Permalänk
Medlem

Powerbook 12"

Jag har köpt en begagnad Powerbook 12,1". Specifikationen på den är: G4 1,33MHz, 768Mb ram, 60Gb, Mac OsX 10.3.

Mina frågor är:

- Var är det för sorts ram-minne till den, hur mycket mer kan jag uppgradera den (max 1Gb extra?), var kan man köpa ram-minne billigast?

- Är det någon idé att uppgradera till Mac OsX 10.4 eller 10.5? Kommer datorn att bli seg om jag uppgradera till 10.4 eller 10.5? Kan man fortfarande få tag på Mac OsX 10.4?

- Hur stor (lagring) hårddisk kan jag byta till? Är det vanliga 2.5" hårddisk? Klara den 7200rpm med tanke på värme-utvecklingen. Är det lätt att att komma åt hårddisken när man ska byta?

Hoppas att någon/några kan svara på mina frågor.

Tack på förhand

Permalänk
Medlem

Hej!

Grattis till köpet! Fantastiskt mycket maskin för pengarna, speciellt om man är ute efter en liten bärbar. Köpte själv en Powerbook G4 12" (dock 1.5 GHz) för inte så länge sedan så jag gjorde lite efterforskning själv.

Här har du länken till Apples specifikationssida:

http://support.apple.com/specs/powerbook/PowerBook_G4_12-inch...

Vad gäller OSX 10.5 så kör jag det utan problem (med 1.25 GB RAM). Tycker det är helt klart värt att uppgradera.

Hårddisken Är en ATA-hårddisk så du kan inte använda SATA-diskar. Här är en länk för hur du byter disk i maskinen:

http://www.xlr8yourmac.com/systems/powerbookG4_12in_HD_upgrad...

Den största disken jag sett någon stoppa i är en 250 GB, Western Digital Scorpio WD2500BEVE 8MB 250GB. Kostar runt 800 kr.

Hoppas det besvarar dina frågor!

Permalänk
Medlem

Det är SO-DIMM 2100 DDR. Det är 256MB Solded RAM och du har en 512MB RAM-Modul i den just nu. Du kan byta den modulen mot en 1GB så du får det maximala 1.25GB.

Jag kör 10.5 på min 12" Powerbook 1ghz. Helt klart värt det tycker jag, men om inte annat så är det åtminstone värt att köra Tiger. Du vinner inget på att köra Panther.

Det är en vanlig 2.5" ATA-disk och 7200RPM klarar den.
Det är ganska enkelt att byta, men det krävs nog att du är lite van att skruva.
Du ska först plocka bort några tangenter, sedan skruva av tangentbordet, sedan ta bort några kablar. Därefter lyftar du av hela tangentbordet och skruvar bort topcaset. Sedan har du hårddisken fullt åtkomlig att skruva bort. Den sitter i en kabinett som du skruvar av från disken och stoppar in en ny.

Permalänk
Medlem

Den använder DDR333. Du har i dagsläget en 512-sticka i expansionsplatsen och 256MB inbyggt på moderkortet. Du kan byta ut 512:an mot en 1GB, alltså 1.25GB totalt. Det är max du kan stoppa i.

http://www.ec.kingston.com/ecom/configurator_new/modelsinfo.a...

Min far använder min gamla Powerbook 12" 1.5GHz och den fungerar utmärkt med 10.5. Jag tycker inte det finns nån som helst orsak att stanna kvar med 10.4.

Hårddisken är inte lätt åtkomlig i PB12. Här finns en guide:
http://www.ifixit.com/Guide/Mac/PowerBook-G4-Al-12-Inch-DVI/H...

edit: fan vad jag var långsam...

Permalänk
Medlem

Tack för alla svaren. Var hittar man 1Gb ram billigt? Måste jag köpa Kingston till Powerbooken?

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av gant
Tack för alla svaren. Var hittar man 1Gb ram billigt? Måste jag köpa Kingston till Powerbooken?

Du måste absolut inte köpa kingston. Vilken ddr333-modul som helst lär funka. En powerbook är inte konstigare än nån annan laptop på den punkten.

Jag brukar dock hålla mig till kingston, mest för att jag aldrig nånsin haft problem med deras minnen. Genom att följa deras minneskonfigurator får jag också en sort som håller exakt samma specs som datorn jag ska ha det till. Det spelar ingen roll om det kanske kostar nån procent mer än det billigaste alternativet, det blir ändå inte några stora pengar.