Permalänk
Medlem

strömspik, mobo bränner mina graffen?

i december förra året så råkade jag ut för en strömspik som pajjade mitt nätagg och mina minnen. Trist men efter utbyte av de komponeterna så verkade datorn fungera bra igen.

efter en tids användande, kanske 2veckor så pajjade mitt graffe (nv6800le, fullt upplåst). jag fick en massa grafikfel i boten samt att datorn hängde sig strax efter uppstart. Skit tänkte jag men trasiga 6800le kort är ju inte så ovanliga så jag tänkte inte mer på det.

bytte graffe och körde med syrrans gamla 9200se kort ett tag utan problem. Sen krävde jag tillbaka mitt 9700pro kort som en kompis lånat och körde på det i ca 1-2veckor. har fått 2-3 3st kraschar (felmedelande i stil med grafikkort har slutat att svara). tänkte inte mer på det, graffet verkade fortfarande fungera bra.

häromdagen uppt'ckte jag att graffet började ge pixelfel vid film uppspelning. Nu började jag bli lite orolig men förklarade det med att kortet var gammalt.

igår så började datorn krascha strax efter uppstart och när jag skulle börja felsöka idag så fick jag en massa grafikfel i uppstarten (precis som med mitt 6800le kort).

nu vågar jag inte sätta i fler graffen då det verkar vara nått allvarligare hårdvaru fel som spökar. Mina första tankar är att störmspiken kan ha skadat moderkortet vilket kanske har resulterat i att det sänds för mycket ström till agp porten.

Detta är dock en huypotes som jag grundar på väldigt lite praktisk/teoretisk erfarenhet inom ämnet. All hjälp jag kan få av er här på forumet uppskattas. Tack i förskott.

Visa signatur

| Ryzen 5800x | Asus prime x470 pro | Asus rtx 3080 tuf oc | Gskill 32gb 3,6ghz | aw3225qf |