Permalänk
Medlem

stål vs aluminium

jag har för mig att chassi av stål borde vara bättre och dyrare än av aluminium speciellt vad ljudnivån gäller men hos nzxts chassin ur lexa serien är det tvärtom hur kommer det sig?det beror inte på några extra finesser eller funktioner heller de har samma specifikationer

Permalänk
Medlem

Råvarupriserna som gör det. Aluminium är en mer än dubbelt så dyr metall.

Permalänk
Medlem

ok men vilken ska man föredra då när man köper chassi?

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av moloch
ok men vilken ska man föredra då när man köper chassi?

Beror ju lite på vad man prioriterar, ska du flytta datorn ofta så kanske aluminium är att föredra.
Men som sagt, så håller stål inne ljuden bättre.
Personligen så föredrar jag stadiga stål-chassin, men då flyttar jag inte datorn så ofta heller.

Permalänk
Medlem

Borstad aluminium är 10x snyggare än målat stål och plastdetaljer som är på många chassin. Är aluminium-plåten skapligt tjock (t.ex. Lian Li) så är det mycket robust. Plus-i-kanten är att det är betydligt lättare att hantera aluminium när man ska flytta runt och riva i lådan.
Aluminium all the way.

Visa signatur

Whisky kan drickas på 3 sätt:
1. Utan vatten. 2. Med vatten. 3. Som vatten.

CR-10S Pro, CR-10S5, CR-10 Max

Permalänk
Medlem

Anledningen till att Nxzt chassin låter mycket är att deras så kallade "stål" är i princip obefintlig. Väggarna är otroligt tunna vilket ger bra resonanseffekt.

Minns inte vad jag mätte upp på ett av mina NXzt chassin innan jag skickade tillbaka dem, men det var väldigt tunnt iaf, det kändes som det skulle gå sönder bara man lyfte det.

Permalänk
Medlem

Spelar mindre roll vad man köper, det är du som bestämmer vad du prioriterar tex ljudnivå, utsende, kylning etc.

Alu släpper igenom ljud lättare och är därför lite sämre än stålchassin när det kommer till ljudet men har man tysta komponenter så spelar det nog mindre roll om man inte är sjuk kräsen, Lian Li har nice chassin och är ledande i på aluchassi markanden men smakar det så kostar det

Permalänk

Jag har ett chieftec chassi och det är stort och tungt som satan! Men jag gillar det, det känns jävligt stabilt.

Visa signatur

Ny burk på G!

Permalänk

Det går att få en tyst dator med aluminium också, även om hela fronten är perforerad så den släpper ut allt ljud. trickset är att ha högkvalitativa fläktar som inte låter så mycket, inga fläktgaller och ett genomtänkt luftflöde.

Stål är mer förlåtande, men de enda ljud stålet hjälper till att dämpa är de från fläktarna och hddiskarna inuti datorn. allt som sitter inågån ände av chassit vid ett intagshål eller utloppshål kommer fortfarande höras genom just hålen.

En nackdel med aluminium är att materialet är mjukare vilket kan göra att man lätt drar sönder gängor och liknande. Känns lite fattigt tycker jag men har man gjort det så brukar det gå att byta till en skruv nån storlek större så sitter grejerna som ett smäck endå. Sen är ju aluminium ofta mycket dyrare. Skulle tro att ett lianli chassi hade kostat kanske lite mer än hälften om det var gjort av en annan tillverkare och i stål istället för alu.

Permalänk

Den största nackdelen med alu är att det vibrerar och skakar på grund av sin vikt. Detta löste jag genom att använda bitumen/asfaltsmatta på sidorna.

Visa signatur

|| Gigabyte GA-MA790X-UD3P || AMD Phenom II X4 955 @ 3,8 GHz || 2*2 GB Kingston HyperX PC8500 || Asus Radeon HD 5850|| Zalman ZM600-HP600W || Windows 7 64-bit ||

Permalänk
Medlem

stål stål stål

Permalänk
Medlem

Jämför jag mina stålchassin och aluminiumchassin finns det inte mycket mer att säga än att stålchassin är klumpigare och fulare. Ljudmässigt ingen skillnad.

Visa signatur

Workstation: i9-13900K @ 6.1 GHz - Asus Z790 ProArt - G.Skill 6400MHz 2x32 GB - Asus TUF 4080 16 GB
Samsung 990 Pro MVMe 1 TB - Kingston Renegade MVMe 4 TB - Asus 990 Pro NVMe 4TB
ASUS ROG Strix Aura 1000W - EK-Nucleus AIO CR360 - LianLi O11 Dynamic EVO
LG 38GL950G - Sound Blaster Katana V2X Soundbar - Corsair RGB Strafe - G-Wolves Sköll
Server: i7-6700K @ 4.2GHz - Asus Maximus VIII - Corsair DDR4 4x16 GB - Samsung 950 MVMe 256GB - Samsung EVO 1 TB

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av JD
Jämför jag mina stålchassin och aluminiumchassin finns det inte mycket mer att säga än att stålchassin är klumpigare och fulare. Ljudmässigt ingen skillnad.

Har man högljudda komponenter så är det klart att det låter. Vill du ha en tyst dator är stål att föredra.