Permalänk
Medlem

Linux åtkomst av mappar?

läs mitt sista inlägg. Detta funkade inte, någon som har några ideer?

Visa signatur

Gaming: Epenis ++
Everything else: MacBook Air M1
Work: MBP M1

Permalänk
Medlem

Öppna en terminal, se till att du är root(skriv 'su' för att bli det, rootlösenordet när den frågar efter det, och skriv 'chmod -R 755 /home/uibi/server' för att ändra rättigheterna. Du måste dock se till att apache har rättigheter till att komma åt /, /home och /home/uibi/, annars vet den inte att server/ existerar, alltså måste du ändra rättigheterna på samma sätt. Drar en liten snabb chmod-skola oxo.

1 = x, execute, 2 = w, write och 4 = r, read. Det apache behöver är read och execute, alltså 1 och 4(1+4=5) alltså chmoddar du så att 'other', övriga användare, som är tredje siffran, blir en femma. T.ex. chmod 755 /home. Ägaren, första siffran, får göra allt(1+2+4=7). Gruppen, andra siffran, får bara läsa och exekvera saker(1+4=5) och samma för övriga som inte är användaren eller med i gruppen som äger filen. Ser ut ungefär som följer när du kör 'ls -l' sen:
0 -rwxr-xr-x 1 filigran wheel 0B Jan 17 01:51 hej
första tre siffrorna, rwx, 2+1+4=7, ägaren 'filigran' får göra vad han vill. Gruppen 'wheel' får läsa och exekvera, 4+1, alltså r-x och tredje fältet, other, får göra samma sak, r-x.

Visa signatur

Äntligen har jag fått svar på om vandrande pinnar kan gäspa. Det kan de inte. Ett av världens stora mysterier är löst.

Permalänk
Medlem

Om du vill lista filerna i en katalog måste du ha med följande i httpd.conf, för katalogen den gäller, i detta fallet /var/www.

<Directory "/var/www">
Options Indexes

...

Permalänk
Medlem

tack så mycket för lektionen Filigran

Spaic: det är redan gjort

åter kommer med resultat om en liten stund

EDIT: får inte chmod -r 755 /home att funka, den tror att 755 är en fil :/ inte riktigt min tanke... och då klagar den... för det inte finns en sådan

EDIT2: My bad. missade att det skulle vara ett stort "R" gilla rinte case sensetive

EDIT3: fortafrande felet

Forbidden You don't have permission to access / on this server.

Visa signatur

Gaming: Epenis ++
Everything else: MacBook Air M1
Work: MBP M1