör på en MCP355/Laing DCC 18W och den är ganska tyst rätt monterad och så äre riktigt bra tryck i den:)

Jag skulle köra på två loopar och välja nån annan radiator då den dära knappast kan kyla allt detta helt passiv

Det flesta som kyler så mkt prylar som du har ofta 1 eller 2 120.3/120.2 radiatorer med fläktar på

Permalänk
Medlem

Jag är inte ute efter någon prestanda.
Det ska klara av att kyla systemet i orginalutförande.. kanske till och med undervoltar lite.

Att jag måste använda korrossionshämmande medel vet jag, tack ändå.

Tror gott jag klarar mig på en loop.. behöver inte ha så värst bra flöde i ett system. Börjar med en pump.. och behövs det en till får jag beställa en till.

Men CPU blocket byter jag nog ut.. precis som ni föreslår.

Mvh

Visa signatur

#1: Intel i7-2600K | 8GB RAM | 780 GTX Ti | 8x Samsung EVO raid-10 LSI 9271-8i
#2: Dell XPS 1330
http://www.excellent-servers.se - http://www.excellent-hosting.se

Permalänk
Medlem

pumparna ska vara i serie för att fördubbla trycker. parralet förblir trycket det samma men flödet fördubblas. Detta är olastat alltså igen tryckhöjd.

Du kan ju lätt ha 2 pumpar i serie och sedan från pumpen ut dela med ett Y och kyla olika grjor på varsin lop oc hsedan på pumpen so mtar returen ha et Y där det går i hop igen. Dock kan flödet variera mellan desa lopar om motståndet är olika villket det lär bli. Men so msagt det fins många allternativ bara man förstår principerna så kan man konfa så det pasar en bäst. emn för lite kylning behövs inte mö flöde. Högre flöde ger lägre temp skillnad men det bidrar framföralt till att flödet blir turbulent. Det gör att vattent lättare kan absorbera värme från blocken och lättare avge det i radiatorerna. Därför jag tex körde med min ehiem kopplad direckt till vattenblocket för i tiden då det gav 4C eller bättre tempratursäkning på processorn då vattnet är som mäst turbulent första 15-20cm på pumpens utgående sida.

Permalänk
Medlem

Du verkar vara medveten om de komplikationer som kan uppstå då man blandar metaller. Visst går korrosion att motverka, men frågan är om det verkligen är värt det?

En fläkt/pump-kontroller hjälper mycket när man vill bygga ett riktigt tyst system. Ta en titt på mCubed bigNG, miniNG, fanAMP och aquacomputers aquaero samt poweradjust. Jag reglerar en hel hög fläktar och två DDC-2 med en bigNG + miniNG. Det fungerar bra men mCubeds mjukvara är rätt buggig. Skulle jag bygga nytt lutar det åt samma kombo som Virtualrain kör med, dvs aquaero + fanAMP.

Tänk på att alla komponenter inte drar lika stor nytta av lägre temperaturer. 5-10 grader hit eller dit gör knappast någon skillnad för nätagget men det är en jäkla skillnad för CPUn. Eftersom radiatorn du valt är uppbyggd av separata sektioner är det lätt gjort att använda den i flera separata slingor. Jag skulle delat upp blocken i två slingor med några radiatorsektioner var, en med komponenter som drar fördel av lägre temp och en med de som är mindre känsliga.

Några av de egenskaper som jag söker hos en pump för vattenkylning är:

  • 12V DC, det underlättar reglering av pumpen och gör det lättare att starta pumpen samtidigt som datorn.

  • Liten nog för att enkelt monteras internt.

  • En bra ratio mellan tryckhöjd och flöde. Våra restriktiva block kräver relativt hög tryckhöjd för att nå lämpliga flöden.

  • Låg ljudnivå.

Akvariepumpar som Eheim må vara tysta men de uppfyller inget av de andra kriterierna särskilt väl. DDCn däremot är som gjord för vattenkylning, särskilt med rätt eftermarknadstopp. Den enda nackdelen är väl att vissa serier varit något opålitliga, men tar man bara hänsyn till detta när man konstruerar systemet är det ingen fara. Med dubbla pumpar och/eller en fläkt/pump-styrning som stänger av systemet om vattnet/CPUn blir för varm är risken att pumpen ska ta med sig fler dyra komponenter i graven obefintlig.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av pa1983
Högre flöde ger lägre temp skillnad men det bidrar framföralt till att flödet blir turbulent. Det gör att vattent lättare kan absorbera värme från blocken och lättare avge det i radiatorerna. Därför jag tex körde med min ehiem kopplad direckt till vattenblocket för i tiden då det gav 4C eller bättre tempratursäkning på processorn då vattnet är som mäst turbulent första 15-20cm på pumpens utgående sida.

Flödet i våra slingor är som regel alltid tillräckligt högt för att klassas som turbulent, och ett turbulent gränsskikt ger bättre värmeöverföring. Turbulenta flöden är dissipativa och avtar alltså efter hand, men jag är tveksam om 15 cm gör någon märkbar skillnad? Jag skulle snarare tro att eftersom pumpen dumpar värme i slingan ger det högre temp att sätta den före blocket än efter?

Permalänk
Medlem

Du tror ärligt 10W en ehiem förbruykar på en timma spelar stor roll? Du dumpar den energin i kylsystemet oavset så det kommer du aldrig undan och påverkan är MINIMAL. Och vad skrev jag? Vattnet är extremt turbulent ut från pumpen då det blir en virvel i slagen där pga pumphjulet. Jag reducerade min temp back in the day med 4-5C lätt och då är visserligen inte sensorn i socket A moderkort vidare känslig så jag tror resultatet var ännu bättre igäntligen. Men har man ett block med lite flänsar i som är av högflödes model så är det ännu vicktigare med turbulens i vattenflödet. har man därimot ett block typ som swhitftecs med masa små flänsar som har högre motstyånd så är det mindre vicktigt.

Dom felsta radiatorer gynnas inte av att ha turbulent flöde tex med hjälp av pumpen då kanalerna oftast bara är ett par mm tjocka så kontackten blir mer eller mindre maximerad i radiatorn.

Permalänk
Medlem

Blev följande tillslut.

1 Laing DDC-Pump 12V DDC-1RT/Plus with 2xG1/4-outer thread
1 Cape Cora Pro 1042 Konvekt Ultra schwarz G1/4
7 Tubing Tygon R3603 12,7/9,5mm clear
2 Quick release fastener CPC 9,5mm Plug connector with Schott-fitt
2 Quick release fastener CPC 9,5mm coupling kit
1 MIPS RAM Freezer 4 incl. 4 RAM Modules
1 EK Water Blocks EK-ASUS NB/SB 2 Acetal EOL
1 EK Water Blocks EK-NB4 Intel 4-Hook Acetal
1 EK Water Blocks EK-DDC X-Res 100 Laing DDC Acetal reservoir
1 EK Water Blocks EK-VRM ASUS 03a (X38) - Acetal
1 D-Tek FuZion v2 universal
1 Lian Li PC-A71 B - black

Får se om jag behöver ytterligare en pump.

Mvh
Magnus

Visa signatur

#1: Intel i7-2600K | 8GB RAM | 780 GTX Ti | 8x Samsung EVO raid-10 LSI 9271-8i
#2: Dell XPS 1330
http://www.excellent-servers.se - http://www.excellent-hosting.se